Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 13:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 21 cze 2017, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2507
Lokalizacja: Poznań
Dzięki Gazor tą stronę mam tak przerytą że zostałymi wypalone ślady czcionek na moim ekranie :) nigdzie nie jest napisane jak skonfigurowany ma być moduł HC-05 ja mam tak:

UART 115200,1,0
ROLE=0
NAME=LONGBOARD
PSWD=1234

W programie na kompie mam w zakładce UART baud 115200 i za nic nie chce mi się połączyć z programem na androidzie. Zakładka GENERAL mam PPM+UART w APP to use. Duszę SCAN w aplikacji do VESC i wywala po paru sekundach no device found. HC-05 podpięte jak nakazano wg tego schematu:

Obrazek

Nie mam już pomysłu co robię źle.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 cze 2017, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1029
Lokalizacja: wawa
A próbowałeś z inną szybkością transmisji?
Czy sparowałeś Androida z BT? Przed włączeniem apki ?
A może TEN temat Tobie pomoże .

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 cze 2017, 19:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2507
Lokalizacja: Poznań
gazor pisze:
A próbowałeś z inną szybkością transmisji?
Czy sparowałeś Androida z BT? Przed włączeniem apki ?
A może TEN temat Tobie pomoże .


Gazor i chyba znalazłeś przyczynę :-) dzięki. Wygląda na to że z HC-05/06 to ja sobie mogę ćwiczyć do upadłego i tak się nie uda. Potrzebuje nowszego modułu BT 4.0 BLE HM-10/11. Myślałem że serial BT to serial BT, widocznie VESC ma jakiś inny sposób komunikacji z modułem. Nigdzie wcześniej nie pisali że wersja firmware 2.18 wymaga modułu BT HM-10. Trudno muszę zamówić i sprawdzić czy nie kłamią :-)

Gazor możesz mi napisać co masz zaznaczone w dziale PPM/Control mode?

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1029
Lokalizacja: wawa
WATT

https://goo.gl/photos/3F9vApWTrJb62q8x8

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 lip 2017, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3029
Lokalizacja: Warszawa
Razem z synem przymierzamy się do takiej deski (15 ply) z takim silnikiem ale wersje 136 Kv - dodatkowo GREEN DAMPA.

Chcemy kupić od razu mocowanie i we własnym zakresie dodać sterowanie, VESC, oraz baterie.

Założeniem jest typowo miejska deska do jazdy po naszych dziurawych nawierzchniach.

Raczej nie przewidujemy jazdy w terenie. Dlatego też zdecydowaliśmy się na jeden silnik tym bardziej, że oboje ważymy około 85 kg ;)

8S 3P Li-ion powinno być ok, chociaż musiałbym ładować jako 2x4S, bo nie chciałbym kupować większej ładowarki.

Co sądzicie o tym dostawcy :roll: Czy można dostać w kraju coś podobnego w dobrzej jakości. :roll:

Jeśli chodzi o VESC to myślimy o czymś takim:
https://pl.aliexpress.com/store/product ... 23782.html

A sam kontroler to chyba to co wszyscy biorą:
http://www.ebay.ca/itm/232284516689

Dajcie znać co o tym sądzicie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 lip 2017, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1029
Lokalizacja: wawa
Deska super. Co do zasilania to 10 S . Mniejszym będziecie rozczarowani dynamiką i zasięgiem.
Ten esc jest do samochodu . One nie ważą 85 kG + :mrgreen: Palą się po jakimś czasie przy starcie.
MAYTECH robi dobre VESC z oryginalnym softem Vadera. I nie kosztuje tyle co w SKLEPIE . Kontroler spoko. Pomyślcie o oświetleniu . Warto :mrgreen:

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 lip 2017, 11:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3029
Lokalizacja: Warszawa
gazor pisze:
Deska super. Co do zasilania to 10 S . Mniejszym będziecie rozczarowani dynamiką i zasięgiem.
Ten esc jest do samochodu . One nie ważą 85 kG + :mrgreen: Palą się po jakimś czasie przy starcie.
MAYTECH robi dobre VESC z oryginalnym softem Vadera. I nie kosztuje tyle co w SKLEPIE . Kontroler spoko. Pomyślcie o oświetleniu . Warto :mrgreen:

Dzięki za info :-) . Ciężko przestawić się z latających na jeżdżące ;-)
Co do 10S ok. Myślisz, że pakiet 10S3P z ogniw Li-ion 10A ciągłego prądu wydoli :roll: Nie chcę pakować się w LiPo z uwagi na trwałość i cenę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 lip 2017, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1029
Lokalizacja: wawa
Za mały prąd rozładowania. Lepiej 40 A. :-)
Chyba ,że masz dobre akumulatory . Np. TE
Myślę ,że 10S4p z dobrymi samsungami dadzą radę.
Są gotowce na http://forum.arbiter.pl/index.php .
I jakiś dobry BMS do ładowania i pomiar napięcia podczas jazdy będzie przydatny. :mrgreen:
Nie będziecie musieli wyciągać aku do ładowania.
I tak rosną koszty. :mrgreen:

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 lip 2017, 13:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3029
Lokalizacja: Warszawa
gazor pisze:
Za mały prąd rozładowania. Lepiej 40 A. :-)
Chyba ,że masz dobre akumulatory . Np. TE
Myślę ,że 10S4p z dobrymi samsungami dadzą radę.

:shock: :shock: :shock: Właśnie złożyłem rower elektryczny dla żony i zastosowałem właśnie 10S4P, ale ze słabszymi Li-ion (3A ciągłego i 8A chwilowego na cele) i całe miasto można na tym objechać, a do deski takie kobyły :roll: Toż to spawarkę można na takich zbudować :mrgreen:
No nic, trzeba zrywać deski podłogowe i zaczynać zakupy :cry:

Edit: Pomysł z oświetleniem bardzo mi się spodobał :-D . Można będzie wieczorem pieski i kotki straszyć ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 lip 2017, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1029
Lokalizacja: wawa
Rower to inna bajka... Wąskie, dwa, duże koła. Małe opory. Brak przekładni.
Cztery koła duży kontakt z podłożem. Mała średnica - byle kamień lub uskok stawia duży opór.
Dlatego potrzeba mocnych silników, dużych akumulatorów.
Taki urok desek z napędem. :roll:

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 lip 2017, 18:54 
Offline

Rejestracja: środa 19 sie 2015, 11:48
Posty: 366
Lokalizacja: PGN
co do aparatury sterującej możesz zastanowić się nad aparaturą pistoletową od aut rc, na aparaturach lepszej klasy możesz posiadać wyświetlone dane z telemetrii (napięcie i chyba pobór) i co najważniejsze kilka kanałów np do on/off świateł :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 lip 2017, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3029
Lokalizacja: Warszawa
pigmej181 pisze:
co do aparatury sterującej możesz zastanowić się nad aparaturą pistoletową od aut rc, na aparaturach lepszej klasy możesz posiadać wyświetlone dane z telemetrii (napięcie i chyba pobór) i co najważniejsze kilka kanałów np do on/off świateł :)

Link RC w porównaniu z pozostałymi klockami układanki longboarda kosztuje grosze. Później zawsze można go zmodyfikować. :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 lip 2017, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1029
Lokalizacja: wawa
Kończymy z kolegą mini link do deski ze wszystkimi danymi na wyświetlaczu. :-)
Będzie kilka sztuk do testów. Po kosztach.
Dam znać .

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 lip 2017, 23:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3029
Lokalizacja: Warszawa
gazor pisze:
Kończymy z kolegą mini link do deski ze wszystkimi danymi na wyświetlaczu. :-)
Będzie kilka sztuk do testów. Po kosztach.
Dam znać .

Piszę się :-)
Gazor, wybierasz się może do Konarzyn :roll: Można by podyskutować o problemach przy szklaneczce oranżady bez bąbelków :->


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 lip 2017, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1029
Lokalizacja: wawa
Cholercia nie dam rady. Za dużo pracy i obowiązków mnie trzyma ... Ale zapraszam do siebie :mrgreen: PW

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.