Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 lut 2017, 07:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1738 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 116  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 25 sie 2016, 20:32 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1316
Lokalizacja: Breslau
Nie masz drgań od silnika?

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
Bixler 2 FPV - KFC32FTB, BadCat FPV - KFC32FTB, eleres fan ;)
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sie 2016, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 197
Lokalizacja: Tychy
Na pewno są, tylko wcześniej sygnałem był rozjeżdżający się horyzont, a teraz horyzont pięknie się zmienia wraz z przechyłami :)

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 sie 2016, 07:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3781
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Horyzont też sie krzaczy w takich sytuacjach ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 wrz 2016, 19:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 sty 2014, 13:58
Posty: 81
Lokalizacja: Biłgoraj
Wracając do mojego problemu korkociagów. Przedstawiłem środek ciężkości na dziób i dla pewności zmieniłem kfc na inne.
Dzisiaj nawet przy trochę mocniejszym wietrze dawało radę. Eleganckie szybowanie.

_________________
Pozdrawiam PAwel_Z


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 21:16 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 15 paź 2012, 11:37
Posty: 70
Lokalizacja: BRZEG
witam
mam problem z połączeniem gps od pitlaba
http://www.pitlab.pl/pitlabsklep/system ... tail.htmla
fc nie widzi go,ustawiłem go na nmea
czy coś extra muszę ustawiać
pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 27 paź 2016, 20:21 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 kwie 2013, 17:09
Posty: 23
Lokalizacja: Hutki
Witam
Jestem po pierwszych obrotach Skywalkera 1900. Mam pytanie odnośnie zasilania bo podłączyłem wszystko łącznie z pan tiltem od regla (sunrise model 60A-pro SBEC 6A) może tak zostać czy roździelić zasilanie?
Druga sprawa taka że po kalibracji i wytrymowaniu model piękne szybuje ale w czasie lotu na silniku gdy włączę ACC daje ostro w dół.
Jeszcze sprawa powrotu do bazy w automacie, leci wężykiem, poradźcie jakie PID-y.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
A skalibrowałeś ACC?
http://kfc32.direk.info/index.php?title=Samolot-step5

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 paź 2016, 08:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 kwie 2013, 17:09
Posty: 23
Lokalizacja: Hutki
Kalbrowałem czujnik zgodnie z instrukcją. W trakcie oblotu wytrymowałem model w acro i zrobiłem korekty acc. Jak pisałem samolot super szybuje bez napędu, gdy włączę stabilizację minimalnie próbuje się wznosić ale nie na tyle aby nastąpiło przyciągnięcie.
Problem pojawia się gdy dodam gazu w acc samolot ustawia się pod kontem 30 stopni w kierunku ziemi, myślałem o zmianie skłonu silnik ale w trybie acro sytuacja jest odwrotna, szybowanie jest podręcznikowe a jak dodam gazu model zaczyna się wznosić. Nie mogę bardziej korygować acc w górę bo w trakcie szybowanie obawiam się że będzie bardzo zadzierał nos da góry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 paź 2016, 18:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
No to może wibracje od silnika masz za mocne i acc głupieje?
Zobacz na OSD jak zachowuje się sztuczny horyzont przy włączonym silniku.
Jak odpływa to wibracje.
Ewentualnie zamontuj KFC na jakichś wibroizolatorach na próbę...

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 paź 2016, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 543
Lokalizacja: Kraków
Przyjrzyj się też logom - zobaczysz jakie były odczyty acc/gyro gdy zaczął pikować


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 paź 2016, 20:13 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 kwie 2013, 17:09
Posty: 23
Lokalizacja: Hutki
W OSD wszystko wygląda dobrze chociaż wibracje są ale na razie nie mam pomysłu jak je ograniczyć.
Dochodzę jednak do przekonania że przesadziłem z mocą silnika i zaczynam się przyzwyczajać do latania na max 1/3 gazu. Wtedy samolot jest bardzo przewidywalny bo jak mu daje w palnik i ster w górę to 2.5kg. strzela pionowo. Myślę o zmiksowaniu gazu i steru wysokości w aparaturze tylko nie wiem czy uda mi się by było to aktywne tylko w trybie stable.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 00:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3781
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Latałem dzisiaj samolotem z iNav i całkiem spoko się to zachowywało, znacznie lepiej chodzi horyzont itp. Muszę jeszcze wytrymować pozycję lotek itp. oraz tryby automatyczne ale wygląda na to że będzie spoko. tutaj najnopowsyz plik.

http://baliniak.2box.pl/qq/inav_1.2.1_KFC32-02.zip


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 11:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 kwie 2013, 17:09
Posty: 23
Lokalizacja: Hutki
Nasuwa mi się pytanie czy na tym sofcie po wyznaczeniu trasy model musi mieć kontakt z aparaturą, czy można wyłączyć radio i czekać na powrót podziwiając widoki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 17:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 15 paź 2012, 11:37
Posty: 70
Lokalizacja: BRZEG
witam
mam problem z autopowrotem skrzydło obniża mocno wysokość ,jaki parametr mam zmienić?
pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 21:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3781
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
stach pisze:
Nasuwa mi się pytanie czy na tym sofcie po wyznaczeniu trasy model musi mieć kontakt z aparaturą, czy można wyłączyć radio i czekać na powrót podziwiając widoki.


Do sprawdzenia... ;-)

stach pisze:
Nasuwa mi się pytanie czy na tym sofcie po wyznaczeniu trasy model musi mieć kontakt z aparaturą, czy można wyłączyć radio i czekać na powrót podziwiając widoki.


Dla mojego softu jest kompensacja wysokości na zakrętach:

http://kfc32.direk.info/index.php?title=Samolot-step4

w iNav jeszcze nie rozgryzłem, jak rozpracuje to opiszę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1738 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 116  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.