Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 28 mar 2017, 09:15


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: niedziela 13 wrz 2015, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
Oficjalna oferta dekoderów: viewtopic.php?f=36&t=2045#p408226

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 paź 2015, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
W ramach chwili wolnego czasu zaprojektowałem i wydrukowałem obudowę do dekodera w wersji 12 kanałów.
Obudowa jest mała i lekka (około 1.5g). Mocowanie na zatrzask, bez żadnych śrubek.
Obrazek

Obrazek

Jakby ktoś chciał, to mogę wydrukować.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lis 2015, 09:44 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 227
Lokalizacja: Chorzów
Pogoda nielotna więc przystąpiłem do reanimacji mojego SW
Model oskórowałem ze starego pokrycia i wypatroszyłem dotychczasową instalację,
Centralnie zamontowałem Dekoder S-BUS drugi w pantilcie.
Kable polutowałem na stałe -mniej wtyczek mniej problemów,
Po wykonaniu instalacji magistrali S-bus - aż trzy żyły odporne na zakłócenia transmisja cyfrowa, spostrzegłem że:
1) dekoder pamięta ustawienia . ale program konfiguracyjny nie odświeża ustawień na bieżąco. -trzeba odczytywać kanał wejściowy po wprowadzeniu numeru kanały wyścigowego i tylko w tej kolejności .
2) ustawianie limitów za pomocą suwaczków jest mało precyzyjne proponuje wykorzystać scroll myszy z krokiem o najmniejszej możliwej jednostce skoku ,
3 Jak się w tym połapać *brak podglądu linkowanych kanałów ,
4) proponuję dodac funkcję wydruku adresu serwa w schemacie XXXXX-KK-SS
gdzie XXXXX oznacza numer dekodera ,KK kanał źródłowy nadajnika , SS- kanał wyjściowy dekodera.
na koniec konfiguracji można będzie wydrukować naklejki i umieścić je przy serwach ułatwi to powrót do ustawień i nie trzeba będzie nosić ze sobą instrukcji do modelu .
To na razie tyle pozdrawiam Piotr
( radość i precyzja ustawień ogromna)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 lis 2015, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
Piotrze, punkt 2 postaram się zrobić.
A co do punktów 1 i 3 to wszystko jest zgodne z założeniami, tylko filozofia jest trochę odwrotna. W dekoderze konfigurujemy kanał wyjściowy (czyli dane wyjście na serwo), i to on jest tu wiodący. Kanał aparatury jest już jako parametr. Czyli kanał aparatury przypisujemy do kanału wyjściowego a nie na odwrót. Dla czego tak ? Ano bo możemy ten sam kanał aparatury przypisać jednocześnie do kilku wyjść dekodera (np z różnymi limitami czy rewersem). Jak by było na odwrót to nie było by to możliwe.
Tak więc konfigurując dekoder trzeba myśleć w kategorii "konfigurujemy każde serwo po kolei" a nie "każdy kanał RC po kolei".
Co do wydruków to raczej nie będzie... Jak już to ewentualnie zapis takowych konfiguracji do pliku tekstowego. No i oczywiście zgodnie z założeniami, czyli XXXXX-SS-KK-Param, bo numer wyjścia (serwa) jest tu nadrzędny, potem kanał aparatury, a potem ewentualne ustawione parametry.

Edit:
Punkt 2 zrobiony, rolka zmienia wartości co 1. Soft do pobrania w pierwszym poście.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lis 2015, 11:09 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 227
Lokalizacja: Chorzów
Miś , Jesteś Wielki . Zapis ustawień do pliku tekstowego "całego dekodera" wystarczy jest to duże ułatwienie choć oczywiście bez tego tez da się żyć.
Polatałem moim reanimowanym SW i jest super .|Działa diferential na lotkach obsługiwany tylko przez jeden kanał! Dotyczy to oczywiście również trybu AP dzięki temu model krąży płasko i nie traci tyle prądu.
Pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 gru 2016, 05:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 285
Lokalizacja: Krosno
Mogłem napisać priv'a, ale może komuś jeszcze się przyda, dlatego użyję saperki, odkopię temat i napiszę tu.
Jako jeden z wielu zadowolonych użytkowników Misiowego dekodera PPM/S.BUS - mogę tylko pochwalać, nigdy mnie nie zawiódł, a pracował w wielu konfiguracjach, był "przeszczepiany" i przeprogramowywany nie raz ;-)

do rzeczy:
wyjścia binarne na kanałach 11 i 12- dają (lub nie dają) 5v na wyjście, z założenia są do sterowania np. oświetleniem, i tu moje pytanie- ile prądu można z nich doić- żeby dekoder nie wypuścił magicznego dymu- tzn. nie mówię o grzałce do świec, ale czy można do takowego bezpośrednio podpiąć np. w.w oświetlenie modelu, czy jest to stricte cyfrowe wyjście do sterowania innym układem sterującym?

_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 gru 2016, 15:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
Nie upalisz, bo ma rezystory zabezpieczające na wylotach :-) . Maksymalna wydajność prądowa to 10mA, a napięcie 5V.
Więc jedną diodę świecącą możesz podpiąć wprost do wylotu, nie potrzeba nawet rezystora do diody.
A do sterowania większymi prądami to już musi być jakiś zewnętrzny driver. Wystarczy tranzystor NPN albo jakiś N-MOSFET.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 07:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 285
Lokalizacja: Krosno
Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń- a że zamierzam podpiąć "coś więcej" niż zwykła diodę świecącą - to albo npn, albo wrócę do koncepcji dedykowanego drajwer'a- sterowanego PWM'em.

Kolejne ukłony w twoją stronę Miś, za zabezpieczenie przed "upuszczeniem dymu" ;-)

_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.