Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lut 2018, 14:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 11 maja 2014, 15:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 28 cze 2013, 22:20
Posty: 235
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
założeniem jest zrobienie sprzętu zupełnie niezależnego od podstawowej konfiguracji - stąd użycie niezależnego nadajnika i odbiornika

_________________
NazaV2, Taranis+ X8R, LED Karwas, gimbal Tarot


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 11 maja 2014, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Odbiornik jak najbardziej tak, ale po co Ci niezależny nadajnik skoro wystarczy że model zmienisz i nadajesz do odbiornika nr2 ?
Problem może być inny z tanimi apkami np. w 9XR nie ma tak że odbiornik jest przypisany do modelu zapisanego w menu, zmienisz model, odbiornik dalej słucha, ale dało by się to rozwiązać programując drugi odbiornik na jakiś odległy kanał nie używany przy normalnym locie. Tylko problemem, jak już ktoś słusznie wspomniał, jest zasięg - co innego na niebie, a co innego jak wpadnie w żyto...

Najlepsze było by takie rozwiązanie: lokalizator z guzikiem reset, przed lotem resetujesz i odlicza np. 60 minut, jeśli w ciągu tej godziny nie zdążysz zresetować to zaczyna nadawać i do tego jakaś antena kierunkowa, z odbiornikiem, który potrafił by wykryć kierunek i siłę sygnału - niepotrzebny GPS. Tylko skąd takie coś wziąć...

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 11 maja 2014, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10848
Lokalizacja: Mikoszewo
Głuś - TU masz taki co wrzeszczy jak utraci PPM. Jest też taki który zaczyna krzyczeć na określony stan kanału (w przypadku gdy używasz odbiornika z FailSafe a nie PPM off)

Robocik - ja rozumiem tylko w tym ujęciu trochę to bez sensu. Robisz wyjca aktywowanego przekaźnikiem który zwiera gdy nie ma zasilania i do tego taki piszczyk jak podałem Głusiowi albo inny RC switch. Ustawiasz to że na FailSafe ma zewrzeć przekaźnik i możesz włączać i wyłączać a w razie jakbyś wycedził i zasilanie modelu poszło w szczaw to przekaźnik i tak się zewrze a wyjec (o ile też nie oberwał) zacznie wyć. Mnożenie elementów typu dodatkowy odbiornik i (nie wiadomo na jakiego grzyba) kolejna aparatura to tylko obniżanie bezawaryjności systemu. Pomijając fakt że do jednej aparatury możesz zbindować dowolną ilość odbiorników.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 maja 2014, 14:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Dzięki, wziąłem jeden zobaczę czy coś wystarczająco głośne, jeśli tak to zamówię więcej przy kolejnej okazji. Do latania przy nodze najlepszy lokalizator, a do fpv kombinuje żeby coś dorobić do tego TK102 tak aby nie pracował non stop podczas lotu tylko aktywował się po ewentualnym upadku.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 maja 2014, 18:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1086
Lokalizacja: Poznań
Zachęcony po przeczytaniu powyższych postów właśnie siadłem nad płytką AIO v2 z HK.
Wgrałem soft Misia, skompilowany z ustawieniami pod latające skrzydło.
I dziwna sprawa - chciałem całość zasilić z UBECa 3A przez dedykowane do tego piny na płytce (lewy górny róg opisane jako external power 5-12V)
Zworka J1 jest na miejscu aby zasilać jednocześnie linię serw.
I byłoby ok ale z 5V które pomierzyłem na linii serw po podłączeniu zasilania GPS lub serwa maleje do 1V :(
Tylko utrzymuje się 5V gdy zasilam oddzielnie płytkę, a oddzielnie linię serw (zworka wyjęta, podłączenie wg opisu Profesora, który rozrysował połączenia powyżej)
Czy to normalne? (nie podłączam płytki do USB żeby było jasne ;))


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 maja 2014, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3663
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Zasilanie AIO jest nieco skomplikowane, zasil przez serwa

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 maja 2014, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1086
Lokalizacja: Poznań
Całość przez serwa (jezeli tak sie da) czy oddzielnie płytkę a oddzielnie płytkę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 maja 2014, 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 28 cze 2013, 22:20
Posty: 235
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
w swych przestronnych magazynach odnalazłem lokalizator zakupiony ok 6 lat temu. O jego istnieniu zupełnie zapomniałem.
Wygląda zachęcająco.
Ciekawe czy nada się do zlokalizowania modelu.
http://www.jelcar.pl/rikaline-gps-guardian.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 maja 2014, 23:00 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
FlyHigh pisze:
Całość przez serwa (jezeli tak sie da) czy oddzielnie płytkę a oddzielnie płytkę?
W skrzydełku, jak masz 2 serwa i w miare dobry BEC (i dobrze chłodzony) w reglu to spoko. Więcej nie potrzeba. Zakładasz żółtą zworkę i wszystko idzie z jednego BEC'a.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 16 maja 2014, 07:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1086
Lokalizacja: Poznań
Właśnie zauważyłem ze pisze posty w nie tym wątku co trzeba:(
Miś - tak właśnie próbowałem zasilać jak i i z 2 źródeł - i tylko zasilając z 2 niezależnych na raz napięcie na linii serw nie spada. A latalem juz z minimosd i kk board w skrzydelku zasilając wszystko z osobnego beca 3A o działało. Ale moze to akurat AIO z HK tak ma ze musi być zasilane z 2 niezależnych źródeł :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 paź 2016, 19:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sie 2014, 20:17
Posty: 10
Lokalizacja: Andrychów
kto mi powie gdzie kupie kabel do tk102


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: andy115, Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.