Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 24 maja 2018, 11:05


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 613 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9107
Lokalizacja: Bytom
Zależy od:
1. Wersji Arduino - niby wszystkie są takie same, ale jednak ciut się różnią bebechami
2. Sposobu zasilania (płytka FOX(Lawmate)/Wbudowany stabilizator)
3. Jak płytka Fox(Lawmate) to zależy od jej wersji bo też było kilka.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 cze 2017, 17:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 14 kwie 2015, 12:13
Posty: 131
Lokalizacja: Kraina Kwitnącej Bulwy
Cześć

Poskładałem wersję full (2 x 5.8 i 2 x 1.2) - wszystko działa pięknie, tylko nie mogę zrobić kalibracji głowic...
Niezależnie czy 5.8, niezależni czy div on, czy off sytuacja jest następująca - uruchamiam z menu z włączonym nadajnikiem - pokazuje zbliżone wartości rssi z głowic (takie same anteny). Wyłączam zasilanie nadajnika, parametry rssi zmieniają się. Zatwierdzam przyciskiem i tu następuje restart Arduino...
Kondensator dolutowany, soft wgrany ponownie... Transmisja przez uart działa pięknie, zarówno odbieranie jak i sterowanie.
Dodam tylko, że rezonator Arduino 8 MHz, a więc transmisja na 28800.
Co może być przyczyną problemu z zapisem kalibracji ?
A może da się jakoś wpisać dane odczytane z wyświetlacza przy kalibracji ręcznie do eeprom ?
Inne ustawienia zapisuje poprawnie.

_________________
Pozdrawiam
Janusz

Ostatnio zamęczam: S800 na Omnibus F4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 cze 2017, 18:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9107
Lokalizacja: Bytom
Arduino musi być 16MHz. Na 8MHz timmingi są 2x dłuższe, więc pewnie watchdog restartuje arduino.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 cze 2017, 07:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 14 kwie 2015, 12:13
Posty: 131
Lokalizacja: Kraina Kwitnącej Bulwy
Jakoś nie mogłem znaleźć Mini 16MHz z 4 dziurami ;-) więc postanowiłem wymienić rezonator. Znalazłem ze starych zapasów (jeszcze z czasów kiedy nie było Arduino ;-)) rezonatorek 16MHz o wymiarach 1/4 całej płytki Arduino... Działa pięknie, zdjęcia nie zamieszczę - na tym forum nikt raczej nie wrzuca obrazów, których nie da się później wymazać z pamięci :D

A jeszcze w ramach ciekawostki - ponieważ mam wersję OLED - nie wlutowałem 7805 - zasilam z płytki 1.2 MHz. Przy załączonych 2 głowicach stabilizatory były bardzo gorące. Wylutowałem je i zastąpiłem przykręconymi do radiatora wersjami w obudowach TO220. Teraz są ledwo letnie... Skuteczność zabiegu przekroczyła moje oczekiwania.

_________________
Pozdrawiam
Janusz

Ostatnio zamęczam: S800 na Omnibus F4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 lip 2017, 18:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 874
Lokalizacja: Ruda Śląska
Panowie czy próbował ktoś wypuścić samą głowicę np. na antenę - część ruchomą na trackerze, a elektronikę zostawić poniżej?
teoretycznie i2c może działać na kilku metrach kabla - tutaj miał bym z 50cm ale zastanawiam się czy nie będzie jakiś zakłóceń/przeciwwskazań?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 lip 2017, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9107
Lokalizacja: Bytom
A nie prościej dać 0.5m dobrego kabla antenowego ? Tłumienie kabla przy tej długości jest pomijalne.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 lip 2017, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 28
Lokalizacja: Legnica
Jaki typ kabla proponujesz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 lip 2017, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 302
Lokalizacja: Kaszuby
RG402, H155 lub grubsze ...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 lip 2017, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 28
Lokalizacja: Legnica
RG402 to nie jest drut? Jest w wersji z gorącym w postaci linki? Będzie odpowiedni do notorycznego gięcia na trackerze?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 lip 2017, 22:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 302
Lokalizacja: Kaszuby
H155 jest odpowiedni do gięcia.

Jeszcze mogę polecić RG316/316D, jest cienki dosyć.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 lip 2017, 08:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 383
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Moja baza wygląda tak, że na dachu samochodu na podstawie magnetycznej mam maszt wysokości ~ 1m. Na szczycie masztu umieściłem nadajnik eLeReS'a 100mW oraz antenę odbiorczą video (ground plane) dostrojoną do 1200mHz. Na oparciu pasażera mam zawieszony monitor, obok odbiornik video + nagrywarka. Podczas lotu siadam sobie wygodnie na tylnym siedzeniu :-) . Od anteny (punktu"0") mam dwa kable, kawałek RG402 a później RG316. Oczywiście antena jest połączona z odbiornikiem :mrgreen: Długości są przycięte z przeliczenia długość fali (w centymetrach) pomnożona przez współczynnik skrócenia kabla. Jak do tej pory odleciałem na 4km z DOBRYM obrazem i z RSSI ~ 60%. Tak że jest jeszcze potencjał na dłuższe loty, może w tym roku w Konarzynach spróbuję sprawdzić jaki jest MAX. Lokalnie nie mam odwagi, bo niedaleko jest lotnisko sportowe i pomimo tego że każdy lot zgłaszam w FIS'ie, zdrowy rozsądek mówi NIE :->

Wniosek - tłumienie kabla antenowego jest znikome ;-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 sie 2017, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 383
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Mam pytanko do autorów projektu. Zrobiłem sobie odbiornik dwu zakresowy 1.2G i 5.8G bez diversity. Na paśmie 1.2 działa BARDZO DOBRZE ale na 5.8G nie działa. Stwierdziłem to dopiero będąc na zlocie w Konarzynach, latam tylko na 1.2G a 5.8 miało być do e/w podglądu na takich spotkaniach. Nie mam żadnego sprzętu na 5.8G i nie miałem możliwości sprawdzenia wcześniej. Przed chwilą sprawdziłem poprawność podłączeń wszystko jest OK, nie jestem pewny gdzie powinno być podłączone RSSI przy jednej głowicy głowicy na 5,8 czy do A6 czy też A7, a może jest to bez znaczenia? Być może podczas wlutowywania zbędnego rezystora (lutownica transformatorowa) uszkodziłem głowicę.

Poprawnie działa przełączanie kanałów i skanowanie, na wyświetlaczu kanały są wyświetlane poprawnie. Chyba czeka mnie zakup nowej głowicy, ale zapytać można.

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 sie 2017, 15:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 850
Lokalizacja: Warszawa
Z doświadczenia wiem, że łatwo przegrzać głowicę przy rozlutowywaniu dekla. Sam jedną tak załatwiłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 sie 2017, 16:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9107
Lokalizacja: Bytom
Ben pisze:
nie jestem pewny gdzie powinno być podłączone RSSI przy jednej głowicy głowicy na 5,8 czy do A6 czy też A7
Do A7.
A6 musi być do masy spięte.
Popatrz na schemat Dexx'a na pierwszej stronie wątku. Pierwsza głowica to U1 i jest ta przy gniazdku ANT1.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 sie 2017, 08:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2577
Lokalizacja: Warszawa
Koledzy, mam działające diversity z dwiema głowicami 1,2 GHz i jedną 5,8 GHz. Chcialbym rozszerzyć o drugą glowicę 5,8 GHz. Podajcie proszę jakieś źródło zakupu pasującej głowicy. A może ktoś ma akurat na zbyciu?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 613 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.