Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 10:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 620 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 21 lut 2017, 18:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 387
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Uruchomiłem '"na pająka" odbiornik na 1.2G. Wszystko działa bez problemu, ponieważ mam głowicę "comtech'a) działa również AFC. Czas na ruszenie głowicy RX5808. Przyglądam się schematom i ... wychodzi mi że konieczny będzie przekaźnik AZ850-5 do przełączania sygnału audio i video. A może istnieje inne prostsze rozwiązanie?

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Hehe, przekaźnik to najprostsze rozwiązanie żeby jednym elementem przełączać zasilanie i sygnał video. A zasilanie trzeba przełączać aby nie było wpływu jednej głowicy na drugą oraz aby zredukować pobór prądu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 387
Lokalizacja: Okolica Koszalina
miś pisze:
Hehe, przekaźnik to najprostsze rozwiązanie żeby jednym elementem przełączać zasilanie i sygnał video. A zasilanie trzeba przełączać aby nie było wpływu jednej głowicy na drugą oraz aby zredukować pobór prądu.


Tak też myślałem że przekaźnik będzie najbardziej optymalny - ale upewnić się nie zaszkodzi ;-) Miś a co z audio - jak to rozwiązać?

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 lut 2017, 12:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Audio jest przełączane kluczem ADG719.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 08:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 881
Lokalizacja: Ruda Śląska
Miś, w przypadku gdy chciał bym zrobić po prostu "upgrade" odbiornika na 1.2Ghz, bez diversity - jedna głowica, żeby rozszerzyć opcje, mogę wyeliminować płytkę fox'a?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 12:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Jak chcesz mieć 1.2G to płytka fox'a musi być. Przy samym 5.8G nie musi jej być.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 mar 2017, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
Witam jest szansa na kupno , złożonego odbiornika z 4 głowicami ?
Lub samej płytki do złożenia ?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 11:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 387
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Podczas upychania wszystkiego do obudowy, trochę przeholowałem przykręcając OLED'a w rezultacie wyświetlacz pękł. Chcę coś szybko odkupić, przeglądając najpopularniejszy z portali handlowy spotkałem OLED'a dwu kolorowego, żółto-niebieskiego. Czy można go zastosować czy dać sobie spokój i kupić klasycznie białego?

_________________
pozdrawiam
Ben


Ostatnio zmieniony niedziela 16 kwie 2017, 15:00 przez Ben, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Można, ale będziesz miał część świecącą na żółto (górny pasek), a reszta niebieska. Bo tam nie ma wyboru koloru tylko górny pas jest żółty, a dół niebieski.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 387
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Dzięki "miś" za szybką odpowiedź. Czyli nie ma co sobie "D" zawracać i rozejrzeć się za KLASYCZNYM.

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 kwie 2017, 19:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 kwie 2012, 13:18
Posty: 93
Lokalizacja: Kalety
witam.

istnieje mozliwosc zakupu tego 2x1.2 i 2x5.8 ? oled?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 00:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
O to pytaj Dexx'a.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 11:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 387
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Jak mawiają "niema róży bez kolców" :-/ Po 30 dniach roboczych czekana na wyświetlacz kupiony na "aledrogo" a przesyłka przyszła z Chin :-? wczoraj polutowałem wszystko ponownie i mam mały kłopot. Odbiornik dwupasmowy 1.2 i 5.8G działa ale nie do końca popranie. Układ potrafi się zawiesić podczas przełączania z 1.2G na 5.8G lub całkowicie zresetować. Jako układ przełączający zastosowałem dwa przekaźniki AZ850-12 połączone równolegle sterowane kluczem tranzystorowym + dioda (1N4148). Napięcia 12V i 5V są od sprzęgnięte kondensatorami. Wniosek że coś się dzieje po stronie zakłóceń zasilania, podczas przełączenia zasilania głowic, wyjścia A/V oraz gniazda antenowego. Nie jestem elektronikiem choć coś tam polutować i zbudować potrafię, lecz tu moja wiedza jest zbyt mała. Może ktoś mi podpowie gdzie szukać przyczyny.

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Ten problem czasami się pojawia i jest znany.
Dolutuj wprost do nóżek VCC (5V) i GND od Arduino kondensator elektrolityczny 220-470uF / 10V (lub na 16V). Oczywiście + kondensatora do VCC.
Problem powinien zniknąć.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 387
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Dałem dwa "kondziorki" po 220uF na zasilenie 5V oraz 12V i problem znikną :-) Zastanawia mnie tylko dlaczego kolega mając identyczny odbiornik, podobnie przerobiony i u niego ten problem nie wystąpił :?:

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 620 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: analogowy i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.