Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 paź 2018, 04:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 13 maja 2015, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Poniewaz bylo kilka przypadkow odwrotnego podlaczenia zasilania (ktore zakonczyly sie upaleniem adaptera) postanowilem w wersji v0.5 plytki dodac zabezpieczenie. Jakis czas temu zamowilem nowe plytki i wlasnie wczoraj dotarly 3 testowe egzemplarze.

Zabezpieczenie zrobione jest przy pomocy P-MOSFETA (patrz obrazek ponizej) i bede testowal je w trakcie najblizszych lotow. Jesli nie bedzie problemow opublikuje nowa plytke na OSH Park

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 maja 2015, 13:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Zabezpieczenie przed odwrotnym podlaczeniem zasilanie wydaje sie dzialac jak nalezy, w zwiazku z tym pozostaly mi zmontowane 2 szt. adaptera: jedna w wersji 0.4 bez zabezpieczenia oraz jedna w wersji 0.5 z zabezpieczeniem. Jesli komus nie chce sie skladac samodzielnie, poprosze o PW.

EDIT 1: v0.5 zarezerwowana. Pozostala v0.4
EDIT 2: v0.4 rowniez zarezerwowana


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 maja 2015, 23:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Jesli ktos mial problemy z podlaczeniem adaptera do OSD Remzibiego to pojawil sie update firmware (v1.58), ktory powinien problem rozwiazac
https://sites.google.com/site/remzibios ... remzibiosd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 cze 2015, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Dostepna jest aktualizacja firmware w wersji v20150611

Zoptymalizowany zostal czas inicjalizacji modulu, co poprawia problem z wylaczajacym sie samoczynnie trybem IOC oraz komunikatem "Update Character Set" pojawiajacym sie podczas korzystania z MinimOSD.

Aktualizacje mozna pobrac TUTAJ (instrukcja aktualizacji TU)


Jednoczesnie wszystkich pytajacych informuje ze nie posiadam i nie bede wiecej posiadal gotowych modulow ktore moglbym zaoferowac. Modul jednak mozna wykonac samodzielnie zgodnie z instrukcjami podlinkowanymi w pierwszym poscie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 13:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Tak dzisiaj trafilem na BG. Ciekawe jak nisko beda jeszcze w stanie zejsc z cena.

http://www.banggood.com/Ublox-M8N-GPS-C ... 91718.html

Wzialem z ciekawosci. Z kuponem na 6% (troche mi sie ich nazbieralo) raptem 106PLN :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 14:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1843
Lokalizacja: Poznań
A do Nazy Lite można to podłączyć bez dodatków? bo z opisu to nie wynika.

Upss już zobaczyłem na foto

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 14:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Pieth pisze:
Upss już zobaczyłem na foto

Jest tez w nazwie produktu ;-)

GPSy od Lite, v1 i v2 sa takie same.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 14:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1843
Lokalizacja: Poznań
To wiedziałem, tylko do lite trzeba dokupić Can Hub jeżeli się nie kupiło Nazy w komplecie.

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 wrz 2013, 08:01
Posty: 300
Lokalizacja: Łódź
Nie trzeba, podłącza się tak samo jak stockowy GPS.

_________________
"Optymista i pesymista to osoby w gruncie rzeczy do siebie podobne. Obaj uważają, że świat stoi przed nimi otworem. Tyle, że pesymista zdaje się wiedzieć który to otwór."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Pieth pisze:
To wiedziałem, tylko do lite trzeba dokupić Can Hub jeżeli się nie kupiło Nazy w komplecie.

Mysle ze miales na mysli PMU a nie CAN Hub, ale ani jednego ani drugiego do Nazy Lite nie potrzebujesz. GPS mozesz podlaczyc bezposrednio do kontrolera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1843
Lokalizacja: Poznań
:shock: :shock: :shock: się muszę douczyć :-/

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 wrz 2015, 18:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
pawelsky pisze:
Tak dzisiaj trafilem na BG. Ciekawe jak nisko beda jeszcze w stanie zejsc z cena.

http://www.banggood.com/Ublox-M8N-GPS-C ... 91718.html

Wzialem z ciekawosci. Z kuponem na 6% (troche mi sie ich nazbieralo) raptem 106PLN :)


Modul wlasnie dotarl. Po podlaczeniu zobaczylem
Kod:
--------------------------------------------
 APM 2.6 to Naza GPS adapter v20150611_0000
--------------------------------------------

co oznacza ze siedzi tam moj firmware (niezgodnie z licencja non-commercial oczywiscie). Plus dla Chinczyka ze zaladowal najnowsza wersje...

EDIT 1: od razu musze ostrzec ze adapter nie ma regulatora napiecia wejsciowego, w zwiazku z czym w przypadku uzywania adaptera z Naza v2 (poprzez PMU) Atmega328P bedzie zasilana 6V czyli powyzej zalecanego przez producenta napiecia 5.5V!

EDIT 2: wlasnie ujawnila sie jeszcze jedna wada tego konkretnego modulu (a raczej GPSa ktory jest na pokladzie). Z uwagi na zbyt mala pamiec FLASH, nie mozna go zaktualizowac do firmware 3.01 wspierajacego Galileo. Nie jest to moze jakis dramat bo GPS + GLONASS radza sobie swietnie, ale warto miec tego swiadomosc.
Kod:
Identifying Flash
Flash: ManID=0xC8, DevID=0x4013
Flash size:        524288
Flash block count: 128
Flash block:      128 x 4096
Flash too small for image.


Ostatnio zmieniony sobota 30 sty 2016, 15:21 przez pawelsky, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 wrz 2015, 18:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2248
Lokalizacja: Jasienica
szok :evil:

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 wrz 2015, 18:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 wrz 2014, 02:26
Posty: 291
Lokalizacja: Opole
Możesz coś z tym zrobić, aby zakończyli sprzedaż. W końcu to ty się napracowałeś a oni ze względu na niskie koszta produkcji zarabiają czyimś kosztem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 wrz 2015, 18:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
szymon220997 pisze:
Możesz coś z tym zrobić, aby zakończyli sprzedaż.

Teoretycznie tak, praktycznie nie. Co wiecej nie zamierzam tracic czasu na uzeranie sie z Chinczykiem...

szymon220997 pisze:
W końcu to ty się napracowałeś a oni ze względu na niskie koszta produkcji zarabiają czyimś kosztem.

Nie pierwszy, nie ostatni raz...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.