Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 lis 2019, 06:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 681 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 20 maja 2019, 18:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lut 2018, 08:07
Posty: 23
Lokalizacja: Kwidzyn
Nie, o tym nie pomyślałem :-/
Wyszedłem z założenia, że skoro działa bez lrsa oraz poprawnie przekazuje sygnał z modułu odbiorczego na fc to nie jest potrzebny...

Edit//
Z inwerterem zagadało :-)
a taki zapodałem, tranzystor jakiś z czapy npn ;-)
Obrazek



Edit.
Kolejny problem laika :-/
Czy można tym linkiem puścić telemetrię z Mateka F411? Są 2 uarty i softserial, uarty już zajęte (GPS i SBUS). Czy da się to jakoś pożenić? W bazie chciałbym telemetrię puścić bluetoothem na telefon.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 23 maja 2019, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 931
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
A jakie dane telemetryczne Cię interesują?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 30 maja 2019, 08:25 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lut 2018, 08:07
Posty: 23
Lokalizacja: Kwidzyn
Nie jest mi to jakoś szczególnie niezbędne, po prostu fajnie by było mieć np. ostatnią pozycję gps po "lądowaniu" kilometr od bazy ;-)
Mniejsza z tym, do tematu telemetrii wrócę jak skrzydło zacznie latać poprawnie. W tej chwili walczę ze zrywającym się linkiem. Latam nie dalej jak 200m a rssi co chwilę spada do 0 i model chce wracać :-x
Czy normalne jest rssi 70% metr od modelu? (na minimalnej mocy, zmiana mocy nie wpływa na rssi :-? ) Czy problemem może być pająkowaty konwerter? W modelu wyłączyłem nadawanie (i tak na razie z telemetrii nie korzystam) bo mi jedno serwo drżało na med i hi-power. Soft najnowszy, oba moduły podmieniane na inne egzemplarze i jest to samo. Antenki dipole od kol. Maxii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 30 maja 2019, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2133
Wychodzi na to, że jedynym wspólnym elementem są anteny. Podeślij je do mnie i jeżeli okaże się, że to ich wina pokryję wszystkie koszty i dorzucę jeszcze bonusik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 30 maja 2019, 10:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lut 2018, 08:07
Posty: 23
Lokalizacja: Kwidzyn
Dzięki za odzew ale raczej to nie wina anten, bo ich też mam 2 komplety (i 2 monopole).
Potestuję jeszcze raz różne konfiguracje i dam znać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 19 cze 2019, 22:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 16 cze 2019, 13:14
Posty: 2
Cześć wszyscy i Krzysiek. Mam mały problem s ppm sygnałem na ardukopterze starym apm'ie i nie daje rady. Module 433 100mW. Żaden kanał nie działa, nie jest rozpoznany przez dekoder. Podejrzewam związane z przerwami stałymi i odstępami. Wyczytałem stary apm potrzebuje przerwy 4300 i odstępy 300 mikrosekund. Bardzo chce mieć działający Qczek, pomocy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 20 cze 2019, 07:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2133
Dałeś zworkę w apemie na pinie 1 i 2? Qlrs działa prawidłowo z apemem bez żadnych kombinacji.
edit:

2 i 3


Ostatnio zmieniony czwartek 20 cze 2019, 11:17 przez maxiiii, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 20 cze 2019, 10:38 
Offline

Rejestracja: niedziela 16 cze 2019, 13:14
Posty: 2
Zworek mam na 2 i 3 pinie, 1 dla ppm. Bawię się z tym już więcej miesiąca wszystko wypróbowałem. Samolot działa a kopter nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 19:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 cze 2019, 12:18
Posty: 2
Mam takie pomysł, którym chciałem się podzielić, może nie jest głupi ;)

Czy dałoby radę przetwarzać w nadajniku dane mavlink do niego dostarczane
zawierające informacje o pozycjach serw na po prostu pozycje serw przesyłane
potem już normalnie z Tx do Rx ?
W ten sposób cyfrowe dane z mavlink dostarczane do nadajnika
na wyjściu odbiornika miałby już postać PPM.
Widzę trochę możliwości wykorzystania takiej funkcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2133
To znaczy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 20:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 cze 2019, 12:18
Posty: 2
Np. sterowanie przez joystick podłączony do PC z jakiegoś programu
obsługującego mavlink typu QGroundControl czy Mission Planner.

Obecnie z tego co widzę w dokumentacji ramki od serw nie są przesyłane.
Zresztą słusznie (za dużo danych by leciało nawet uwzględniając enkapsulację),
a dane o pozycjach serw i tak są przesyłane. W zasadzie też była by to forma
enkapsulacji ale z większymi możliwościami założywszy właśnie przekształcanie
mavlink na PPM.
Zresztą nawet można by po stronie odbiornika znów przekształcać te dane
na mavlink ( + PPM oczywiście) , każdy by sobie wybierał co mu bardziej pasuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 10 lip 2019, 11:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 567
Lokalizacja: Warszawa
Czesc,
przyznam sie ze wypadlem troche z tego watku i probowalem nadgonic ale w gąszczu postów troche sie gubie.

Pytanie czy cos sie zmienilo w temacie QLRS i telemetrii z iNav do Taranisa qx7.

W zasadzie zalezy mi tylko zeby przesylac pozycje GPS do radia "na wszelki wypadek", jakies 20stron temu tego watku probowalem cos takiego uzywajac Light telemetry ale mi sie nie udalo.

Czy da sie to zrobic/ktos probowal? Moglby podzielic sie obserwacjami?
PS. Jakie sa teraz preferowane moduly na pasmo 800?
Dzieki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 16 lip 2019, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 567
Lokalizacja: Warszawa
Hejo,
dobrze kombinuje ze to napisalem powyzej jest opcja telemetry == SPORT?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 24 lip 2019, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 911
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Hej,
Użyj mavlinka w inav, a sport sobie podepniejsz do taranisa i bedziesz mial na ekranie aparatury wszystko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 10 sie 2019, 10:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 23
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Witam
Oprogramowałem moduły 868 MHz i skonfigurowałem bezproblemowo.
Zabudowa TX będzie na maszcie i zastanawiam się nad montażem przycisku na wejściu M1,
W przypadku Taranisa failsafe zapisuje się przyciskiem w odbiorniku.
Na stronie z instrukcją budowy jest pokazany przycisk w module nadawczym .
Czy to znaczy że w przyciskiem w nadajniku zapisujemy failsafe?

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 681 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.