Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 19 lis 2018, 13:01


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 16:22 
Offline

Rejestracja: sobota 08 paź 2016, 14:24
Posty: 3
Lokalizacja: Koszalin
Witam serdecznie
studiuję mechatronikę i chcę zbudować quadcoptera z kontrolerem lotu na platformie Raspberry Pi (program chcę napisać osobiście).

Chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o radę w doborze części. Poniżej są te które już dobrałem, poproszę o informację czy zrobiłem to poprawnie, czy może coś pominąłem bądź jakaś część nie będzie dobrze współgrała.
(Na wszystkie części chcę przeznaczyć ok 1600zł)

Kontroler lotu: Raspberry Pi 3 Model
Aparatura: FlySky FS-i6 6CH
Rama: Rama TAROT FY-450 V2
ESC: DYS BL20A Mini 20A BLHeli ESC OPTO 2-4s for QAV160 180 250 300 330
silniki: Emax MT2216, SunnySky 2216 lub podobne
śmigła :1045
Akumulator: Turnigy 5000mAh 3S
Ładowarka: Redox Alpha V2
tester Li-Pol:http://abc-rc.pl/buzzer-miernik-tester-1-8S-lipol
Przewody

Dodatkowo na pewno żyroskop i tutaj pytanie czy lepiej zainwestować w coś lepszego? czy np MPU-6050 wystarczy?


Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 19:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6629
Lokalizacja: Polska
Po pierwsze, dlaczego akurat na RasPi?
Po drugie, dlaczego chcesz pisac sam? Co bedzie mial Twoj kontroler czego nie maja juz istniejace?
Po trzecie zacznij najpierw od podstaw na PasPi na sucho, a potem przekonasz sie czy warto inwestowac w pozostale czesci (cos mi mowi ze szybko zarzucisz pomysl...)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 08:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 885
Lokalizacja: Ruda Śląska
jak już tak ambitnie to dolicz do zestawu jakiś porządny gps i barometr.
MPU-6050 jest fajne bo w komplecie dostajesz jeszcze akcelerometr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 10:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6629
Lokalizacja: Polska
lotpawel pisze:
dolicz do zestawu jakiś porządny gps

Jak juz GPS to i magnetometr ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 12:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 321
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Raz na kilka miesięcy ktoś wpada na pomysł budowy UAV na RaspberryPi. Komuś nawet udaje się to poderwać od ziemi ale wszystkie pomysły czeka ten sam los: umierają.

Więc aby podsumować czemu RaspberryPi nie nadaje się na kontroler lotu:
- to nie jest system czasu rzeczywistego
- brak sprzętowych PWMów, a przynajmniej brak w takiej ilości jakiej potrzebujesz
- duże
- zjada dużo prądu
- system trzeba bootować z karty SD :)
- będziesz updatować pakiety przed lotem?

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 13:09 
Offline

Rejestracja: sobota 08 paź 2016, 14:24
Posty: 3
Lokalizacja: Koszalin
Dzięki za odpowiedzi
DzikuVx chyba faktycznie masz rację, ale dla pewności jeszcze sprawdze wszystkie te rzeczy. Chciałem to zrobić na Raspberry z powodu możliwej przyszłej rozbudowy jednak nie zwróciłem uwagi na pobór prądu i ilość PWM ów jeżeli to nie wypali będę szukał innej platformy która się do tego bardziej nadaje na oku mam jeszcze arduino Leonardo tym bardziej że posiadam jedno, ale jak napisalem najpierw upewnię się co do Raspberry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 755
Lokalizacja: Kraków
Poszukaj za systemami RTOS (czasu rzeczywistego) na STM32 - np do takiej płytki za 2 dolce - http://www.ebay.com/itm/1pcs-STM32F103C ... Sw6BtVVACk .

Lub od biedy da się na to nawet w Arduino pisać ;-)

Możesz też kupić gotową płytkę, np. Naze32 - będziesz miał wszystkie komponenty gotowe, i będziesz mógł skupić się na sofcie, jeżeli faktycznie chcesz go wydewelopować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 15:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2155
Lokalizacja: Warszawa
A na cholerę jakikolwiek system RTOS na STM-a? Za dużo wolnego czasu? Wszystko spoko się zrealizuje "z wizarda" w czystym c/c++.
A Pi? Ma wystarczającą szybkość, aby precyzyjne I/O zrobić programowo na przerwaniach. Dokup tylko gotowy moduł z MPU6500+barometr i harware masz gotowe.
Co do prądu to przecież ułamek tego, co wezmą silniki - do zaniedbania.
Za to poznanie Pi i Androida lub Linuxa - bezcenne

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Zbig popieram! Sam kiedys probowalem. Moze i nie wyszlo mi bo projekt porzucilem ale opanowanie Arduino zostalo. A wiedza i doswiadczenie zdobyte przy tym - bezcenne

Jeszcze zanim wciagnalem sie w modelarstwo jako takie interesowalem sie podstawami elektroniki. Udalo mi sie uruchomic wlasny esc zbudowany na mosfetach ktory napedzal silniczek od dysku komp. Wszystko na Arduino Nano. I stwierdzilem wtedy ze wszystko da sie zrobic. Marudy pewnie powiedza ze po co? Przeciez lepiej kupic ze sklepu... Ze szkoda kasy na grzebanie itp. Ale przy budowie przynajmniej poszerzylem wiedze w dziedzinie... Wydalem lacznie ok 80zl na czesci... Za 25 mialbym regiel... Ale radosc ze stworzenia wlasnymi rekami bezcenna....

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 paź 2016, 21:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 sie 2011, 21:05
Posty: 56
Lokalizacja: niewiadomo
A ja popieram FreeRTOS do takich projektów. Wg mnie jest banalny - do opanowania w kilkadziesiąt minut. Dostarcza wielowątkowość i mechanizmy z tym związane (semafory, mutexy, kolejki komunikatów itp). Pozwala na utrzymanie porządku w kodzie - rozdział poszczególnych funkcjonalności na wątki. Jeśli wydzielimy sobie kod specyficzny dla danego procesora to stosunkowo łatwo będziemy mogli przeportować program na inny procek.

Co do linuxa - można próbować aczkolwiek łatwo nie bedzie. Zdecydowanie łatwiej będzie opanować STM32 z FreeRTOSem niż Linuxa real time. Osobiście zrezygnowałbym z raspberyy pi na rzecz BeagleBone z procesorem TI AM335x. Procesor ten ma jednostkę PRU ( Programmable Real-Time Unit) do wykonywania czasowo krytycznych zadań. Customowego linuxa na taką płytkę można sobie zbudować za pomocą buildroota lub yocto.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 07:52 
Offline

Rejestracja: sobota 08 paź 2016, 14:24
Posty: 3
Lokalizacja: Koszalin
myma84 czy do tego FreeRTOS wystarczy taka płytka do jakiej link wrzucił volender?
Cytuj:
Poszukaj za systemami RTOS (czasu rzeczywistego) na STM32 - np do takiej płytki za 2 dolce - http://www.ebay.com/itm/1pcs-STM32F103C ... Sw6BtVVACk .


Bo z tego co szybko przejrzałem programuje się go w C/C++, tak?
Jeżeli tak to mogę spróbować zrobić to zrobić na tym, a jak się uda kontynuować moja pierwsza mysl, czyli na Raspberry. Tym bardziej że cena tej płytki jest dużo niższa niż Raspberry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 21:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 sie 2011, 21:05
Posty: 56
Lokalizacja: niewiadomo
FreeRTOS będzie działać na każdym STM32 z serii F0, F1, F4, F7: http://www.freertos.org/a00090.html#ST.
Polecam lekture: http://www.masters.com.pl/szkolenia/zasob/plik/720267774rtos.pdf.
Cały projekt ze zintegrowanym FreeRTOSem można sobie "wyklikać" za pomoca aplikacji STM32CubeMx.
FreeRTOS jest napisany w czystym C.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 755
Lokalizacja: Kraków
Co więcej, najtańsze płytki z STM32 i mpu6050 zaczynają się od kilkunastu dolarów, a unikniesz kabelkologii :) :) - http://www.ebay.com/itm/Naze-32-Acro-6D ... Sw8oFXz2rT

a jak Ci się znudzi, to będziesz miał po prostu FC do quada :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.