Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 20 wrz 2018, 23:55


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 03 maja 2018, 15:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1862
kolsek345 pisze:
10dBi w odbiorniku


A możesz pokazać to cudo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 03 maja 2018, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
http://allegro.pl/koniec-cdma-w-orange- ... 61213.html - to jest cos takiego - kupilem ze 2 miechy temu jak byla wyprzedaż po 20 zl za sztuke .Oczywiscie to antena do modułów 915 Mhz 3dr które posiadam .O ile zasieg telemetria na wersji 500 mW/915 byłby wystarczajacy to pobór mocy juz mnie nie zadowala i przy moim lekkim Z-84 - sporo ogranicza zasieg lotu .W tej chwili do obsługi telemetrii korzystam z konwertera MAVLINK/FRSK/MAVLINK opartego na na dwóch ARDUINO w/g projektu - https://diydrones.com/forum/topics/apm- ... to-mavlink .Nie sa przesylane wszystkie dane ale najwazniesze do lotu po za zasieg video.Zasieg platformy to 60 km trasy na 4s/3500mAh/Lion .

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 04 maja 2018, 15:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Osobiście nie widzę potrzeby kompatybilności wstecz w tym przypadku. Zbyt mało sprzętu jest wykonane przez ludzi a jak widać na forum to jest ich w
Polsce 2 -4 komplety. Nie jest to projekt forumowy czy komercyjny aby martwić się poprzednimi wersjami. Jeżeli prawdą jest to, że do tych modułów ładują pamięć 32k to istnieje duże prawdopodobieństwo, że wszyscy mają te moduły.

Decyzja i tak należy do Krzyska bo to jego projekt i to on jest pełnym decydentem w tej sprawie.

Nawet gdyby trzeba było wymienić wszystkie moduły z 16k na te 32k to nie widzę problemu. Przy tej cenie i tak wychodzi taniej niż przy innych systemach.:) System jest bardziej rozpowszechniony na zachodzie gdzie cena modułów w porównaniu z zarobkami jest jeszcze mniejsza niż u nas więc..........


Hej,
Napisałem do producenta, czy całkiem przeszli na większe chipy czy nie. Jak całkiem to będzie super, jak nie całkiem, to nie będę się produkował, dla kilku egzemplarzy...
Różnie mogło być, w fabryce ktoś pomylił rolki z elementami, albo akurat nie mieli mniejszych, itp itd...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 04 maja 2018, 16:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1862
Sprawdziłem swoje które kupiłem ponad pół roku temu i jest to wersja z większą pamięcią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 wrz 2014, 15:24
Posty: 38
Lokalizacja: ~Poznań
Mam pytanie odnośnie opcji "No of CPPM Channels" w konfiguratorze. Chciałbym aby odbiornik nadawał 9 kanałów w CPPM (jako 9-te RSSI) oraz móc kanałem 10-tym sterować jednocześnie mocą nadajnika i odbiornika. Stąd pytanie: czym się różni opcja "No of CPPM Channels" w nadajniku od tej w odbiorniku i jak je ustawić - na 9 czy 10?

Screen z ustawień nadajnika:

settings.png
settings.png [ 36.27 KiB | Przeglądany 692 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 16:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Prezes pisze:
Mam pytanie odnośnie opcji "No of CPPM Channels" w konfiguratorze. Chciałbym aby odbiornik nadawał 9 kanałów w CPPM (jako 9-te RSSI) oraz móc kanałem 10-tym sterować jednocześnie mocą nadajnika i odbiornika. Stąd pytanie: czym się różni opcja "No of CPPM Channels" w nadajniku od tej w odbiorniku i jak je ustawić - na 9 czy 10?

Screen z ustawień nadajnika:

settings.png


Hej,
Jeśli używasz w nadajniku sygnału wejściowego CPPM, to powinieneś mieć ustawione po stronie nadajnika dokładnie "No of CPPM Channels" na dokładnie tyle kanałów ile Ci radio produkuje.
Po stronie odbiornika, możesz ustawić ile chcesz, z tym, że kanał RSSI powinien wchodzić w ten zakres.
czyli np radio twoje produkuje CPPM 10 kanałowy to ustawiasz po stronie nadajnika 10 kanałów, po stronie odbiornika możesz ustawić też 10 kanałów i na 10 RSSI, ale możęsz też po stronie odbiornika ustawić 16 kanałów, i na 16 RSSI, nie ważne.
Jak uzyawsz SBUS to ustaw na 16 zawsze po stronie odbiornika...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Hejo,
dostalem dzisiaj moduly 1W v 6.2
wgralem soft 433 master oraz 433 SBUS bez wiekszych problemow.

Mastera udalo mi sie wprowadzic w tryb konfiguracji ale slave zebym nie wiem co robil zwarcie M1 do masy nie uruchamia trybu konfiguracji (dioda miga inaczej w trybie konfigu).
Jakies pomysly?

EDIT:
RTFM :-)
Cytuj:
Connect FTDI to VCC, GND, TX, RX
When powering up connect M1 to GND (TX) or M1 to M0 (RX) to get in configuration mode.


A jeszcze pytanko jak chce wpiac qczek lrs w miejsce modułu w taranis q x7 to dać input CPPM czy Frysky


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 08 maja 2018, 05:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
MorF pisze:
Hejo,
dostalem dzisiaj moduly 1W v 6.2
wgralem soft 433 master oraz 433 SBUS bez wiekszych problemow.

Mastera udalo mi sie wprowadzic w tryb konfiguracji ale slave zebym nie wiem co robil zwarcie M1 do masy nie uruchamia trybu konfiguracji (dioda miga inaczej w trybie konfigu).
Jakies pomysly?

EDIT:
RTFM :-)
Cytuj:
Connect FTDI to VCC, GND, TX, RX
When powering up connect M1 to GND (TX) or M1 to M0 (RX) to get in configuration mode.


A jeszcze pytanko jak chce wpiac qczek lrs w miejsce modułu w taranis q x7 to dać input CPPM czy Frysky
Frisky czyli pxx będzie mniejsze opoznienie

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 08 maja 2018, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Dzieki qczek!
A jeszcze pytanka o ta telemetrie inava na taranisa:
W takim razie wypadaloby chyba Tx/Rx z modulu podlaczyc do Rx/Tx Taranisie prawda? Widzialem ze ludki podlaczaja HC05 albo inny blu dongle ale akurat to mnie tak bardzo nie interesuje.
Jaki wowczas protocol wybrac w zakladce telemetry "Transparent"?

Widzialem gdzies ze ludzie pisali o uzyciu LMT ale nie widze teraz w ogole takiej opcji :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 09 maja 2018, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ktoś testował sbus, u mnie za diabła nie chce ruszyć. Ppm jest ok. Podłączone pod matek405 uart2.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 09 maja 2018, 13:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
arek2081 pisze:
Ktoś testował sbus, u mnie za diabła nie chce ruszyć. Ppm jest ok. Podłączone pod matek405 uart2.

Wgrałeś soft wspierający SBUS?
ustawiłeś 16 kanałów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 09 maja 2018, 13:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
qczek pisze:
arek2081 pisze:
Ktoś testował sbus, u mnie za diabła nie chce ruszyć. Ppm jest ok. Podłączone pod matek405 uart2.

Wgrałeś soft wspierający SBUS?
ustawiłeś 16 kanałów?


Pewnie ze nie, dzięki za podpowiedź.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 10 maja 2018, 18:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 maja 2018, 14:45
Posty: 10
Lokalizacja: Poland
Hej qczek,

Czy zawczasu mogę prosić o wersję UBLOX dla 868-100mW? - moduły już idą do mnie od majfriendów, a w paczce z wersją 1.70 takiego obrazu nie znalazłem:)
Będę używał ublox M8N bezpośrednio wpiętego do E32-868T20D.

_________________
Latam Nano Talonem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 10 maja 2018, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Wgrałem soft pod sbus i wszystko śmiga jak trzeba.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 11 maja 2018, 08:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
Cytuj:
Wgrałem soft pod sbus i wszystko śmiga jak trzeba.


Czy jest odczuwalna róznica w opoznieniu sterowaniem modelem po przejsciu na SBUS Z CPPM?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.