Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 lut 2017, 12:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 561 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 12 cze 2016, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1342
Lokalizacja: Mielec
miś pisze:
A z innej beczki, ma ktoś diversity i nadajnik z pasmem L ( viewtopic.php?p=473495#p473495 ) aby to przetestować ?

Coś mi się wydaje, że na razie ktoś po prostu sprawdza ile można wyciągnąć z odbiorników. Nadajnika na to pasmo chyba nie ma, co piszą w RCgroups.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 cze 2016, 20:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 30
Lokalizacja: B-B
Miś no właśnie na pinie 1-U5 czyli na A5-arduino jest stan niski


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 cze 2016, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2654
Lokalizacja: Olsztyn
Też nigdzie jeszcze nie widziałem jeszcze nadajników i odbiorników na pasmo podane przez Rurka i tak jak Sławek pisze to może być jakaś macanka. Po za tym zanim faktycznie to pasmo wejdzie do użytku o ile się przyjmie to dużo wody jeszcze upłynie więc IMO nie warto sobie teraz tym zawracać głowy.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 cze 2016, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Fixer, A Video na wyjściu jest (przekaźnik się załącza) ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 cze 2016, 21:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 30
Lokalizacja: B-B
Przekaźnika nie ma, zalutowałem zworki bo nie mam głowic 1.2 Ghz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 cze 2016, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
A na wyświetlaczu działa wszystko normalnie ?
Może jest zwarcie na pinie A5 do masy ?
A może soft się źle wgrał ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 cze 2016, 21:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 30
Lokalizacja: B-B
Wyświetlacz działa normalnie, reszta też jutro spróbuję załadować soft jeszcze raz, dzięki za pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 cze 2016, 21:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 30
Lokalizacja: B-B
No i zadziałało, po ponownym wgraniu softa ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 20:49
Posty: 189
Lokalizacja: Koszalin
Cześć miś. Parę razy przewinął się wątek dotyczący sterowania nadajnikiem, jednak coś ucichło. Rozbebeszyłem dziś nadajnik fatshark 250mW i okazało się, że na 99% siedzi tam RTC6705. Czyli bardzo podobny układ jak w opisywanym tutaj odbiorniku. W moim nadajniku częstotliwość wybiera się mikroprzełącznikami, jednak nie są to częstotliwości z tabeli, i producent zastosował tu mikrokontroler, który komunikuje się z RTC6705 po SPI. Następnie 3 wejścia mikrokontrolera służą do wyboru zdefiniowanych częstotliwości.

Wylutowałem więc ten mikrokontroler i wyprowadziłem trzy przewody do komunikacji SPI (CS0, CS1, CS2), po drodze były rezystory 820 omów, więc je zostawiłem. Wyjście SPI_SE oczywiście nie było zmasowane.

Podłączyłem to wszystko do sterownika z tego wątku, wejście RSSI podciągnąłem do zasilania, żeby "nie wywalało" błędu. Niestety nie zatrybiło, wygląda na to, że trzeba zmodyfikować nieco program. Czy mógłbyś w wolnym czasie zerknąć na Data Sheet tego układziku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 lip 2016, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Ech, szeri88 tak mnie naciągał że w końcu naciągnął ;-)
Tak że jest w fazie testów (już działa) sterowanie nadajnikiem video 5.8G.

Może być tak że do arduino podepniemy tylko nadajnik video, wyświetlacz i impulsator, co daje nam nadajnik video strojony płynnie (skok 1MHz lub 10MHz) lub po kanałach pasma 5.8G.

A może być tak że do całego odbiornika bądź diversity dodajemy nadajnik do retransmisji z 1.2G na 5.8G, i wtedy mamy możliwość ustawienia w menu częstotliwość (lub numer kanału) tego retransmitera. Program jest zrobiony tak że jeśli odbiornik jest dwupasmowy (1.2 i 5.8G) to przejście na odbiór pasma 5.8G automatycznie wyłącza ów retransmitter, a przejście na 1.2GHz załącza. Dodatkowo w menu można zablokować retransmitter, oraz ustawić jego moc: 100% lub około 30%. Zmniejszenie mocy retransmittera zmniejsza prawie dwukrotnie pobór prądu przez nadajnik 5.8G.
Pozostało mi jeszcze sprawdzić czy to zadziała z dużym wyświetlaczem LCD (bo ze względu na brak pinów znów muszą się dzielić wspólnymi pinami). Na OLED'zie działa prawidłowo.

Dodatkowo sprawdziłem że ten nadajnik z fatsharków bez problemu działa w pełnym zakresie częstotliwości, czyli od 5350MHz (pasmo "L") aż do 5990MHz.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 lip 2016, 18:13 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 227
Lokalizacja: Chorzów
Brawo Miś ,brawo Ty.
Pomęczę troszkę może o sterowanie nadawaniem na 1,2 mało kanałów jest dostępnych.
Pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 09:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 801
Lokalizacja: Sulechów/Wrocław
Nie ukrywam, że zmiana kanału w locie byłaby niesamowita. U nas we Wrocku nie raz się zdarza, że ktoś gdzieś lata czymś innym, nie ma z nim kontaktu, a kompletnie może nam przykryć kanał, miło by było móc go zmienić w takiej sytuacji. Wierzymy MiŚ!

EDIT:
Nie można się po prostu dolutować pod przycisk do zmiany kanałów i zamykać obwód prostym układem, z kanału RC? Tym samym będziemy skakać o jeden kanał do góry...

_________________
FPV Forever!! :)
Panie i Panowie, Wesołych Świąt i Szczęśliwego nowego Roku! Jak najmniej kraks i jak najwięcej coraz to dalszych lotów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 lut 2017, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 326
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Planuję zrobić sobie odbiornik dwu pasmowy 1.2 i 5.8G. Mam już większość podzespołów, i powolutku składam wszystko do kupy. W pierwszych postach jest wzmianka o konieczności drobnej przeróbki modułu RX5808 poprzez usunięcie jednego z rezystorów, podany link do wiki jest "martwy" nie wyświetla fotek a informacja "Na samym dole tej strony jest strzałka który rezystor należy usunąć (wy lutować) z głowicy po odlutowaniu kapsla ekranującego. Potem kapsel należy s powrotem przylutować na swoje miejsce" jest nie aktualna :-/

Odlutowałem ekran z głowicy ...
Obrazek
brakuje czterech elementów ale nie wiem czy któryś z nich to był ten rezystor o który chodzi :roll:

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 lut 2017, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1122
Lokalizacja: z krainy wiatrow
...chodzi chyba o ten rezystor:

Obrazek

...z podobnego tematu na RCgroups: https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... sity/page6

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 lut 2017, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Tak, to jest ten rezystor. Poprawiłem też pierwszy post.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 561 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.