Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 18 sie 2018, 10:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 02 cze 2018, 12:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 798
Lokalizacja: lubelskie
Czy jest jakas szansa na dodanie wyświetlania w Tower odleglości modelu od bazy ? - bo w zasadzie to tylko tego mi jeszcze brakuje i byloby naprawde super.Nawet telemetria dwukierunkowa jest chyba mniej ważna bo pewnie bylaby i taz bardzo wolna i tutaj zwykly bluettoth HC-06 dodany do modelu załatwia sprawe bardzo ładnie.Jako ,że robie dużo lotów UAV ( bez OSD) to dana o odleglosci modelu na ekranie Tower,a bardzo by sie przydała.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 03 cze 2018, 19:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 maja 2018, 14:45
Posty: 10
Lokalizacja: Poland
qczek,

Wgrałem dzisiaj po raz pierwszy ver.1.80 master do TX (e45-ttl-1W ma służyć tylko jako odbiornik telemetrii) a do RX (e45-ttl-100) wersję ublox do którego jest przypięty ublox m8n (podróbka). Konfigurowanie ograniczyłem do zmiany serPortSpd na 9600 (w RX i TX), bo na tyle działa GPS, ustawienia pCode w obu takiego samego oraz serMode. Pod który pin powinien być podpięty GPS? Czy dobrze myślę, że skoro w TX nie mogę ustawić serMode 2 z konfiguratora (z konsoli idzie tak ustawić) to powinienem ustawić serMode 1 i cieszyć się po drugiej stronie z ograniczonego tylko do danych GPS mavlinka? Więc jakolwiek aplikacja na androida, np. Tower powinna działać?
Moduł 1W trochę się grzeje. Kilka dni używałem oryginalnego firmware'u i nie był tak ciepły.
Kombinuję już ponad pół dnia. Normalny tryb pracy to M0 i M1 w RX i TX nie spięte do GND?

_________________
Latam Nano Talonem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 08:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
kolsek345 pisze:
Czy jest jakas szansa na dodanie wyświetlania w Tower odleglości modelu od bazy ? - bo w zasadzie to tylko tego mi jeszcze brakuje i byloby naprawde super.Nawet telemetria dwukierunkowa jest chyba mniej ważna bo pewnie bylaby i taz bardzo wolna i tutaj zwykly bluettoth HC-06 dodany do modelu załatwia sprawe bardzo ładnie.Jako ,że robie dużo lotów UAV ( bez OSD) to dana o odleglosci modelu na ekranie Tower,a bardzo by sie przydała.


Szansa jest, ale nie ma miejsca we flashu na procesowanie kolejnych messagy mavlinka...
muszę to przemyśleć... na razie robię beacon...


Yaardai pisze:
qczek,

Wgrałem dzisiaj po raz pierwszy ver.1.80 master do TX (e45-ttl-1W ma służyć tylko jako odbiornik telemetrii) a do RX (e45-ttl-100) wersję ublox do którego jest przypięty ublox m8n (podróbka). Konfigurowanie ograniczyłem do zmiany serPortSpd na 9600 (w RX i TX), bo na tyle działa GPS, ustawienia pCode w obu takiego samego oraz serMode. Pod który pin powinien być podpięty GPS? Czy dobrze myślę, że skoro w TX nie mogę ustawić serMode 2 z konfiguratora (z konsoli idzie tak ustawić) to powinienem ustawić serMode 1 i cieszyć się po drugiej stronie z ograniczonego tylko do danych GPS mavlinka? Więc jakolwiek aplikacja na androida, np. Tower powinna działać?
Moduł 1W trochę się grzeje. Kilka dni używałem oryginalnego firmware'u i nie był tak ciepły.
Kombinuję już ponad pół dnia. Normalny tryb pracy to M0 i M1 w RX i TX nie spięte do GND?


Hej,
Robisz tak,
Po pierwsze w GPS ustawiasz żeby wysyłał tylko MSG_POSLLH, MSG_STATUS, MSG_SOL i MSG_VELNED.
Potem ustawiasz w RX typ serial mode na 2 a w TX na 1.
GPS podłączasz normalnie TX GPS to RX modułu...
Co do grzania to tak już niestety jest...
Powinno działać, jak by nadal nie działało to mogę sprawdzić jakoś w tygodniu bo dawno już tego trybu nie używałem (a i pamietaj o firmwarze dla uBLOX ).
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 09:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 798
Lokalizacja: lubelskie
Cytuj:
Szansa jest, ale nie ma miejsca we flashu na procesowanie kolejnych messagy mavlinka...
muszę to przemyśleć... na razie robię beacon...


A może dałoby zrobić wersję z jak najlepszą obsługą Mavlinka - bez wodotrysków typu SBUS,BEACON,LBEEP,SILENT MODE ,dwa wyjscia na serwa itp....? Taka wersje typowo pod APM,a.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 13:08 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 697
Lokalizacja: Warszawa
Jakby do tego dorobić prosty dekoder np. na arduino z wyjściem na serwa, to byłby naprawdę najtańszy link RC :-D

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 13:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1827
Lokalizacja: Schwerin
wychodzi na to, że nie jest tak źle. Są trzy wyjścia pwm więc już nadaje się dodatkowo do samochodów i łódek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 15:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Nowa wersja czeka na pobranie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 06 cze 2018, 12:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 maja 2018, 14:45
Posty: 10
Lokalizacja: Poland
Cytuj:
Hej,
Robisz tak,
Po pierwsze w GPS ustawiasz żeby wysyłał tylko MSG_POSLLH, MSG_STATUS, MSG_SOL i MSG_VELNED.
Potem ustawiasz w RX typ serial mode na 2 a w TX na 1.
GPS podłączasz normalnie TX GPS to RX modułu...
Co do grzania to tak już niestety jest...
Powinno działać, jak by nadal nie działało to mogę sprawdzić jakoś w tygodniu bo dawno już tego trybu nie używałem (a i pamietaj o firmwarze dla uBLOX ).
Krzysiek



Działa na stole, tzn. po drugiej stronie widzę, że jest mavlink: lat, lon, ilość satelitów, rodzaj fixa, alt asl (npm). Coś innego powinienem jeszcze widzieć? Wyłączyłem NMEA (protocol out: UBX) i z UBLOX włączyłem wskazane przez ciebie komunikaty. Co prawda nie widzę tego w Tower, ale na Mission Planner jako surowe parametry. Jaki RSSI Type powinien być wybrany na RX, aby był przenoszony?
Chyba już wiem na czym polega problem: mój GPS to podróbka bez flasha (jakich pewnie pełno ludzie mają na Aliexpress), więc nie mogę zapisać konfiguracji i prędkości portu, więc....

Czy wersja Ublox firmware'u mogłaby być zmodyfikowana w stosunku do pozostałych w następujący sposób:
- po odhaczeniu w konfiguratorze opcji "GPS autoconfig" RX (po podpięciu zasilania) sam sobie konfiguruje GPS, włączając/wyłączając odpowiednie komunikaty i inne parametry, np. częstotliwość odświeżania RATES - dobrane pod kątem tego co aktualny firmware potrafi przekazać przez mavlink
- funkcja autobaud z opcją wymuszenia wybranej przez nas prędkości portu - sprawdza z jaką prędkością działa podłączony GPS, jeśli to inna prędkość niż przez nas oczekiwana to wymusza na GPSie zmianę prędkości portu

Z góry dziękuję :)

_________________
Latam Nano Talonem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 06 cze 2018, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6336
Lokalizacja: Polska
Yaardai pisze:
Chyba już wiem na czym polega problem: mój GPS to podróbka bez flasha (jakich pewnie pełno ludzie mają na Aliexpress), więc nie mogę zapisać konfiguracji i prędkości portu, więc....

Mam conajmniej kilka M8N z Aliexpress i wszystkie maja flasha, moze cos zle zapisujesz? Pokaz co zwraca Ci komenda UBX-MON-VER.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 06 cze 2018, 15:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 maja 2018, 14:45
Posty: 10
Lokalizacja: Poland
pawelsky pisze:
Yaardai pisze:
Chyba już wiem na czym polega problem: mój GPS to podróbka bez flasha (jakich pewnie pełno ludzie mają na Aliexpress), więc nie mogę zapisać konfiguracji i prędkości portu, więc....

Mam conajmniej kilka M8N z Aliexpress i wszystkie maja flasha, moze cos zle zapisujesz? Pokaz co zwraca Ci komenda UBX-MON-VER.



Software Version
ROM CORE 3.01 (107888)

Hardware Version
00080000

Extensions
FWVER=SPG 3.01
PROTVER=18.00
GPS;GLO;GAL;BDS
SBAS;IMES;QZSS

_________________
Latam Nano Talonem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 06 cze 2018, 16:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6336
Lokalizacja: Polska
Yaardai pisze:
Extensions
FWVER=SPG 3.01
PROTVER=18.00
GPS;GLO;GAL;BDS
SBAS;IMES;QZSS

No to faktycznie brak flasha. Mozesz podrzucic zdjecia samego GPSa (z obu stron)? Moze wystarczy wlutowac (ew. podmienic felerna) kosc flash?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 06 cze 2018, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Yaardai pisze:
Czy wersja Ublox firmware'u mogłaby być zmodyfikowana w stosunku do pozostałych w następujący sposób:
- po odhaczeniu w konfiguratorze opcji "GPS autoconfig" RX (po podpięciu zasilania) sam sobie konfiguruje GPS, włączając/wyłączając odpowiednie komunikaty i inne parametry, np. częstotliwość odświeżania RATES - dobrane pod kątem tego co aktualny firmware potrafi przekazać przez mavlink
- funkcja autobaud z opcją wymuszenia wybranej przez nas prędkości portu - sprawdza z jaką prędkością działa podłączony GPS, jeśli to inna prędkość niż przez nas oczekiwana to wymusza na GPSie zmianę prędkości portu

Z góry dziękuję :)


Hej,
Niestety nie ma miejsca na to poza tym jesteś chyba jedyna osobą która tego chce :)
Sorry :)

a co do GPS, to podróbki m8n nie zapisują ustawień (takie małe ...)
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 06 cze 2018, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6336
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
a co do GPS, to podróbki m8n nie zapisują ustawień (takie małe ...)

Takie male (kwadratowa puszka) to raczej M8Q, bez flasha 'by design'


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 cze 2018, 07:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 paź 2016, 11:30
Posty: 87
Lokalizacja: Olsztynek
Mam takie pytanie czy w telemetrii mavlink przez link QCZEK LRS przesyłana jest wysokość od poziomu gruntu czy wysokość npm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 cze 2018, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1827
Lokalizacja: Schwerin
Jedna i druga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 33  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.