Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 28 maja 2017, 15:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 25 mar 2017, 08:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 758
Lokalizacja: Legnica
Może częstotliwość bazową Eleresa masz źle ustawioną? Sprawdź na jakiej pracuje Tx i ustaw taką w FTB :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 mar 2017, 10:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 72
Lokalizacja: Katowice
W nadajniku eleresa mam 435 i tak też mam w iNAVie ustawione:

# get eleres_freq
eleres_freq = 435.000
Allowed range: 415 - 450


Ale na pocieszenie ruszył mi GPS :-)

_________________
Pozdrawiam
Adam


Ostatnio zmieniony sobota 25 mar 2017, 10:25 przez adam.pc, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 mar 2017, 10:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
adam.pc pisze:
W nadajniku eleresa mam 435 i tak też mam w iNAVie ustawione:

# get eleres_freq
eleres_freq = 435.000
Allowed range: 415 - 450

Mi sparowal kiedy najpierw włączyłem parowanie w INAV a potam włączyłem TX w trybie parowania.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 mar 2017, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 72
Lokalizacja: Katowice
Tak właśnie robię i ciągle mam:

# eleres_bind
Waiting for correct bind signature....
Bind timeout!


EDIT:
Wróciłem z softem w KFC32 do oryginalnego KFC i zbindowałem bez problemu. Ponowne przejście do iNAV i nadal nie binduje :evil:

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 mar 2017, 12:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 757
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
U mnie zadziałało bez problemu ( taka kombinacja i kolejność poleceń dla INAV 1.6) :
feature rx_eleres
feature -rx_ppm
save

set eleres_freq=435
save


//wracamy znów do konsoli i bindujemy poleceniem

eleres_bind

po set eleres_freq koniecznie musi być save bo inaczej nie zapamięta częstotliwości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 mar 2017, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
radokizi pisze:
marbalon pisze:
- na odpiętej baterii od regulatora przejdź do zakładki motors, włącz sterowanie suwaczkami i daj master suwak na maksa

Ale ten suwak jest w zakresie 1000-2000... Więc nie odzwierciedla mojego zakresu thr...
Chyba, że czegoś nie dokonfigurowałem... kalibracja drążków np.... muszę poszukać bo nie znalazłem tego jeszcze...

Ok, kalibrację ESC ogarnąłem, tryby lotu itd też i... poległem na uzbrojeniu. Za Chiny Ludowe nie jestem w stanie tego zrobić. Niby wszystko ok, jest FIX, kalibracja zrobiona - świeci na zielono, a uzbroić się nie chce. Help, help, help... Wsad to INAV 1.6.1.

Drugi problem to poziome pasy na obrazie. Czy to eleres z kfc32ftb mi sieje na wizję? Mój VTX to znany Partom. Sprawdziłem już kamerę, po zmianie na wyjście z Mobiusa to samo, wyłączałem dodatkowe BEC-e, w zasadzie to tylko eleres został a jego nie mam za bardzo jak wyłączyć. Odległość anteny eleresa od VTX to około 45cm. W zasadzie to na zasięg chyba powinno mieć wpływ a nie na zakłócenia? KFC32FTB ma podobno wbudowany filtr zasilania video więc... Jakiś trop?

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 mar 2017, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3819
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
radokizi pisze:
Niby wszystko ok, jest FIX, kalibracja zrobiona - świeci na zielono, a uzbroić się nie chce. Help, help, help... Wsad to INAV 1.6.1.


Kalibracja ACC 6 punktowa zrobiona ? Na pierwszej zakładce po prawej są wykrzykniki co mu nie pasuje.

radokizi pisze:
Drugi problem to poziome pasy na obrazie. Czy to eleres z kfc32ftb mi sieje na wizję? Mój VTX to znany Partom. Sprawdziłem już kamerę, po zmianie na wyjście z Mobiusa to samo, wyłączałem dodatkowe BEC-e, w zasadzie to tylko eleres został a jego nie mam za bardzo jak wyłączyć. Odległość anteny eleresa od VTX to około 45cm. W zasadzie to na zasięg chyba powinno mieć wpływ a nie na zakłócenia? KFC32FTB ma podobno wbudowany filtr zasilania video więc... Jakiś trop?


Pokaże te zakłócenia...

Często jest tak że antena eleresa sieje po kablach kamery/VTX i się obraz krzaczy, łatwo zweryfikować wyłączając telemetrię dla testu, wtedy RX nic nie nadaje i wszystko jasne.

adam.pc pisze:
Wróciłem z softem w KFC32 do oryginalnego KFC i zbindowałem bez problemu. Ponowne przejście do iNAV i nadal nie binduje

A biała diodka od eleresa Ci mruga na iNav ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
marbalon pisze:
radokizi pisze:
Niby wszystko ok, jest FIX, kalibracja zrobiona - świeci na zielono, a uzbroić się nie chce. Help, help, help... Wsad to INAV 1.6.1.


Kalibracja ACC 6 punktowa zrobiona ? Na pierwszej zakładce po prawej są wykrzykniki co mu nie pasuje.


Kalibracja zrobiona, wszystko świeci na zielono a nadal nie uzbraja się.
Mam pewne podejrzenia a mianowicie na OSD wyświetla mi, że mam throttle 17 a nie zero kiedy mam hebel całkiem u dołu. Natomiast kiedy mam na max do góry wyświetla 91. Czy to słuszny trop?

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3819
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Czyli zakres w aparaturze zwiększyć dla drążkó na 115-120% i będzie ok ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
marbalon pisze:
Czyli zakres w aparaturze zwiększyć dla drążkó na 115-120% i będzie ok ;-)

Dałem na maxa po 120% i teraz mam zakres 10-99 na OSD.

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 21:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3819
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Nie sugeruj się OSD. Wejdź do GUI i zobacz czy drążki chodzą w zakresie 1050-1950 około. Jak nie to pokombinuj w aparaturze aby poszerzyć zakresy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
marbalon pisze:
Nie sugeruj się OSD. Wejdź do GUI i zobacz czy drążki chodzą w zakresie 1050-1950 około. Jak nie to pokombinuj w aparaturze aby poszerzyć zakresy.

W tej chwili mam throttle 1106-1999. Czy musi być poniżej 1100, żeby dało się uzbroić go? Nie ma gdzieś w INAV kalibracji aparatury?

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3819
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
w iNav/Betaflight/Cleanflight nie robili takich ficzerów, bo w sumie sama konfiguracja aparatury w większości nie jest skomplikowana. Dasz radę! ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 21:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
marbalon pisze:
w iNav/Betaflight/Cleanflight nie robili takich ficzerów, bo w sumie sama konfiguracja aparatury w większości nie jest skomplikowana. Dasz radę! ;-)

Wstyd się przyznać ale... trudno trzeba posypać głowę popiołem... Miałem rewers na YAW w aparaturze włączony upssssss

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 mar 2017, 21:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 72
Lokalizacja: Katowice
Podczas konfigurowania Inav1.6.1 na KFC32FTB dla mini Talona wyszukiwałem informacji głównie na forum i weryfikowałem w praktyce. Postarałem się wszystkie te informacje spisać w jednym miejscu. Nie są one kompletne, ale może komuś pomogą w swojej konfiguracji:

https://docs.google.com/document/d/1aj1dmNRKCLz8iEBttCIlrpe-hc97qjRt6lOgRsZe59E/edit?usp=sharing

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.