Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

QCZEK LRS
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=42090
Strona 27 z 33

Autor:  kolsek345 [ środa 13 cze 2018, 11:48 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Cytuj:
Myślę, że tower to oblicza :)


Faktycznie wszystko na to wskazuje , że jednak oblicza .Na jakims zagranicznym forum kiedyś czytałem że dostaje gotowy wyliczony dystans od FC - ale chyba nie mieli racji. Wyglada że brakuje jej pozycji HOME do tych obliczeń bo przeciez pozycje modelu zna bo pokazuje na mapie.


edit:

Dzis sprawdzilem na pełnej telemetrii i Tower zaczyna pokazywac odleglość od bazy dopiero po uzbrojeniu silnika czyli od momentu kiedy okreslona zostaje HOME_POSITION i przekazane do Tower,a - wcześniej przed uzbrojeniem pokazuje znaczek "-".

Autor:  Yaardai [ środa 13 cze 2018, 18:37 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Cytuj:
Btw, odnośnie mavlink, znajduje się lista przesłanych wiadomości:
MAVLINK_MSG_ID_HEARTBEAT
MAVLINK_MSG_ID_ATTITUDE
MAVLINK_MSG_ID_GLOBAL_POSITION_INT
MAVLINK_MSG_ID_SYS_STATUS
MAVLINK_MSG_ID_RC_CHANNELS_RAW (generowane lokalnie za pośrednictwem TX)
MAVLINK_MSG_ID_GPS_RAW_INT
MAVLINK_MSG_ID_VFR_HUD
MAVLINK_MSG_ID_RADIO_STATUS


Które z wiadomości nie są obsługiwane przez wersję UBLOX firmware'u?
Mission Planner na PC (WIN 10) pokazuje mi tylko lokalizację i sygnał RSSI, satelity.
Tower (Android) mimo połączenia nie chce nic pokazać. Czy brak HEARTBEAT w wersji UBLOX może mu to uniemożliwiać? Które z powyższych MSG mogłyby być dodane do wersji UBLOX?d


Czy wszystkie Nano Talony w Polsce wkrótce będą latać na QCZEK LRS? :)

Autor:  df2 [ środa 13 cze 2018, 18:53 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

No właśnie mój nie może bo mam już drugi interfejs niedziałający. A anteny od Maxi leżą i czekają na testowanie.. na razie sprawdziłem tylko na olrs i fabryczne biją przynajmniej 10x a moje przynajmniej 2x w odległości (uzyskane 3km) aczkolwiek od moich diy są znacząco cięższe.

Chyba że 4 moduły ubilem?

Autor:  kolsek345 [ sobota 16 cze 2018, 21:35 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Dzisaij z winy pilota miałem awaryjne lądowanie okolo 1,5 km od domu (zle ustawiona wysokosc misji auto na z-84 (APM))) - moj modelik zaczepil o czubki sosen i spadl na szczescie jakims cudem na ziemie w lesie - obylo sie bez wiekszych strat bo wazy troche ponad 40 deko. Baza czyli moj dom oddalona od miejsca "katastrofy" na okolo 1,5 km na poziomie ziemi pokazywala pozycje modelu na aplikacji tower (dipol prostyw aparaturze oraz dipol prosty w modelu (433)) - poprzez wiele budynkow drzew i krzaków - jestem pod wrazeniem jaki ten system ma zasieg(pokazywal też ze z-84 jest na wysokosci 1 m nad ziemia - czyli wiedzialem że nie wisi na drzewie). Zabrałem aparature plus smartfona i pojechalem rowerkiem do lasu w wyświetlane w Tower na mapie miejsce i moj z-84 lezal grzecznie na ziemi .No cóż po analizie misji okazalo sie że zapomniałem na pewnym odcinku lotu zwiekszyc wysokosc punktów przelotowych z 25 na 50 m i cała przyczyna(zgubiła mnie rutuna bo to chyba z 30 lot auto).Ale pewnie na FRSKY to poszukiwania modelu trwalyby do jutra - bo nawet nie wiedomo by bylo jaki kierunek obrać do poszukiwan ze wzgledu na maly zasieg telemterii.



Autor:  qczek [ poniedziałek 18 cze 2018, 14:20 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Yaardai pisze:
Cytuj:
Czy brak HEARTBEAT w wersji UBLOX może mu to uniemożliwiać? Które z powyższych MSG mogłyby być dodane do wersji UBLOX?d


Czy wszystkie Nano Talony w Polsce wkrótce będą latać na QCZEK LRS? :)


Hej,
HEARTBEAT jest generowany tyle tylko ze pewnie z pustym system id....
Może przez to
da się poprawić w następnej wersji..

Autor:  Yaardai [ poniedziałek 18 cze 2018, 17:05 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

qczek pisze:
Yaardai pisze:
Cytuj:
Czy brak HEARTBEAT w wersji UBLOX może mu to uniemożliwiać? Które z powyższych MSG mogłyby być dodane do wersji UBLOX?d


Czy wszystkie Nano Talony w Polsce wkrótce będą latać na QCZEK LRS? :)


Hej,
HEARTBEAT jest generowany tyle tylko ze pewnie z pustym system id....
Może przez to
da się poprawić w następnej wersji..


Będę oczekiwał kolejnej wersji. Czy coś jeszcze zmieni się w wersji UBLOX? Przewidywany termin udostępnienia nowej wersji?

Autor:  arek2081 [ środa 27 cze 2018, 21:05 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

W jaki sposób uruchomić telemetrie na telefonie? Za diabła nie mogę tego ogarnąć.
W tx i rx najnowszy soft i ustawiona telemetria na mawlink. Prędkość w tx i rx 57600. Po wybrani w aplikacji bluta i kliknięciu connect widać że telefon łączy się z blutem, dioda zaczyna inaczej mrugać, ale aplikacja nic nie pokazuje. Trzeba coś jeszcze ustawić?

Autor:  kolsek345 [ czwartek 28 cze 2018, 14:52 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Jakiej aplikacji używasz? Bo droidplaner chyba nie dziala z qlrs-em.Na pewno działa Tower i QGround Control - sprawdzałem.Rozumiem ze bluetootha - programowales na 57600?

Autor:  arek2081 [ czwartek 28 cze 2018, 15:20 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Tak, prędkość jest ok, aplikacja to Tower.

Autor:  kolsek345 [ czwartek 28 cze 2018, 15:54 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Moze telemetria gryzie sie z SBUS? Bo ja używam CPPM i mam bluetootha podlaczonego krzyżowo (TxRx RxTx) z modułem nadawczym i działa to ładnie na Tower - oprócz Dist.To.Home.Przy SBUS chyba wejscie sygnalu podaje sie na RX modułu i moze cos sie gryzie.

Autor:  arek2081 [ czwartek 28 cze 2018, 21:00 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Ok, działa nie wiem co bylo nie tak. Dziś podłączyłem zasilanie i wszystko ruszyło.

Autor:  qczek [ czwartek 05 lip 2018, 14:56 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Panowie,
Próbuje pobawić się w konwersje mavlinka do sport, za pomoca takigo antycznego kodu
https://github.com/rotcehdnih/Mavlink2Frsky

oraz płytki arduino pro mini, i za chińskiego boga nie daje rady tego skompilować....
Dostaje błędy dotyczące jakiś definów portów....
Kod:
C:\Users\kku\Downloads\MavLink_FrSkySPort_1.3\MavLink_FrSkySPort\MavLink_FrSkySPort\MavLink_FrSkySPort.ino: In function 'void setup()':

MavLink_FrSkySPort:54: error: 'Serial2' was not declared in this scope

 #define _MavLinkSerial      Serial2
...


Nie mam pojęcia o wynalazku którym jest arduino (jeżu jak można było coś tak zje....) , może ktoś coś podpowie :)

Autor:  kolsek345 [ czwartek 05 lip 2018, 15:02 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

A ktorej wersji programu arduino używasz ? Bo to wydaje sie stare i podejdzie chyba tylko na wersji arduino 1.0.5. Czy w kwesti HOME_DISTANCE jakieś próby robiłeś? Przypominam że wiadomość jest generowana dopieru po uzbrojeniu silnika(ów).

Autor:  qczek [ czwartek 05 lip 2018, 15:03 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

kolsek345 pisze:
A ktorej wersji programu arduino używasz ? Bo to wydaje sie stare i podejdzie chyba tylko na wersji arduino 1.0.5. Czy w kwesti HOME_DISTANCE jakieś próby robiłeś? Przypominam że wiadomość jest generowana dopieru po uzbrojeniu silnika(ów).


używam arduino 1.8.5 spróbuje ze starszym .. dzieki
nie nic nie robiłem, ale mam zamiar ;)

Autor:  kolsek345 [ czwartek 05 lip 2018, 15:48 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Próbowałem skompilowac u siebie ten soft na starszych wersjach arduino (1.0.5 , 1.5.8 , 1.6.3) ale lipa - caly czas bledy .

Strona 27 z 33 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/