Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 18 sie 2018, 03:15


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 wrz 2017, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 879
Lokalizacja: Ruda Śląska
świetny projekt ;)
co do funkcjonalności, jak wygląda kwestia telemetrii? np. z APM czy iNav przejdzie? myślę tutaj o ground station bez potrzeby dodatkowych "modemów".
druga sprawa to czy można zbindować dwa nadajniki do jednego odbiornika? na zasadzie "diversity"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 wrz 2017, 08:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
lotpawel pisze:
świetny projekt ;)

dzięki :)

lotpawel pisze:
co do funkcjonalności, jak wygląda kwestia telemetrii? np. z APM czy iNav przejdzie? myślę tutaj o ground station bez potrzeby dodatkowych "modemów".

Aktualnie telemetria mavlinkowa przechodzi tylko z modelu do ground station, tak ze widzisz gdzie jest model, w jakiej pozycji itp itd, nie możesz niestety np sterować misją, wysyłać generalnie nic z g. station do modelu.
Niemniej pracuje nad dwukierunkową pełna telemetrią mavlink ;)

lotpawel pisze:
druga sprawa to czy można zbindować dwa nadajniki do jednego odbiornika? na zasadzie "diversity"?


Na pewno masz na myśli dwa nadajniki i jeden odbiornik? Chcesz zrobić coś takiego, że lecisz gdzieś powiedzmy 100km używając jednego nadajnika, i potem ktoś przejmuje kontrolę za pomocą drugiego nadajnika i np ląduje? Jeśli tak, to oczywiście, wystarczy że wpiszesz ten sam "pairing code". Oczywiście będziesz musiał wyłączyć jeden nadajnik, bo mogą się nawzajem zakłócać...

Jeśli jednak chcesz podłączyć dwa odbiorniki w modelu jeden do drugiego to na razie nie ma wsparcia dla czegoś takiego. Jeśli jakieś FC wspiera, to przy wyłączeniu telemetrii to może zadziałać, ale przy 433Mhz położenie anteny metr w tą metr w tamtą nie ma znaczenia...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 wrz 2017, 10:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1827
Lokalizacja: Schwerin
Nie jestem pewien czy pełna telemetria w dwóch kierunkach to dobry pomysł.
Proponuję ze względu na małą ilość pamięci skierować swoje wysiłki na zrobienie niezawodnego linku bez dodatkowych gagetów w stylu stabilizatora itp..
Powinien to być tylko link z podstawową telemetrią mavlink.
Sam mam telemetrię w aparaturze i wcale nie potrzebuję dwukierunkowej łączności.
Proponuję skupić się na współpracy oprogramowania eskyer9x zamiast opentx.
W/g te oprogramowanie jest lepsze od opentx i już ma w miarę działającą telemetrię Mavlink bez żadnych dodatkowych modułów.

Dla mnie podstawą telemetrii na aparaturze jest:
- RSSI
- napiecie akumulatora
- prąd akumulatora
- HDOP
- ilość satelit
- współrzędne GPS
- wysokość
- tryby lotu
- armed.

Ta informacja jest podstawowa i powinna być zrobiona jako pierwsza. Resztę można robić jako dodatek.

W samym linku powinna byś możliwość puszczenia wszystkich kanałów po PPM i równocześnie kilku po PWM.

To na początek koncertu.:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 wrz 2017, 10:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 879
Lokalizacja: Ruda Śląska
maxiiii pisze:
Proponuję ze względu na małą ilość pamięci skierować swoje wysiłki na zrobienie niezawodnego linku bez dodatkowych gagetów w stylu stabilizatora itp..

nikt nawet o tym nie wspominał. Z założenia ma to być tylko link (Qczek popraw mnie jeśli się mylę)

maxiiii pisze:
Sam mam telemetrię w aparaturze i wcale nie potrzebuję dwukierunkowej łączności.

a kto inny może ma inne potrzeby ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 wrz 2017, 10:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Hej,
dzięki za odzew.

maxiiii pisze:
Nie jestem pewien czy pełna telemetria w dwóch kierunkach to dobry pomysł.

Ja natomiast jestem pewny, że to dobry pomysł ponieważ umożliwia kompletne sterowanie misją, wyznaczanie way pointów, itp itd.


maxiiii pisze:
Proponuję ze względu na małą ilość pamięci skierować swoje wysiłki na zrobienie niezawodnego linku bez dodatkowych gagetów w stylu stabilizatora itp..

Ze względu na ograniczenia hardwarowe tego modułu, nawet przez myśl nie przyszło mi robienie stabilizacji ;)

maxiiii pisze:
Powinien to być tylko link z podstawową telemetrią mavlink.

Aktualnie masz już gotowe i działające przesyłanie messagy HEARTBEAT, ATTITUDE, POSITION_INT, SYS_STATUS, RC_CHANNELS_RAW. Więc twoje wymagania wydają się być już spełnione ;)

maxiiii pisze:
Sam mam telemetrię w aparaturze i wcale nie potrzebuję dwukierunkowej łączności.

Na twoich potrzebach świat się nie kończy ;)

maxiiii pisze:
Proponuję skupić się na współpracy oprogramowania eskyer9x zamiast opentx.

A co to jest eskyer9x ??? Masz jakiegoś linka do tego?

maxiiii pisze:
W/g te oprogramowanie jest lepsze od opentx i już ma w miarę działającą telemetrię Mavlink bez żadnych dodatkowych modułów.

No to jak ma mavlinka działającego, to w czym problem ? Nie ma potrzeby skupiania się na konkretnym radiu, skoro ma ono już obsługę mavlinka...

maxiiii pisze:
Dla mnie podstawą telemetrii na aparaturze jest:
- RSSI
- napiecie akumulatora
- prąd akumulatora
- HDOP
- ilość satelit
- współrzędne GPS
- wysokość
- tryby lotu
- armed.


Ta informacja jest podstawowa i powinna być zrobiona jako pierwsza. Resztę można robić jako dodatek.

No to prawie wszystko już masz gotowe, czego Ci konkretnie brakuje hdop? ;) ...

maxiiii pisze:
W samym linku powinna byś możliwość puszczenia wszystkich kanałów po PPM i równocześnie kilku po PWM.

No dobra, muszę poczekać tylko na cudowne rozmnożenie dostępnych w module pinów ;)


maxiiii pisze:
To na początek koncertu.:)


Jak byś przeczytał to co jest na stronie projektu, to może by sie okazało, że większość z twoich życzeń jest już zrealizowana ;)

Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 wrz 2017, 12:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1827
Lokalizacja: Schwerin
No widzisz jakie mam skromne życzenia.

Chodzi o ersky9x.

Na nim chodzi telemetria ale niestety trochę kulawo. Rssi odświeżane jest co ok 10s, wiec nie jest to tak jakbym tego chciał.

Pamiętaj, że to mój koncert życzeń(i jak się okazuje bardzo skromny;-) inni mogą mieć swoje życzenia ale jakoś ich tu nie widzę:(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 wrz 2017, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Chodzi o ersky9x.

Na nim chodzi telemetria ale niestety trochę kulawo. Rssi odświeżane jest co ok 10s, wiec nie jest to tak jakbym tego chciał.



No dobra, ale to że RSSI jest odświeżane co 10s to problem tego całego ersky9x a nie modułu radiowego.
Informacja o RSSI jest wysyłana po mavlinku cześćiej niż co sekundkę, więc powinieneś raczej zwrócić się do osób zajmujących się ersky9x.
No chyba że jest jakiś inny protokół analogiczny do mavlinka, który jest wspierany poprawnie i wtedy mogę takie coś przemyśleć.

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 wrz 2017, 12:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1827
Lokalizacja: Schwerin
Ersky9x z mavlinkiem to nowość więc na pewno ma błędy wieku niemowlęcego.

Na razie czekam na moduły i jak tylko nadarzy się okazja sprawdzę je a przy okazji od razu czy to wina radia czy linku(openlrsng).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 wrz 2017, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Ersky9x z mavlinkiem to nowość więc na pewno ma błędy wieku niemowlęcego.

Na razie czekam na moduły i jak tylko nadarzy się okazja sprawdzę je a przy okazji od razu czy to wina radia czy linku(openlrsng).


Podłącz bezpośrednio do telemetrii wychodzącej z FC i zobaczysz czy to wina linku czy samego Ersky9x.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 14 wrz 2017, 10:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Popełniłem aplikacje do konfiguracji LRS'a :)

Obrazek

http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-config-tool-is-ready/#more-369


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 14 wrz 2017, 16:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 875
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Powiedz jak dokładnie dział zmiana mocy, widzę że są trzy pola do wpisania wartości i wtedy na danym przełączniku 3-pozycyjnym mamy odpowiednio ustawioną moc. Co jeśli zamiast przełącznika damy na kanale potencjometr, mały płynną regulację, czy przy określonej wartości pwm-a, następuje zmiana mocy?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 14 wrz 2017, 17:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
arek2081 pisze:
Powiedz jak dokładnie dział zmiana mocy, widzę że są trzy pola do wpisania wartości i wtedy na danym przełączniku 3-pozycyjnym mamy odpowiednio ustawioną moc. Co jeśli zamiast przełącznika damy na kanale potencjometr, mały płynną regulację, czy przy określonej wartości pwm-a, następuje zmiana mocy?


Mocą możesz sterować za pomocą dowolnego kanału RC. Jeśli sygnał na wybranym kanale jest poniżej 1300us to jest wybierana moc minimalna, jeśli pomiędzy 1300 a 1700 to średnia, a powyżej 1700 max.
To czy wartość kanału zadawana jest przełącznikiem trzy pozycyjnym czy też potencjometrem nie ma znaczenia.
Rozumiem, że ciekawy byłeś czy przy użyciu potencjometru wartość mocy zmieniać się będzie "liniowo" wraz z jego obrotem...
Tak nie będzie mniej więcej na środku będzie moc średnia, a na krańcowym położeniach minimalna i maksymalna.

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 14 wrz 2017, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 875
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
qczek pisze:
Rozumiem, że ciekawy byłeś czy przy użyciu potencjometru wartość mocy zmieniać się będzie "liniowo" wraz z jego obrotem...
Tak nie będzie mniej więcej na środku będzie moc średnia, a na krańcowym położeniach minimalna i maksymalna.


Dokładnie, oto mi chodziło.

Mam jeszcze pytanie w jakim zakresie możemy regulować parametr "RF Power Med. Level" chodzi mi o od ilu do ilu mW możemy tam ustawić.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 14 wrz 2017, 17:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
arek2081 pisze:
qczek pisze:
Rozumiem, że ciekawy byłeś czy przy użyciu potencjometru wartość mocy zmieniać się będzie "liniowo" wraz z jego obrotem...
Tak nie będzie mniej więcej na środku będzie moc średnia, a na krańcowym położeniach minimalna i maksymalna.


Dokładnie, oto mi chodziło.

Mam jeszcze pytanie w jakim zakresie możemy regulować parametr "RF Power Med. Level" chodzi mi o od ilu do ilu mW możemy tam ustawić.
Masz 16 poziomów od około 200 do 1000mW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 14 wrz 2017, 19:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1827
Lokalizacja: Schwerin
Moje moduły cały czas w Chinach i do tego wysłane pocztą turecką:(
Arek a twoje już dotarły?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.