Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 26 wrz 2017, 11:58


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 16 sty 2016, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5397
Lokalizacja: Polska
Jako ze ZbigOSD posiada API umozliwiajace integracje z roznymi systemami jakis czas temu pomyslalem sobie ze moze warto zrobic adapter umozliwiajacy podpiecie kontrolerow z MAVLinkiem (APM/Pixhawk, itp.).

Potrzebne bedzie:
1) Arduino Pro Mini (ew. Arduino Nano) 5V/16MHz
2) APM lub Pixhawk jako zrodla danych OSD w formacie Mavlink
3) ZbigOSD z firmware 2.40 lub wyzszym

Na Arduino ladujemy ponizszy HEX (np. przy pomocy Xloadera - Device = Duemilanove/Nano(ATmega328P), Baud rate = 57600, COM Port = port do ktorego podlaczone jest Arduino)

https://www.dropbox.com/s/s83yqsy3c06sk ... a.hex?dl=1

Podlaczamy wszystko jak na ponizszym schemacie (klik zeby powiekszyc)

zbigosd_mavlink_adapter_connection_diagram_20160.jpg
zbigosd_mavlink_adapter_connection_diagram_20160.jpg [ 97.3 KiB | Przeglądany 680 razy ]


Nastepnie w menu Service OSD ustawiamy UART1: Generic API 38400 bps


Adapter przesyla nastepujace dane:
- napiecie baterii (z FC)
- pobor pradu (z FC)
- sztuczny horyzont (z FC)
- pozycje GPS
- liczbe satelitow (z GPS)
- rodzaj fiksa (z GPS)
- predkosc (z GPS)
- kurs (z GPS)
- wysokosc (z GPS)
- predkosc pionowa (z FC)
- stan uzbrojenia systemu ("ARMED"/"DISARMED")
- informacje o oczekiwaniu na HEARTBEAT z Pixhawka/APMa ("WAITING FOR HEARTBEAT...")
- informacje o pobieraniu strumieni danych ("REQUESTING DATA...")

Prezentuje sie tak (video z wczesniejszych testow, jeszcze bez wszystkich danych), testowane przy pomocy AUAV X2 mini Pixhawka.



Chetnych zapraszam do testowania...

EDIT: Instrukcje uzycia adaptera przeniesione do pierwszego postu.


Ostatnio zmieniony piątek 30 gru 2016, 13:00 przez pawelsky, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 sty 2016, 13:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 21:37
Posty: 128
Lokalizacja: Piaseczno
i to by było piękne :shock:

_________________
Pozdrawiam Piotrek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 sty 2016, 13:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5397
Lokalizacja: Polska
W miedzyczasie dodalem dane z GPSu, pozostaje jeszcze dodac informacje o baterii, ustawieniu drazkow aparatury i trybie lotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 sty 2016, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 21:37
Posty: 128
Lokalizacja: Piaseczno
A czy osd będzie przeplatało telemetrie w linku wideo tak jak to robi normalnie i przy współpracy ze zbigowym AP?

edit: literówki

_________________
Pozdrawiam Piotrek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 sty 2016, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5397
Lokalizacja: Polska
Amat3ur pisze:
A czy osd będzie przeplatało telemetrie w linku wideo tak jak to robi normalnie i przy współpracy ze zbigowym AP?

O ile dobrze rozumiem dokumentacje API to tak, ale nie sprawdzalem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 sty 2016, 17:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2046
Lokalizacja: Warszawa
Będzie.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5397
Lokalizacja: Polska
Mialem chwilke wiec poskladalem do kupy testowa wersje adaptera.

Chetnych zapraszam do testowania...

EDIT: Instrukcje uzycia adaptera przeniesione do pierwszego postu.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 kwie 2016, 22:57 przez pawelsky, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 14 kwie 2015, 12:13
Posty: 127
Lokalizacja: Kraina Kwitnącej Bulwy
Cześć
Podbiję troszkę temat - ktoś już miał okazję testować osd z "przejściówką" na arduino ?
Jestem zaskoczony brakiem komentarzy... Tyle razy ktoś, gdzieś namawiał Zbiga na wprowadzenia mavlinka do osd, a kiedy wreszcie ta funkcjonalność się pojawiła - cisza :shock:
Zakładam, że pawelsky zrobił całkiem konkretny kawałek softu (bo z różnych postów, w różnych tematach można wnioskować, że zna się facet troszeczkę na rzeczy ;-)) Odebrałem dzisiaj przesyłkę z osd, poszukałem tego tematu aby na minimum 20 stronach komentarzy znaleźć jakieś porady a tu wygląda na to że będę pierwszym testerem, który coś za kilka dni napisze...
Przy okazji - jak Zbig będzie tak ostro szedł do przodu z softem do AP i OSD - za kilka miesięcy pojęcie Pixhawk w samolocie kompletnie straci rację bytu :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 22:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5397
Lokalizacja: Polska
Moze ciezko znalezc ;-) Dla ulatwienia przenioslem wszystko do pierwszego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 10:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 116
Lokalizacja: Warszawa
Odkurzę trochę temat - czy jest możliwość żeby dane z GPS pobierał z FC bo innaczej trzeba stosować chyba 2 gpsy ?- jeden do FC a drugi do OSD

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 12:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5397
Lokalizacja: Polska
Mogway pisze:
Odkurzę trochę temat - czy jest możliwość żeby dane z GPS pobierał z FC bo innaczej trzeba stosować chyba 2 gpsy ?- jeden do FC a drugi do OSD

Tak to wlasnie dziala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 22:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 116
Lokalizacja: Warszawa
Czyli wszystkie informacje pobiera z FC czy trzeba 2 GPSy ?

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sie 2017, 05:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Czy w pierwszym poście jest mowa o dwóch gps'ach ? Czy na schemacie widzisz jakiś gps ? Wszystko pobierane jest z FC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sie 2017, 08:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5397
Lokalizacja: Polska
Mogway pisze:
Czyli wszystkie informacje pobiera z FC czy trzeba 2 GPSy ?

Nie potrzeba 2 GPSow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sie 2017, 22:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 116
Lokalizacja: Warszawa
@ analogowy
w pierwszym poscie na schemacie nie jest tez podlaczone zasilanie - czy to znaczy ze ma go nie byc ?

@pawelsky

Pytam o GPS bo mi nie odnajduje GPSa po mavlinku a wylistowane w pierwszym poscie jest że liczbe satelitow pobiera z GPS a nie jak wyżej że z FC stąd moje pytanie.

pobawie się jeszcze - Dzięki za odpowiedź

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.