Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 paź 2018, 20:09


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 620 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 15 gru 2015, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 kwie 2010, 21:42
Posty: 377
Lokalizacja: Gdynia
Pomierz napięcie w tym punkcie i zobacz czy się zmienia w zależności od jakości odbieranego sygnału. Jakie jest przy wyłączonym i przy włączonym nadajniku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 gru 2015, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 23:29
Posty: 732
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Rssi tam jest na pewno ,bardziej bym sprawdził czy jest 9v na głowicy tak jak zaznaczyłeś...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 gru 2015, 20:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 paź 2013, 22:07
Posty: 65
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
W pkt 1 mojego posta z poprzedniej strony zdjęcie dotyczy odbiornika fox800. Więc 9V jest tam gdzie namalowałem. W głowicy Comtech jest w innym miejscu.
Dopiero teraz doczytałem że RSSI dla Comtecha i Fox'a są po przeciwnych stronach 0V. To można je razem użyć, czy nie?
Czy można użyć 2 x Comtech z płytką Fox'a?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

_________________
--------------------------
Futaba 9c, Quanum v2, Diversity by Miś i Piotr
Latają: ZMR250 - Acro Naze32 && FY450 - KFC32 v2 + eleres
Odpoczywają: Easy Star II && Park Flyer EPP 100cm && Multiplex Extra 300S 120cm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 gru 2015, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Wszystko można. Ale zalecane jest aby obie głowice były takie same. Comtechy z płytką od foxa też będą działały.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 gru 2015, 11:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 paź 2013, 22:07
Posty: 65
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Dzięki Miś, to wydłubuję płytkę z posiadanego FOX800 i dokupuję 2 x Comtech.

_________________
--------------------------
Futaba 9c, Quanum v2, Diversity by Miś i Piotr
Latają: ZMR250 - Acro Naze32 && FY450 - KFC32 v2 + eleres
Odpoczywają: Easy Star II && Park Flyer EPP 100cm && Multiplex Extra 300S 120cm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 15:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 20 cze 2012, 11:39
Posty: 95
Lokalizacja: Olsztyn/Rypin
Diversity zabudowane dość konkretnie się grzeje - konkretnie płytka foxa i jej stabilizatory. Idąc w myśl zasady że lepiej dmuchać na zimne zastanawiam się nad dołożeniem w obudowę małego wentylatorka 4cm (jak z chipsetów z pc), chciałbym go na sztywno wlutować przy wejściu zasilania 12v w płytce diversity. Czy dołożenie takiego ustrojstwa nie będzie mi zbytnio siać po instalacji? Dołożyć jakieś filtrowanie czy gra nie warta świeczki ze względu na ewentualne straty w obrazie?

_________________
Żeby skończyć musisz najpierw zacząć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 16:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1409
Lokalizacja: Mielec
Ja bym jednak poszedł w pasywne odprowadzanie ciepła. Jakiś radiator dołóż.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Nie ma problemu, silniki w wentylatorach są bezszczotkowe więc nie sieją.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 sty 2016, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Chyba nawet ogarnąłem schemat i zacząłem lutować to cudo. Może komuś się przyda, że w liście elementów ze strony 12:
https://drive.google.com/file/d/0BxltmH ... sp=sharing
natknąłem się na takie drobiazgi:
1) tranzystory Q1 i Q2 - BC817, a na schemacie BC337.
2) rezystor R1 - 33R nie został poprawiony błąd, powinien być 2R2 jak na schemacie i płytce Dexxa,
3) kondensatory C17 i C18 na liście i płytce jako elektrolity 22u, a na schemacie 1u i 47u.
4) na liście i płytce jest kondensator C19 - 1u, a nie ma na schemacie.
Q1 i punkty 2, 3 i 4 tyczą się wersji z LCD, więc jak ktoś robi OLED to i tak nie zamawia,
ale tranzystor Q2 sobie już zamówiłem na chybcika z listy BC817 - może być jako zamiennik?
Zamówiłem diodę pod przekaźnik LL4148 prostowniczą 150mA w miniMELF, ale widziałem, że są z tym oznaczeniem jakieś wersje na inny prąd i przełączające, ma to jakieś znaczenie?

EDIT: punkt 3 i 4 to nieprawda - mój błąd.
EDIT2: na liście zakupów nie ma diody STPS2L40U (potrzebna do wersji z LCD) lub przy zasilaniu 12v z wejścia na płytkę Dexx V2 (a nie z Foxa)
EDIT3: jak już zacząłem to ciągnę dalej - jak ktoś składa płytkę V2 to na liście zakupów nie ma opornika R12 22 Ohm i kondensatora C20 10u - do obsługi czujnika IR,
no i jeszcze na schemacie i liście R3 to 220K a R4 to 100K, na płytce V2 wartości opisane są prawidłowo ale oznaczenia R3 i R4 są zamienione miejscami, trzeba uważać, żeby sobie odwrotnie nie wlutować.


Ostatnio zmieniony wtorek 19 sty 2016, 20:26 przez NeXuS, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 02:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
1. Fakt, błąd, BC337 - przewlekane a BC817 - SMD.
3. Na którym schemacie ? Na tym poprawionym (czyli V2) na pierwszej stronie wątku są jako 22u.
4. J.W.
Oba tranzystory mają być BC817.
Co do diody - byle jaka byle krzemowa i w minimelf. Parametry nie mają znaczenia w tym przypadku.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 13:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Faktycznie, przepraszam wydrukowałem dwa razy schemat V1, odwołuję 3 i 4.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 sty 2016, 16:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
Ktoś wie jaki kondensator jest w głowicy Foxa jest przed złączem SMA ?

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 sty 2016, 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Szeregowo z pinem środkowym ? Jak tak to coś koło 10-20pF.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 sty 2016, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
Dzięki, śmiga.

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 00:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Z diversity wyciągnąłem sobie na serwo kablu zasilanie, masę i sygnał video. Zasilanie i masę wziąłem z głównych padów zasilania i to jest OK a sygnał video wziąłem z gniazda chinch po lewej. Dokładnie tak samo mam poprowdzone kable do nadajnika retransmisji na 5.8GHz. No i teraz okazał się problem bo jak podłączam monitor pod gniazdo chinch to jest obraz a z tego serwo kabla nie ma obrazu. Sprawdzałem miernikiem i mam połączenie między sygnałem video na serwokablu i chinchu.
Nadajnik retransmisji działa poprawnie, więc co mogłem zrobić źle?

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 620 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.