Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 26 maja 2018, 20:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1877 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 23 lip 2017, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 846
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Albo masz pal z ntsc pomieszane

_________________
Mini X KFC32 + KFCOSD + eLeReS + GPS + MAG + Gimbal ,
Patyczak 1000 + FY30A + IA6B(batmod) + PZ4020 + TS353
Twin 1600 , Kombat 1100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 lip 2017, 22:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 15
Lokalizacja: Ursynów City
marbalon pisze:
Aaaa... to e w GUI się pokazało to oznacza że kontroler wykrył kostkę OSD... ale wychodzi na to że u Ciebie albo kabelkologia jeszcze coś nie tak albo już nie wiem co...


Cześć,

w końcu udało mi się siąść.
Kable - sprawdziłem
napięcie sprawdziłem wskazało 11 i przy nadajniku jak i kamerce
Jestem przekonany, że ustawione jest na PAL

Ponownie sprawdziłem nadajnik video i kamerę z OSD Remzibi i działają poprawnie - osd pojawia się na ekranie

Pytanie: czy jeśli nadajnik pracuje poprawnie (na to wygląda) to czy na ekranie powinno się pojawić przynajmniej samo OSD? Czy jest mimo wszystko potrzebna z jakich powodów podłączona do KFC kamera?

A przy okazji dziękuję za cierpliwość :)

Najgorsze jest to, że jestem tydzień przed urlopem :(

Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 lip 2017, 22:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 722
Lokalizacja: Kraków
Bez podłączonej kamery powinieneś widzieć OSD na ciemno szarym tle.
Remzibi o ile pamiętam jest na tym samym chipie (MAX7456), więc jak odłączysz kamerę od remzibiego powininno być tak samo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 lip 2017, 15:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 15
Lokalizacja: Ursynów City
volender pisze:
Bez podłączonej kamery powinieneś widzieć OSD na ciemno szarym tle.
Remzibi o ile pamiętam jest na tym samym chipie (MAX7456), więc jak odłączysz kamerę od remzibiego powininno być tak samo.


W przypadku OSD Remzibi jest tak jak mówisz.
Po podłączeniu nadajnika do KFC niestety nic się nie pojawia.
Jestem pewny, że zasilanie do kamery jak i nadajnika jest z KFC. Wyjąłem gniazda odpowiadające za przesyłanie obrazu w kamerze i nadajniku i połączyłem z pominięciem KFC. Obraz na ekranie bazy się pojawił. Czyli problem leży w płytce jak na mój chłopski rozum ;-)
Tak?
Może muszę coś jeszcze gdzieś odhaczyć/połączyć aby się uruchomiło?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 lip 2017, 18:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 408
Lokalizacja: Kraków
Masz zaznaczonego ptaszka OSD w konfiguratorze ?
Zrób test: podlacz sam nadajnik bez kamery. Osd powinno byc widoczne na czarnym tle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 lip 2017, 19:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 15
Lokalizacja: Ursynów City
wiesiek_kr pisze:
Masz zaznaczonego ptaszka OSD w konfiguratorze ?
Zrób test: podlacz sam nadajnik bez kamery. Osd powinno byc widoczne na czarnym tle.


OSD w konfiguratorze jest zaznaczony.
test o ktorym wspomniales juz wykonalem. Nadal jest bluescreen.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sie 2017, 10:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 18 cze 2017, 21:55
Posty: 20
Lokalizacja: Katowice
Ciągle mam problem z uruchomieniem iNav na KFC32FTB - nie ma możliwości zbindowania.
Idzie to tak:

# feature -rx_ppm
Disabled RX_PPM

# feature rx_eleres
Enabled RX_ELERES

# save
Rebooting

# eleres_bind
Eleres not active. Please enable feature ELERES and restart IMU

#

Było to dyskutowane w temacie "Raptor V2 + KFC32FTB" , ale nic dalej się nie posunąłem.

Czy muszę zrezygnować z iNav na tej płytce (to ostatnia wersja http://4drones.pl/?22,pl_kfc32ftb-promocja!)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sie 2017, 11:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 408
Lokalizacja: Kraków
Sprawdź, czy wgraleś prawidłowy soft. Do plytkie FTB ma mieć w nazwie kfc32, bez F3.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sie 2017, 14:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 18 cze 2017, 21:55
Posty: 20
Lokalizacja: Katowice
Tak, był wgrany dwukrotnie w najnowszej wersji, a jak nie działało to różne inne wersje, które albo nie działały wcale (F3), albo nie pozwalały zbindować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sie 2017, 16:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 408
Lokalizacja: Kraków
W eleresie masz najnowszy soft? Wprawdzie były problemy z utratą zasięgu, ale może i nie da sie przez to zbindować?
Ja latam na inav 1.7.1 i wszystko śmiga.

Edit:

Wybrałeś zgodnie z sugestia Marcina w zakładkach wszystko co trzeba.
viewtopic.php?p=519482#p519482


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sie 2017, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
Problem z bindowaniem może wynikać z rożnych częstotliwości (inna w nadajniku eleresa a inna ustawiona w inav)
zmiana częstotliwości przez CLI
Kod:
eleres_freq = 435.000


@wiesiek_kr dalej masz problemy z utratą zasięgu ? Ja nie mogę sobie z tym poradzić.

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sie 2017, 19:05 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 408
Lokalizacja: Kraków
Nie ma zadnych problemów. W eleresach wgrane najnowsze softy. Anteny to wlasnej roboty dipol w modelu a na nadajniku Zorba.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sie 2017, 19:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 842
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Grzeg pisze:
Ciągle mam problem z uruchomieniem iNav na KFC32FTB - nie ma możliwości zbindowania.
Idzie to tak:

# feature -rx_ppm
Disabled RX_PPM

# feature rx_eleres
Enabled RX_ELERES

# save
Rebooting

# eleres_bind
Eleres not active. Please enable feature ELERES and restart IMU



#

Było to dyskutowane w temacie "Raptor V2 + KFC32FTB" , ale nic dalej się nie posunąłem.

Czy muszę zrezygnować z iNav na tej płytce (to ostatnia wersja http://4drones.pl/?22,pl_kfc32ftb-promocja!)?



a nie powinno być tak

set rx_spi_protocol = ELERES
feature rx_spi
feature -rx_ppm

save

eleres_bind

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sie 2017, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3141
Lokalizacja: Olsztyn
Dexx pisze:
Problem z bindowaniem może wynikać z rożnych częstotliwości (inna w nadajniku eleresa a inna ustawiona w inav)
zmiana częstotliwości przez CLI

Grzeg, podejrzewam to samo co napisał Dexx...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 sie 2017, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 18 cze 2017, 21:55
Posty: 20
Lokalizacja: Katowice
Komenda ustawienia częstotliwości, tak samo jak inne komendy związane z ustawieniami Eleres'a nie działają, bo zwraca, że Eleres jest nieaktywny. Z kolei:
set rx_spi_protocol = ELERES
Nie działa wcale, ale to powtórzenie wybrania z listy odbiornika po SPI i protokołu Eleres, co jest zrobione.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1877 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.