Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 23:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 528 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 06 lip 2018, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
powiedz mi proszę, gdzie znajdę opis tego protokołu, jakoś ciężko mi idzie.

Oficjalnie nalezaloby wstapic do FrSky Developer Union, ale obawiam sie ze niestety przestala istniec. Przypomnij sie wieczorem na PW, to podziele sie z Toba dokumentacja.

dzięki :)
pawelsky pisze:
A na ktorym koncu linka chcesz to robic? Co konkretnie chcesz osiagnac?

Po stronie Taranisa czy też innego radia. Chce konwertować tą moja uboga telemetrię mavlinkową także na s port, na osobnym pinie jakoś, może na tym co ledem mrugam ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 06 lip 2018, 12:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
Po stronie Taranisa czy też innego radia. Chce konwertować tą moja uboga telemetrię mavlinkową także na s port, na osobnym pinie jakoś, może na tym co ledem mrugam ;)

To mysle ze da sie to zrobic. Bedziesz musial oczywiscie oprocz odpowiedzi Twojego sztucznego sensora wysylac rowniez udawany polling z czestotliwoscia zblizona do oryginalu. Dodatkowo bedziesz musial regularnie wysylac RSSI (w oryginale co 444ms).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 06 lip 2018, 16:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
Po stronie Taranisa czy też innego radia. Chce konwertować tą moja uboga telemetrię mavlinkową także na s port, na osobnym pinie jakoś, może na tym co ledem mrugam ;)

To mysle ze da sie to zrobic. Bedziesz musial oczywiscie oprocz odpowiedzi Twojego sztucznego sensora wysylac rowniez udawany polling z czestotliwoscia zblizona do oryginalu. Dodatkowo bedziesz musial regularnie wysylac RSSI (w oryginale co 444ms).


czyli wrzucając po koleji ramki z różnymi value type powinno być ok....

a i trochę tego nie czaje, właśnie oglądam sobie czy coś idzie na pinie sport modułu taranisa, i cisza, zero, null, nic, Mam wybrany dla external module PXX D8 i nic, jak robię sensors discovery to nadal nic.....
why?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 06 lip 2018, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 808
Lokalizacja: lubelskie
Ale to wpinasz wyjście QLRS'A pod wejscie S port ( we wnęce modułu) i wybrales typ telemetrii S Port w menu Taranisa oczywiscie?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 07 lip 2018, 00:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
właśnie oglądam sobie czy coś idzie na pinie sport modułu taranisa, i cisza, zero, null, nic

I prawidlowo

qczek pisze:
external module PXX D8

Jak chcesz miec S.Porta to potrzebujesz D16

qczek pisze:
why?

Bo Taranis jedynie slucha. To odbiornik robi polling.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 07 lip 2018, 09:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
właśnie oglądam sobie czy coś idzie na pinie sport modułu taranisa, i cisza, zero, null, nic

I prawidlowo

qczek pisze:
external module PXX D8

Jak chcesz miec S.Porta to potrzebujesz D16

qczek pisze:
why?

Bo Taranis jedynie slucha. To odbiornik robi polling.
Ok dzięki. O czaje temat i dorobię jak flasha starczy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 08 lip 2018, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 894
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
15km, minimalna moc, 100% rssi.
Po 12km niekiedy spadało, wystarczyło podnieć nadajnik ponad głowę i było już 100%

Obrazek

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 09 lip 2018, 07:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
arek2081 pisze:
15km, minimalna moc, 100% rssi.
Po 12km niekiedy spadało, wystarczyło podnieć nadajnik ponad głowę i było już 100%

Obrazek


O mój jeżu, ale czy tak daleko to wolno ;)
Dostałem od @pawelsky dokumentacje sport, zaczynam działać, tak aby chodziło to zarówno bezpośrednio z taranisem, jak i z dowolnym odbiornikiem sport (jako stacja przekaźnikowa sbus input + sport)
Może da się zrobić, prosto bez czytania, z tego co widzę, to mamy jakieś 12ms na wysyłanie danych

sport_scan.PNG
sport_scan.PNG [ 69.28 KiB | Przeglądany 407 razy ]


zastanawiam się czy wystarczyło by wykrywać logiczne zero na porcie, i gdy jest np przez 2ms, to nadawać po kolei dane sensorów...
no i zastanawiam się, która tabelka w dokumentacji opisuje to co widzę... to są ramki 7E i jakiś byte(data id) podobno z tablelki 13 w dokumentacji, tyle że tam są wartości 16 bitowe....

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 09 lip 2018, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
arek2081,
Gratulacje.
To już nie jestem pierwszy :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 09 lip 2018, 08:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
to są ramki 7E i jakiś byte(data id) podobno z tablelki 13 w dokumentacji

Ten bajt to physical ID wraz z checksuma (zgodnie z tabelka 2 i 13).

qczek pisze:
tyle że tam są wartości 16 bitowe....

Cos Ci sie tabelki pomerdaly. w tabelce 13 masz wartosci 8 bitowe. 16 bitowe (application ID) masz w tabelce 10.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 09 lip 2018, 10:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
to są ramki 7E i jakiś byte(data id) podobno z tablelki 13 w dokumentacji

Ten bajt to physical ID wraz z checksuma (zgodnie z tabelka 2 i 13).

qczek pisze:
tyle że tam są wartości 16 bitowe....

Cos Ci sie tabelki pomerdaly. w tabelce 13 masz wartosci 8 bitowe. 16 bitowe (application ID) masz w tabelce 10.


Czyli on sobie wysyła zapytania do konkretnych urządzeń, np GPS 0x03 i ja mam mu odpowiedzeć ramka z PRIM 0x10 a potem z odpowiednim application ID dla GPS 0x0800~0x080f....
a co się stanie jak na zapytanie o GPS odpowiem mu danymi np dla variometru :)?
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 09 lip 2018, 10:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
Czyli on sobie wysyła zapytania do konkretnych urządzeń, np GPS 0x03 i ja mam mu odpowiedzeć ramka z PRIM 0x10 a potem z odpowiednim application ID dla GPS 0x0800~0x080f....

Tak

qczek pisze:
a co się stanie jak na zapytanie o GPS odpowiem mu danymi np dla variometru :)?

Zrobi sie balagan.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 09 lip 2018, 13:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
a co się stanie jak na zapytanie o GPS odpowiem mu danymi np dla variometru :)?

Zrobi sie balagan.


No dobra, ale application id są różne i nie powtarzają się dla physical id, RX powinien je poprostu odrzucić i tyle, ale skoro jest tych application id jakieś 28, to wysyłając pod rząd po 28 ramek z tym samym application id, w końcu wstrzelimy się w odpowiednie physical id ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 09 lip 2018, 13:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
No dobra, ale application id są różne i nie powtarzają się dla physical id, RX powinien je poprostu odrzucić i tyle, ale skoro jest tych application id jakieś 28, to wysyłając pod rząd po 28 ramek z tym samym application id, w końcu wstrzelimy się w odpowiednie physical id ?

RX niczego nie odrzuca, jak mu odpowiesz jakims App ID na jakis Physical ID to taka informacja pojdzie do radia. Taranis wyswietli Ci to pozniej jako np. kilka GPSow, czy kilka Vario z roznymi ID.

Nie wiem do konca co bys chcial osiagnac, wiec ciezko mi cos konkretnego doradzic.

P.S. Physical ID jest 28, AppID jest znacznie wiecej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 09 lip 2018, 13:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
RX niczego nie odrzuca, jak mu odpowiesz jakims App ID na jakis Physical ID to taka informacja pojdzie do radia. Taranis wyswietli Ci to pozniej jako np. kilka GPSow, czy kilka Vario z roznymi ID.

No nie do końca tak może być, bo załóżmy, że RX woła Physical ID przypisane do GPS physical ID 0x03, a ty mu na to walisz application id RPM 0x0003 no i jak on to ma łyknąć musi to olać i tyle...

pawelsky pisze:
Nie wiem do konca co bys chcial osiagnac, wiec ciezko mi cos konkretnego doradzic.

Chce bez angażowania odczytu tego co się dzieje na s port wysyłać dane sensorów może być wolniej, nie ważne...

pawelsky pisze:
P.S. Physical ID jest 28, AppID jest znacznie wiecej.


Dokładnie, ale o Physiacl ID decyduje RX a o application ID ja, więc mogę sobie wysyłać.
Ja rozumiem to tak, że np dla gpsów mamy zakres application ID 0x0830~0x083f, czyli 16 róznych urządzeń typu GPS, jak mu wyślę dane tylko z application ID 0x0830 to będzie widział jeden GPS. Pytanie jest takie, co się stanie jak on zapyta o variometr a dostanie dane gps ;)

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 528 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.