Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 16 gru 2017, 08:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 125  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 24 lis 2016, 21:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
W głównym wątku od KFC32, w pierwszym poście zamieściłem nowy soft iNav 1.4 dla produktów KFC32. Tutaj opisze moje wnioski z testów na samolocie.

Generalnie co tu pisać... działa ;-)

Podłączamy wszystko jak w starych KFC, czyli motor, lotka, lotka... nie ma na drugim kanale drugiego silnika... bo szkoda kanału na niego i zrobiłem aby PWM2 był już od drugiego dla lotek itp. Dlatego oznaczenia w GUI nie pasują do opisu na ich obrazkach. Ale oni w GUI i tak mają pomieszane bo jedna zakładka numeruje serwa od 0 a druga od 1... Tak czy siak da się połapać... Reasumując podłączenie zostawiamy jak było, wybieramy mixer jaki ma być lub piszemy własny bo tu można i tyle.
Na zakładce serwa konfigurujemy sobie reversy, midpointy itp. Przy czym pierwsze dwa serwa w GUI to jest bodaj gimbal, potem coś jeszcze i trzecie chyba to jest pierwsza lotka...

Jak już macha jak trzeba to sobie zaptaszkowujemy auxy itp. Pamiętamy o włączeniu PWM_OUTPUT_ENABLE na zakładce konfiguracja po prawej u góry i zaznaczeniu MOTOR_STOP.

Z pidów to jedyne co zalecam to podmienić to dać więcej P dla Level do 40, oraz P dla navR dałem 30. W konsoli ustawiamy sobie eleresa po staremu:

Kod:
feature rx_eleres
save
eleres_bind
set eleres_telemetry=on
set eleres_localizer_en = on
save


Zmienić rodzaj failsafe na RTH oraz zmienić wysokość powrotu bo domyślnie jest 10m... trochę mało dla skrzydełek ;-)

Potem pierwszy lot i testujemy sobie passthru przestaiamy trymerami itp. potem lądujemy w passthru i przepisujemy położenia serw do pidpoint, potem znów centrujemy w apce i kolejny lot powinno być ok. Ważna uwaga... nawet jak mamy lekko zwichrowane lotki w passthru to startujemy w ACRO... ono wybacza duuuuzo. łatwy start idealny lot... a potem włączamy passthru i widzimy jak model jest roztrojony ;-)

Jak już wszystko śmiga to podłączamy komórkę malujemy trasę i go!

Niestety nadal horyzont potrafi czasami lekko uciec ale znacznie, znacznie mniej.

Tutaj fajną przygodę miałem dzisiaj bo ekran komórki mały i mi się namalowało ładnych pare km... i po 8km na wysokości przelotowej 60m przerwałem misję ;-)

Drugi test już patrzyłem bardziej na odległości i wyszła trasa do najdalszego punktu 4,5km i lot wzdłuż rzeki i powrót do domku, trzy punkty które jasno widać na mapce zassanej z taranisa ;-) co przedstawia poniższy filmik.

Obrazek



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 21:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 749
Lokalizacja: lubelskie
Ten nowy soft działa z odbiornikami zewnetrznymi czy tylko z wbudowanym eleresem? Tryb AH działa lepiej niz na oryginalnym sofcie ?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 23:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Odbiornik dowolny. A do do AH to akurat tutaj tak sobie mi się to podoba ale potestuj, na filmie widać jak latał... wysokość przelotowa to 60 była zadana... dośc leniwie mu wychodziło opadanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 00:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
W głównym wątku KFC32 podmieniłem sofcik. wiesiek_kr wychwycił że nie działa PWM5 - poprawiłem, oraz zwróćcie uwagę iż kolejnosc kanałów dla samolotu jest nieco inna niż w starym sofcie... po obrazku w GUI można zdekodować...

Taka jest kolejność:
- silnik
-ster wysokości
-lotka lewa
-lotka prawa
-ster kierunku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 19:44 
Offline

Rejestracja: środa 18 cze 2014, 10:38
Posty: 63
Lokalizacja: Gdańsk
Hej, śledzę rozwój iNav i jestem zaskoczony :) Mam nadzieję, że KFC32FTB zbyt szybko nie zestarzeję się do coraz to nowszych ficzerów oprogramowania ;) Zdradź jednak na jakim gps'ie/ustawieniach masz 21 satelit :shock: ? Chętnie przygarnąłbym takie pozycjonowanie dla większego spokoju w czasie lotów :)

_________________
Pozdrawiam, Marcin.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Eee tutaj nie ma żadnych tajemnic, ten GPS co jest u mnie na sklepie tak już ma i tyle ;-)

http://4drones.pl/?29,pl_gps-g9-gps-glonass


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 19:49 
Offline

Rejestracja: środa 18 cze 2014, 10:38
Posty: 63
Lokalizacja: Gdańsk
"Po cichu" podejrzewałem, jednak nie dawałem wiary, że jest aż tak skuteczny :) Szykują się zakupy, życzę wytrwałości w przystosowywaniu iNav do KFC32FTB!

_________________
Pozdrawiam, Marcin.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 20:37 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 385
Lokalizacja: Kraków
No więc jest tak:

Po długich i ciężkich bojach Marcina efekt jest nastepujący:

-wgrywamy soft z linku podanego przez Marcina programem Flash Loader Demo
-odpalamy INAV - Configurator i naszym oczom ukazuje się takie cudo:
Obrazek
W zakładce setup kalibrujemy wstępnie ACC (układamy model tak jak nam sięwydaje że będzie latał w powietrzu wciskamy calibrate i po sprawie.
Później na lotnisku możemy to skalibrować przez drągi.

Następnie mamy porty:
Obrazek
U mnie jest pod UART1 podpięty BT z prędkością 115200 (u mnie BT działa rewelacyjnie z EZ-GUI)
oraz domyślnie dla KFC32FTB na UART4 wisi GPS.

Teraz ważne okienko:
Obrazek
-na początku wybieramy mikser( ja wybrałem "Drewniak" - czyli AIRPLANE)
-zaznaczamy PWM_ OUTPUT_ENABLE
-MOTOR_STOP.
W dalszej części zakładki która wygląda tak:
Obrazek
-włączamy GPS (po wcześniejszym dodaniu portu w zakładce PORTS)
-wybieramy protokół u mnie to NMEA i od tej pory GPS nam działa.

Później mamy zakładkę RECEIVER gdzie ładnie widać co wypluwa nam radyjko i patrząc na obrazki END POINTAMI ładnie ustawiamy zakresy i punkty środkowe dla drągów.

W zakładce MODES przypisujemy do AUX'ów rózne pierdoły , których jest dużo: RTH, PASSTHRU, ALT_POS, POS_HOLD, WP, wspomaganie startu:) i dużo innych.


Zaczynamy machać serwami:), tzn pierw oczywiście musimy sobie te serwa podpiąć wg kolejności:
patrząc od złącza ESC:
-ster wysokości (w GUI - serwo2)
-lotka lewa (w GUI - serwo3)
-lotka prawa (w GUI - serwo4)
-ster kierunku (w GUI - serwo5)
Obrazek

Jak widać u mnie trzeba było odwrócić kierunki na lotkach.

Na samym końcu w zakładce CLI wklepujemy:

nav_extra_arming_safety = OFF
save

...........Jest to zabezpieczenie przed uzbrojeniem gdy nie ma GPS Fix'a....... (Roger do tego dotarł i napisał troszkę wcześniej)

Po tych czynnościach mamy model który potrafi włączać silnik, machać lotkami, wie gdzie jest bo ma GPS i teoretycznie powinien do niego wrócić pod warunkiem że go dobrze potrymujemy na lotnisku.


CDN...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Dzięki Wiesiek za piękny wstep, wydzielimy pewnie osobny wątek do iNav bo to u nas nie znane, a ciekawe. Na serwerku uaktualniona wersja 1.4.

- zsynchronizowana z aktualną 1.4 finalną
- poprawione wszystkie ADC RSSI/Current

tak wiec powinno już wszystko działać... do dorobienia, brakujące elementy OSD, jak vario, kurs itp. to co było a nie ma ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 100
Lokalizacja: Katowice
Też już pierwsze pozytywne próby z odpalenieniem Inav na KFC32FTB mam za sobą. Nie radzę jednak sobie z połączeniem z nadajnikiem (eLeReSem). Czy trzeba coś specjalnie poustawiać w zakładce Configuration, żeby się zbindował z nadajnikiem?

Obrazek

Pewnie gdzieś trzeba by wpisać sygnaturę, tylko gdzie to zrobić?

EDIT: znalazłem trochę wyżej, że trzeba to zrobić z CLI

_________________
Pozdrawiam
Adam


Ostatnio zmieniony piątek 02 gru 2016, 20:41 przez adam.pc, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2194
Lokalizacja: Opole
adam.pc, próbowałeś to:
Kod:
feature rx_eleres
save
eleres_bind
set eleres_telemetry=on
set eleres_localizer_en = on
save

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 100
Lokalizacja: Katowice
Tak i na bindowanie pomogło :-) Ale polecenie do telemetrii nie jest znane:

Obrazek

W liście poleceń na konsoli (listowanej po poleceniu # help) nie ma takich, a w zasadzie to są:

Obrazek

tyle, że nazwami parametrów coś nie tak

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 gru 2016, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 100
Lokalizacja: Katowice
wiesiek_kr pisze:
Zaczynamy machać serwami:), tzn pierw oczywiście musimy sobie te serwa podpiąć wg kolejności:
patrząc od złącza ESC:
-ster wysokości (w GUI - serwo2)
-lotka lewa (w GUI - serwo3)
-lotka prawa (w GUI - serwo4)
-ster kierunku (w GUI - serwo5)


Jak widać u mnie trzeba było odwrócić kierunki na lotkach.


Świetna robota z widokiem zakładek z ustawieniami w iNav. Niestety, ale jeden z obrazków, ten z przykładem ustawień serw nie wyświetla się :-(

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 gru 2016, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 658
Lokalizacja: Kraków
marbalon, możesz zdradzić, jakimi komendami zapodajesz na uarcie, żeby uruchomić wyważanie silników na zadaną moc i wyciągnąć odczyty ACC?

Brakuje mi ficzera w kfc32-tool'u, żeby zebrać całościową charakterystykę danego silnika z różnych prędkości (lub wszystkich silników po kolei), czyli np. od 0 do 100 % mocy, z przystankami co 5% na kilka sekund, zapisać sobie wykresik w csv czy xlsx, policzyć średnią/medianę/hgw :),

Zastanawiam się, żeby coś takiego sobie napisać.
A może chciałbyś coś takiego dodać do tool'a? ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 gru 2016, 12:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
leonarl pisze:
Marcin-Czy bedzie moze opcja w kfc pokazywania poziomu throttle w % ? Bylo by fajnie :)

Czym sie rozni wersja kfc 1.1 a 2.0 ?


Bardzo stary temat ale mam zamiar kupić używkę i nie wiem na ile te wersje różnią się między sobą.
jakaś podpowiedź? Bo nie mogę nic znaleźć za bardzo.
Z góry dzięki.

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 125  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.