Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 25 cze 2018, 05:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 09 gru 2017, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 30
Cześć!
Chciałbym prowadzić tutaj przebieg budowy mojego pierwszego drona ~~480mm. W modelarstwie siedziałem długo pare lat temu, latałem szybowcami R/C o rozpiętości prawie dwóch metrów.

Kosztorys póki co prezentuje się tak (będzie uzupełniany):
Kupione:
-profil alu 10x10x1000m x2
-sruby M3x20 leb imbus, podkladki, nakretki - (garść każdego) (kupione w hurtowni)
-Duperele typu przewód czterozylowy, konektory BLS-03/05
-4x Regulatr Simonk 30A + 4x 2212 920Kv + 4x Śmigło 1045 Readytosky z ali
-Naze32rev5
-Turnigy 2200mAh 25C z HK
-Alarm niskiego napięcia z HK
-Fly sky I6 z banggood'a
Dodatowo:
-2xpara XT60, rzep to mocowania baterii i rzep samoprzylepny

Rama:
Rura kwadratowa alu 10x10
Wymiary Szerokość 360mm, długość 360mm, czyli między silnikami wyjdzie mniej więcej 480mm.

I proszę tylko bez mówienia jakie to te regulatory i silniki są beznadziejne - na początek wystarczą, jak zacznę latać to zainwestuję w lepsze a te wykorzystam do innego projektu ;) Na początek ma być tanio ale sensownie.
Pozdrawiam!


Komentarz: rama
1.jpg
1.jpg [ 273.57 KiB | Przeglądany 1113 razy ]


Ostatnio zmieniony piątek 16 lut 2018, 13:36 przez Dzakub63, łącznie zmieniany 8 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 gru 2017, 18:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 30
Part 2.
Podwozie ramy
Wykonane z drutu (nie wiem co to za stop dokładnie) fi 3mm. Lekkie, sprężyste. Obejmy mocowania z duraluminium.
Końce podwozia wygnę chyba w kształt U, żeby się nie wbijały w ziemię.


Pytanie, które silniki lepsze:
https://abc-rc.pl/silnik-abc-power-a2212-1000kv-195w
https://abc-rc.pl/silnik-2212-920kv-cw

Zakładana waga drona to około 850gram


Komentarz: rama
3.jpg
3.jpg [ 240.29 KiB | Przeglądany 1087 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 gru 2017, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3832
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Szkoda, że nie poczytałeś/popytałeś
FC kompletnie nie na czasie, i za chwilę F1 nie będzie przez nic obsługiwany
Esc nie wiem co to ale raczej w kierunku tanich BLHeli trzeba było iść
Rama zamiast alu mogą rurki PCW (lżejsza i odporniejsza)
Skoro latasz szybowcami to masz radio, po ci następne?
SIlnik i śmigła pobaw się ecalc

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 gru 2017, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 30
Czytałem dużo ;)
Szybowcami latałem, ale sprzedałem sprzęt dawno temu.
FC wystarczy mi takie na początek, ważne żeby poleciał.
Pobawiłem się ecalc i chyba lepiej będzie wziąć 920kv, jestem też za nimi bo mają stałą piastę a nie samozaciskową.

Part3 pewnie w przyszłym tygodniu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 gru 2017, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Te drugie silniki lepsze są. ;)
A jaki to akumulator?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 gru 2017, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3832
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Jak planujesz na dłużej to jako radio proponuję Taranisa, do tego jakiś odb typu D4R z PPM i telemetrią do pomiaru napięcia zasilania (wystarczy zrobić dzielnik)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 gru 2017, 22:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 30
maxiiii, dzięki za odpowiedź.
W takim razie raczej biorę taki zestaw: https://pl.aliexpress.com/item/30A-Simo ... 27171.html

Plus taki, że i regulatory i silniki są dostępne w Polsce gdyby coś uległo uszkodzeniu.

Pakiet to Turnigy 2200mAh, 20C. Powinna taka wydajność prądowa wystarczyć na spokojne loty, a i tak tam chwilowy jest 30c.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 gru 2017, 23:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 456
Lokalizacja: Kraków
A dlaczego 480mm a nie np 400, skoro smigla 10"?
Kontroler moze faktycznie używana naza lite z gps - juz miałbyś wszystko elegancko. Ew trochę drożej pixhawk i masz komplet funkcjonalności na zawsze już.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 09:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 229
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ja ostatnio wziąłem naze32v6 i bogatszy o to doświadczenie napiszę co ustaliłem po fakcie:
Cleanflight i beta nie obsługują na tym już gpsa. Inav pozwolił mojemu gpsowi świecić się na czerwono w konfiguratorze.
Baro się wykrywa i daje użyć.
Softserial znacząco podnosi użycie procesora - podpięcie sbus i tele na soft serial daje ponad 400%.
Ostatecznie OSD działa na normalnym porcie ale w beta wiesza się komunikacja najpóźniej po uzbrojeniu.
Gps udało mi się skonfigurować dopiero dla f3 i tylko dla inav.
Clean chyba już gada z gps tylko dla f4?


Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 10:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 477
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
pma_ pisze:
Jak planujesz na dłużej to jako radio proponuję Taranisa, do tego jakiś odb typu D4R z PPM i telemetrią do pomiaru napięcia zasilania (wystarczy zrobić dzielnik)


Taranis to bardzo dobry wybór, ale D4R już nie do końca :-P lepiej zainwestować w X4R-sb bo ma komunikację s.bus ;-)

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
df2 pisze:
Ja ostatnio wziąłem naze32v6 i bogatszy o to doświadczenie napiszę co ustaliłem po fakcie:
Cleanflight i beta nie obsługują na tym już gpsa. Inav pozwolił mojemu gpsowi świecić się na czerwono w konfiguratorze.
Baro się wykrywa i daje użyć.
Softserial znacząco podnosi użycie procesora - podpięcie sbus i tele na soft serial daje ponad 400%.
Ostatecznie OSD działa na normalnym porcie ale w beta wiesza się komunikacja najpóźniej po uzbrojeniu.
Gps udało mi się skonfigurować dopiero dla f3 i tylko dla inav.
Clean chyba już gada z gps tylko dla f4?


Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Oczywiście, że gps działa. Mam w naze32 rev5 acro. Zarówno na baseflight, jak i cleanflight oraz inav działa bez problemu.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 12:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 229
Lokalizacja: Biała Podlasla
W aktualnej wersji?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3832
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Majk99 pisze:
pma_ pisze:
Jak planujesz na dłużej to jako radio proponuję Taranisa, do tego jakiś odb typu D4R z PPM i telemetrią do pomiaru napięcia zasilania (wystarczy zrobić dzielnik)


Taranis to bardzo dobry wybór, ale D4R już nie do końca :-P lepiej zainwestować w X4R-sb bo ma komunikację s.bus ;-)


W przypadku F1 obstawiam, że PPM jest wystarczająco dobry, ale w sumie masz rację bo X4R jest tylko $3 droższy. Najtańszy jest XSR ale nie ma analogowego wejścia do pomiary napięcia, a telemetria nie sądzę by poszła na F1.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 12:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 208
Lokalizacja: Ustroń
pma_ pisze:
Majk99 pisze:
pma_ pisze:
Jak planujesz na dłużej to jako radio proponuję Taranisa, do tego jakiś odb typu D4R z PPM i telemetrią do pomiaru napięcia zasilania (wystarczy zrobić dzielnik)


Taranis to bardzo dobry wybór, ale D4R już nie do końca :-P lepiej zainwestować w X4R-sb bo ma komunikację s.bus ;-)


W przypadku F1 obstawiam, że PPM jest wystarczająco dobry, ale w sumie masz rację bo X4R jest tylko $3 droższy. Najtańszy jest XSR ale nie ma analogowego wejścia do pomiary napięcia, a telemetria nie sądzę by poszła na F1.


A czemu miałaba telemetria nie chodzić na F1? Oczywiście że będzie chodzić i to bez zająknięcia

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 08:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3832
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Ile masz uart wolnych? Chcesz ją po soft serial puścić? Jakie jest wtedy obciążenie procesora?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.