Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 24 lis 2017, 19:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1867 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121 ... 125  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 23 mar 2017, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
wrzech pisze:
Jest możliwość włączenia w kfcftb vtail dla sybowca? Coś nie mogę znaleźć i nie wiem jak ma minitalon teraz latac ;)

W trybie passthru z włączonym mikserem w aparaturze ;)
A tak na poważnie to w aparaturze na pewno trzeba włączyć a w kfc.... ktoś, coś?

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 mar 2017, 11:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 213
Lokalizacja: Tychy
radokizi pisze:
W trybie passthru z włączonym mikserem w aparaturze ;)
A tak na poważnie to w aparaturze na pewno trzeba włączyć a w kfc.... ktoś, coś?


Niczego w aparaturze nie włączasz.. Musi być w mikserze FC albo wcale. Ustawiając to w aparaturze, kfc nie będzie poprawnie działał, chyba że w passthru.

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 mar 2017, 11:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
wrzech pisze:
Ustawiając to w aparaturze, kfc nie będzie poprawnie działał, chyba że w passthru.

To jak według Ciebie będzie działał tryb właśnie passthru?

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 mar 2017, 11:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 371
Lokalizacja: Kraków
Ale jak do KFC32ftb wgracie Inav to na takim setupie ludzie lataja Talonami. Na pewno jest gotowy standardowy preset do samolotu, ale można sie pobawić custom mix.


Edit: link do Custom MIX
https://www.rcgroups.com/forums/showpos ... count=5027


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 mar 2017, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Verid pisze:
Baqsthc pisze:
Bez kompasu tylko płatowce mogą pokazać strzałkę, ale nie wiem czy akurat KFC ma taką możliwość

Jeżeli mówimy o KFC32FTB to ma.


KFC32FTB nie ma kompasu!!!


wiesiek_kr pisze:
Ale jak do KFC32ftb wgracie Inav to na takim setupie ludzie lataja Talonami. Na pewno jest gotowy standardowy preset do samolotu, ale można sie pobawić custom mix.
Edit: link do Custom MIX
https://www.rcgroups.com/forums/showpos ... count=5027


Niestety KFC32 nie miał mixera vtail , ale na inav da rade tak jak sugeruje Wiesiek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 mar 2017, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 833
Lokalizacja: Legnica
Nie chodziło o samo posiadanie kompasu w FTB tylko czy soft samolotowy obsługuje "strzałkę bez kompasu" z samych danych GPS :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 mar 2017, 17:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10481
Lokalizacja: Mikoszewo
marbalon pisze:
KFC32FTB nie ma kompasu!!!

Baqsthc pisze:
Bez kompasu tylko płatowce mogą pokazać strzałkę, ale nie wiem czy akurat KFC ma taką możliwość

:mrgreen: ...przysnęło się, co...?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 mar 2017, 17:56 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 371
Lokalizacja: Kraków
Baqsthc pisze:
Nie chodziło o samo posiadanie kompasu w FTB tylko czy soft samolotowy obsługuje "strzałkę bez kompasu" z samych danych GPS :)



Jako dowód jeden z moich filmów, a gwarantuje ze kompasu nie mam:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 mar 2017, 18:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Tak, w płatowcach nie trzeba kompasu, o ile latamy szybciej niż wieje wiatr to można zakładać że strzałka działa poprawnie ;-)

Przepraszam za zamieszanie ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 mar 2017, 21:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 sty 2013, 21:56
Posty: 172
Lokalizacja: Kraków
Hej marbalon,

Problem jest ze KFC32FTB z GPS-em z 4drones z mixerem QuadX nie wyświetla ŻADNEJ STRZAŁKI, mimo ze w konfiguracji OSD kierunek do bazy jest aktywny.

Zerknij na poprzednią stronę, tam są screeny z konfiguracyjnego toola: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=18005&start=1740#p510701

Z dokumentacji i filmików kolegów wynika:
- strzałka kierunku do bazy wymaga samego GPSa - ok , mam
- strzałka wymaga GPS fix - ok, testowałem z fixem, gdy uzbrajam silniki OSD pokazuje komunikat o zapisaniu bazy, min 6sat miałem
- na filmach strzałka jest widoczna przed uzbrojeniem silników - PROBLEM , u mnie przed albo po uzbrojeniu silników strzałka się nie wyświetla w ogóle

Będę wdzięczny za pomoc


Edit do postu kolegi Baqsthc:
"Tak, w płatowcach nie trzeba kompasu, o ile latamy szybciej niż wieje wiatr to można zakładać że strzałka działa poprawnie " - ja rozumiem to tak, że kompas jest potrzebny gdy model jest w miejscu. Strzałka powinna być widoczna w stojącym kopterze bez kompasu ALE będzie pokazywać bzdury i dopiero jak lecimy do przodu to będzie dobry kierunek. Za to ja CHCĘ ZOBACZYĆ STRZAŁKĘ NA OSD :-? nawet jak by miała pokazywać bzdury - dokładnie takiej możliwości jeszcze nikt nie zanegował w tym wątku.


Ostatnio zmieniony czwartek 23 mar 2017, 21:34 przez Rumburak, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 mar 2017, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 833
Lokalizacja: Legnica
QuadX a przed chwilą była mowa że strzałka bez kompasu działa tylko w płatowcach... Czyt. Samolotach. Koptery muszą mieć kompas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 mar 2017, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 96
Lokalizacja: Katowice
Wgrałem do KFC32 soft iNav 1.6.1 i pojawił mi się problem z bindowaniem eleresa. Z konsoli wprowadziłem sekwencję, po której nastąpił reset:

# feature rx_eleres
Enabled RX_ELERES

# save
Saving
Rebooting


Po resecie wprowadziłem:

# eleres_bind

i mam komunikat:

Eleres not active. Please enable feature ELERES and restart IMU

Może ktoś wie w czym może być problem (w wersji 1.4 bidowałem z tym samym nadajnikem i nie było większych kłopotów)?

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 mar 2017, 22:09 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 68
Lokalizacja: Ruda Śląska
Włączanie elersa było wcześniej:

feature rx_eleres
feature -rx_ppm
save
set eleres_freq=434 na moja freq -> tutaj podajesz częstotliwość na jakiej pracuje eleres, jeśli jest inna niż domyślna
save
eleres_bind

W takiej kolejności i działa od razu.

Pozdrawiam.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; Skywalker X6; SW 1680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 mar 2017, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 833
Lokalizacja: Legnica
@Rumburak wydaje mi się że przy mikserze quad strzałka jest wyłączona na amen żeby zamieszania nie wprowadzać. Gadaj z Marbalonem na ten temat. I rada, nie odnoś się do wpisu następnego po tym w którym odniesienie umieszczasz, bo łatwo można to przeoczyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 mar 2017, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 96
Lokalizacja: Katowice
Dzięki za wskazówki. Jest już trochę lepiej, ale nie do końca.
Po poleceniu
# eleres_bind
nie mam już komunikatu o braku odblokowanego eleresa, ale za to mam:
Waiting for correct bind signature....
Bind timeout!

bez względu na to w jakim trybie mam nadajnik eleresa w momencie wydawania polecenia (włączony normalnie czy włączony z przyciskiem bindowania) :-(

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1867 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121 ... 125  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Szymon i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.