Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 20 wrz 2018, 10:24


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 123, 124, 125, 126, 127  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 17 mar 2018, 14:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 paź 2010, 05:45
Posty: 93
Lokalizacja: Pszów
Nic z tego, nie "pluje danymi" przypuszczam że coś z zasilaniem dla tego pytam czy nie powinien jakiś led zaświecić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 kwie 2018, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 18 cze 2017, 21:55
Posty: 21
Lokalizacja: Katowice
Grzeg pisze:
Ponownie przeszukałem forum, ale z wcześniejszych rozważeń (viewtopic.php?f=10&t=18005&start=1785 ) dla mnie nie wynika,
czy jest możliwe sterowanie lotek z 8-kanałowej aparatury przy i iNav na KFC32FTB.
Czy dołożenie kanałów w nadajniku coś pomoże ? A może jeszcze inny sposób ?

Dołożyłem do nadajnika PPM Expander i na wyższym kanale udało się uruchomić klapy.
Aby dokończyć wszystko za jednym zamachem wgraliśmy najnowszy (dla tej płytki) iNaV i powstał następny problem:
poznikały niektóre wcześniej przyporządkowane do przełączników tryby: Return to Home, POSHOLD
Zmieniłem wersję na wcześniejszą, ale tryby nie wróciły.
Co z tym zrobić ?
Jestem już zdesperowany - znowu loty odwołane,
może konieczna jest wymiana na KFC32F3_INAV , ale czy tam te problemy są wyeliminowane?

Problem opanowany - przyczyna to pominięty GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 maja 2018, 18:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 291
Lokalizacja: W-wa
W trybie baro podczas skrętów model samolotu opada, pamięta ktoś jaki to był parametr?

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 88
Lokalizacja: Ruda Śląska
wojtekr pisze:
W trybie baro podczas skrętów model samolotu opada, pamięta ktoś jaki to był parametr?


Jeśli latasz na oryginalnym sofcie od KFC, to prawdopodobnie chodzi o parametr: ap_elevatorcomp

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 cze 2018, 16:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 291
Lokalizacja: W-wa
Podpowiedzcie gdzie się przełącza FS na RTH? Bo teraz mam STAB i model stara się lądować.

Dodam, ze to samolot :-)

I jeszcze ma pytanie o ADC zasilania video. Jak rozumiem jest tam 12bitowy przetwornik ale w moim egzemplarzu mam problem z odczytami a co za tym idzie ze wskazaniami. Już od około 8V mam wskazania 4095 i w przypadku zasilania 12V nie ma to sensu. Czy jest jakiś dzielnik do tego?

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 cze 2018, 22:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 18
Lokalizacja: Ursynów City
Prośba o pomoc w rozwiązaniu trzech problemów w moim KFC32FTB (soft v71)
1. na płytce ciągle świeci się czerwona dioda. Czy to dobrze czy źle?
2. jak daję gaz silnik milczy. Przy uzbrojonym silniku (ARM). Regulator jest ciepły
3. sztuczny horyzont działa na odwrót. Jest gdzieś możliwość przełączenia?

Z góry dziękuję za pomoc
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lip 2018, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 859
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
kola-83 pisze:
Prośba o pomoc w rozwiązaniu trzech problemów w moim KFC32FTB (soft v71)
1. na płytce ciągle świeci się czerwona dioda. Czy to dobrze czy źle?
2. jak daję gaz silnik milczy. Przy uzbrojonym silniku (ARM). Regulator jest ciepły
3. sztuczny horyzont działa na odwrót. Jest gdzieś możliwość przełączenia?

Z góry dziękuję za pomoc
Piotr


ad1. zasilanie świeci cały czas
ad2. jak zasilasz kfc z regla to musi troszkę się zagrzać . resztę poszukaj w ustawieniach może masz MOTOR_STOP
http://kfc32.direk.info/index.php?title=Instrukcja_obs%C5%82ugi_KFC32-tool
ad3. podłącz kamerkę i monitor a zobaczysz że działa ok . musisz patrzeć z punktu widzenia płytki a nie 3-ciej osoby a i musi być poprawnie skonfigurowane położenie płytki parametr IMU_UPSIDE_DOWN

_________________
Legwan KFC32/OSD/eLeReS/GPS/MAG
Mini X KFC32/OSD/eLeReS/GPS/MAG
Race 250 KFC32F1/eLeReS
Chasser C1 KFC32FTB/eLeReS
Deproniaczek bez wspomagaczy FlySky
Align T-Rex450Plus FBL w remoncie
Motorówka patrolowa w suchym doku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lip 2018, 22:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 18
Lokalizacja: Ursynów City
Niestety wyłączenie MOTOR_STOP nie pomogło
Podmieniłem regulatory - nie pomogło

Podczas testów stołowych gdy zasiliłem KFC za pośrednictwem regulatora pasek w GUI w oknie Knaały RC poprawnie się przesuwał. Ale już w oknie Złącze MOTORS pasek "silnik" stoi w miejscu (screen w ząłączeniu)
Obrazek
Kto ma jeszcze jakiś pomysł ? :-/

Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 lip 2018, 20:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 291
Lokalizacja: W-wa
Prośba o pomoc z ustawieniami. Fajnie jak by się ktoś znalazł w Warszawie lub okolicach, żeby się spotkać ale tu napiszę.

Główne problemy to:

1. Próby odpalenia RTH lub GPS Hold kończą się odlatywaniem quada w prawo, w kierunku przeciwnym niż pozycja startu i lekkim opadaniem.
2. Baro trzyma około 1m i to mi wystarcza, chyba, że może być lepiej- gąbka jest założona
3. Bardzo mały zakres gazu gdy przy Baro model wisi - kombinowałem z jakimiś deadband'ami ale bez rezultatu

Pewnie za dużo nowości na raz i ciężko mi ogarnąć wszystkie objawy na raz.


RTH zadziałało parę razy ale tylko jak quad był około 10m od bazy i gaz był na połowie a tryb był ustawiony na BARO, pozycja bardziejoddalona kończy się dryfem j.w.

W motor test wibracje są na poziomie 30 punktów.
Przy pierwszym starcie lekki dryf w prawo i Yaw - skompensowane trymowaniem i jest ok.
Soft najnowszy, nie iNav.

Silniki Sunnysky 2212 II 980, regle HW 40, kompas i GPS Drotek XL - widzi około 20 satelit

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 lip 2018, 14:48 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 291
Lokalizacja: W-wa
Kolejne poranne próby bez rezultatu.

Model wyważony, silniki i śmigła poniżej 20 punktów, wszystko z pdf'a skalibrowałem wraz z kompasem (na otwartym terenie).

Obecnie model nie dryfuje w zawisie ale cały czas ma trzy problemy:

- skakanie w BARO i strasznie mały deadband
- PosHold - testowałem na dużej przestrzenie i zauważyłem, że coś co brałem wcześniej jako dryf w rzeczywistości jest zataczaniem okręgów z coraz głębszym pochyleniem modelu.
- RTH podobnie jak wyżej tylko szybciej i gwałtowniej.

Mogę jeszcze zmienić GPS i zobaczyć ale wątpie, zeby on był walnięty.

poniżej konfiguracja - może tu jakieś debilizmy odwaliłem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lip 2018, 12:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 291
Lokalizacja: W-wa
QopterX

drugi KFC
nowy GPS - zamiast Droteka wsadziłem chińczyka M8N
skalibrowany kompas daleko od miast i wsi
z wibracjami silników ze śmigłami zszedłem poniżej 8 punków w KFC32 tool

i cały czas jest efekt uciekania przy GPS POS i RTH co powoduje że te funkcji są kompletnie nie działające.

załamać się można

nie ma kogoś z W-wy lub okolic kto mógł by zerknąć - muszę robić coś źle, coś czego kompletnie nie dostrzegam

Wszyscy latacie na najnowszym socfie? Ja mam we wszystkim najnowszy, TX, RX, ELDISP

EDIT:

Jeszcze update po lataniu: Włączenie opcji ALT_NEW powoduje, że kopter nie obniża się nawet z drągiem na maksa w dół

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 sie 2018, 19:36 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 18
Lokalizacja: Ursynów City
Problem z milczącym silnikiem udało mi się rozwiązać.
Teraz pytanie czy dobrze chcę podłączyć czujnik prądu.
Obrazek

Nigdzie nie mogę znaleźć schematu jak powinno być poprawnie
W tym temacie był zamieszczony schemat ale wygasł :/
Będę wdzięczny za pomoc

Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 11:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 291
Lokalizacja: W-wa
Niestety z powodu braku możliwości rozwiązania tego tematu na forum oraz braku wsparcia z 4drones.pl wymieniłem na Vector'a i problem zniknął. żałuję, bo w samolotach działa ok i chciałem mieć jednolity system we wszystkich modelach ale brak jakiejkolwiek odpowiedzi na moje maile zmusił mnie do wymiany.

Temat jest chyba dosyć nie spotykany (u mnie w dwóch przypadkach quadx) ale nie tylko u mnie - znalazłem jakieś wątki z przed chyba roku czy dwóch gdzie były opisywane identyczne objawy i też zostały bez odpowiedzi.

No nic może jak ktoś wpadnie na to co może być powodem to wrócę do KFC32FTB ale na razie idzie na półkę.

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4054
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
kola-83 pisze:
Problem z milczącym silnikiem udało mi się rozwiązać.
Teraz pytanie czy dobrze chcę podłączyć czujnik prądu.
Obrazek

Nigdzie nie mogę znaleźć schematu jak powinno być poprawnie
W tym temacie był zamieszczony schemat ale wygasł :/
Będę wdzięczny za pomoc

Piotr


Wyglada OK.

wojtekr pisze:
Niestety z powodu braku możliwości rozwiązania tego tematu na forum oraz braku wsparcia z 4drones.pl wymieniłem na Vector'a i problem zniknął. żałuję, bo w samolotach działa ok i chciałem mieć jednolity system we wszystkich modelach ale brak jakiejkolwiek odpowiedzi na moje maile zmusił mnie do wymiany.

Temat jest chyba dosyć nie spotykany (u mnie w dwóch przypadkach quadx) ale nie tylko u mnie - znalazłem jakieś wątki z przed chyba roku czy dwóch gdzie były opisywane identyczne objawy i też zostały bez odpowiedzi.

No nic może jak ktoś wpadnie na to co może być powodem to wrócę do KFC32FTB ale na razie idzie na półkę.


Generalnie bardzo bym polecił przediadkę na iNav, nawet ten nie najnowszy działa bardzo ładnie, nadal używam go w legwanie na płytce FTB.

A co do kompasu to jest możliwe że nie jest poprawnie zamontowany lub obrócony. Drotek chyba ma kompas od dołu zatem opcja "compas up side down" powinna być zaznaczona (proszę upewnić się co do nazwy bo pisze z głowy). No i po kalibracji dobrze sprawdzić czy północ jest gdzie ma być etc. oraz czy nie ma dryftu wynikajacego z zakłóceń otoczenia, czyli ustawiamy go np. na północ heading będzie 0 i zaczynamy krecić patrząc czy kompas w konfiguratorze odzwierciedla obracanie modelu , jak jest duży rozjazd to trzeba pokombinować z mocowaniem i otoczeniem kompasu.

Co do alt hold w KFC32FTB - tamtejszy czujnik ACC słabo się sprawdza zatem w gui opcja NO_ACC4ALT hold powinna być włączona. A co do latania z włączonym baro to taka mułowatości była kiedyś zaimplementowana ale można użyć opcji alternatywnej załaczanej przez opcję "ALT_NEW ".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 21:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 291
Lokalizacja: W-wa
Dzięki, za odpowiedź.

Największy problem, który uniemożliwia na razie latanie to jakiś kosmos przy RTH - czy to może być spowodowane kompasem? Dodam, ze ten sam objaw występuje w dówch quadach, różnymi kompasami/GPS'ami - a ustawienia compas up side down i NO_ACC4ALT zmieniałem chyba na wszystkie możliwe sposoby.

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 123, 124, 125, 126, 127  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.