Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 20 lis 2018, 19:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 894 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: czwartek 10 mar 2016, 21:51 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 10:14
Posty: 48
Wybaczcie, ale wszystkich 58 stron nie byłem w stanie przejrzeć. Jeśli odpowiedź padła, to bardzo proszę o numer posta/strony. jeśli nie, to:
- Mam nazę M-Lite (podniesioną do V2)
- Mam frsky

Jak to podłączyć, co kupić, czy będzie działać?
Tzn, rozumiem, że nazę łączę wg schematu V1/Lite, ale gdzie (i czy mogę) podłączyć telemetrię do frsky?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: czwartek 10 mar 2016, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Bez dodatkowego konwertera danych (szukaj opisów Pawelsky) w Lite/V1 nie dostaniesz danych telemetrycznych dla frsky.
Więc albo dodatkowy konwerter, albo dokupienie PMU V2, i wtedy OSD podłączasz przez interfejs CAN, który przy okazji wysyła dane dla telemetrii FrSky, więc aby dostać telemetrię wystarczy jeden dodatkowy kabelek z OSD do odbiornika.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: niedziela 03 kwie 2016, 16:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2011, 19:57
Posty: 974
Lokalizacja: Nowy Sącz
Pixhawk soft 3.3.3
Telemetria 1 - 433 moc 75mW kanał 423080
Telemetria 2 - misioosd zasilane 9,5v z przetwornicy, stabilne zasilanie testowane, karta SD sprawdzona.

Gdy aktywuje komunikację z telemetria 1 z ziemi za pomocą modułu wpietego w tablet OSD otwiera nowy plik i raportuje stan lotu i tak w koło.

Wypinam moduł telemetri 1 wtedy osd pracuje prawidłowo.

Wypinam przewód tx z osd (nadający z osd do pixhawka) osd pracuje ale pokazuje wyłącznie tryb lotu. Nie odbiera horyzontu, GPS, azymutu, v modelu.

Wydaje się że jest jakiś bug w sofcie, jak mam aktywny link telemetrii z ziemią na porcie 1 to osd świruje.

--------------

Poniżej rozwiązanie problemu. Tymczasowe bo nie wiem co sie stanie z danymi na OSD gdy spadnie link telemetrii.
- 3DR Radio + MisioOSD - połączenie wygląda tak:

MisioOSD ________APM_____________3DR Radio
GND_____________GND_____________GND
---_______________Rx______________Tx
Rx_______________Tx______________Rx
---______________+5V_____________+5V

_________________
----------------------
http://www.fpvdrones.pl
Encyklopedia FPV, RC Heli i nie tylko...
Szkolenie VLOS - pomoc w samokształceniu.

Realis familiam pater, mater et filii est.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: niedziela 03 kwie 2016, 18:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
pirzol pisze:
Wydaje się że jest jakiś bug w sofcie, jak mam aktywny link telemetrii z ziemią na porcie 1 to osd świruje.
Być może masz rację z tym bugiem, ale w sofcie PixHawka. Jak zaczyna gadać z groundStation to zapomina o obsłudze drugiego portu telemetrii. OSD łapie timeout (po 1 sekundzie), zamyka plik na karcie i raportuje.

pirzol pisze:
Wypinam przewód tx z osd (nadający z osd do pixhawka) osd pracuje ale pokazuje wyłącznie tryb lotu. Nie odbiera horyzontu, GPS, azymutu, v modelu.
To też normalne, bo APM wysyła dane dopiero wtedy jak mu się zaprogramuje jak szybko ma je wysyłać i co ma wysyłać. Jak odepniesz TX to OSD dostaje tylko message "HEARTBET" w którym jest tryb lotu i stan uzbrojenia.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: niedziela 03 kwie 2016, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2011, 19:57
Posty: 974
Lokalizacja: Nowy Sącz
. Podlaczenie jak powyżej i aktywowanie telemetrii powoduje pokazanie danych na osd. Zgaszenie linku telemetrii podtrzymuje dane na osd - przynajmniej przez minutę. Tyle sprawdzałem.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

.......
Sprawdziłem z minimOSD i w tej kombinacji działa.
Czyli problem jest niestety z misoOSD.

_________________
----------------------
http://www.fpvdrones.pl
Encyklopedia FPV, RC Heli i nie tylko...
Szkolenie VLOS - pomoc w samokształceniu.

Realis familiam pater, mater et filii est.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: wtorek 10 maja 2016, 18:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 20 mar 2012, 21:35
Posty: 17
Lokalizacja: Rawicz
Dzisiaj otrzymałem CAN do Nazy .Bardzo dziękuję Tylko nie wiem gdzie jest PIN 1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: wtorek 10 maja 2016, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Kiedy wszystko zawiedzie przeczytaj instrukcję obsługi :-) Na wtyczce z CAN pin 1 jest zaznaczony strzałką na plastiku wtyczki.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: wtorek 10 maja 2016, 21:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 20 mar 2012, 21:35
Posty: 17
Lokalizacja: Rawicz
Dzięki bardzo w dwóch parach okularów dojrzałem Niestety wzrok już nie taki jak kiedyś. :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: wtorek 25 kwie 2017, 13:18 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sty 2015, 11:02
Posty: 24
Lokalizacja: Augustowo
Cześć,

Mam pytanie dotyczące kolejności wyprowadzeń w "Misio OSD" gniazda "To FlightCtrl"
przy podłączeni OSD do Nazy v1

Proszę o info czy poniższa kolejność pinów jest prawidłowa
zaczynając od strony VTX:
1. <GPS RX>
2. <GPS GND>
3. <F1>
4. <F2>
5. <Sygnał M1>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: wtorek 25 kwie 2017, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Tak dokładnie, w górnym rzędzie pinów.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: niedziela 16 lip 2017, 22:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sty 2015, 11:02
Posty: 24
Lokalizacja: Augustowo
"Misio OSD" podłączone do Nazy V1. Wszystko działa bardzo fanie.
Nie wiem tylko jak zmusić automatyczne zapisanie pozycji bazy przy uruchomieniu silników.
<Sygnał M1> podłączony.
W menu "Pullups on inputs" wybierałem ALL oraz M1, ale nie przyniosło to oczekiwanego efektu.
wejścia gimbala F1, F2 prawidłowo pokazują horyzont.
"Ręczne" zapisanie bazy działa prawidłowo.
v 0.90

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 17 lip 2017, 00:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
OSD w wersji V1 czy V2 ? Sprawdź czy jest przejście z sygnału z motora 1, bo to ten sygnał informuje FC o starcie. Może kabelek nie przewodzi...
Czy po wylądowaniu pokazują się automatycznie statystyki lotu ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 17 lip 2017, 21:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sty 2015, 11:02
Posty: 24
Lokalizacja: Augustowo
Małe sprostowanie.
Podzespoły mojego drona pochodzą z Phantoma 1. Włożyłem wszystko na ramę F450+ Misio OSD + eLeReS Mini

Naza w wersji V2.
Przez brak interfejsu CAN stosuję Firmware OSD w wersji 0.90 tzn takie jak dla FC Naza V1 lub Naza Lite.

Po wylądowaniu nie widzę statystyk lotu.
Przewodzenie kabelka M1 też sprawdzałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 17 lip 2017, 23:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Nie napisałeś jaką masz wersję OSD. Aktualną V2 czy starszą V1 ?
Brak pokazywania statystyk po locie sugeruje że OSD nie widzi sygnału z motoru 1, czyli nie ma informacji o uruchomieniu i zatrzymaniu silników.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: wtorek 18 lip 2017, 22:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sty 2015, 11:02
Posty: 24
Lokalizacja: Augustowo
OSD w wersji 2.0.
Tak, objawy wskazują na brak sygnału M1.
Sprawdzę jeszcze raz łączenia...

Dziękuję za informacje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 894 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.