Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=18005
Strona 119 z 127

Autor:  Baqsthc [ sobota 25 mar 2017, 08:04 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

Może częstotliwość bazową Eleresa masz źle ustawioną? Sprawdź na jakiej pracuje Tx i ustaw taką w FTB :)

Autor:  adam.pc [ sobota 25 mar 2017, 10:21 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

W nadajniku eleresa mam 435 i tak też mam w iNAVie ustawione:

# get eleres_freq
eleres_freq = 435.000
Allowed range: 415 - 450


Ale na pocieszenie ruszył mi GPS :-)

Autor:  radokizi [ sobota 25 mar 2017, 10:24 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

adam.pc pisze:
W nadajniku eleresa mam 435 i tak też mam w iNAVie ustawione:

# get eleres_freq
eleres_freq = 435.000
Allowed range: 415 - 450

Mi sparowal kiedy najpierw włączyłem parowanie w INAV a potam włączyłem TX w trybie parowania.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Autor:  adam.pc [ sobota 25 mar 2017, 10:26 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

Tak właśnie robię i ciągle mam:

# eleres_bind
Waiting for correct bind signature....
Bind timeout!


EDIT:
Wróciłem z softem w KFC32 do oryginalnego KFC i zbindowałem bez problemu. Ponowne przejście do iNAV i nadal nie binduje :evil:

Autor:  Kkacper [ sobota 25 mar 2017, 12:32 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

U mnie zadziałało bez problemu ( taka kombinacja i kolejność poleceń dla INAV 1.6) :
feature rx_eleres
feature -rx_ppm
save

set eleres_freq=435
save


//wracamy znów do konsoli i bindujemy poleceniem

eleres_bind

po set eleres_freq koniecznie musi być save bo inaczej nie zapamięta częstotliwości

Autor:  radokizi [ sobota 25 mar 2017, 23:27 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

radokizi pisze:
marbalon pisze:
- na odpiętej baterii od regulatora przejdź do zakładki motors, włącz sterowanie suwaczkami i daj master suwak na maksa

Ale ten suwak jest w zakresie 1000-2000... Więc nie odzwierciedla mojego zakresu thr...
Chyba, że czegoś nie dokonfigurowałem... kalibracja drążków np.... muszę poszukać bo nie znalazłem tego jeszcze...

Ok, kalibrację ESC ogarnąłem, tryby lotu itd też i... poległem na uzbrojeniu. Za Chiny Ludowe nie jestem w stanie tego zrobić. Niby wszystko ok, jest FIX, kalibracja zrobiona - świeci na zielono, a uzbroić się nie chce. Help, help, help... Wsad to INAV 1.6.1.

Drugi problem to poziome pasy na obrazie. Czy to eleres z kfc32ftb mi sieje na wizję? Mój VTX to znany Partom. Sprawdziłem już kamerę, po zmianie na wyjście z Mobiusa to samo, wyłączałem dodatkowe BEC-e, w zasadzie to tylko eleres został a jego nie mam za bardzo jak wyłączyć. Odległość anteny eleresa od VTX to około 45cm. W zasadzie to na zasięg chyba powinno mieć wpływ a nie na zakłócenia? KFC32FTB ma podobno wbudowany filtr zasilania video więc... Jakiś trop?

Autor:  marbalon [ niedziela 26 mar 2017, 19:22 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

radokizi pisze:
Niby wszystko ok, jest FIX, kalibracja zrobiona - świeci na zielono, a uzbroić się nie chce. Help, help, help... Wsad to INAV 1.6.1.


Kalibracja ACC 6 punktowa zrobiona ? Na pierwszej zakładce po prawej są wykrzykniki co mu nie pasuje.

radokizi pisze:
Drugi problem to poziome pasy na obrazie. Czy to eleres z kfc32ftb mi sieje na wizję? Mój VTX to znany Partom. Sprawdziłem już kamerę, po zmianie na wyjście z Mobiusa to samo, wyłączałem dodatkowe BEC-e, w zasadzie to tylko eleres został a jego nie mam za bardzo jak wyłączyć. Odległość anteny eleresa od VTX to około 45cm. W zasadzie to na zasięg chyba powinno mieć wpływ a nie na zakłócenia? KFC32FTB ma podobno wbudowany filtr zasilania video więc... Jakiś trop?


Pokaże te zakłócenia...

Często jest tak że antena eleresa sieje po kablach kamery/VTX i się obraz krzaczy, łatwo zweryfikować wyłączając telemetrię dla testu, wtedy RX nic nie nadaje i wszystko jasne.

adam.pc pisze:
Wróciłem z softem w KFC32 do oryginalnego KFC i zbindowałem bez problemu. Ponowne przejście do iNAV i nadal nie binduje

A biała diodka od eleresa Ci mruga na iNav ?

Autor:  radokizi [ środa 29 mar 2017, 21:11 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

marbalon pisze:
radokizi pisze:
Niby wszystko ok, jest FIX, kalibracja zrobiona - świeci na zielono, a uzbroić się nie chce. Help, help, help... Wsad to INAV 1.6.1.


Kalibracja ACC 6 punktowa zrobiona ? Na pierwszej zakładce po prawej są wykrzykniki co mu nie pasuje.


Kalibracja zrobiona, wszystko świeci na zielono a nadal nie uzbraja się.
Mam pewne podejrzenia a mianowicie na OSD wyświetla mi, że mam throttle 17 a nie zero kiedy mam hebel całkiem u dołu. Natomiast kiedy mam na max do góry wyświetla 91. Czy to słuszny trop?

Autor:  marbalon [ środa 29 mar 2017, 21:12 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

Czyli zakres w aparaturze zwiększyć dla drążkó na 115-120% i będzie ok ;-)

Autor:  radokizi [ środa 29 mar 2017, 21:16 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

marbalon pisze:
Czyli zakres w aparaturze zwiększyć dla drążkó na 115-120% i będzie ok ;-)

Dałem na maxa po 120% i teraz mam zakres 10-99 na OSD.

Autor:  marbalon [ środa 29 mar 2017, 21:25 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

Nie sugeruj się OSD. Wejdź do GUI i zobacz czy drążki chodzą w zakresie 1050-1950 około. Jak nie to pokombinuj w aparaturze aby poszerzyć zakresy.

Autor:  radokizi [ środa 29 mar 2017, 21:28 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

marbalon pisze:
Nie sugeruj się OSD. Wejdź do GUI i zobacz czy drążki chodzą w zakresie 1050-1950 około. Jak nie to pokombinuj w aparaturze aby poszerzyć zakresy.

W tej chwili mam throttle 1106-1999. Czy musi być poniżej 1100, żeby dało się uzbroić go? Nie ma gdzieś w INAV kalibracji aparatury?

Autor:  marbalon [ środa 29 mar 2017, 21:30 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

w iNav/Betaflight/Cleanflight nie robili takich ficzerów, bo w sumie sama konfiguracja aparatury w większości nie jest skomplikowana. Dasz radę! ;-)

Autor:  radokizi [ środa 29 mar 2017, 21:53 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

marbalon pisze:
w iNav/Betaflight/Cleanflight nie robili takich ficzerów, bo w sumie sama konfiguracja aparatury w większości nie jest skomplikowana. Dasz radę! ;-)

Wstyd się przyznać ale... trudno trzeba posypać głowę popiołem... Miałem rewers na YAW w aparaturze włączony upssssss

Autor:  adam.pc [ czwartek 30 mar 2017, 21:09 ]
Tytuł:  Re: KFC32FTB - AP+OSD+eLeReS dla samolotów oraz quadzików

Podczas konfigurowania Inav1.6.1 na KFC32FTB dla mini Talona wyszukiwałem informacji głównie na forum i weryfikowałem w praktyce. Postarałem się wszystkie te informacje spisać w jednym miejscu. Nie są one kompletne, ale może komuś pomogą w swojej konfiguracji:

https://docs.google.com/document/d/1aj1dmNRKCLz8iEBttCIlrpe-hc97qjRt6lOgRsZe59E/edit?usp=sharing

Strona 119 z 127 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/