Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 19 mar 2019, 09:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: czwartek 20 lip 2017, 10:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sty 2015, 11:02
Posty: 24
Lokalizacja: Augustowo
Jeszcze jedno pytanie do mojego wątku w tym temacie.

czy w mojej konfiguracji powinno być:
Zworki: JP1 otwarta, JP2 zalutowana

Naza V2 ale połączona OSD bez interfejsu CAN (tzn. tak jak Naza v1 / Lite).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: czwartek 20 lip 2017, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9179
Lokalizacja: Bytom
Tak, JP2 musi być zalutowana. Nie zalutowanie JP2 będzie dawać taki efekt jak u Ciebie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: sobota 27 sty 2018, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 22:37
Posty: 93
Lokalizacja: Wieś pod Krakowem
miś pisze:
...OSD podłączasz przez interfejs CAN, który przy okazji wysyła dane dla telemetrii FrSky, więc aby dostać telemetrię wystarczy jeden dodatkowy kabelek z OSD do odbiornika.

Witam
Zajrzałem w temat i w pierwszym poście zauważyłem że do „firmware interfejsu CAN dodano wysyłanie telemetrii w formacie SmartPort”. Przeleciałem cały temat i dopiero pod koniec znalazłem tą informację.
Coś więcej, rozumiem z osd do s.port, którego wyjścia osd?

_________________
pozdr. Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: sobota 27 sty 2018, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9179
Lokalizacja: Bytom
A wystarczyło przeczytać instrukcję obsługi w PDF :mrgreen:
Ostatni rozdział...

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: sobota 27 sty 2018, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 22:37
Posty: 93
Lokalizacja: Wieś pod Krakowem
No tak, tam nie szukałem. Czy mogę do s.port podłączyć bezpośrednio czy potrzebny będzie konwerter z serial do s.port.

_________________
pozdr. Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: niedziela 28 sty 2018, 17:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9179
Lokalizacja: Bytom
Bezpośrednio drutem. Nic po drodze.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: czwartek 11 paź 2018, 23:05 
Offline

Rejestracja: sobota 13 gru 2014, 17:36
Posty: 47
Lokalizacja: ruda śląska
Hejka. Mam problem z osd misiowym, podłączyłem pod tv za pomocą czincha - video out. Wszystko ładnie wyświetla ale po wejściu do menu to przeskakuje mi o menu o jeden do góry w opcjach , non stop w kółko, przelatuje samo po funkcjach miał ktoś takie coś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: sobota 20 paź 2018, 00:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9179
Lokalizacja: Bytom
Jaki soft w OSD ?, do jakiego FC ? Jaka wersja ? Bo pamiętam że jakaś stara wersja softu miała taki problem jak OSD nie było podłączone do FC.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: czwartek 15 lis 2018, 23:32 
Offline

Rejestracja: sobota 13 gru 2014, 17:36
Posty: 47
Lokalizacja: ruda śląska
soft 2.09, fc- naza v2 - po podlaczeniu odbiornika eleres wszystko w porzadku , z samym FC szaleje , tak wiec wszystko ok :D dzieki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MisioOSD
Post: środa 06 lut 2019, 18:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 18:50
Posty: 133
Lokalizacja: Świętochłowice
Witam!

Próbowałem podłączyć Misio OSD do Phantoma 2. Wszystkie parametry wyświetlają się poprawnie, z wyjątkiem pozycji GPS. Pozycja skacze jakby z dwóch oddalonych od siebie o kilkaset kilometrów miejsc, z czego jedno z nich jest poprawne. Podmieniłem kontroler na NAZE ale wpinając 1:1 zamiast kontrolera Phantoma i problem nadal występował. Natomiast podłączenie OSD do Nazy poza płytą główną Phantoma rozwiązuje problem. Dodam, że zarówno na OSD jak i na telemetrii Frsky pozycja jest błędna. W załączniku LOG z OSD, na którym widać, że pozycja zmienia się co chwilę.

Soft CAN próbowałem 2.20 i 2.30.

LINK

Pozdrawiam, Adam

----------- EDIT -------------

Szukałem różnic w konfiguracji pomiędzy Phantomem a Nazą i znalazłem - to "inteligentne" baterie. Odłączyłem styk komunikacji phantoma z baterią i problem z koordynatami zniknął. Na razie podmienię kontroler na NAZĘ, ale może fajnie by było zmodyfikować soft interfejsu CAN żeby obsługiwał Phantoma ;) Można by telemetrią Frsky przesyłać informację o napięciu poszczególnych cel pakietu no i poprawnie wyświetlać koordynaty.

_________________
Ranger EX Pixhawk FPV, Bixler II Pixhawk FPV, F-550 Naza V2, MiniH250 Naze32, ESA, AcroMaster, SkySurfer 1400, Beta 1400, PZL-104 Wilga, Delta ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: analogowy, mkrawcz1 i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.