Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 18 sie 2018, 10:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 26 maja 2018, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Hej
Nowa wersja gotowa do pobrania :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 30 maja 2018, 19:36 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 maja 2018, 14:45
Posty: 10
Lokalizacja: Poland
maxiiii pisze:

Oczywiście musi być jakiś haczyk:) Haczykiem jest sprawdzenie zasięgów i opisanie testu w tym temacie. Innych haczyków nie ma:)



TEST 0. 868 Mhz

Dzisiaj odebrałem z poczty przesyłkę zawierającą anteny.
IMG_20180530_165908.jpg
IMG_20180530_165908.jpg [ 3.36 MiB | Przeglądany 610 razy ]


Z poniższych elementów "zbudowałem" jedną stronę linku (E45-TTL-1W - oryginalny firmware, powerbank, moduł BT HC-05)
IMG_20180530_195016.jpg
IMG_20180530_195016.jpg [ 3.37 MiB | Przeglądany 570 razy ]


Umieściłem zestaw na dachu 4-piętrowej kamienicy nieopodal centrum miasta.
IMG_20180530_191907.jpg
IMG_20180530_191907.jpg [ 3.72 MiB | Przeglądany 576 razy ]


Widok z poziomu anteny w kierunku, w którym chciałem zbadać zasięg (a raczej jak szybko się skończy).
IMG_20180530_191917.jpg
IMG_20180530_191917.jpg [ 3.47 MiB | Przeglądany 576 razy ]


Zabrałem do samochodu Nano Talona bez skrzydeł (E45-TTL-100 + GPS) i wyjechałem za miasto
IMG_20180530_184124.jpg
IMG_20180530_184124.jpg [ 2.68 MiB | Przeglądany 583 razy ]


Test polegał jedynie na oszacowaniu zasięgu w dość trudnych warunkach (przesłonięcie budynkami, drzewami, odbiornik bezpośrednio na dachu). Cały czas wiedziałem czy w danym momencie jest działający link: trzymając na wyciągniętej ręce samolot, w drugim ręku miałem telefon który pokazywał mi pulpit laptopa (został pod dachem kamienicy), który przez BT miał podłączenie do E45-TTL-1W (pełna moc) odbierającego od E45-TTL-100 komunikaty NMEA z GPS, który był do niego podpięty.
Nie wymyśliłem nic innego jak sprawdzić jakość sygnału jeszcze przed wgraniem qLRS (test 0. na oryginalnym firmware).

Spostrzeżenia:
- jadąc samochodem z samolotem na siedzeniu pomiędzy 4-piętrowymi budynkami w mieście zasięg był w okolicach 300m.
- po osiągnięciu ponad 3,3 km (w linii prostej od dachu), stojąc pośrodku pól uprawnych miałem jeszcze zasięg poza samochodem

Następne w drodze..

_________________
Latam Nano Talonem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 30 maja 2018, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6336
Lokalizacja: Polska
Yaardai pisze:

Uzywaj prosze forumowego hostingu obrazkow...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 30 maja 2018, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11710
Lokalizacja: Mikoszewo
Chwiiila, zaraz mu to ogarnę :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 07:23 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 maja 2014, 20:07
Posty: 88
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Ja też otrzymałem wczoraj anteny :-)
Mam w planach, przez weekend, zrobić nową platformę testową i wkrótce wrzucę wyniki testów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
Wydaje mi się, że z zasięgiem linka RC, to sprawa ma się podobnie jak ze słuchaniem dziennika telewizyjnego o 19.30. Zazwyczaj słucham wiadomości (przy średnio nastawionej głośności telewizora) z odległości 5m, przy czym ten dystans jest maksymalną odległością na jaką mogę się oddalić by dobrze rozumieć osobę prowadzącą wiadomości . No niech tylko włączy mi się żona :mrgreen: (Zakłucajka) :mrgreen: ze swoim jazgotem, natychmiast muszę zbliżyć się na odległość jednego metra do telewizora , by mieć doskonałą łączność ze spikerem , którego słucham - czyli zasięg znacznie spada :!: . Wydaje mi się , że podobnie jest z linkiem RC, którego odbiornik będzie zawsze słabo słyszał , jeżeli znajdzie się w polu działania takich zakłucajek jak autopiloty, serwomechanizmy urządzenia OSD itp. Itd. Może nad problem zakłócania własnego odbiornika RC warto pomyśleć???? To jest stary problem o którym , jak sądzę nie wszyscy wiedzą. Pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 07:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 255
Lokalizacja: Biała Podlasla
Dlatego ja chcę sprawdzić zasiegi w pełnym modelu przy drugim, podobnym, obok :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 08:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
.... a nie lepiej z jednym modelem, który wyposażony jest w dwa swicze, z których jeden załącza link RC a drugi pozostałą elektronikę, która znajduje się w modelu?????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 875
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Do mnie też dotarły antenki, już zainstalowane w modelu i oblatane. W taranisie moduł 1W ustawiony na minimalną moc.
Przy okazji testowałem nowe antenki na 5,8ghz. Tramp ustawiony na 400mW.

Obrazek

przy nawrocie rssi delikatnie spadło

Obrazek

Jedyna uwaga co do antenek to ta do nadajnika mogła by mieć sztywniejszy przewód tak żeby można było odpowiednio ustawić antenę.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 11:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1827
Lokalizacja: Schwerin
8,3km i RSSI 99%. Gratuluję.
Pomyślę o wzmocnieniu tego kabelka. W standardzie jest RG316. Może dam dłuższego termokurcza?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 18:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 343
Lokalizacja: Warszawa
arek2081 pisze:
Przy okazji testowałem nowe antenki na 5,8ghz. Tramp ustawiony na 400mW.

Jakie antenki testujesz na 5.8GHz ? Sorry za offtop.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 875
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
analogowy pisze:
arek2081 pisze:
Przy okazji testowałem nowe antenki na 5,8ghz. Tramp ustawiony na 400mW.

Jakie antenki testujesz na 5.8GHz ? Sorry za offtop.



testuje Antena-Triple-Feed-Patch-1-5-8GHz-RHCP-LHCP ale wypada identycznie jak helical od Kacpra, myślałem że będzie lepiej. W skrzydełku koniczynka od Kacpra.

Panowie proszę poratujcie, dziś upaliłem dwa moduły na 433 100mW. Zmieniłem soft na wersję 1.8, sprawdziłem w domu i wszystko działało, na polu lipa nie ma linku, pomyślałem że wina softu. No to co do domu i drugi odbiornik tym razem soft 1.7, w domu wszystko działa, jadę na pole podłączam pakiet i lipa brak linku. Dopiero wtedy coś mi zaczęło nie pasować, sprawdziłem napięcie i zamiast 5V było 10,5V !!!! Niestety nie wytrzymał BEC w Matek-u.

Czy ktoś z was ma coś na zapasie, wystarczy mi jedna sztuka.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 978
Lokalizacja: Warszawa
1W tylko jeśli Cię ratuje 433Mhz jeśli tak pisz PW

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 798
Lokalizacja: lubelskie
Dzisiaj tez testowalem QLRSa na swoich antenach (2 zwykle dipole 430 Mhz - model Z-84) i musze powiedziec że tam gdzie eleres dostawał czkawki w postaci zanikow sygnalu do 0 RRSSI co 10 sekund swego czasu, dziś przelecialem cały testowy odcinek ( 6 km na 70 m wys ) z jednym FS trwającum chyba 1-2 sekundy (100 mw w nadajniku). Telemetria zwrotna działała caly czas bez zająkniecia. Baze mialem wsrod drzew ( w cieniu ze wzgledu na upał - cału lot byl UAV) takze sygnal musial sie przebijac jakie 10 metrow przez las zanim wyszed na czysta przestrzen.Uważam ,że link ma bardzo duży potencjał i powinien byc rozwijany a wlasciwie to juz tylko dopracowywany zeby błedy wyeliminowac .Qczek - dzieki za wklad pracy.Pozdro.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 31 maja 2018, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 875
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
rycerz100 pisze:
1W tylko jeśli Cię ratuje 433Mhz jeśli tak pisz PW



Dzięki, ale wolał bym wersje 100mW, 1W mam na stanie. Czy w module 1W idzie wyłączyć telemetrię tak żeby nic nie nadawało do bazy, zależy mi na tym aby uzyskać możliwie najmniejszy pobór prądu.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 33  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.