Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 sie 2018, 05:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 11 maja 2018, 11:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 875
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
kolsek345 pisze:
Cytuj:
Wgrałem soft pod sbus i wszystko śmiga jak trzeba.


Czy jest odczuwalna róznica w opoznieniu sterowaniem modelem po przejsciu na SBUS Z CPPM?


Jeszcze nie latałem ale w inav widać że kanały szybciej reagują

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 11 maja 2018, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Hej,
wczoraj wydrukowalem obudowe do frysky i dzisiaj planuje podlaczyc.
Panowie jakis pomysl jak ogarnac Telemetrie do Taranisa w kwesti podlaczen?
Domyslam sie ze TX/RX z uarta w module trzeba podlaczyc do taranisa tylko do ktorego portu?

Znalazlem tylko taka rozpiske w necie:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 11 maja 2018, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6375
Lokalizacja: Polska
MorF pisze:
Znalazlem tylko taka rozpiske w necie:
Obrazek

To nie jest poprawny pinout Taranisa!

Wlasciwy jest opisany np. tutaj: https://github.com/opentx/opentx/wiki/Taranis-I-O-ports


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 11 maja 2018, 14:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 857
Lokalizacja: Warszawa
Rx w Taranisie jest na pierwszym z prawej, czyli opisanym jako Antenna, tylko pytanie czy nie trzeba odwrócić sygnału, tak jak robimy z eleresem viewtopic.php?f=4&t=23925


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 11 maja 2018, 14:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6375
Lokalizacja: Polska
NeXuS pisze:
Rx w Taranisie jest na pierwszym z prawej, czyli opisanym jako Antenna, tylko pytanie czy nie trzeba odwrócić sygnału, tak jak robimy z eleresem viewtopic.php?f=4&t=23925

To nie jest RX tylko S.Port (czyli RX i TX w jednym)...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 11 maja 2018, 14:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Hmm i jak to pozenic teraz z QczekLRSem... :-?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 11 maja 2018, 14:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 798
Lokalizacja: lubelskie
https://radio-modele.pl/frsky-konwerter ... 29931.html - moze cos takiego? - tyle że drogie jak cholera :-/

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 11 maja 2018, 17:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6375
Lokalizacja: Polska
MorF pisze:
Hmm i jak to pozenic teraz z QczekLRSem... :-?

QCZEK LRS nie wysyla telemetrii FrSky (ani nowej S.Port, ani starej hubowej) zas Taranis nie rozumie ani Mavlinka, ani LTM, wiec niespecjalnie masz po co podpinac. Musialbys najpierw kupic, lub zbudowac konwerter Mavlink-FrSky (w internetach kilka takich projektow jest)...

kolsek345 pisze:
https://radio-modele.pl/frsky-konwerter-s-port-na-uart,705,29931.html - moze cos takiego? - tyle że drogie jak cholera :-/

I jak niby mailby mu ten konwerter pomoc?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 12 maja 2018, 08:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Więc jedyna opcja na jakąkolwiek telemetrie z inava to podpiąć Bluetooth dongle i telefon z ezgui a od strony odbiornika wpiac się po prostu w uart?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 12 maja 2018, 08:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1836
Lokalizacja: Schwerin
Ja mam podpiety BT i działa bez problemu. Dodatkowo mam wyciągnięte 2 przewody podłączone do tx i rx ale do 9xrpro i równocześnie mam telemetrię na wyświetlaczu aparatury.
W taranisie możesz zmienić oprogramowanie na er9x i będziesz miał mavlinka w aparaturze. Aby działał mavlink w qlrs wystarczy podpiąć tylko TX do RX. Nie znam na tyle taranisa aby wiedzieć czy ma jakieś wyjście TX i RX.

EDIT

Poniżej rodzaje telemetrii jakie obsługuje er9x



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 12 maja 2018, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 88
Lokalizacja: Ruda Śląska
Może komuś się przyda, czytając posty wyżej:
Rozpiska pinów w komorze baterii. UART działa, kiedyś, tzn do chwili upalenia portu, apka przyjmowała dane telemetrii i je wyświetlała.
Wysyłanie też działało.

Zapomniałem dopisać ważnej informacji: port toleruje napięcia maksymalnie 3,3V
Jak będziecie stosować dzielnik z rezystorów to dobrze go polutujcie, u mnie oderwała się któraś noga i poszło 5V w wyniku czego już po porcie.
piny taranis.jpg
piny taranis.jpg [ 255.71 KiB | Przeglądany 403 razy ]

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 13 maja 2018, 15:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
maxiiii pisze:
Ja mam podpiety BT i działa bez problemu.

Jaka opcje wybrac w inav FrySky/Mavlink/LTM czy cos jeszcze innego zeby dzialalo np z ezgui na telefonie?
Probowalem chyba wszystkiego ale lipa, aplikacja na telefonie do bluetooth sie laczy ale juz poza tym nic nie widzi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 13 maja 2018, 15:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1836
Lokalizacja: Schwerin
Ja mam pixa i apema. Mam ustawionego mavlinka na 57600, w qlrs mavlink encapsulation na 57600, BT przeprogramowany na 57600 i w telefonie używam tower a tu predkość ustawia się automatycznie przy połączeniu BT. dodatkowo z BT mam podłączoną po przewodzie aparaturę i tu też jest 57600 MAVLINK.
Prościej się nie da:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 13 maja 2018, 16:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
No tak ale to nie to samo co inav, apm miałem obcykany


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 13 maja 2018, 16:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1836
Lokalizacja: Schwerin
Pisałeś że możesz ustawić mavlinka. Może być też LTM tylko w qlrs ustaw telemetrię na transparent. Pamiętaj o zastosowanych prędkościach, w każdym elemencie ma być taka sama.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.