Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 lip 2017, 07:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 574 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 28 sty 2016, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 785
Lokalizacja: Warszawa
Polutowałem płytkę i uruchomiłem z zewnętrznego zasilania 5/12V, poszło od strzała, ale teraz mam problem. Zacząłem lutować kabelki do płytki foxa. Na wyjściach miałem 8.15V i ok. 5V, czyli prawidłowo. Wylutowałem wyświetlacz i teraz nie wiem czy to miało znaczenie, czy się coś skopało, bo na pierwszym regulatorze mam dalej 8,15V, ale na drugim wzrosło do 6,34V, więc utknąłem na tym. Skopał się regulator 5V?
EDIT: potwierdziłem że napięcie zmienia się po wylutowaniu wyświetlacza, coś się da z tym zrobić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 sty 2016, 01:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
Ej, weź podłącz 12V do gołej płytki fox'a i pomierz napięcia. Jak 5V będzie zawyżone to stabilizator na foxie leży. Jak nie to... czy na płytce diversity masz zamontowany stabilizator 5V (na samej płytce diversity) ?. Jak tak to połączenie dwóch razem może skończyć się takimi kwiatkami jak masz. Dalej gdybał nie będę, bo szkoda czasu i klawiatury jak nie wiem co i jak masz tam podłączone.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 sty 2016, 08:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 785
Lokalizacja: Warszawa
Na płytce diversity nie wlutowałem stabilizatora, mam oleda. Napięcia mierzę na gołej - odłączonej płytce foxa (partom), na złączu i bezpośrednio na wyjściach stabilizatorów jest to samo - z wyświetlaczem jest 8.15 i 5.1V. Bez 8.15 i 6.34V. Po ponownym wlutowaniu, nawet przytknięciu nóżek, tak, że zapali się jeden segment napięcie znowu maleje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 sty 2016, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
Dziwne, naprawdę dziwne. A może miernik Ci wariuje ? Wszystko działa normalnie ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 sty 2016, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 785
Lokalizacja: Warszawa
Jest tak, po wylutowaniu wyświetlacza jest 6,34V na wyjściu z foxa, ale wystarczy je obciążyć i wraca 5V. Teraz zastanawiam się czy to podłączyć do diversity, czy może jednak dolutować stabilizator 5V na płytce i z foxa brać tylko 12/8V, tym bardziej, że będzie pełna opcja z głowicami 1.2/5.8. Jak będzie korzystniej? L7805 robi lepsze wrażenie od tego wypierdka na płytce fox?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 sty 2016, 02:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
Eee tam, przewrażliwiony jesteś. Podpięcie dowolnej głowicy obciąży zasilanie że nie będzie problemu... A z resztą... Masz zamiar odpinać wyświetlacz ? Po co ? A jak rozumiem z podłączonym wyświetlaczem jest OK, więc przestań histeryzować i poskładaj całość do kupy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 sty 2016, 10:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 785
Lokalizacja: Warszawa
Ok, po prostu jak się człowiek nie zna to za bardzo kombinuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2171
Lokalizacja: Opole
Jeśli ktoś miałby problem z niewłączającym się diversity po założeniu obudowy od JR65 (a bez działającym normalnie) to uprzejmie informuję że ta płytka obok głowic 1.2GHz posiada u góry gniazdo którego piny z tyłu mogą zwierać do miedziowanej warstwy na tylnej ściance obudowy.
Przekonałem się o tym na szczęście pomiędzy lotami gdy nagle wyłączyło mi się diversity na statywie i już nie ruszyło (zwarcie powstało pewnie od kołysania się na wietrze + miałem zbyt mały dystans na śrubie mocującej tą płytkę).
Dziękuję za uwagę 8-)

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 821
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
Takie pytanie.
Czy sama fox'owa głowica może być 3m dalej od głownej płytki odbiornika? Chcę mieć odbiornik w bazie, a antene na trakerze na osobnym statywie.

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 18:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
Teoretycznie tak, ale potrzeba porządnych kabli, a do sygnału BB_OUT z głowicy koniecznie koncentryczny 50 ohm (np RG174). Po za tym przy głowicy musiałbyś dodać kondensatory filtrujące zasilanie i rezystory podciągające I2C. Dużo zachodu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 821
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
Kurka ;/
To może prościej odbiornik na statywie. A sam OLED, i ten "potencjometr" w bazie? Puściłbym sobie wszystko kablem VGA, da rade bez żadnych kombinowań?

EDIT - scalenie

Misiu? :)

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
Też nie tak prosto. Może łapać zakłócenia i np przestawi Ci kanał podczas lotu...
Możesz tym zdalnie sterować przy pomocy UART'a. 3 przewody zaledwie (albo bezprzewodowo BlueTooth'em).
Po drugiej stronie jakieś Arduino + OLED + przyciski lub impulsator, albo aplikacja na srajfona.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 lip 2010, 21:55
Posty: 651
Lokalizacja: Warszawa
Miś, jest cień nadziei na to że dorobisz do odbiornika funkcję przemiatania częstotliwości w celu wykrycia innych lataczy w okolicy czy zaszumienia danej częstotliwości?

_________________
Pozdrawiam

Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 821
Lokalizacja: Wrocław/Sulechów
Wersja drugi Oled, drugie arduino wydaje się najlepsza.
Byłbyś w stanie misiu napisać mi kod do takiego arduino na bluetooth? By współgrał z odbiornikiem? Rozumiem, że wtedy mogę mieć w pełni uzbrojony odbiornik który działałby jako "standalone", a przy połączeniu przez bluetooth, pozwalał też sterować się z zewnątrz?

_________________
FPV Forever!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
dual pisze:
Miś, jest cień nadziei na to że dorobisz do odbiornika funkcję przemiatania częstotliwości w celu wykrycia innych lataczy w okolicy czy zaszumienia danej częstotliwości?
Przecież jest skaner.
uszy19922 pisze:
Byłbyś w stanie misiu napisać mi kod do takiego arduino na bluetooth?
Niestety, nie mam na to czasu. Może ktoś inny napisze. Protokół jest opisany.
uszy19922 pisze:
Rozumiem, że wtedy mogę mieć w pełni uzbrojony odbiornik który działałby jako "standalone", a przy połączeniu przez bluetooth, pozwalał też sterować się z zewnątrz?
Dokładnie tak.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 574 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.