Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 kwie 2018, 16:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 27 paź 2017, 18:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 776
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Dzisiaj mam chyba "qczek day" ;)
Podpiołem odbiornik pod apema i zadziałał od razu.
Podłączenie telemetrii polegało tylko na podłączeniu kabelków, Działa od razu :))
Aby nie było tak fajnie znalazłem jeden problem a nawet 2.
Na wyświetlaczu brakuje parametru HDOP. Czy nie jest przesyłany?
Problem jest też z analogowym RSSI. pojawia się na chwilę a potem znika.

Obrazek
Hop nie jest przesyłany co do rssi to nie wiem sprawdze... Ale jak możesz poczekać do późnego wieczora to będzie nowa wersja z lepszą synchronizacja i rssi opartym na ilości pominietych pakietów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 27 paź 2017, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1684
Lokalizacja: Schwerin
Podłączyłem BT do nadajnika.
Działa tower. Nie działa droidplanner i VR pad.
W tower można zmieniać tylko tryby lotu. Brak pobierania parametrów, Hdop (ilość satelit jest), brak możliwości uzbrojenia i rozbrojenia. Pojawia się komunikat RC failsafe pomimo, że link działa i da się sterować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 27 paź 2017, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 776
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Podłączyłem BT do nadajnika.
Działa tower. Nie działa droidplanner i VR pad.
W tower można zmieniać tylko tryby lotu. Brak pobierania parametrów, Hdop (ilość satelit jest), brak możliwości uzbrojenia i rozbrojenia. Pojawia się komunikat RC failsafe pomimo, że link działa i da się sterować.
To nie będzie całkowicie działać bo ten mavlink jest jednokierunkowy i ograniczony....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 28 paź 2017, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1684
Lokalizacja: Schwerin
Wszystko skompletowane do pierwszego testu w locie ale lot będzie dopiero po odlocie orkanu jakiegoś tam. Wieje jak .........
Sprawdziłem dokładnie te rssi. Analogowego nie ma w aparaturze i tablecie za to jest RX i nawet działa, zaczyna się od 140 i jak się oddalę to trochę spada:).
Trochę martwi mnie brak mavlinka w dwóch kierunkach, ale tyle czasu go nie miałem więc nie będzie tak źle. Chociaż do takiej wygody łatwo się przyzwyczaić.

Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 29 paź 2017, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 776
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Wszystko skompletowane do pierwszego testu w locie ale lot będzie dopiero po odlocie orkanu jakiegoś tam. Wieje jak .........
Sprawdziłem dokładnie te rssi. Analogowego nie ma w aparaturze i tablecie za to jest RX i nawet działa, zaczyna się od 140 i jak się oddalę to trochę spada:).
Trochę martwi mnie brak mavlinka w dwóch kierunkach, ale tyle czasu go nie miałem więc nie będzie tak źle. Chociaż do takiej wygody łatwo się przyzwyczaić.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zmień sobie na najnowsza wersje 1.60 warto... Co do rssi analogowego to wyłączyłeś rbeep?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 12:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1684
Lokalizacja: Schwerin
Mam już 1.6. Na stole działa jakby sprawniej i nie ma takich lagów. Ale to tylko wrażenie "na stole".
Chyba bedę musiał wyprowadzić gniazdo do programowania na zewnątrz bo jak mam wszystko demontować to mnie trafia......:)
Po przeprogramowaniu wszystkie ustawienia zostały wymazane więc trzeba było znowu je ustawić. W RX zostały tylko ustawienia FS. Czy to prawidłowy objaw?
RSSI dalej nie ma i nie wiem dlaczego. Po podłączeniu kablem do MP analogowe RSSI pojawia się. Na aparaturze i w tablecie brak. wiem, że robiłeś ten parametr i powinien działać ale u mnie nie działa.:( Gdzie robię błąd?

{ParSetStr v. QczekLRS_S_1.60}
{ParSetStr f. T_MAVLINK P_CPPM }
{ParSetInt pCode 11111}
{ParSetInt noOfCPPMChnls 8}
{ParSetInt pwrSelChnl 5}
{ParSetInt rssiChnl 0}
{ParSetInt txMinPwr 0}
{ParSetInt txMidPwr 4}
{ParSetInt txMaxPwr 15}
{ParSetInt serPortSpd 57600}
{ParSetInt serMode 1}
{ParSetInt fr0 431000000}
{ParSetInt fr1 433125000}
{ParSetInt fr2 433250000}
{ParSetInt fr3 433375000}
{ParSetInt fr4 433500000}
{ParSetInt fr5 433625000}
{ParSetInt fr6 433750000}
{ParSetInt fr7 433875000}
{ParSetInt timeToFS 20}
{ParSetInt proto 0}
{ParSetInt devThrs 1}
{ParSetInt sTelFrmR 1}
{ParSetInt lTelFrmR 1}
{ParSetInt rssiT 0}
{ParSetInt lbeep 0}
{ParSetInt racem 0}
{ParSetInt wdTime 30}
{ParSetInt fsDontT 0}

RSSI biorę z RX z pinu M1.

Wieje więc lot przeniesiony na inny termin:(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 776
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Hej,
Jeśli chodzi o opóźnienia, to nie powinno być żadnych widocznych, chyba że coś jest nie tak z linkiem.
Jak RX i TX są za blisko to też jest problem :).
Czy podłączałeś led do MI i wlaczałeś lBeep, zeby zobaczyć czy pakiety gdzieś przepadają?
A i możesz zrobić sobie tak, że w RX ustawisz 9 kanałów
{ParSetInt noOfCPPMChnls 9}
i na 9 kanale daj sobie RSSI
{ParSetInt rssiChnl 9}
Potem ustaw sobie jeszcze rssi zeby pokazywalo średnią z traconych pakietów, powinno być prawie 2000 jeśłi wszystko jest ok
{ParSetInt rssiT 2}

I nie potrzebujesz analogowego... a jeśli o to chodzi to podłączasz jakiś filtr RC, pod ten RSSI to jest PWM o zmiennym wypełnieniu.... a nie analogowe napięcie...

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1684
Lokalizacja: Schwerin
tylko jak ten cyfrowy odczytać w tablecie i aparaturze? Ale sprawdzę:)
diodę mam na stałe i przy poprawnym linku swieci a przy wyłączonej aparaturze gaśnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 776
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
tylko jak ten cyfrowy odczytać w tablecie i aparaturze? Ale sprawdzę:)
diodę mam na stałe i przy poprawnym linku swieci a przy wyłączonej aparaturze gaśnie.
Diode do m1 w rx? To chyba odwrotnie... Przy niesprawności linku świeci....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1684
Lokalizacja: Schwerin
Nie pomyliłem się


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 31 paź 2017, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 776
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Nie pomyliłem się
Ale to chyba bleep masz wyłączony na tym filmie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 31 paź 2017, 18:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1684
Lokalizacja: Schwerin
{ParSetInt lbeep 0}
W poprzednim poście podałem konfigurację tego odbiornika.
Poza tym takie zachowanie jest logiczne, dłuższy impuls pwm większe napięcie, krótszy mniejsze napięcie - dioda nie świeci.
W mp pokabelku mam rssi nie ma go tylko po przesłaniu przez link.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 31 paź 2017, 19:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 776
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
{ParSetInt lbeep 0}
W poprzednim poście podałem konfigurację tego odbiornika.
Poza tym takie zachowanie jest logiczne, dłuższy impuls pwm większe napięcie, krótszy mniejsze napięcie - dioda nie świeci.
W mp pokabelku mam rssi nie ma go tylko po przesłaniu przez link.


No tak, generalnie masz dwa tryby
- Normalne PWM RSSI, na ponie M1, włączane przez {ParSetInt lbeep 0}, wtedy tak jak piszesz dłuższy impuls wyższe RSSI, tylko, że na diodzie trudno ocenić czy jest jaśniejsza czy ciemniejsza...
- lbeep, włączane przez {ParSetInt lbeep 1}, wtedy na pinie m1 jest generowany przebieg pwm 50% tylko w przypadku gdy pakiet nie dojdzie. Czyli każdy opuszczony pakiet to krótki błysk leda, w przypadku zaniku linku, led świeci cały czas. Możesz też podpiąć to przez filtr RC pod kanał audio twojego TX AV i masz pikniecie, przy każdym zagubionym pakiecie, czym więcej piknięć tym gorszy link...

Jeśli chodzi o brak RSSI na groudn station (bo na OSD chyba masz ok ?) to jest to spowodowane tym, że aktulnie generuje tylko komunikat MAVLINK_MSG_ID_RC_CHANNELS_RAW w którym pole RSSI zawiera RSSI.
Z tego co patrzyłem do kodu któregoś ground station, to on potrzebuje RADIO_STATUS czy coś takiego.... czego na razie nie generuje :(

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 02 lis 2017, 16:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1684
Lokalizacja: Schwerin
Ustawiłem 9 kanałów i wstrzykiwanie rssi na 9 kanał.
Co z tym teraz zrobić?
RSSI jest chyba ważnym elementem i powinien być jak najbardziej uwzględniony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 02 lis 2017, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 776
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Ustawiłem 9 kanałów i wstrzykiwanie rssi na 9 kanał.
Co z tym teraz zrobić?
RSSI jest chyba ważnym elementem i powinien być jak najbardziej uwzględniony.


A jakie masz FC i OSD w Apm ustawia się na którym kanale jest RSSI..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.