Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 paź 2018, 18:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 10:04 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
Jako że za słaby jestem w elektronice, a zaczynam dostrzegać zagrożena w modelarstwie zastanawiam się czy nie dało by rady stworzyć czegoś na kształt lokalizatora dla latadeł.
Mam na myśli urządzenie ala czarna skrzynka. Czyli coś co by nie ulegało zniszczeniu przy upadku a nadawało sygnał na zasadzie lokalizatora lawinowego. Gdyby to cos miało powiedzmy ze 2km zasięgu to o ile rozumiem posiadając 3 odbiorniki powinno się dac ustalić choćby przybliżone położenie sprzętu.
Albo antena kierunkowa i jeden odbiornik i przeczesywanie jakiegoś obszaru. Myślę że znacząco by to skróciło poszukiwania w takiej sytuacji jak odlot w siną dal czy gleba na nieznanym terenie.
Albo jakiś nadajnik GPS który uruchamia się przy uderzeniu :-) bo wtedy to i tak nie interesuje nas czy nam czarna skrzynka czegoś nie zakłóci.
Z uwagi na to że nasze zabawki to dość drogi sprzęt to wielu z nas chętnie doda takie coś do swojej konstrukcji


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 10:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 20:13
Posty: 1225
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Już takie coś istnieje, jest to tracker gps/gsmlink.
Wysyłasz sms'a i dostajesz odpowiedź z koordynatami geograficznymi oraz linkiem do google maps.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 10:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 lis 2013, 15:46
Posty: 131
Lokalizacja: Lubelskie
Taki tracker mógłby się aktywować (włączyć) dopiero gdy napięcie akumulatora w latadle spadnie poniżej ustalonego poziomu. Nie wiem czy gsm samo w sobie podczas latania byłoby takie wskazane przy elektronice.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 10:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
I w gratisie dostajesz ukrytą najfajniejszą funkcję! Automatyczny ficzer "fly away" :-)
Od przynajmniej trzech lat maglujemy na naszym forum ten temat - lokalizator GSM. zakłóca w takim stopniu że w pewnym momencie bałagan jaki robi w eterze staje się główną przyczyną jego późniejszego użycia.
IMO najlepszą opcją jest nagrywanie w bazie z koordynatami a potem użycie opcji szukajki w eLeReS'ie: -)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 10:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 544
Lokalizacja: Leszno
Może odpowiedni moment, podam trochę informacji.

Pracuję nad prototypem nadajnika/lokalizatora dla modeli. Moduł będzie na zasadzie czarnej skrzyneczki, a właścwie kostki z modułem GPS, brzeczykiem i diodą led, będzie też opcja baterii słonecznej, to w czasie testów. Urządzenie jest uśpione pracuje w tle. Podpinasz pod BEC modelu zabodowujesz i zapominasz. Przypomina ci się jak model ucieknie. Możesz użyć drugiego takeigo modułu, bez GPS z telefonem komórkowym do wyślwietlania złapanech ramek, albo eleresa i tracmyRC.

Czas pracy - wysyłania ramek ok 2-3 dni, w zależności od czestotliowści nadawania i oświetlenia ;-)

Do tego można wsadzić 2 moduł do modelu i z powietrza szukac modelu, jak złapie ramkę prześlę ją do bazy (eleres +trackmyRC).


Nie wiem czy miś wprowadził i w której wersji oprogramowania jest ze eleres nadaja w sos ramkę z odtatnim fixem :) (pomysł HIRO).

Tak, że będzie blackbox compatybilny z eleresem w pewnym stopniu.
Tyle z założeń ktore po cześci sa juz zrealizowane:)

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 10:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
Rurek pisze:
I ....najlepszą opcją jest nagrywanie w bazie z koordynatami a potem użycie opcji szukajki....


Popieram mojego szanownego przedmówcę :-D - nagrywajka.
Sam jakiś czas temu poszukiwałem "zwianego" SW - dzięki nagraniu i pobranych koordynatach po ok.1-godzinie stanęliśmy prawie przy modelu :-D

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1494
Lokalizacja: Katowice
bagger, a nie lepiej zamiast wątpliwego zasilania z energii słonecznej jakiś wewnętrzny aku?
Jak samolot/kopter pacnie panelem do ziemi to nic to nie da.
Chyba że jest przewidziane podtrzymanie zasilania a panel tylko jako dodatkowy "przedłużacz" życia baterii?

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 11:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 lut 2013, 12:21
Posty: 538
Lokalizacja: Lublin/Wrocław
Zdecydowanie mała bateria musi być. Panel w przypadku zachmurzonego nieba się nie sprawdza, a tym bardziej jak upadnie do góry nogami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 11:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 12:03
Posty: 112
Lokalizacja: Lubanie
Wydaje się oczywiste, że panel to doładowywanie akumulatora


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Bagger, pomysł ciekawy pod warunkiem że moduł GSM jest wyłączony a nie uśpiony... aż do godziny "W" kiedy to poprzez mikroprzekaźnik koniecznie mechaniczny NC który jest wysterowany poprzez RCswitch z failsafem który aktywuje się po wyłączeniu aparatury i/lub po zaniku zasilania przekaźnika załącza zintegrowane zasilanie MODUŁU GSM....
Problemem i wadą takiego rozwiązania jest to że jak niefortunnie model spadnie to ani moduł nie złapie fixa ani nie będzie w zasięgu GSM... tyle że nie ma innego bezpiecznego rozwiązania bo aktywny w czasie normalnego lotu moduł GSM nie wchodzi w grę...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 11:23 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
Wydaje mi się że znalazłem prostsze rozwiązanie problemu zakłóceń. A nie można zrobić standardowego nadajnika gps który wyślę informację o swoim położeniu (bardzo dobrze zabezpieczonego przed uszkodzeniem mechanicznym) i do tego jakiś prosty układ zasilający który włączy się po godzinie od uruchomienia.
I po problemie godzinę od wylotu kopter i tak lezy na glebie, drzewie lub jest zjadany przez okoliczne kozy :-) więc zakłócenia od gpsa raczej mu różnicy nie robią. A chyba prościej się nie da.

Aha i całość jest odseparowana i mechanicznie i elektrycznie od reszty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 11:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 12:03
Posty: 112
Lokalizacja: Lubanie
No ale w jaki sposób to wyśle?. Musi być jakiś transmiter


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 11:35 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 544
Lokalizacja: Leszno
Rurek pisze:
Wydaje się oczywiste, że panel to doładowywanie akumulatora


Oczywiscie.

Rurek pisze:
Bagger, pomysł ciekawy pod warunkiem że moduł GSM jest wyłączony a nie uśpiony


Rurek, nie bezie modułu GSM...wszystko oparte o filozofię eleres ;) Czyli nadaje na 433 MHz.

Moj blacbox ma zasilanie z modelu tylko po to aby ładować swoj akku. Fix jest łapany przy starcie i odświeżany co jakiś czas, zapisywany do pamieci i po ucieczce odtwarzany w telemetrii eleres.


A co do GSM, to jest kwestia zasięgu sieci GSM.

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 11:42 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
Dobra dopiero teraz skumałem zasadę działania konstrukcji Bagger-a rzeczywiście lepiej bez gsm. A przy zasięgu eleresa i przypuszczalnym położeniu modelu to będzie chwila i model znajdziemy.
To ja się piszę od razu na moduł iMLOST :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lut 2014, 11:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
bagger
bagger pisze:
... nadaje na 433 MHz...
czy np.RangeLinka będzie można do tego "podłączyć" ?

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.