Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 23 wrz 2018, 21:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: środa 13 maja 2015, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1236
Lokalizacja: Warszawa
Jak wszyscy to i ja ;-)

miś, czy w standardowym (niegadającym) firmware dla MK byłaby możliwość wyświetlania parametru Magnet Field? W logach z Twojego OSD nazywa się to EarthMagnet.
To bardzo wredne dziadostwo, podatne na zakłócenia i wrażliwe na burze magnetyczne, powodujące dziwne zachowania kopterów, np. słynne kręcenie bączków. Wyświetlanie tego parametru pomogłoby zapobiec takim sytuacjom. Za instrukcją: Magnet Field nie powinien się zmieniać w czasie lotu więcej niż 20%, a jego wartość powinna mieścić się między 80% a 120%.

Gdyby się dało, to myślę że z prawej strony, pod RSSI i liczbą satelitów GPS jest ładne miejsce. Można by je oznaczyć np. MF, w procentach oczywiście ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: niedziela 17 maja 2015, 20:36 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 kwie 2015, 16:20
Posty: 4
Witam:) A ja mam taki problem, OSD mam podpięte do apm'a 2,52 przez debug port. OSD po włączeniu wyświetla komunikat "copter status: detecting" i po odliczeniu do zera wyświetla jedynie napięcie, nagłówek "pilot" oraz odlicza czas od włączenia. Wszystkie diody migają. Dodam, że soft mam w wersji 2.04. Czy przez debug port osd powinno odebrać informację o sofcie FC? Co może być nie tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: niedziela 17 maja 2015, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Podpiąłeś na krzyż RX-TX z APM do OSD ?
W APM i OSD są ustawione te same prędkości portu UART ? (w OSD można zmieniać w service menu), w APM spod MP.
Odłączasz kabel USB od APM (inaczej port telemetrii w APM nie działa).
Spełnienie wszystkich trzech powyższych powinno zagwarantować sukces.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 18 maja 2015, 19:11 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 kwie 2015, 16:20
Posty: 4
miś pisze:
Podpiąłeś na krzyż RX-TX z APM do OSD ?
W APM i OSD są ustawione te same prędkości portu UART ? (w OSD można zmieniać w service menu), w APM spod MP.
Odłączasz kabel USB od APM (inaczej port telemetrii w APM nie działa).
Spełnienie wszystkich trzech powyższych powinno zagwarantować sukces.

Wszystko jasne. Zmieniłem ustawienia portu uart ale nie zapisałem. Wszystko działa.
Dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: wtorek 19 maja 2015, 15:25 
Offline

Rejestracja: środa 16 lut 2011, 22:05
Posty: 4
Lokalizacja: Częstochowa
Przepraszam, że męczę temat, ale czy tylko ja mam wciąż problem z nieustannym fałszywym FailSafe w gadającym Misioosd mimo aktualizacji softu w osd i CAN? Przeoczyłem jakąś oczywistość dostępną w tym wątku?
Proszę o pomoc,
Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: wtorek 19 maja 2015, 15:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Widocznie masz jakiś nietypowy problem.
Pozostaje Ci wypróbowanie starszych wersji softu do interfejsu CAN (softu w OSD nie zmieniaj).
Oprócz dwóch najnowszych 2.20 i 2.30 dostępnych na 1 stronie wątku możesz też spróbować jeszcze starsze:
http://members.upcpoczta.pl/r.bialy6/MK/CAN_v216.zip
http://members.upcpoczta.pl/r.bialy6/MK/CAN_v215.zip

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 21:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 03:52
Posty: 6
Lokalizacja: New York City
Witam
Mam pewien problem ktorego nie moge rozwiazac, latam na Misio OSD juz ponad dwa lata i dziala naprawde super, aczkolwiek od jakiegos czasu sztuczny horyzont uciekl mi w prawy gorny rog i nie wiem co jest tego przyczyna, nie mam zadnego wplywu na to by wrocil na miejsce, czy mial ktos podobny problem i moze cos na to zaradzic ??

AirQuad.com

_________________
Mariusz NYC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Jaki FC ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 21:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 03:52
Posty: 6
Lokalizacja: New York City
NAZA M-light i wydaje mi sie ze jak zmienilem soft na V2 to sie wlasnie horyzont posypal teraz mi jakos swita :)

_________________
Mariusz NYC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 21:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 03:52
Posty: 6
Lokalizacja: New York City
Ogolnie mam pewien problem z ta naza od zmiany softu, nie moge skalibrowac dokladnie compasu i troszke sciaga mi drona na GPS mode; ale to nie powinno wplywac na horyzont mysle

_________________
Mariusz NYC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 21:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 03:52
Posty: 6
Lokalizacja: New York City
Dodoam ze wlasnie skonczylem AirQuada II i rowniez posiadam w nim MISIA, zastanawiam sie czy macie moze cos takiego by latwiej bylo odnalzec drona w razie ladowania niekontrolowanego, taki tracker, nie latwo znalezc cos malego i lekkiego na rynku, POZDRAWIAM Misia z NYC :)

_________________
Mariusz NYC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 22:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Po pierwsze nie pisz posta pod swoim postem. Jak chcesz coś dodać to edytuj Twój post.

A co do problemu, to w pierwszym poście tego wątku jest instrukcja obsługi OSD. Przeczytaj rozdział 15, sprawdź ustawienia w nazie czy są takie jak w instrukcji, i być może to będzie wszystko. Jeśli nie to wykonaj ponownie kalibrację OSD (też opisana jest w rozdziale 15).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 23:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 03:52
Posty: 6
Lokalizacja: New York City
miś pisze:
Po pierwsze nie pisz posta pod swoim postem. Jak chcesz coś dodać to edytuj Twój post.

A co do problemu, to w pierwszym poście tego wątku jest instrukcja obsługi OSD. Przeczytaj rozdział 15, sprawdź ustawienia w nazie czy są takie jak w instrukcji, i być może to będzie wszystko. Jeśli nie to wykonaj ponownie kalibrację OSD (też opisana jest w rozdziale 15).


Przepraszam za zle poruszanie sie na forum ale jestem z NYC i blogi tutaj troszke inaczej wygladaja a to moj pierwszy raz na waszym forum, nie czesto poruszam sie na forach dla tego nie wiem co jak i gdzie ale juz zaczynam ogarniac.
Z tego co wiem z instrukcji nie mam wplywu na ustawianie go na monitorze, myslalem ze on jest przypisany do srodka ekranu, bynajmniej tak jest w instrukcji, ale raz jeszcze przeczytam rozdzial 15 i dam znac czy udalo sie cos z tym zrobic.

_________________
Mariusz NYC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 23:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Horyzont Ci uciekł bo dostaje nieprawidłowe sygnały z Nazy (z wyjść F1 i F2), albo aktualizacja oprogramowania zmieniła parametry sygnałów na F1 i F2.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 23:58 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 03:52
Posty: 6
Lokalizacja: New York City
Dziekuje za informacje, na pewno jeszcze raz przerobie rozdzial 15 byc moze aktualizacja cos pozmieniala, ustawie tak jak jest w instrukcji :) i dam znac czy pomoglo, mam pytanie dotyczace rowniez malego trackera ktory moglby pomoc w szukaniu drona, na rynku jest tego troche ale wszystko oporne duze i ciezkie, tutaj przerabiamy obroze dla psow z gps pod karty sim i dzowniac do drona dostajemy namiary gps gdzie szukac, czy misio moze ma cos na tego typu problem ???

_________________
Mariusz NYC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.