Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 23 cze 2017, 11:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 19 mar 2017, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 722
Lokalizacja: lubelskie
Ja przez KFC32FTB nigdy nie mogłem poprawnie zrobić kalibracji ESC w moich lataczach .Dlatego wpinaam regulator bezpośrednio do odbiornika RC i drągami aparatury (MAX-MIN) robię kalibrację a dopiero potem podłączam ESC do KFC32 i wszystko wtedy bangla.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:Turnigy9x+Frsky 60mW+helik13dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Path 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 mar 2017, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3855
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Co do kalibracji to przeczytałem manuala i generalnie powinien przyjąć standardową procedurę. Czy pikanie pokrywa się z manualem ? Najpierw 2 piknięcia a potem piknięcia wyliczające liczbę cel itp. ?

Co do rozwoju to myślę że lepiej przejść od razu o na iNav o ile chce się korzystać z WP itp. Nie mniej jest to podobna filozofia do starego KFC bo to nadal rozwiązanie z rodziny MWC a więc filozofia podobna a dzięki najnowszym profilom itp. jeszcze łatwiejsza do konfiguracji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 mar 2017, 09:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
kolsek345 pisze:
Ja przez KFC32FTB nigdy nie mogłem poprawnie zrobić kalibracji ESC w moich lataczach .Dlatego wpinaam regulator bezpośrednio do odbiornika RC i drągami aparatury (MAX-MIN) robię kalibrację a dopiero potem podłączam ESC do KFC32 i wszystko wtedy bangla.

Nie byłoby problemu ale przy ftb.... chyba nie mam w co wpiąć ;)

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 mar 2017, 09:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3855
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
A wypnij serwa i włącz mikser kopterowy na chwilę i zrób od nowa. Generalnie kalibracja działa więc może w trybie samolotowym coś jest skopane...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 mar 2017, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
Skoro i tak zaczynam dopiero z kfc32ftb więc jednak od razu zdecydowałem przejść na INAV. Wgrałem, wstępnie skonfigurowałem i... nowy soft a stary problem. Jak skalibrować ESC?

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 mar 2017, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 722
Lokalizacja: lubelskie
Cytuj:
Nie byłoby problemu ale przy ftb.... chyba nie mam w co wpiąć ;)


No niestety musisz mieć zewnętrzny odbiornik aby zrobić kalibracje.Ja wygospodarowałem stary oryginalny odbiornik (i nadajnik) od aparatury Turnigy 9x i służy mi tylko do kalibracji nowych ESC.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:Turnigy9x+Frsky 60mW+helik13dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Path 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 mar 2017, 13:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3855
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
kolsek345 pisze:
No niestety musisz mieć zewnętrzny odbiornik aby zrobić kalibracje


Nie musi... się uparłeś, nigdy nie używam zew. odbiornika.

Jedyne co musisz to mieć pewnośc że IMU i regulator są osobno zasilane:

- o ile nie zwierałeś żadnych 5V na złączach PWM to ustaw mixer Quadcopter save&reboot.
- wepnij regulator w złącze PWM2.
- W zakładce Configuration zaznacz opcję Enable PWM outputs, oraz wybierz protokół Normal PWM - save & reboot
- na odpiętej baterii od regulatora przejdź do zakładki motors, włącz sterowanie suwaczkami i daj master suwak na maksa
- podepnij baterię, poczekaj na piknięcia odpowiedzialne za wykrycie MAX gazu i daj master suwaczek zupełnie na dół

To tyle. Jeżeli masz problem z rozdzieleniem 5V regulatora od 5V płytki to po prostu wypnij z wtyczki od ESC środkowy przewód na czas kalibracji.

Piszę z terenu więc mogą być trochę inne oznaczenia na przyciskach i ptaszkach bo z głowy piszę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 08:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
marbalon pisze:
- na odpiętej baterii od regulatora przejdź do zakładki motors, włącz sterowanie suwaczkami i daj master suwak na maksa

Ale ten suwak jest w zakresie 1000-2000... Więc nie odzwierciedla mojego zakresu thr...
Chyba, że czegoś nie dokonfigurowałem... kalibracja drążków np.... muszę poszukać bo nie znalazłem tego jeszcze...

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 sty 2013, 21:56
Posty: 172
Lokalizacja: Kraków
Witam,

Mam problem z KFC32FTB które nie wyświetla strzałki do bazy ani wysokości mimo złapaniu ponad 10 satelit pod czas uzbrajania silników w quadzie. Pozycja GPS na OSD wyświetla się poprawnie, eLdIsp - też poprawnie pokazuje pozycje i nawet zapisuje bazę.

KFC32FTB - wersja bez baro ale z zamontowanym GPS od Marbalona.
Soft v72
Zamontowane w quadrokopterze.

Niestety nie mam nagrań, jedynie zrzuty z ekranu aktualnej konfiguracji:


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 591
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
masz działający magnetometr ? bez niego o ile się nie mylę nie będzie strzałki w quadzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 mar 2017, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 sty 2013, 21:56
Posty: 172
Lokalizacja: Kraków
Hej,

Płytka i GPS który mam to:
http://www.4drones.pl/?35,pl_kfc32ftb-a ... ing-quadow!
http://www.4drones.pl/?29,pl_gps-g9-gps-glonass

Więc kompasu nie mam.
Bardzo dziwne jest, że do wskazania kierunku do bazy potrzebny jest kompas bo teoretycznie jest zbędny.

Zrobiłem jeszcze jeden test:
- restart ustawień OSD, update czcionek
- sprawdzenie, że dalej na defaultowym ekranie 1 jest aktywny kierunek do bazy ( nieszczęsna strzałka)
- podpięcie baterii do koptera i czekam aż złapie satelity ( min 7)
- uzbrajam silniki, pojawia się komunikat o zapisaniu pozycji
- strzałki z kierunkiem do bazy dalej brak ....

Będę wdzięczny za sugestie bo bardzo zależy mi na strzałce z kierunkiem do bazy a nie chce mi się wierzyć że niezbędny jest do tego kompas...

Edit: Manual tutaj: http://baliniak.2box.pl/qq/KFC32-manual.pdf , strona 35 rzecze:
"- odległość oraz kierunek do bazy (wymagany GPS) "


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 mar 2017, 06:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 779
Lokalizacja: Legnica
Powiedz mi jak ma quad wskazać kierunek do bazy wisząc w miejscu albo lecąc do tyłu? Kompas jest niezbędny, koniec i kropka.

Bez kompasu tylko płatowce mogą pokazać strzałkę, ale nie wiem czy akurat KFC ma taką możliwość a nawet samoloty mogą się pogubić kiedy zaczną się cofać lecąc pod bardzo silny wiatr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 mar 2017, 07:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10033
Lokalizacja: Mikoszewo
Baqsthc pisze:
Bez kompasu tylko płatowce mogą pokazać strzałkę, ale nie wiem czy akurat KFC ma taką możliwość

Jeżeli mówimy o KFC32FTB to ma.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 mar 2017, 12:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 779
Lokalizacja: Legnica
Nie byłem pewny nie używałem go nigdy w płatowcu :) i


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 mar 2017, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 203
Lokalizacja: Tychy
Jest możliwość włączenia w kfcftb vtail dla sybowca? Coś nie mogę znaleźć i nie wiem jak ma minitalon teraz latac ;)

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.