Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 16 sie 2018, 09:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 24 sty 2017, 10:10 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lis 2015, 08:18
Posty: 31
Koledzy chcę sobie skonstruować platformę do filmowania zabudowaną na łodzi wędkarskiej.Projekt jest następujący :
HeadTracker steruje gimbalem na którym zabudowana jest GoPro 4.Posiadam konwerter "Misia" z PPM na PWM i wszystko ładnie działa ale potrzebuję zrobić to bezprzewodowo ponieważ na łodzi kable są zbędne ,a wręcz przeszkadzają w łowieniu ryb metodą spinningową.
Chodzi mi o transmisję między HeadTracker a konwerterem Misia.
Dziękuję za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2720
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Nadajnik FrSky DHT DIY + jakiś odbiornik frsky i masz bezprzewodowo na 1,5km


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 11:43 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lis 2015, 08:18
Posty: 31
Dzięki za radę mam taki zabudowany w swojej Futabie 7CAP troszkę duża moc bo ja potrzebuję zasięgu ok 5 m.Może jest coś bardziej energooszczędnego o mniejszym zasięgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8601
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nadajnik możesz dobrać mniejszy, o mniejszym zasięgu i mocy http://www.banggood.com/search/frsky.html

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 12:09 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lis 2015, 08:18
Posty: 31
Niestety nadajnik to tylko ten jeden w poście wyżej odbiorników jest sporo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 12:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8601
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Sorry, miałem na myśli odbiornik..
Nadajnik djt lub CC2500 jak zasięg ma być tak mały.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 13:15 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lis 2015, 08:18
Posty: 31
Dziękuje za podpowiedz ale CC2500 wymaga jeszcze arduino a co się z tym wiąże to trzeba by było go oprogramować pod protokół PPM i zrobić podobny odbiornik z wyjściem na PWM a to już robi się groźnie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 13:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3417
Lokalizacja: B-stok
Może eleres?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6329
Lokalizacja: Polska
Roberts68 pisze:
Dziękuje za podpowiedz ale CC2500 wymaga jeszcze arduino a co się z tym wiąże to trzeba by było go oprogramować pod protokół PPM i zrobić podobny odbiornik z wyjściem na PWM a to już robi się groźnie :)

Jak Ci sie nie chce budowac to np. tak: OrangeRX, ustawiasz 10mW, do tego jakis mini odbiornik DSM2/DSMX masz co potrzebujesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 13:49 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lis 2015, 08:18
Posty: 31
I to jest rozwiązanie ,idę przeszukać naszą forumową giełdę może gdzieś kupie.Dziękuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sty 2017, 07:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 12:28
Posty: 705
Lokalizacja: Dubai/Warszawa
A kaze Ci kto uzywac pelnej anteny z modulem FrSky? Wkrec terminator 50 ohm zamiast anteny i zasieg masz kilkadziesiat metrow.

_________________
MC4000
Oxalys 50
Stream 90
i wiele innych zabawek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sty 2017, 14:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
Leszek_K
Roberts68 pisze:
troszkę duża moc bo ja potrzebuję zasięgu ok 5 m.Może jest coś bardziej energooszczędnego o mniejszym zasięgu.

...zmiana anteny czy jej zastapienie nie zmniejszy chyba zurzycia energii.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sty 2017, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 12:28
Posty: 705
Lokalizacja: Dubai/Warszawa
"zurzycia" nie zmieni. Zuzycia tez nie. Ale chciales miec maly zasieg - to masz. Latwo i bezbolesnie. Poza tym, zuzycie energii przez sam nadajnik jest dosc bylejakie. Pamietaj ze nadajniki 2.4GHz przez ogromna wiekszosc czasu sa martwe.

_________________
MC4000
Oxalys 50
Stream 90
i wiele innych zabawek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sty 2017, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6329
Lokalizacja: Polska
Leszek_K pisze:
Ale chciales miec maly zasieg - to masz.

Nie doczytal kolega - watkotworca chcial przede wszystkim miec energooszczednie (bo nie jest mu potrzebny duzy zasieg)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sty 2017, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 12:28
Posty: 705
Lokalizacja: Dubai/Warszawa
Doczytal, doczytal. Napisalem ze nadajnik niewielej tej energii zuzywa - bo nie zuzywa. Zmiana (przykladowo) ze 100mW na 10mW malo co zmieni. Nie wierzysz - policz. Matematyki oszukac sie nie da. Pamietaj musisz ze nie tylko nadajnik energie pozera.

_________________
MC4000
Oxalys 50
Stream 90
i wiele innych zabawek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.