Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 lip 2018, 19:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1885 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 122, 123, 124, 125, 126
Autor Wiadomość
Post: sobota 17 mar 2018, 14:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 paź 2010, 05:45
Posty: 91
Lokalizacja: Pszów
Nic z tego, nie "pluje danymi" przypuszczam że coś z zasilaniem dla tego pytam czy nie powinien jakiś led zaświecić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 kwie 2018, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 18 cze 2017, 21:55
Posty: 20
Lokalizacja: Katowice
Grzeg pisze:
Ponownie przeszukałem forum, ale z wcześniejszych rozważeń (viewtopic.php?f=10&t=18005&start=1785 ) dla mnie nie wynika,
czy jest możliwe sterowanie lotek z 8-kanałowej aparatury przy i iNav na KFC32FTB.
Czy dołożenie kanałów w nadajniku coś pomoże ? A może jeszcze inny sposób ?

Dołożyłem do nadajnika PPM Expander i na wyższym kanale udało się uruchomić klapy.
Aby dokończyć wszystko za jednym zamachem wgraliśmy najnowszy (dla tej płytki) iNaV i powstał następny problem:
poznikały niektóre wcześniej przyporządkowane do przełączników tryby: Return to Home, POSHOLD
Zmieniłem wersję na wcześniejszą, ale tryby nie wróciły.
Co z tym zrobić ?
Jestem już zdesperowany - znowu loty odwołane,
może konieczna jest wymiana na KFC32F3_INAV , ale czy tam te problemy są wyeliminowane?

Problem opanowany - przyczyna to pominięty GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 maja 2018, 18:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 275
Lokalizacja: W-wa
W trybie baro podczas skrętów model samolotu opada, pamięta ktoś jaki to był parametr?

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 88
Lokalizacja: Ruda Śląska
wojtekr pisze:
W trybie baro podczas skrętów model samolotu opada, pamięta ktoś jaki to był parametr?


Jeśli latasz na oryginalnym sofcie od KFC, to prawdopodobnie chodzi o parametr: ap_elevatorcomp

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 cze 2018, 16:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 275
Lokalizacja: W-wa
Podpowiedzcie gdzie się przełącza FS na RTH? Bo teraz mam STAB i model stara się lądować.

Dodam, ze to samolot :-)

I jeszcze ma pytanie o ADC zasilania video. Jak rozumiem jest tam 12bitowy przetwornik ale w moim egzemplarzu mam problem z odczytami a co za tym idzie ze wskazaniami. Już od około 8V mam wskazania 4095 i w przypadku zasilania 12V nie ma to sensu. Czy jest jakiś dzielnik do tego?

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 cze 2018, 22:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 17
Lokalizacja: Ursynów City
Prośba o pomoc w rozwiązaniu trzech problemów w moim KFC32FTB (soft v71)
1. na płytce ciągle świeci się czerwona dioda. Czy to dobrze czy źle?
2. jak daję gaz silnik milczy. Przy uzbrojonym silniku (ARM). Regulator jest ciepły
3. sztuczny horyzont działa na odwrót. Jest gdzieś możliwość przełączenia?

Z góry dziękuję za pomoc
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lip 2018, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 851
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
kola-83 pisze:
Prośba o pomoc w rozwiązaniu trzech problemów w moim KFC32FTB (soft v71)
1. na płytce ciągle świeci się czerwona dioda. Czy to dobrze czy źle?
2. jak daję gaz silnik milczy. Przy uzbrojonym silniku (ARM). Regulator jest ciepły
3. sztuczny horyzont działa na odwrót. Jest gdzieś możliwość przełączenia?

Z góry dziękuję za pomoc
Piotr


ad1. zasilanie świeci cały czas
ad2. jak zasilasz kfc z regla to musi troszkę się zagrzać . resztę poszukaj w ustawieniach może masz MOTOR_STOP
http://kfc32.direk.info/index.php?title=Instrukcja_obs%C5%82ugi_KFC32-tool
ad3. podłącz kamerkę i monitor a zobaczysz że działa ok . musisz patrzeć z punktu widzenia płytki a nie 3-ciej osoby a i musi być poprawnie skonfigurowane położenie płytki parametr IMU_UPSIDE_DOWN

_________________
Mini X KFC32 + KFCOSD + eLeReS + GPS + MAG + Gimbal ,
Patyczak 1000 + FY30A + IA6B(batmod) + PZ4020 + TS353
Twin 1600 , Kombat 1100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lip 2018, 22:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 17
Lokalizacja: Ursynów City
Niestety wyłączenie MOTOR_STOP nie pomogło
Podmieniłem regulatory - nie pomogło

Podczas testów stołowych gdy zasiliłem KFC za pośrednictwem regulatora pasek w GUI w oknie Knaały RC poprawnie się przesuwał. Ale już w oknie Złącze MOTORS pasek "silnik" stoi w miejscu (screen w ząłączeniu)
Obrazek
Kto ma jeszcze jakiś pomysł ? :-/

Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 lip 2018, 20:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 275
Lokalizacja: W-wa
Prośba o pomoc z ustawieniami. Fajnie jak by się ktoś znalazł w Warszawie lub okolicach, żeby się spotkać ale tu napiszę.

Główne problemy to:

1. Próby odpalenia RTH lub GPS Hold kończą się odlatywaniem quada w prawo, w kierunku przeciwnym niż pozycja startu i lekkim opadaniem.
2. Baro trzyma około 1m i to mi wystarcza, chyba, że może być lepiej- gąbka jest założona
3. Bardzo mały zakres gazu gdy przy Baro model wisi - kombinowałem z jakimiś deadband'ami ale bez rezultatu

Pewnie za dużo nowości na raz i ciężko mi ogarnąć wszystkie objawy na raz.


RTH zadziałało parę razy ale tylko jak quad był około 10m od bazy i gaz był na połowie a tryb był ustawiony na BARO, pozycja bardziejoddalona kończy się dryfem j.w.

W motor test wibracje są na poziomie 30 punktów.
Przy pierwszym starcie lekki dryf w prawo i Yaw - skompensowane trymowaniem i jest ok.
Soft najnowszy, nie iNav.

Silniki Sunnysky 2212 II 980, regle HW 40, kompas i GPS Drotek XL - widzi około 20 satelit

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 lip 2018, 14:48 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 275
Lokalizacja: W-wa
Kolejne poranne próby bez rezultatu.

Model wyważony, silniki i śmigła poniżej 20 punktów, wszystko z pdf'a skalibrowałem wraz z kompasem (na otwartym terenie).

Obecnie model nie dryfuje w zawisie ale cały czas ma trzy problemy:

- skakanie w BARO i strasznie mały deadband
- PosHold - testowałem na dużej przestrzenie i zauważyłem, że coś co brałem wcześniej jako dryf w rzeczywistości jest zataczaniem okręgów z coraz głębszym pochyleniem modelu.
- RTH podobnie jak wyżej tylko szybciej i gwałtowniej.

Mogę jeszcze zmienić GPS i zobaczyć ale wątpie, zeby on był walnięty.

poniżej konfiguracja - może tu jakieś debilizmy odwaliłem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1885 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 122, 123, 124, 125, 126

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.