Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 16:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
Troszkę żart albo i nie ale jak na dipolach prostych na 10 km mam w w wiekszości 100% RSSI to tracker do latania 15km+ sie przyda - ostatnio zrobilem swoją antenę Moxon , dostroiłem i mam okolo 5 dbi większą siłe sygnalu na mierniku pola niz dipol - wiec pewnie 20 km peknie bez trackera:) z aparatura u szyji.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 20:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
kolsek345 pisze:
Troszkę żart albo i nie ale jak na dipolach prostych na 10 km mam w w wiekszości 100% RSSI to tracker do latania 15km+ sie przyda - ostatnio zrobilem swoją antenę Moxon , dostroiłem i mam okolo 5 dbi większą siłe sygnalu na mierniku pola niz dipol - wiec pewnie 20 km peknie bez trackera:) z aparatura u szyji.



A czy na tracker zakłada się tylko link RC?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 24 lip 2018, 07:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
A tu masz racje - do wideo bedzie jak znalazł - pisalem przez pryzmat moich lotow na APMie - gdzie nie używam wizji tylko Tower.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 25 lip 2018, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 772
Lokalizacja: Trzebnica
Witam,

Od kilku dni stałem się posiadaczem QLRS 1W od kolegi Maxiiii. Dziś przeprowadziłem testy zasięgu na ziemi. Odbiornik w domu (po przeciwnej stronie względem drogi na mapie). Radio do samochodu i w teren, sygnał zgubiłem po 1.2 km za lasem (miejsce utraty sygnału było na nisko położonym terenie).

Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 25 lip 2018, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
Jak teren ponizej poziomu gruntu to normalne ze link padnie .W powietrzu powinno byc o wiele lepiej.Jakby byly jakies problemy proponuje zmienić dipola w nadajniku - mam 3 szt niby identyczne a na jednym zasieg sporo wiekszy. (moze zależy od jakości złaczek sma ).

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 25 lip 2018, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 772
Lokalizacja: Trzebnica
Moim zdaniem testy które zrobiłem wypadły bardzo pomyślnie. Jestem bardzo zadowolony.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 25 lip 2018, 23:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 42
Lokalizacja: Legnica
Ja również przeprowadziłem prosty test zasięgu z QLRS, co więcej porównałem zasięg do eLeReSa. Nadajnik QLRS ustawiony na moc 200mW i umieszczony na balkonie IV piętro. Budynek na przedmieściu i w miarę czyste przedpole w kierunku południowo wschodnim. Kadłub modelu z odbiornikiem w samochodzie ustawiony prawie pionowo oparty o przednie siedzenie z dipolem w pionowej polaryzacji przy bocznej szybie. Przy odległości 7km pracował stabilnie bez utraty ramek. W identycznym setupie sprawdziłem eLeReSa który pracował tak samo pewnie bez utraty ramek. W miejscach w których nie radził sobie eLeReS i zaczął gubić ramki nie radził sobie również QLRS. W moim przypadku zasięg obydwu systemów jest porównywalny. Oceny LORA będzie można dokonać po pierwszych lotach. Być może wtedy ujawnią się zalety i wyższość modulacji LORA nad FSK.


Test.jpg
Test.jpg [ 206.42 KiB | Przeglądany 394 razy ]


Ostatnio zmieniony piątek 27 lip 2018, 21:44 przez Ryszard_I, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 26 lip 2018, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 772
Lokalizacja: Trzebnica
Dziś zrobiłem kolejne testy porównawcze OPEN LRS VS QLRS cały setup zrobiony przez kolegę MAXIIII. Testy przeprowadziłem w dokładnie takich samych warunkach jak wczoraj. Anteny które robi MAXIIII są wykonane bardzo porządnie, różnica jest dwukrotna z tymi co miałem do tej pory.
Bardzo dobrze dopasowana obudowa do radia Turnigy 9XR PRO.


Nadajnik by MAXIIII
Obrazek

Odbiornik by MAXIIII

Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 26 lip 2018, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Poli25 pisze:
Dziś zrobiłem kolejne testy porównawcze OPEN LRS VS QLRS

...ale tak się skupiłem na robieniu reklamy maxiii'emu że na śmierć zapomniałem o wrzuceniu wyników tychże testów... :roll:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 26 lip 2018, 20:03 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 942
Lokalizacja: Legnica
Verid pisze:
Poli25 pisze:
Dziś zrobiłem kolejne testy porównawcze OPEN LRS VS QLRS

...ale tak się skupiłem na robieniu reklamy maxiii'emu że na śmierć zapomniałem o wrzuceniu wyników tychże testów... :roll:
Też byłem ciekaw mając nadzieję że po krótkim wstępie będą efekty testów, a tu zonk :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 26 lip 2018, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
Zasieg zasiegiem ale niestety dzisiaj poleglem na uzbrajaniu mojego samolotu wyposazonego w Runcam 3 i OMNIBUS F4 PRO V2 z wbudowanym OSD w QLRS,a 433 Mhz. Nawet na najmniejszej mocy umieszczony na ogonie odbiornik LORA wysałacy telemetrie zakłocał skutecznie tor wideo (chyba najbardziej kamere i kabel przysalacy wideo do OMNIBUSA). Nie pomagaly zbytnio zmiany dlugosci dipola, ekranowanie kabli od QLRSA i kamerki , inne ulozenie anteny - po calym dniu - poleglem i wrocilem do sprawdzonego FRSKY.Takze przy Runcam 2 i 3 trzeba to miec na uwadze.Przy mobiusie mini QLRS bangla dobrze.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 26 lip 2018, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 772
Lokalizacja: Trzebnica
Przepraszam z pośpiechu nie załadowało się zdjęcie.

O to wyniki testów, każdy test był przeprowadzany w tym samym miejscu.

Każdy zestaw jest 1W ustawiony na min. moc.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 01 sie 2018, 01:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 42
Lokalizacja: Legnica
Kilka postów wcześniej pisałem, że odbiorniki Graupnera nie mają SBUS ale to już historia. Od niedawna dostępny jest nowy firmware do RX z SBUS. Dzisiaj sprawdzę czy to zagada z TX QCZEK.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 01 sie 2018, 12:36 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 maja 2014, 20:07
Posty: 88
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Pomocy :-)



Udało mi się wgrać TX w bieżącej wersji do 10010 v6.2 qczek_lrs_hw_6.2_433_master_v1.82_P_CPPM_P_PXX_P_SBUS, mogę połączyć się konfiguratorem, ustawić wszytko, odczytać, zapisać.

Natomiast RX po wgraniu:
do płytki 32 100 v3.0
qczek_lrs_hw_6.0_433_100_slave_v1.82_T_MAVLINK_P_SBUS
lub też
qczek_lrs_hw_6.2_433_slave_v1.82_T_MAVLINK_P_SBUS

oraz
do płytki 10019 v6.2
qczek_lrs_hw_6.2_433_slave_v1.82_T_MAVLINK_P_SBUS

Moduł nie łączy się z konfiguratorem, odczyt jest niemożliwy. Zapis próbuje coś zapisywać - dioda na CP miga podczas zapisywania. Zapis eprom z konfiguratora nie powiódł się.
Oczywiście zwieram M1 do masy. W akcie desperacji próbowałem też z M0 do masy.

Diody do płytek nie lutowałem.

Co robię źle?
Mimo dawnych potyczek z linuxem opartych na manualach w językach ang i de, zakończonych sukcesami, nie mogę z pomocą manuala do QLRS ustawić odbiornika.
Wcześniej myślałem, że może ubiłem płytki, ale wgrywanie w nie softu działa, doszły też nowe płytki z tym samym efektem...


Komentarz: płytki
20180801_132407m.jpg
20180801_132407m.jpg [ 55.59 KiB | Przeglądany 397 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 01 sie 2018, 12:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
d2f pisze:
Pomocy :-)
...
Co robię źle?
Mimo dawnych potyczek z linuxem opartych na manualach w językach ang i de, zakończonych sukcesami, nie mogę z pomocą manuala do QLRS ustawić odbiornika.
Wcześniej myślałem, że może ubiłem płytki, ale wgrywanie w nie softu działa, doszły też nowe płytki z tym samym efektem...


A jak wchodzisz w tryb konfiguracji dla RX....?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.