Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 sie 2018, 14:40

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1621 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 12 gru 2017, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 26 wrz 2013, 07:28
Posty: 21
Lokalizacja: Kraków
Ostatnio upaliłem sterownik na chipsect'cie TSUMV29LU podpinając odwrotnie zasilanie. Cóż tym razem check lista zawiodła ;)
W związku z powyższym zaszła konieczność szybkiej wymiany spalonej płytki. Nowy model jak się okazało ma inny chipset TSUMV56. Aby wgrać do niego firmware trzeba zmienić nazwę pliku, gdyż pliki dedykowane do tego sterownika mają nazwę LAMV56.bin (a takich niestety ten sterownik nie zaczytuje), a powinny mieć LAMV56R.bin. Ogólnie sterownik działa OK.
Z racji tego, że i tak wszystkie graty trzeba było wyjąc z walizki to również postanowiłem wymienić świetlówki na paski LED.
Wymiana bardzo prosta (matryca LTA150XH-L06). Efekt super. Ledy świecą zdecydowanie jaśniej i pobierają zaledwie 1.5A (poprzednio na świetlówkach pobór prądu wynosił 2.5A).
Dwa paski led i inverter - koszt 45zł jak dobrze pamiętam.
i jestem zadowolony :-)

_________________
Skywalker X8 FPV, Drewniak III FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 gru 2017, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
plizz napisz więcej (szczegóły czyli wszystko ;-) ) o ledach i ich zasilaniu. Które i jak :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 gru 2017, 23:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 26 wrz 2013, 07:28
Posty: 21
Lokalizacja: Kraków
Rurek pisze:
plizz napisz więcej (szczegóły czyli wszystko ) o ledach i ich zasilaniu. Które i jak

Cała wymiana sprowadza się do odkręcenia dwóch malutkich śrubek trzymających metalowe profile ze świetlówkami. Po ich odkręceniu owe listwy wystarczy wysunąć (jedna wyszła bez problemu, druga stawiała lekki opór). Następnie trzeba odkleić folię, którą są przyklejone świetlówki i je wyjąć. W ich miejsce wklejamy paski led na taśmie dwustronnej albo hot glucie po uprzednim docięciu na wymiar wyciągniętej rynienki (odcinamy co 3 ledy) i pakujemy do matrycy.
Trzeba jeszcze wymienić inverter ten od świetlówek na odpowiedni do ledów. I to tyle w kwestii zasilania ledów (plug & play).
inverter_preview.jpeg
inverter_preview.jpeg [ 135.5 KiB | Przeglądany 1362 razy ]

Z prawej strony inwerter do świetlówek, z lewej do ledów. Kolejny plus to to, że zajmuje on dużo mniej miejsca ;)

Co do samych ledów:
ledy+inwerter_preview.jpeg
ledy+inwerter_preview.jpeg [ 74.74 KiB | Przeglądany 1362 razy ]

Dwa paski led o długości 385mm każdy (opcja do matryc 19") - trzeba więc było kawałek odciąć żeby się zmieściły w miejsce świetlówek.

Z dropboxa obrazki nie działają prawidłowo, lepiej wrzucić na forum

_________________
Skywalker X8 FPV, Drewniak III FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 00:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3023
Lokalizacja: Warszawa
A co to za ledy, że trzeba do nich stosować inwerter :roll:
Mam fabryczną matrycę podświetlaną ledami. Zasilające 12V dostają prosto ze sterownika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 02 lut 2017, 12:44
Posty: 7
Lokalizacja: Warszawa
Tak zapytam, bo e dumie zainteresował mnie ten temat, czy jest ktoś kto chciałby (oczywiście odpłatnie) przerobić podświetlenia w polecanej forumowej matrycy na podświetlenie ledowe?
księgowa Jelenia Góra
Jak coś to PW :)


Ostatnio zmieniony wtorek 02 sty 2018, 08:05 przez itrea, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3182
Lokalizacja: Olsztyn
tmrcx, podeślij proszę linki LEDów i przetwornicy jakie użyłeś w swojej matrycy.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 20:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 101
Lokalizacja: Poznań
Jestem w połowie całego wątku, i powoli tracę nadzieję że znajdę odpowiedź - w którym miejscu dataszitów jest info o tym, w jakim standardzie szukać kabelka do podłączenia monitora? Tzn SI6L (single channel 6 bit), DO8L (double channel 8bit) itp? Na stronce "panelook" jest to parametr "Signal Type", a w dataszicie?
I drugie pytanie na które też nie znalazłem (jeszcze) odpowiedzi - jaką wydajność musi mieć zasilacz? 12V (tyle jest napisane na płytce kontrolera), ale ile A?

EDIT
Dotarłem do 97 strony wątku, i na drugie pytanie już chyba sobie odpowiedziałem - im więcej tym lepiej :-P :-D :-D , ale właśnie urodziło się kolejne:
miś pisze:
kabanosik pisze:
Na pinie ADJ nie zmienia mi się napięcie przy regulacji jasności czy to jest zależne od wgranego softu ?
Jasność w menu nie zmienia napięcia na ADJ. Te możesz zmieniać tylko w trybie serwisowym sterownika. Wiem, trochę bez sensu ale tak jest. Więc w trybie serwisowym ustawia się najczęściej MAX (a może to być 0 lub 255 w zależności od invertera) i trzeba z tym żyć że zmiana jasności z menu zmienia tylko wysterowanie samej matrycy a nie podświetlania.


Może w takim razie da radę wstawić jakiś potencjometr w okolicach płytki V29, którym można manualnie zmieniać jasność?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 22:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 88
Lokalizacja: Ruda Śląska
PiotrSz pisze:
tmrcx, podeślij proszę linki LEDów i przetwornicy jakie użyłeś w swojej matrycy.


To są te ledy:http://allegro.pl/uniwersalny-pasek-led-do-monitorow-19w-24-w-i7073370282.html

W zależności jaką masz matrycę to będą potrzebne maksymalnie dwa zestawy.
U mnie w matrycy z kilku postów wyżej, jeden wystarcza w zupełności. Jeśli mocno słoneczko zaświeci - odpalam drugi zestaw pasków i obraz jest wyraźny.

Jedyne co musiałem zrobić, to lekko zeszlifować krawędzie płytek PCB led, aby się zmieściły w rynience po świetlówkach.
Co do wymiany na paski, musiałem praktycznie całą matrycę rozebrać na części pierwsze, udało się pacjent przeżył, zero czarnych linii w obrazie.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 01:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9158
Lokalizacja: Bytom
Avatar pisze:
udało się pacjent przeżył, zero czarnych linii w obrazie.
I zero paprochów na matrycy ? Bo to mnie zawsze najbardziej dobijało... poskładałeś, włączasz i... ,najczęściej, złośliwie na środku ekranu sterczy jakiś paproch :evil: . Rozbierasz, pucujesz, składasz i... no jakby inaczej, paproch dalej jest, inny i w innym miejscu, ale jest :roll:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 88
Lokalizacja: Ruda Śląska
Brak paprochów.
Matrycę otwierałem ostrożnie. Zdejmując po kolei elementy: śrubki, ramki, prowadnice. W szczególności uwagę trzeba przyłożyć do płytki z elektroniką i połączenia do szkła. Najważniejsze to nie podnosić matrycy bez powodu i jej rozdzielać. Wtedy nic się nie dostanie.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 gru 2017, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 10
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Czy ktoś wie gdzie znajdę datasheet do matrycy H-m101Q-10Q ? Ma złącze 60 pin najprawdopodobniej TTL 60 pin. Próbuję ustalić czy da się ją uruchomić na tym:
https://www.banggood.com/Universal-LCD- ... 76957.html

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3323
Lokalizacja: Strefa G
Zabieram się za wymianę świetlówek w swojej matrycy. Jaki kolor ledów kupić ? Biały ciepły, biały zimny czy biały neutralny ? Jaki Wy macie u siebie ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
toretto1995 pisze:
Zabieram się za wymianę świetlówek w swojej matrycy. Jaki kolor ledów kupić ? Biały ciepły, biały zimny czy biały neutralny ? Jaki Wy macie u siebie ?
Ja mam zimny i jest okej ;)

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 23:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 918
Lokalizacja: Manchester
A ja mam pytanie o podłączenie polecanego drivera / lub sterownik do ekranu o większej rozdzielczości, z kabelkiem 50 pin.

Rozdzielczość 1440*2560
Signal Interface:   50 pins   MIPI (2 ch, 4 data lanes)


Da rade coś wymyśleć?


Input Voltage  : 1.8/5.75/-5.75V (Typ.)(IOVCC/VSP/VSN) 

Nie musi całej rozdzielczości obsługiwać, ale koniecznie po HDMI, bo mam sterownik po DVI, a to tylko z komputera działa.

Pozdrawiam MZ

 



Sent from my LG-H815 using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 00:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 744
Lokalizacja: Kraków
Hmm... A kabel dvi-hdmi Ci nie wystarczy? To de facto te same sygnały w obu złączach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1621 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.