Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 24 lis 2017, 10:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 418 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 22 cze 2013, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2070
Lokalizacja: Warszawa
No cóż, projekt autopilota dla pilotów FPV ma się całkiem dobrze, okrzepł i obrósł w funkcje.
Ale przecież nie samym FPV człowiek żyje, i nie tylko latacze FPV są wśród modelarzy.
Ot, choćby moja najlepsza z żon, która gdy ja sobie latam w goglach, wyciąga swojego szybowca i lata, lata, lata... wysoko i daleko.
Czasem za wysoko i za daleko, bo już kilka razy jej modele wybrały wolność :-(
Ale żona jest niepoprawna - mówi, że nic nie poradzi, bo tak lubi i koniec.
A więc nie ma rady - trzeba chyba będzie zrobić dla żony autopilota "standalone" bez OSD, kamer, monitorów itd, do "klasycznego" modelu i latania. W końcu autopilot wyjdzie taniej niż kolejny model, nie licząc roboty przy nowym modelu...
Tylko czy to dobry pomysł? Wprawdzie płytka i 90% algorytmów jest gotowych, ale z drugiej strony tyle autopilotów jest już na świecie... Czy warto robić kolejny?
Wprawdzie pytanie nie do końca jest do was (wszak to forum lataczy FPV), a autopilot miałby być dla "zwykłych" modelarzy, ale co tam.
Co o tym myślicie?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2499
Lokalizacja: Poznań
Zbig pytanie czy idzie zrobić prosty autopilot, który osoba zaczynająca przygodę z modelami wepnie sobie go między odbiornik a serwa czy regiel i model po utracie zasięgu lub na żądanie doleci do "bazy" i będzie nad nią krążyć albo ło matko co ja wymagam po prostu zamiast gnać w stronę wolności obróci się w stronę pilota i tyle....

Jeśli tak to ja jestem 100000 za tak :-)

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16271
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Zbig, myślę że to tylko kwestia baaardzo przyjaznego interfejsu i znowu rynek jest Twój :-)
Biorąc pod uwagę klasycznych lataczy którzy nie używają monitorów, OSD, komputerów, laptopów ALe... w dobie smartfonów - namówienie ich na konfigurację autopilota z poziomu telefonu chyba jest właściwym kierunkiem...
Tak więc IMO to kwestia fajnej/ych/ aplikacji na androida, win8 oraz robaczywe tfu! japko ;-) i będzie pozamiatane 8-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10481
Lokalizacja: Mikoszewo
Dobra, ile to ma kosztować żebym nie musiał się z tą całą konfiguracją użerać?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8978
Lokalizacja: Bytom
A ja powiem inaczej, bo tu jest pole do popisu. Autopilotów jest sporo, ale większość wymaga jakiejś konfiguracji, jakiegoś czarowania zanim jakoś zacznie działać.
Jakbyś zrobił coś takiego co podłącza się pomiędzy RC a serwa, podpina do tego GPS'a, po czym z przycisku odpala "learn mode", puszcza model, lata normalnie, przy czym w tym czasie autopilot zbiera dane na temat sterowania, kanałów, zachowania modelu, prędkości ect, po czym po wylądowaniu te dane potrafiły by automatycznie skonfigurować WSZYSTKIE wymagane parametry dla autopilota, i miało by to dwie podstawowe funkcje, czyli stabilizacja i powrót do domu (albo na żądanie albo przy failsafe), to założę się że nie nadążysz ze zliczaniem cyferek na koncie ;-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 23:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16271
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Miś masz rację - pod warunkiem że model jest prawidłowo ustawiony, wytrymowany przed procedurami ustawiania AP.
I oczywiście w 99% tak będzie bo klasycznym lataniem zajmują się modelarze. A ten jeden procent to będą piankowcy RTF no i tu już się nie poradzi...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 23:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 960
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
A ja powiem inaczej......
po wylądowaniu te dane potrafiły by automatycznie skonfigurować WSZYSTKIE wymagane parametry dla autopilota, i miało by to dwie podstawowe funkcje, czyli stabilizacja i powrót do domu (albo na żądanie albo przy failsafe), to założę się że nie nadążysz ze zliczaniem cyferek na koncie ;-)

I tu się z Misiem zgodzę w 100%.
Sam podeślę Tobie Zbyszku 20 klientów nie licząc siebie na taką zabawkę.

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 23:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Ja widzę kolejne "za":

-latamy klasycznie - ktoś do nas podchodzi i drze się: "w ryj dać mogę dać" - taki autopilot uratuje przynajmniej model :mrgreen:
- może nam w trakcie latania mucha przypikować w oko i co wtedy?


tylko żeby to od razu działało po wyjęciu z pudełka :( albo jakiś przyjazny konfigurator...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8978
Lokalizacja: Bytom
Cytuj:
tylko żeby to od razu działało po wyjęciu z pudełka
To się nie da bo każdy model jest inny, ale da się tak jak napisałem wcześniej.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 23:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1302
Lokalizacja: Kraków
I do FPV by się takie coś nadało. Dla mnie to podstawowa funkcja autopilota: nie trzęść się o utratę zasięgu RC albo video.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 23:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 960
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Cytuj:
tylko żeby to od razu działało po wyjęciu z pudełka
To się nie da bo każdy model jest inny, ale da się tak jak napisałem wcześniej.

Kilka dni temu siedziałem nad przekładką bebechów do nowego modelu i tak sobie myślałem
żeby to się dało tak wyjąć z jednego wsadzić do drugiego oblatać klasycznie ale z włączonym AP niech sobie zbiera info ( jak niektóre sterowniki do gazu w autach zbierają mapę wtrysków) i po wylądowaniu nacisnąć przycisk zapamiętaj.
A tu proszę jest szansa że może coś takiego się narodzi :-)

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 23:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
Coś na zasadzie "biedronek" - włącz -> postaw na płaskim -> model sie binduje no i oczywiście zapisuje "Home" .Potem juz tylko fly i nie zapomnij o kolacji ;-)
Autopilot-MINI ma szansę przejąć po większym bracie wszystko co najlepsze.Powodzenia.

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 cze 2013, 23:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16271
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Bambi - to trochę nie tak - o czym wspomniałem - model musi sam z siebie poprawnie latac, tego elektronika nie skoryguje. Znaczy pewno i to się da zrobić za parę lat :-) jak będzie AI i predykcja 8-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 23 cze 2013, 00:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 paź 2010, 23:25
Posty: 475
Lokalizacja: Kraków
Jestem generalnie za.

Ale... ile to będzie kosztować?
Wyobrażam sobie to tak:
Lubię FPV i cieszy mnie latanie samemu, jednak gdyby nagle zerwała się wizja to włączam AP i model wraca do domu. Taka idea jest idealna wtedy gdy AP jest "kołem ratunkowym"
Jednak cena musi być na tyle atrakcyjna by ktoś kto nigdy nie kupi AP (np ja) kupił sobie takie Return to home ;D

_________________
modele: Vega FPV, Hellcat ESA, X900 copter


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 23 cze 2013, 06:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2070
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
(...) Autopilotów jest sporo, ale większość wymaga jakiejś konfiguracji, jakiegoś czarowania zanim jakoś zacznie działać.
Jakbyś zrobił coś takiego co podłącza się pomiędzy RC a serwa, podpina do tego GPS'a, po czym z przycisku odpala "learn mode", puszcza model, lata normalnie, przy czym w tym czasie autopilot zbiera dane na temat sterowania, kanałów, zachowania modelu, prędkości ect, po czym po wylądowaniu te dane potrafiły by automatycznie skonfigurować WSZYSTKIE wymagane parametry dla autopilota, i miało by to dwie podstawowe funkcje, czyli stabilizacja i powrót do domu (albo na żądanie albo przy failsafe) (...)


Hmmm, hmmm... To mi się podoba, Sam powtarzam: "programista powinien się narobić przy projekcie tak, żeby użytkownik już nie musiał" :-).
Trochę pracy rzeczywiście musiałbym w to włożyć (w AP wprawdzie tylko logowanie, ale na PC analiza logu i wyciąganie wniosków (trochę zabawy byłoby z akrobatami, które latają w najprzedziwniejszy sposób :mrgreen: ).

Ale na początek myślałem po prostu o wykorzystaniu już gotowej płytki AP z zestawu Pitlaba, podłączenie do jednego ze złączy małego wyświetlacza OLED jaki użył Pitlab:



Ten OLED jest na tyle mały, że można go przyczepić gdziekolwiek (nawet na procesor w AP) i z tym po prostu latać. Jest jasny, więc na lotnisku nie byłoby problemów z czytelnością, a sterować ustawieniami za pomocą drążków aparatury (na ziemi, nie w locie). Oczywiście GPS też potrzebny, żeby wrócił do domu.

Tryby pracy chyba tak samo jak teraz? OFF/STAB/AUTO, a wiec "bez przeszkadzania", "do nauki/relaksu" i "dla bezpieczeństwa".
No i dla użytkowników odbiorników z CPPM (PPM sum) np FrSky podłączenie z odbiornikiem jednym kabelkiem :-)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 418 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.