Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 paź 2017, 23:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 833 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: remzibi OSD
Post: wtorek 01 lut 2011, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 mar 2010, 15:32
Posty: 613
Lokalizacja: Rumia
Na wstepie , przepraszam , ze tak pozno ale brak czasu nie pozwolil mi na wczesniejsze zamieszczenie opisu OSD . Krall , Diem - sorki , teraz jest zima wiec w tym watku postaram sie sukcesywnie zamieszczac w miare dokladny i dobrze zredagowany opis OSD .

Pragne serdecznie podziekowac wszystkim ktorzy swoja pomoca , swoim zaangazowaniem i testami w powietrzu oraz wszystkimi wskazowkami i podpowiedziami - pomogli wymyslic i ulepszyc to urzadzenie - przepraszam ze nie wymieniam wszystkich ale to duza grupa ludzi tu jak i za granica .
Sam jestem gownianym pilotem FPV i gdybym robil sam od poczatku OSD wg. swojego widzimisie to wyszlo by slabe OSD dla slabego pilota
- na szczescie od samego poczatku byla to realizacja zyczen i postulatow (w ramach mozliwosci technicznych) innych znakomitych pilotow FPV i dzieki temu wyszlo jak wyszlo - czyli chyba nie najgorzej - i to wlasnie dzieki tej pracy zespolowej , a wszystko dla wspolnej radosci i dobra wspolnego .

W zwiazku z zapytaniami odpowiadam , ze tak , mozna kupic u mnie gotowe urzadzenie OSD w komplecie z GPS i kablem USB oraz kablami polaczeniowymi . Mozna tez nabyc samo OSD lub sama plytke lub sam GPS lub sam kabel USB . Jest to pomoc w zmontowaniu wlasnego OSD dla chetnych .

Przypominam, że koncepcja urzadzenia , konkretny wzór schematu ideowego oraz mozaika ścieżek obwodu drukowanego podlega pod prawo autorskie polskie i unijne :
~ Ustawa z dn. 4 luty 1994r. o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych ~
~ Dz. U. nr 24 poz. 83 z późniejszymi zmianami ~
W związku z powyższym publikowane tu materiały należy traktować edukacyjnie i informacyjnie. Nie mogą być one wykorzystywane do jakiejkolwiek działalności zarobkowej! Mówię tutaj o kopiowaniu i sprzedawaniu .

Projekt jest chroniony licencja TAPR a wiec jakiekolwiek kopiowanie hardwaru-softwaru w celach komercyjnych jest zabronione , jesli juz ktos chce tani hardware - sa dostepne plytki drukowane
Plik licencji TAPR do pobrania



Obrazek


Dane techniczne :- zasilanie OSD : 7-14V - zalecany pakiet 2S - 3S
- zakres pomiaru napiecia zasilajacego : 0V-15V
- zakres pomiaru napiecia silnika (pakiet glowny modelu) : 0V-26V
- pobor pradu okolo 145mA , z czujnikami moze byc 165mA i wiecej
- GPS : dowolny z protkolem NMEA - GPGGA,GPRMC z wyjsciem com TTL RX TX (w komplecie zalecany GPS 5Hz na chipsecie MTK , ma mozlwosci konfiguracji zapisane juz w programie firmware OSD)
- waga 16gram z dedykowanym odbiornikiem GPS
- mozliwosc dowolego wykozystania dodatkowych wejsc w zakresie obslugiwanym przez oprogramowanie
- obudowa : termokurczka(bez zaciskania) lub dowolna np. pudelko po tic-tac'ach


Funkcje- proste polaczenie z PC w celach konfiguracji
- nie zajmowanie zadnego kanalu RC z odbiornika
- automatyczne wykrycie i konfiguracja modulu GPS
- configurowana funkcja autosave home po znalezieniu zadeklarownej ilosci satelitow
- kofigurowane jednostki dla predkosci km lub mile i reszte metry stopy(feet)
- dowolnosc wyboru wyswietlanych jednostek (lub nie wyswietlanie)
- konfigurowane zerowanie wysokosci do poziomu lotniska
- definiowane ulozenie informacji na ekranie (jak tez ich wylaczanie wlaczanie)
- definiowane symbole graficzne
- calibracja wyswietlanych napiec lub innych informacji z wejsc analogowych
- wejscie popmiaru impulsow z indywidualnym skalowaniem (jako miernik czestotliwosci lub RPM meter)

Opcjonalne wersje fimware ktore mozna "wgrac" do OSD
- on/off - mozliwosc wlaczania i wylaczania informacji z OSD na ekranie za pomoca alarmu wejscia ADC5
- firmware wspierajacy wizualizacje sztucznego horyzontu w wersji dla wspolpracy z urzadzeniami zewnetrznymi np. Ardupilot i wspolpracujacy z innymi dowolnymi urzadzeniami (A1_6 , A1_71) , w tym versja miksujaca pitch i roll
- firmware NOGPS dziala jak OSD ale bez pokazywania informacji zwiazanych z GPS (bez GPSu)
- firmware do lodki zdalnie sterowanej
- firmware dla amatorskiego projekltu kosmicznego EXA


przycisk
- zapisanie pozycji home (krotkie wcisniecie - klick)
- zmiana video mode (PAL NTSC) (wcisniecie i przytrzymanie okolo 1sekundy)
- wprowadzenie w tryb konfiguracji i komunikacji z PC za pomoca kabelka USB (przycisk wcisniety podczas wlaczania zasilania OSD)


Wyswietlane informacje :
- latitude
- longitude
- speed (predkosc)
- altitude (wysokosc)
- kierunek na dom (lotnisko)
- azymut na samolot z bazy (kat miedzy polnoca-baza-samolotem)
- dystans do domu (lotniska)
- napiecie zasilania systemu video
- napiecie zasilania silnika modelu
- wejscie pomiaru impulsow w pelni sklaowane (jako frequency meter lub RPM meter)
- timer (czas lotu)
- vario (predkosc wznoszenia /opadania)
- ilosc satelitow
- UTC Czas
- UTC Dtata
- 6 niezaleznych wejsc ADC do dowolnego zastosowania i indywidualnej kalibracji
- alarmy na napiecia oraz wszystkie wartosci ADC jak tez na dystans i wysokosc
- 32 niezaleznych dwuznakowych obiektow graficznych do tworzenia wlasnych grafik i napisow
- po detekcji predkosci 0km/h przez wybrana ilosc x sekund - wyswietlenie maksymalnych wartosci dystansu, wysokosci , predkosci osiagnietych w czasie lotu (po save home - piec minut na spokojny start kiedy MAXIMUM sie nie wlacza)

- konfiguracja OSD za pomoca programu konfiguracyjnego na PC za pomoca dolaczonego kabelka USB (universal UART-USB converter)


Zrobione :
- wspolpraca z Ardupilotem (done - zrobione) za pomoca protokolu $A,,,,,,, po UART
- ewentualne proby lotu autonomicznego (done - zrobione z Ardupilotem)
- graficzna wizualizacja sztucznego horyzontu i pochylenia przod-tyl (done - zrobione)
Do zrobienia :
- inne pomysly (moze telemetria)
- wspolpraca ze stabilizatorem FY-21
- wspolpraca z MK kopterem lub innymi urzadzeniami


Program do konfiguracji OSD na PCcie mozna pobrac tutaj - http://www.happykillmore.com/software/remzibiosd/setup/setup.exe
Aby go odpalic nie trzeba miec urzadzenia - mozna go zainstalowac "na sucho" i zapoznac sie mozliwosciami i ustawieniami OSD .
Bardzo polecam to zrobic jeszcze przed podjeciem ewentualnej decyzji o posiadaniu urzadzenia .
Warto tez zajrzec na te stronke http://www.happykillmore.com/Software/f ... NG=English ktora bazowo informuje o OSD .


ZASADA DZIALANIA
OSD jako urzadzenie pobiera informacje z GPSu i na tej podstawie ustala gdzie jest baza wykonujac funkcje "save home" (zapisanie pozycji geograficznej startu) , potem bazujac na danych z poruszajacego sie GPSu na podstawie roznicy danych pozycji geograficznej oblicza dystans do bazy , kierunek do bazy (strzalka pokazuje kierunek na baze) , kurs wzgledem polnocy , azymut (czyli kat na model z bazy wzgledem polnocy) , predkosc , wysokosc , variometr (predkosc opadania/wznoszenia) , czas i date universalna (pobierana z GPS) , oraz inne informacje .
Wszytkie te "moduly" informacyjne moga byc wlaczene lub wylaczane niezaleznie , jak tez dodawana do nich wlasna grafika lub jej brak , oraz dowolnie przemieszczane po ekranie .


PLIKI potrzebne do pracy OSD czyli software
OSD sklada sie z trzech plikow :

1. firmware - plik .hex (katalog HEX files) jest to glowny program znajdujacy sie w procesorku ktory stanowi serce urzadzenia i powoduje jego prace , firmware od czasu do czasu pojawia sie nowy i wtedy mozna go wymienic w OSD na nowszy za pomoca zintegrowanego programu Megaload (zalecany) lub modulu wymiany firmwaru (moze powodowac klopoty na roznych komputerach - nie zalecany) . Jest to mozliwe bo w procesorze jest preinstalowalny bootloader umozliwiajacy update firmwaru za pomoca uniwersalnego kabelka USB->UART bez potrzeby posiadania specjalizowanego programatora ISP .

2. ustawienia OSD - plik .bin (katalog BIN files) jest to maly pliczek w ktorym zachowane sa wszytkie nasze ustawienia - czyli to co mamy na ekranie , alarmy , kalibracje i skalowanie wejsc ADC , pozycje grafik i fontow , tryby pracy i wszystkie indywidualnie nastawiane przez nas opcje . Po kazdej zmianie ustawien OSD musimy dany plik .BIN wgrac do malej pamieci podrecznej procesora w OSD za pomoca modulu komunikacji .
Ten plik jest zatem bardzo czesto wgrywany do OSD .
Plik .BIN mozemy tez odczytac z OSD , zapisac na dysku , poprawic i wgrac ponownie .

3. fonty - plik .mcm (katalog Font) , jest to plik fontow czyli czcionek i ewentualnych grafik uzywanych w generatorze znakow OSD . Plik ten mozemy dowolnie edytowac i zmieniac oraz dodawac wlasne grafiki czy fonty i wgrywac do OSD za pomoca modulu komunikacji , zaznaczajac opcje fonts .

Wszystkie potrzebne pliki i dostepne ostatnie firmwary sa do pobrania TUTAJ


Modul GPS
OSD jest w stanie pracowac z dowolnym GPSem pracujecym na komunikatach NMEA .
Bardzo dobrze sprawdza sie modul GPS na chipsecie MTK , wymiary 16x16mm czyli bardzo malo . Ten modul jest dodawany do zestawu , default baudrate 38400 .
W OSD modul pracuje 5Hz , czestotliwosc update ustawiamy dla modulu w programie konfiguracyjnym (wsparcie tylko dla MTK) .

Obrazek

Koszulka termokurczliwa jest bardzo wazna dla mechanicznej konstrukcji modulu GPS , bez niej bardzo latwo urywaja sie pady z kablami i modul staje sie bezuzyteczny - bez plastiku ochronnego kazda przypadkowa rysa na antenie pogarsza jej wlasciwosci odbiorcze (rozstrojenie) pogarszajac lub uniemozliwiajac prace - chroni tez troche przeciw wilgoci w powietrzu , ale nie czyni modulu wodoodpornego - takze z daleka nalezy trzymac sie od wody i wilgoci .

Plastik na module GPS jest bardzo wazny aby zapewnic i utrzymywac modul w dobrych warunkach mechanicznych - nigdy nie zdejmuj koszulki termokurczliwej z modulu GPS .


Kabel USB
OSD pracuje z dowolnym kablem UART w standarcie TTL , moze to byc zwykly COM rs232->UART z ukladem max232 , lub dowolny inny kabel USB->UART , do polaczenia potrzebne sa sygnaly TX , RX i GND .
Dodawany kabel moze byc na chipsecie OTi (juz nie stosowany bo pracuje z winXP i Vista) , Prolific , ArkMicro , MCCI , SiliconLabs lub popularny FTDI .
Jest to uniwersalna przejsciowka USB->UART ktora moze byc z powodzeniem stosowana do innych urzadzen podlaczanych do PC .


PODLACZENIE OSD
Podlaczenie calosci nie jest trudne , robimy to tak jak na zalaczonym schemacie .
Ponizej modelowy przyklad z oddzielnym zasilaniem systemu Video .

Obrazek

Zlaczem zasilajacym jest wejscie oznaczone POWER .
Wejscie ENG to wejscie pomiaru napiecia baterii glownej (silnika) i mozemy je zostawic nieuzywane .
Przycisk na OSD znajduje sie pod symbolem zoltego sloneczka - naciskajac sloneczko wyczujemy przycisk i poczujemy klik .

Mozna dolozyc dodatkowe polaczenie mas (GND) miedzy bateriami zasilajacymi , czesto pomaga ono w eliminacji zaklocen pracy odbiornika i polepsza zasieg RC - ale nie zawsze , trzeba to sprawdzic eksperymentalnie .
Po polaczeniu mas nie musimy troszczyc sie o polaczenie mas z np. czujnika pradu czy RSSI z odbiornika .

Nie musimy na poczatek podawac sygnalu z kamery - OSD sam wygeneruje obraz ze swoja czestotliwoscia HV . OSD na poczatku wyswietli LOGO i custom message uzytkownika po czym przeprowadza detekcje baudrate GPSu , gdy wykryje prawidlowo podlaczony GPS jest gotowe do pracy , jesli nie wykryje w ciagu okolo dwoch minut to przechodzi w tryb gotowosci odbioru informacji 38400 baudrate (tryb NO_GPS) , mozemy przesylac wlasne informacje z ta predkoscia jak $MxxyyLLEEtext lub w kazdej chwili podac dane NMEA GPSu
Modul GPS podlaczamy GND , 5V i RXosd-TXgps , TXosd-RXgps . Kabel od GPS pasuje do urzadzenia i kolorow kabelkow na naklejkach - wazne aby nie wpiac go odwrotnie .

WAZNE - po sparwdzeniu poprawnasci polaczen jako ostatnie wpinamy zasilanie .

Jesli w celu sprawdzenia , OSD podlaczamy do TV , komputera(video grabber) czy innego urzadzenia z wejsciem Video .
Powinnismy zobaczyc obraz osd - po chwili informacja ze gps zostal wykryty i wtedy mamy mozliwosc skorzystania z przycisku na urzadzeniu - dlugie wcisniecie (okolo 2 sekundy) zmienia mode ekranu 12x30(mode1-NTSC) lub 16x30(mode2-PAL) znakow .
Teraz wpinamy sygnal video in z kamery - pojawi sie obraz , jesli zniknie informacja OSD zmieniamy mode przyciskiem i save'ujemy tez przyciskiem "save home" (krotkie wcisniecie - klik) .
Przytrzymanie wylacznika dluzej niz sekunde spowoduje zmiane PAL-NTSC a krotki klik zapisanie naszej pozycji(startowej) do eepromu (save home) jak i zapisanie na stale video modu ekranu (po kazdym wlaczeniu urzadzenie startuje z zapamietanym video modem ekranu - oczywiscie w kazdej chwili mozemy go znowu zmieniac za pomoca przycisku jak i zapisac nowa pozycje i mod) .
Po zapamietaniu pozycji startowej resetuje sie timer na ekranie zliczajac czas od 0 do 59:59 i mozemy zaczac latac .

Pare slow wyjasnienia dotyczacych dokladnosci wskazan GPS i OSD :

1. Jesli model jest bez ruchu to strzalka ma prawo poruszac sie oraz odleglosc ma prawo "plywac" o pare metrow (2-4 metry) , wynika to z tego , ze kazdy odczyt pozycji przez GPS odbywa sie w jakby kole o promieniu paru metrow wobec rzeczywistej pozycji - im wiecej satelitow tym ten promien jest mniejszy i wyswietlanie pozycji dokladniejsze .
2. Wysokosc jest ustalana niejako "przy okazji" i nie jest implementowana do GPSow jako miarodajna - ale , ze jest podawana w wartosci orientacyjnej wiec wykozystujemy ja w OSD . Dokladnosc pokazywania wysokosci jest tym wieksza im wiecej satelitow GPS widzi - dlatego dobrze jest poczekac na 9-10 satelitow i dopiero wtedy wcisnac "save home" aby dokladnie wyzerowac wysokosc wzgledna do lotniska . Przy 9-10 satelitach dokladnosc wysokosci zaczyna byc porownywalna z wysokosciomierzem cisnieniowym , przy 5 satelitach jest baaaardzo orientacyjna .
Jesli zrobimy save home przy 5 satelitach czyli wartosci mocno orientacyjnej, po znalezieniu w czasie lotu lub ladowaniu z wskazaniem 10 satelitow, bedziemi mieli spory blad wzgledny wysokosci wynikajacy z dokladnosci pomiaru przez GPS , to jest oczywiascie normalne , ze wysokosc bedzie roznila sie +/- 40-50m od pozycji wyjsciowej przed startem - gdzie byla mala liczba satelitow .
3. Co do variometru - tu jest znacznie lepiej bo jako pierwsza pochodna po wysokosci jest dosc precyzyjnym urzadzeniem nawet przy malej ilosci satelitow - oczywiscie im wiecej satelitow tym lepiej - wtedy wszystkie wskazania nabieraja dokladnosci . Ludzie z tym Vario GPSowym potrafia latac w termice , zadziawiajace umiejetnosci pilotazu .
4. To samo jest z kursem - jesli model jest bez ruchu , kurs a co za tym idzie i strzalka na dom jest zmienny (patrz pkt 1. ), prawidlowe wskazania pojawiaja sie dopiero w ruchu postepowym modelu .
5. Przy silnym wietrze i locie np. trawersem lub pod wiatr strzalka moze byc odchylana poniewaz pozycja i kurs sa obliczane z rzeczywistego kursu modelu wzgledem ziemi a nie orientacja kadluba modelu do kierunklu lotu (brak magnetometru czy innego czujnika pozycji kadluba) , w sytuacji lotu pod wiatr z predkoscia mniejsza niz wiatr strzalka potrafi pokazac zatem kierunek przeciwny . Z drugiej strony takie zachowanie strzalki pozwala oszacowac warunki wiatru w czasie lotu - potrzeba oczywiscie do tego juz parogodzinnego nalotu FPV aby "oswoic sie" ze sprzetem , potem przy lotach trawersem niuanse strzalki sa wrecz pomocne w walce z wiatrem .


--------------------------------------------------------------------------
==========================================
Mozliwe problemy i sposob postepowania z nimi

GPS przez dlugi czas nie znajduje satelitow .

Zwykle przyczyna dlugiego czasu szukania satelitow jak malej ilosci znalezionych satelitow sa zaklocenia , najczesciej harmoniczne od innych urzadzen wchodzacych w pasmo GPS .
I tak :
- Czasem sa to kamery 5V( jak i niektore 12V) ktore zaklocaja przez swoja przetwornice DC/DC , zwykle dotyczy to tanszych chinskich modeli , ekranowanie kamery moze w tym wypadku pomoc .
- Czasem jest to zlej jakosc napiecie zasilajace , zaklocane np. ESC , stosowanie kondensatorow na torze zasilania wskazane .
- Czasem to nadajnik Video , jego moc jest w satnie calkowicie zaklocic prace GPSu , maksymalne odsuniecie modulu GPS oraz zmiana kanalu nadawania nadajnika Video zwykle rozwiazuje ten problem
- Czasem sa to metalowe czesci blisko modulu GPSu - potrafia przeslaniac i/lub tlumic odbierany sygnal z satelit (sprawdzamy czy GPS jest polozony antena do gory) .
- Czasem to inne przyczyny , np. pogoda , chmury , jonizacja powietrza , bliskosc nadajnika lub przekaznika GSM .


Aby ustalic i zlokalizowac przyczyne musimy na otwartym terenie podlaczyc jedynie OSDz GPSem i wpiac bezposrednio do jakiegos monitora (TV , easycap itp.) - po czym sprawdzic w jakim czasie sa znajdowane i lokalizowane satelity . Zazwyczaj odbywa sie to w ciagu 1 -3 minuty , przy zlej pogodzie (chmury) moze byc troche dluzej .
Po czym dodajemy poszczegolne komponenty zestawu pojedynczo aby zlokalizowac zrodlo zaklocen , a po dodaniu kazdego z elementow odpalamy zestaw , a wiec dodajemy
- kamera
- nadajnik video
- ESC
- odbiorniki RC
- serva
- itp. itd.

Duzo potwierdzonych w praktyce zaklocen dzialania GPSu na modelu ma swoje zrodlo w kamerze (w takim wypadku wymiana kamery) i nadajnikach Video (zmiana kanalu nadawania)

Jesli GPS ma problem ze znalezieniem satelitow jedynie z OSD+GPS+monitor to prosze skontaktowac sie ze mna .

Na koniec maly tip sprawdzony przez userow a opisany i sfotografowany przez mikuna

Pod GPSa podkladamy blaszke alumiowa nie uziemiona okolo 40x40mm .
Tam Gdzie GPS byl bardzo zaklocany z racji upakowania wszystkiego na malym obszarze , teraz lapie 7-8 satelit w czasie niecalej minuty .

Przed modyfikacja :
Obrazek

i po modyfikacji :
Obrazek

Na samolocie :
Obrazek



----------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------




Teraz pare slow o mozliwych uszkodzeniach OSD oraz naprawach - ktore w wiekszosci kazdy moze zrobic w domu .

Ciezko w to uwierzyc ale wiekszosc problemow urzadzen wyslanych do naprawy wynika z przypadkowego przelaczenia PAL-NTSC lub odwrotnie - przez za dlugie przytrzymanie przycisku na OSD - czyz to nie zabawne ?
Strata czasu i pieniedzy na wysylki tylko dlatego , ze dlugo zostal przytrzymany wcisniety czerwony guziczek .
Ten problem postaralem sie wyeliminowac od firwaru 1.69 - system video jest przelaczany tylko po przytrzymaniu guziczka przez dwie sekundy .


--------------------------------


Nastepna w sumie nie czesta usterka sprzetowa ktora moze sie zdazyc to spalenie didy 1n4148 na wejsciu zasilajacym ( to taki maly czarny element przy czerwonym wejsciu zasilajacym) .
Jesli OSD nie dziala mierzymy napiecie wzgledem GND na wejsciu zasilajacym oraz poten ne punkcie oznaczonym 12V , tu napiecie ma byc okolo 0.8V mniejsze od zasilajacego , Jednoczesnie w punkcie 5V powinno byc 5V . Jeslio napiecie na 12V jest duzo mniejsze od zasilajacego - to wymieniamy diode na 1n4148 lub podobna , lub druga od spodu dla wersji plytki v1.2 - jest miejsce na diode w obudowie minimelf .
To , ze dioda na wejsciu czasem sie spali na skutej przypadkowego zwarcia jest jak najbardziej w porzadku , bo dziala ona jak bezpiecznik ktory ma sie przepalic . Przy okazji tez zabezpiecza przed odwrotnym podlaczeniam zasilania .
Obrazek

-------------------------------


Inna czestsza usterka to spalona dioda 1n4148 na wyjsciu zasilania GPSu , ta dioda tez broni OSD przed zwarciem oraz dziala jak bezpiecznik ktory ma sie przepalic w razie zwarcia . Jest to czarny element od dolu blisko wyjscia pinow na GPS . Ojaw to brak wyrywania GPSu .
Aby sprawdzic podpinamy GPS do OSD i mierzymy napiecie w punkcie 5V - ma byc 5V oraz na wyjsciu zasilajacym GPS - ma byc okolo 4.2V - jesli jest mniej lub wcale - wymieniamy diode . Mozna wstawic diode SMD w wiekszej obudowie np. 1206 lub minimelf .
Wymiana diod moze byc przeprowadzona we wlasnym zakresie przy minimalnej umiejetnosci lutowania , jak na zdjeciu .

Obrazek


--------------------------


Inny czesty problem to kiedy do wejscia ENG (wejscie pomiaru napiecia baterii glownej) zostaje podpieta wtyczka odwrotnie , zamieniony + i - , kiedy bateria zasilajaca Video (OSD) tez jest juz podlaczona oraz masy obu tez sa polaczone .
W tym wypadku zawsze pali sie dlawik na masie tego wejscia (ktory dziala jak bezpiecznik) lub dla plytki v1.2 jest to mala sciezka na plytce (tez bezpiecznik) , wiec przepalenie to normalny objaw blednego podlaczenia .
Naprawa- wyjmujemy spalony dlawik i drutujemy pady polaczenia cienkim pojedynczym drucikiem miedzianym odbudowujac bezpiecznik , taki drucim mozemy wyciagnac z jakiegos kabelka linki(wielozylowego) .
Te pady ktore musimy polaczyc pokazane sa na czerwono na obrazku .

Obrazek


----------------------------

Problemy kabla USB - to sie zdaza kiedy kabel przy czarnej wtyczce zostanie mocniej szarpniety lub pociagniety i zostaje urwany lub przerwany wewnatrz izolacji .
Aby naprawic musimy delikatnie wyjac zlote laczki z czarnego konektorka za pomoca szpilki podwazajacej zapadke i wypychajac cienkim srubokretem , nie ciagniemy za kabel .
Po czym do konektorka trzeba dolutowac kabelek a potem wlozyc konektorek do wtyczki - tym sposobem naprawimy mozliwosc komunikacji z OSD .
Obrazek
Nie cigniemy za kabel ale delikatnie wypychamy konektorek srobokretem .

-----------------------

Kiedy mamy problem z instalacja driverow kabla USB na win7 64bit - mozemy poprostu zastosowac maszyne virtualna a w niej miec zwykly winX . Maszyne virtualna zciagamy z MS . Oto link http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/default.aspx
Jest to tez generalne rozwiazanie braku kompatybilnosci Vista czy win7 ze starszym softwarem pracujacym na winXP .

-----------------------

Na szczescie jak do tej pory nie bylo powaznych uszkodzen OSD , zapewne dlatego , ze bezpieczniki spelniaja swoja role do ktorej byly zaprojektowane .

http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... count=2373

CDN ......


Ostatnio zmieniony czwartek 27 wrz 2012, 22:39 przez remzibi, łącznie zmieniany 6 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 04 lut 2011, 12:43 
... jaka jest aktualna cena?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: piątek 04 lut 2011, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2216
Lokalizacja: Londyn
Ja nie sledze na biezaco watku od czasu kupna ... dwa lata temu
na dzisiejszy dzien uzywam jak bylo dwa lata temu
Czy cos sie zmienilo w mozliwosciach i sofcie , chodzi mi o zmiany znaczace nie o kosmetyke
czy mam nadrobic braki w wiedzy?
wiem len ze mnie wyszedl
ale przy ilosci pracy zawodowej i projektach modelarskich brak czasu na sledzenie wszystkiego .
Sorry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 06 lut 2011, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 mar 2010, 15:32
Posty: 613
Lokalizacja: Rumia
Adasko pisze:
Ja nie sledze na biezaco watku od czasu kupna ... dwa lata temu
na dzisiejszy dzien uzywam jak bylo dwa lata temu
Czy cos sie zmienilo w mozliwosciach i sofcie , chodzi mi o zmiany znaczace nie o kosmetyke
czy mam nadrobic braki w wiedzy?
wiem len ze mnie wyszedl
ale przy ilosci pracy zawodowej i projektach modelarskich brak czasu na sledzenie wszystkiego .
Sorry


Zasadzniczo prosze tylko updatowac firmweare , zrobic nowy BIN i wgrac ostatnia wwersje fontow .
Od dwoch lat zostalo poprawione sporo bugow w sofcie - zreszta caly czas to trwa w drodze juz wersja firwaru 1_75(wrzuce w przyszlym tygodniu) po nastepnej optymalizacji i z poprawionym algo .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 06 lut 2011, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 gru 2010, 15:41
Posty: 333
Lokalizacja: Tłuszcz
Czy remzibi OSD można zastosować do Wiicoptera ? Czy wszystko funkcje OSD będą aktywne ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 06 lut 2011, 21:38 
slobo pisze:
Czy remzibi OSD można zastosować do Wiicoptera ? Czy wszystko funkcje OSD będą aktywne ?


Mnie natomiast interesuje info czy to osd można stosować w helikach ??


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 06 lut 2011, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 gru 2010, 00:10
Posty: 317
Lokalizacja: Rydułtowy
Jedyna opcja która nie będzie działać zarówno z copterze jak i w heliku to sztuczny horyzont


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 06 lut 2011, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2720
Lokalizacja: Kartuzy
smootny pisze:
slobo pisze:
Czy remzibi OSD można zastosować do Wiicoptera ? Czy wszystko funkcje OSD będą aktywne ?


Mnie natomiast interesuje info czy to osd można stosować w helikach ??


OSD możesz nawet przyczepić do psa - po spełnieniu paru warunków też będzie działać ;-)

FH latał w helikach w tym OSD. Trzeba mieć tylko na uwadze, że heli(kopter) może latać do tyłu i wtedy wskaźnik "do domu" będzie kłamał...

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 06 lut 2011, 22:25 
krall pisze:
OSD możesz nawet przyczepić do psa - po spełnieniu paru warunków też będzie działać ;-)

FH latał w helikach w tym OSD. Trzeba mieć tylko na uwadze, że heli(kopter) może latać do tyłu i wtedy wskaźnik "do domu" będzie kłamał...


Cenna uwaga dzięki :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 06 lut 2011, 22:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 lis 2010, 19:41
Posty: 374
Lokalizacja: Sagitarii
Mam to OSD w dwóch modelach helikopterów. Działa bardzo dobrze. W fpv helik leci cały czas do przodu, nie ma problemu z wskaźnikiem.

A mam pytanie odnośnie podłączenia osd do kompa celem ściągnięcia nowych softów. Po podłączeniu kabla usb wyświetla mi komunikat że nie mam odpowiedniego oprogramowania do obsługi tego urządzenia. komputer nie widzi osd. Jak temu zaradzić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 06 lut 2011, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2216
Lokalizacja: Londyn
zainstaluj sterowniki sa Tu
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... ostcount=1
i na podobnym tematycznie forum ;-)
powinno dzialac od strzala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 07 lut 2011, 00:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
slobo pisze:
Czy remzibi OSD można zastosować do Wiicoptera ? Czy wszystko funkcje OSD będą aktywne ?


nawet bez gps'a mozna tak jak np. tutaj w innym projekcie na arduino:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 07 lut 2011, 14:56 
smootny pisze:
... jaka jest aktualna cena?

a ja podtrzymuje pytanie , jakie są ceny za poszczególne etapy , zaczynając od płytki po gotowy układ.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 07 lut 2011, 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1025
Lokalizacja: Zamość i okolice
A w kwestii ceny to najlepiej w pierwszym poscie tego wątku na PW nacisnąć i napisać ;-)

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 07 lut 2011, 18:39 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 888
Lokalizacja: Danzig
Aktualna cena jest znana. Ja mego OSD odbierałem przedwczoraj w cenie duuuuużo niższej niż propozycje sklepów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 833 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.