Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lut 2018, 14:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 mar 2014, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 mar 2013, 13:56
Posty: 1057
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ja jeszcze ciekawą rzecz zaobserwowałem. Zadzwoniłem wczoraj na lokalizator i otrzymałem zwrotny SMS z ostatnią zapamiętana pozycją GPS wraz z jej datą. Stało się tak gdyż lokalizator miałem w domu więc nie widział żadnych satelit.

_________________
Ukończył Szkołę Latania San Andreas


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 mar 2014, 14:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1086
Lokalizacja: Poznań
JR65 pisze:
No tak tylko zobaczymy co będzie z zakłóceniami podczas wysyłania SMS?

To się okaże w praniu ;-)


Właśnie na ten punkt testu najbardziej czekam - czy mimo, że nie będziemy wysyłali sms-a z zapytaniem o pozycję oraz będzie wyłączony on-line po GPRS to i tak będzie silnie siał, że zakłóci pracę gratów FPV czy też nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 mar 2014, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2244
Lokalizacja: Jasienica
Wczoraj podczas lotu próbnego, max 50m odległość i 10m wysokość, wysłałem kilka sms o pozycję i zwrotnie dostawałem odpowiedzi.
Żadnych anomalii ni zauważyłem.

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 mar 2014, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1086
Lokalizacja: Poznań
A jaki link rc ? (433 czy 2.4)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 mar 2014, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2244
Lokalizacja: Jasienica
sorki, już nie chciałem edytować ;
link 2,4, obserwowałem telemetrię, nie drgnęła podczas zwisu w jednym punkcie przez cały cykl od wdzwonienia się aż po otrzymany sms.

na większych odległościach na razie nie miałem odwagi próbować

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 mar 2014, 14:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1086
Lokalizacja: Poznań
No to brzmi obiecująco dla 2.4 :) (latam na FrSky)
Ciekawe jak będzie właśnie na większej odległosci, lot z AP w tyrbie RTH na przykład (czy nie przykryją zakłócenia sygnału dla GPS w AP)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 mar 2014, 14:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2244
Lokalizacja: Jasienica
na takie ćwiczenie potrzebuję pomocy osoby wdzwaniającej, podczas RTH wolę mieć ręce wolne... :-)

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 mar 2014, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
to wygląda obiecująco :-) ,

wydaje mi się że GSM może mieć wpływ na GPS, może go zakłócać,
na pozostałe rzeczy raczej nie powinno być jakiś większych oddziaływań ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 mar 2014, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 sie 2010, 09:49
Posty: 186
Lokalizacja: Łódź
pbrys pisze:
to wygląda obiecująco :-) ,

wydaje mi się że GSM może mieć wpływ na GPS, może go zakłócać,
na pozostałe rzeczy raczej nie powinno być jakiś większych oddziaływań ;-)


Gdyby zakłócało GPS to zrobienie takiego lokalizatora byłoby nietrywialne.
Tymczasem większośc z nich ma anteny GSM i GPS obok siebie.
Jak robiłem prototyp swojego lokalizatora to mając kanapkę płytek
żadnych interferencji nie zauważyłem. Bardziej obawiałbym się o zakłócenia
GSM pracującego na 900MHz na AV 1.2 Ghz czy 1.8GHz na 2.4.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 08:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 28 cze 2013, 22:20
Posty: 235
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Z tańszych rozwiązań - testuję wytrzymałość migających LEDów.

Rozebrałem tylną lampkę rowerową z migającymi ledami. Waga wraz z dwiema bateriami AAA - 31g. Koszt ok 15pln.
Na razie migają sobie wesoło za oknem od 12 godzin. Jeśli by świeciły z 48h to mogły by być ciekawym dodatkiem ułatwiającym lokalizację zaginionego modelu.
Nocą diody są dobrze widoczne z odległości ok 70m.
Obrazek


Na aledrogo sprzedawca w jednej z aukcji napisał że w trybie pulsującym świeci 80h - to już ponad 3 dni
;-)
http://allegro.pl/lampka-tylna-auhor-st ... 23556.html


moja lampka świeci już 60 godzin i nie zamierza przestać - uważam że jest to wynik warty zainstalowania na wirnikowcu


Ostatnio zmieniony czwartek 06 mar 2014, 08:38 przez robocik, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 14:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 389
Lokalizacja: kaszuby
ULTIMATE LITHIUM AAA ENERGIZER - 1250mAh. Ale tenie nie są.

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2317
Lokalizacja: Chorzów
A nie da się po prostu zrobić tak, że GPS Lokalizator na pokładzie, jest cały czas wyłączony. Latamy sobie , latamy i nagle nam model zwiał... Leży sobie tam godzinę modelik i załóżmy, iż mamy pakiet 3s i 10V, wtedy włącza się GPS Lokalizator i wysyła nam sms zwrotny z współrzędnymi. Jeżeli była by utrata zasilania (pakiet by się wypiął) automatycznie przechodzi na swoje źródło zasilania?

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 18:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Też kombinuje jak Ty Mateusz. Wiemy, że platforma ma godzinę zasięgu bateryjnego, to niech urządzenie ma włącznik czasowy na np. półtorej godziny ustawiony :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2244
Lokalizacja: Jasienica
Zaprzyjaźniony elektronik robi czasòwkę ustawianą na dowolny interwał. W kopterach 1 lot to max. 30 min. do wymiany pakietòw. Procedura przedstartowa zawiera o jedną pozycję więcej - reset "czasoodmierzacza" i tyle z filozofii. Oczywiście tracker TYLKO i WYłąCZNIE korzysta z własnego zasilania - nigdy nie wiemy co się stanie z pakietami, odbiornikiem, antenami nawet przewidywanie "odpadnięcia" trackera" od reszty przecież jest możliwe.
Jedynie wodowanie wyklucza w/w rozumowanie ale na to chyba nie ma sposobu.

Jak do tej pory dokładność tej zabawki jest wystarczająca, żeby w razie grypy po pòłgodzinie + ustalić pozycję maszyny.


EDYTA: literòwki

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 22:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 sie 2010, 09:49
Posty: 186
Lokalizacja: Łódź
Przede wszystkim bym nie siał demagogii.
Czy są jakiekolwiek testy czy potwierdzone przypadki zakłóceń?
Jak na razie konkretów brak. Obawiam się że to może być taka urban legend, albo łatwy sposób do zrzucenia winy w razie błędu pilota.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: andy115 i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.