Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 27 cze 2017, 21:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1811 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 117, 118, 119, 120, 121  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 02 kwie 2017, 21:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 319
Lokalizacja: Kraków
No to dziś sprawdziłem czy w Drewniaku zadziała Auto Launch:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 kwie 2017, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3871
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Zrobiłem to samo dokładnie za pierwszym razem... gaz trzeba dać ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 kwie 2017, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 78
Lokalizacja: Katowice
:cry:
marbalon pisze:
- ale można zrobić inny trik... zaznaczyć feature CHANNEL_FORWARDING i SERVO_TILT. Wtedy SERVO_TILT zajmuje kanał 6 i 7, a na kolejnych masz kolejne kanały AUX czyli na 8 kanale AUX1, a na 9 i 10 kanale KFC - czyli złącze pantilt są AUX2 i 3. Jak odznaczysz SERVO_TILT as zostawisz samo CHANNEL_FORWARDING to na złączu pantilt będzie odwzorowanie kanału AUX4 i AUX5


Próbowałem wykorzystać tą metodę, ale mimo wielu prób wybrany kanał RC (u mnie to kanał AUX 1 w zakładce Receiver) nie chce się zamapować do wyjść serwo1 lub serwo 2 dla Gimbal/PanTilta w KFC 32FTB.
Nawet jak zaznaczam Forward aux channels to servo outputs i w zakładce Sevos zaptaszkowuję wszystkie serwa jako A1. Wtedy działają wszystkie serwa (kierunek, wysokość i klapy) ale żadnej reakcji serw gimbala :cry:

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 kwie 2017, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3871
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Eee to nie tak do końca działa... Channel forwarding działa tak że od pierwszego wolnego kanału po lotkach i pantilcie zaczynają się kolejne kanały AUX i tak np. dla zajętych 5 kanałów przez samoloty i lotki mamy na kanale 6,7,8 AUX'y 1,2,3, przy czym kanały 6,7,8 na KFC32FTB nie sa wyprowadzone, potem serwo pantilta 1 i 2 powinny być obsługiwane kanałem AUX4 i AUX5. Ta konfiguracja powinna działać o ile nie zaznaczymy pantilta, tylko nie wiem czy klapy się nie wtrącą po drodze i nie przesuną o 2 kanały całości bo nie wiem czy będą dodane do custom mixera.

Ale zrób inaczej. Podłącz serwo do pantilta i kolejno wybieraj sobie potencjometr apki do Aux1 i zobacz czy reaguje, tem Aux2 itd aż znajdziesz na jakiego auxa reaguje. W channel forwarding nie można zmieniać który kanał steruje serwem, ale można pokombinować aby nie było kolizji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 kwie 2017, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 78
Lokalizacja: Katowice
W mojej DX8 mam tylko AUX1 - 4 i dla żadnego z nich nie wychodzi sterowanie do serwa gimbala (podłączone mam tam serwo). W zakładce Receiver reagują wejścia AUX1 - 4. Może musiałbym mieć apkę z dodatkowymi kanałami, ale nie mam :-(

EDIT:

Posprawdzałem jeszcze raz mapowania w iNav i wygląda to tak, że bez względu na to który AUX jest zamapowany w zakładce Servos to do serw sterowanie jest wyprowadzane zawsze tak samo, tak jak na tym obrazku:

Obrazek

Zawsze ptaszek kieruje sterowanie z zaznaczonego AUXa (A1, A2 ... - ja sprawdziłem do A4) do jednego z wyjść KFC (tak jak na rysunku: Servo 2 - Servo 5, natomiast Servo 0, 1 , 6 i 7 nie mają odzwierciedlenia w wyjściach na płytce KFC). I nie ma żadnego znaczenia który to jest AUX bo zawsze mapowanie działa identycznie - można je zmapować tylko na jedno z czterech wyjść (lub ich kombinację przy zaznaczeniu większej ilości ptaszków). Na serwa PanTilta w żadnym wypadku nie da rady - nigdy nie reaguje (zaznaczanie/odznaczanie serwa gimbala w ustawieniach nic nie zmienia). Jeśli nie będzie takiej możliwości, to dosyć spory brak funkcjonalności iNav'a na KFC32FTB :-( :-( :-(

Ale może jest jeszcze coś, co pomoże rozwiązać problem? Może ktoś już sterował gimbalem z KFC32FTB + iNav i może podzielić się swoim rozwiązaniem?

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 kwie 2017, 18:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 78
Lokalizacja: Katowice
marbalon pisze:
Podłącz serwo do pantilta i kolejno wybieraj sobie potencjometr apki do Aux1 i zobacz czy reaguje, tem Aux2 itd aż znajdziesz na jakiego auxa reaguje. W channel forwarding nie można zmieniać który kanał steruje serwem, ale można pokombinować aby nie było kolizji.


Rzeczywiście, coś w tym jest co pisze Marbalon. Spędziłem trochę czasu przy definiowaniu mikserów z konsoli CLI przy podłączonych serwach do wszystkich wyjść KFC. I ewidentnie widać, że raz zdefiniowany mikser się zmienia po wpisaniu kolejnego :-(. Pierwszy mikser na rysunku (smix 0) mapuje AUX1 do wyjścia S2 gimbala (pod warunkiem, że nie ma zdefiniowanych innych mikserów). Po dodaniu kolejnych (smix 1 - 6), potrzebnych do zmiksowania miniTalona, pierwszy mikser nadal steruje S2, ale już z AUX3.

Obrazek

Może nie do końca mam to co chciałem (nie udało mi się wysterować S1 gimbala), ale tyle powinno mi wystarczyć.

P.S.
Trochę uzupełniłem opis:
https://docs.google.com/document/d/1aj1 ... sp=sharing

_________________
Pozdrawiam
Adam


Ostatnio zmieniony piątek 07 kwie 2017, 21:52 przez adam.pc, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 kwie 2017, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3871
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Piękne dzięki Adam za te opisy itp. Niedługo wyjdzie nowa płytka mam nadzieje bo czekam na części i masz w prezencie gratis nową wersję, a ona ma 10 wyjść PWM a więc możesz robić co chcesz ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 kwie 2017, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 78
Lokalizacja: Katowice
Jestem przekonany, że sporo osób z niecierpliwością będzie oczekiwać na nową wersję płytki. Ja też :lol:

A tak wygląda moje stanowisko testowe dla KFC32FTB + iNav:

Obrazek

A model już prawie gotowy na przyjęcie KFC:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 18:26 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 124
Lokalizacja: Filipów
Witam, mam problem z danymi nt. napięcia i natężenia prądu płynącego z pakietu. Pakiet jest zasilany z ESC, a pomiar dokonuje się w sposób pokazany mi przez marbalona. Obrazek
Po podłączeniu wszystkiego, na ekranie pojawiają się dane, które nie są prawdziwe, napięcie ~6,8V, mimo 3S pakietu, oraz natężenie stale 0A, bez względu na obroty silnika. Macie pomysł, co może być nie tak?

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 18:36 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1333
Lokalizacja: Breslau
4V3 JA pisze:
napięcie ~6,8V, mimo 3S pakietu

trzeba skalibrować, podbij mnożnik

4V3 JA pisze:
natężenie stale 0A

a te dane to skąd mają być jak czujnika prądu brak :)

4V3 JA pisze:
Pakiet jest zasilany z ESC
nie nadążam za tymi nowinkami ;)

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3871
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Mam prośbę, abyście przy okazji pisali na jakim sofcie, bo łatwiej potem wskazówki podawać.

Wszystkie wskazówki podane przez kolegę zybyzy jak najbardziej słuszne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 18:49 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 124
Lokalizacja: Filipów
zybyzy pisze:
4V3 JA pisze:
natężenie stale 0A

a te dane to skąd mają być jak czujnika prądu brak :)

Mam czujnik, niezamontowany do płytki, taki http://4drones.pl/?30,pl_czujnik-pradu-50a
W sumie to mam zagwozdkę, w jaki sposób go podłączyć, bo ma takie 3 nieopisane cienkie nóżki, i nie wiem, co gdzie podłączyć. Obrazek
takie połączenie wystarczy?
zybyzy pisze:
4V3 JA pisze:
Pakiet jest zasilany z ESC
nie nadążam za tymi nowinkami ;)

Płytka* ;)

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3871
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Te trzy przewody podłączasz do płytki na prost zgodnie z PDF na stronie sklepu. A do tych wielkich padów czujnika prądu dajesz zasilanie z pakietu na przelot, kierunek dowolny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 19:25 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 124
Lokalizacja: Filipów
Obrazek
W ten sposób?

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 19:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3871
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Nieee ! to będzie zwarcie! jak poniżej, pomiar pakietu miałeś ok tylko mi się zmazał z rozpędu ;-)


CWsvSbA.jpg
CWsvSbA.jpg [ 197.78 KiB | Przeglądany 303 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1811 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 117, 118, 119, 120, 121  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.