Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 15 wrz 2019, 09:19

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1914 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 128  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 26 sty 2014, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
Marcin jest możliwość podpięcia czujnika prądu np. pitlaba czy zostaje nam tylko napięcie?
Drugie pytanko da rade dorobić wejścia analogowe np. pod czujniki temperatury?

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 26 sty 2014, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4068
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Wejście na czujnik prądu jest... zapomniałem dopisać zaraz dopiszę. A czujnik temperatury jest w gyro i działa już w OSD zwykłym jak i tym...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 26 sty 2014, 23:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
To elegancko,teraz tylko zbierać $ :mrgreen:

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 09:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
Czy jest Marcinie miejsce na jakiś stabilizator napięcie do zasilania elektroniki układu żeby nie wyposażać się w jakieś Bec-e - bo z zdjęć to nie bardzo można coś wywnioskować. A osobno wejście na zasilanie serw itp. No i chyba pod taką płytkę to już trzeba do konfiguratora dołożyć następna planszę z zakładkami ( MisionPlaner ;-) )

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4068
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
krzysztof21 pisze:
Czy jest Marcinie miejsce na jakiś stabilizator napięcie do zasilania elektroniki układu żeby nie wyposażać się w jakieś Bec-e


Marne szanse - jak mawiają we Francji ;-) Nie ma miejsca poza tym jeżeli jest mały model to i z BEC w silniku poleci, a jak większy to i tak duży BEC potrzebny.

krzysztof21 pisze:
A osobno wejście na zasilanie serw itp.


Jest wejście na osobne zasilanie serw. Nie wiem czy przypadkiem małego moda nie zrobię jeszcze aby zasilanie z PWM1 szło zawsze na płytkę a serwa można było zasilić albo z zew. BEC'a albo zewrzeć zasilanie PWM1 i pozostałych kanałów serw. Wtedy IMU miało by "ładniejsze" zasilanie.

krzysztof21 pisze:
No i chyba pod taką płytkę to już trzeba do konfiguratora dołożyć następna planszę z zakładkami ( MisionPlaner )

Zobaczymy... na PW często pytają mnie o WP dla kopterów, a od strony GUI to w sumie jeden diabeł... Zobaczymy, nie obiecuje.

Do Wszystkich Tych co zgłosili się na PW w sprawie płytki to w weekend napisze co i jak bo teraz byłem trochę zajęty innym równie ważnym tematem ale o tym niebawem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 10:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
Cytuj:
trochę zajęty innym równie ważnym tematem ale o tym niebawem...
:mrgreen: no to sie będzie działo - jak ta zima tek dalej potrwa .


No dobra - na liniowy 7805 w obudowie TO220 w pionie ( czyli 3 dziurki w laminacie i 0.2cm2 widoku z góry nie ma miejsca ) trudno ale takie jak piszesz oddzielenie zasilania PWM1 od reszty z możliwością zalutowania_założenia_zworki to by było wskazane . (tak jak druga zworka do odseparowania +5V PWM1 od zasilania całej elektroniki na płytce - wtedy serwa ciągną sobie zasilanie z PWM1 czyli regulatora silnika a elektronika IMU z zewnętrznego BEC_lub_liniowego z pakietu . ? da się tak to rozegrać żeby było bez wiszących powypinanych + z wtyczek i odcinania ścieżki na "KFC_pleynie" :idea: :?:

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 10:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4068
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
krzysztof21 pisze:
No dobra - na liniowy 7805 w obudowie TO220 w pionie ( czyli 3 dziurki w laminacie i 0.2cm2 widoku z góry nie ma miejsca ) trudno


No wiesz jeszcze jakieś kondzioły do filtrowania... ciasno jest ;-)

Docelowo zrobię jak napisałem, a teraz da się to zrobić trzema sprawnymi cięciami i 2 krosami ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 10:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
Z tym MisionPlanerem to może trochę szybko sie wyrwałem ale jakby RTH działało to juz będzie z górki . I wtedy tylko w czasie lotu żeby sie dało którymś AUX zatrzaskiwać PH z krążeniem w jakimś promieniu sprawa na potem to "Zatrzaskiwać" z 2-4 punkty po drodze w locie z możliwością włączenia "LPP - Leć Po Punktach". Pełnia Szczęścia na ta chwilę ;-)

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1860
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Dobre zasilanie potrzebuje miejsca na płytce , a KFC32FTB ma wszystko co potrzebne i nie widzę potrzeby upychania więcej. Ja już okablowałem i i sprawdzałem moduł. Zewnętrzny zasilacz jest najlepszym rozwiązaniem. W przeciwieństwie do kopterów w samolotach są serwa , które w trybie stabilizacji ciągle pracują i nie ma co oszczędzać na jednym z tańszych elementów modelu FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
No nie załapałeś - nie chodziło mi o tworzenie zasilania na KFC dla wszystkiego w modelu - a tylko zasilania osobno dla samego KFC ( a dla serw i tak trzeba BEC ale troche niekorzystnie jest zasilać ze wspólnego stabilizatora IMU i serwa) . Tak dla jasności ;-)
Na razie jest jak jest - ale pewnie będzie v.2 tak jak z KFC dla copterów i tam pojawiło sie parę "przydasię" jak układ do usb i dodatkowy UART na tej samej wielkości płytki , wiec czasem daje się coś wcisnąć choć niby już ciasno .

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1860
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
IMU ma swój stabilizator liniowy3,3V i nie ma sensu dokładać dodatkowego stabilizatora na 5 V.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
Cytuj:
IMU ma swój stabilizator liniowy3,3V
no i jestem w kropce :?: bo IMU jako takie (czyli STM i jego sensory ) to wydaje się pracuje tak jak w KFC do copterów na 5V (i to z regulatora silnika czyli PWM1) - a 3,3V to pewnie potrzebne do RMF działającego jako eleres . Ale może sie mylę i stad moje wcześniejsze zupełnie niezobowiązujące propozycje .

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1860
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Tylko układ OSD jest na 5V cała reszta to 3,3V dla jasności


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 lut 2014, 01:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9185
Lokalizacja: Bytom
Ja już dawno temu wypracowałem sensowny schemat zasilania samolotu. IMU/FC/AP, Odbiornik RC i ewentualnie OSD zasilamy z regulatora od silnika, a serwa z osobnego BEC'a. Taki układ sprawuje się najlepiej.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 lut 2014, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1860
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Chwała Ci. Gdzie można zobaczyć ten schemat?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1914 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 128  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.