Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

eleres mod
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=15556
Strona 37 z 37

Autor:  lukkoz [ wtorek 30 sie 2016, 14:22 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

nadajnik i odbiornik kupowałem używane, można jakoś sprawdzić moc ? czy tylko odesłanie do sprawdzenia ?

Autor:  Rufio [ wtorek 30 sie 2016, 20:41 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

lukkoz pisze:
nadajnik niby fox800 (kupilem uzywke na forum) ,anteny od kkacpra GP wystrojone na 1200mhz.
nadajnik video na ogonie, eleres w kabinie, OSD pod skrzydłem.

Zrób proste testy:
1. skoro tak szybko tracisz na jakości sygnału, to poleć np. 300m bez włączonego toru video i porównaj odczyty telemetrii z lotem w tą sama stronę, kilka minut później ale z włączonym torem video. Im dalej odlecisz tym lepiej (jeśli masz RTH i działa to nie masz żadnego ryzyka że modelu nie będziesz w pełni widział)
2. albo po prostu zmień obie anteny video na fabryczne baciki, a przynajmniej nadawczą na samolocie i porównaj RSSI.

Autor:  qczek [ poniedziałek 31 paź 2016, 15:04 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

Panowie,
Mam takie bardziej techniczne pytania o eleresa moda.
1) jakie jest opóźnienie wprowadzane przez tor TX-RX, chodzi mi o to, ile czasu mija od pojawienia się zmienionej ramki CPPM na wejsciu TX do wygenerowania jej na wyjściu RX. Mierzyłem z ciekawości dla RangeLInka, i przy 8 kanałach jest to 50ms...
2) Jaki macie transfer po serialu up i down link
3) Jakie pasmo zajmuje transmisja (w ramach nadawania na jednej częstotliwości, nie chodzi i po jakich zakresach freq hop sobie skacze)
4) i jaka macie czułość odbiorników

Pozdrawiam
Krzysiek

Autor:  miś [ poniedziałek 31 paź 2016, 18:50 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

1. Bardzo podobne. Dla 8ch 52ms, dla 12ch 70ms.
2. Chodzi Ci o szybkość po radiu ? Jak tak to 38400 baud
3. Ustawiona dewiacja częstotliwości wynosi 19.5kHz, nie wiem czy zajętość pasma jest równa dewiacji czy 2x większa. Nie mam analizatora widma.
4. Kostek kiedyś to mierzył i wyszło mu -118dB

Autor:  qczek [ poniedziałek 31 paź 2016, 23:48 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

miś pisze:
1. Bardzo podobne. Dla 8ch 52ms, dla 12ch 70ms.
2. Chodzi Ci o szybkość po radiu ? Jak tak to 38400 baud
3. Ustawiona dewiacja częstotliwości wynosi 19.5kHz, nie wiem czy zajętość pasma jest równa dewiacji czy 2x większa. Nie mam analizatora widma.
4. Kostek kiedyś to mierzył i wyszło mu -118dB

Dzieki. Chociaż trochę dziwne ze tyle można przepchać przy tak wąskim paśmie.

Autor:  miś [ wtorek 01 lis 2016, 01:01 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

Paczka z danymi kanałów do odbiornika zajmuje ok 8ms. Telemetria zwrotna to ok 5ms. Pozostaje od 4-20ms na hoping, synchronizację ect (zależy od długości ramki i ilości kanałów). Wszystko zależy od odpowiedniego wykorzystania i danych i sprytnego kodowania wartości kanałów tak aby paczka była jak najkrótsza.
qczek pisze:
Chociaż trochę dziwne ze tyle można przepchać przy tak wąskim paśmie.
Dla tego też telemetrią eleresa nie przepchnie się całego MAVLINK'a. Tam na jedną ramkę sterowania wraca na ziemię maksymalnie 8 bajtów danych (czyli co 17..32ms w zależności od okresu ramki PPM).

Autor:  qczek [ wtorek 01 lis 2016, 08:59 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

miś pisze:
Paczka z danymi kanałów do odbiornika zajmuje ok 8ms. Telemetria zwrotna to ok 5ms. Pozostaje od 4-20ms na hoping, synchronizację ect (zależy od długości ramki i ilości kanałów). Wszystko zależy od odpowiedniego wykorzystania i danych i sprytnego kodowania wartości kanałów tak aby paczka była jak najkrótsza.
qczek pisze:
Chociaż trochę dziwne ze tyle można przepchać przy tak wąskim paśmie.
Dla tego też telemetrią eleresa nie przepchnie się całego MAVLINK'a. Tam na jedną ramkę sterowania wraca na ziemię maksymalnie 8 bajtów danych (czyli co 17..32ms w zależności od okresu ramki PPM).

Ok dzięki.

Autor:  szoja [ środa 14 mar 2018, 16:22 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

Pytanie odnośnie zakłuceń
Na picomocy na natenie GP w mieszkaniu mam 1-1,5metra zasięgu , odbiornik z anteną dipol zasilany z akumulatorka nie wpiety w instalację modelu. W instrukcji autor wymienia odległość co na mniej klikunastu metrów. Czy juz na wstępie testów odbiornik pobiera juz aż tak duże zakłucenia? Odbiornik w puszkę włożyć?
Na 500mW mam tylko 5km zasięgu w powietrzu.

Autor:  miś [ środa 14 mar 2018, 16:53 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

Jak to jest goły odbiornik, bez reszty modelu, i zasilany z baterii to nie będą to zakłócenia, tylko problem z którąś z anten lub jej wtyczką/kablem ect.

Autor:  pepis85 [ sobota 12 maja 2018, 15:30 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

Witam, kupiłem moda i mam taki problem. Po pierwsze udało mi się już zbindować go z odbiornikiem, ale teraz chodzi mi o przełączanie mocy. Nie zawsze udaje się odpalić 500mW. Czasami to samo dzieje się na 250mW. A dokładniej proszę obejrzeć filmik do końca. I jeszcze fotka z konfiguratora. https://photos.app.goo.gl/yjJBs7UXNYteNOsI3
Gdzie szukać problemu?

Załączniki:
20180511_082449.jpg
20180511_082449.jpg [ 329.9 KiB | Przeglądany 852 razy ]

Autor:  miś [ sobota 12 maja 2018, 16:04 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

Wszystko jasne. Nie wyrabia Ci zasilanie MOD'a na pełnej mocy. Napięcie spada i MOD się resetuje.

Autor:  pepis85 [ sobota 12 maja 2018, 16:12 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

Ok zbopok powiedział mi to samo ;-). Zaraz to sprawdzę. Dzięki .

Autor:  MrFugazi [ wtorek 09 paź 2018, 12:43 ]
Tytuł:  Re: eleres mod

Po upadku wraz ze statywem na posadzkę eleres mod stracił kontakt ze wszystkimi odbiornikami, po krótkim połączeniu przechodzi chyba w tryb poszukiwania (świeci się dioda czerwona mruga zielona i robi bip bip) po podł do konfiguratora wszystko wygląda normalnie help!

Edytuj posty!

Sprawa wyjaśniona, przyczyna banalna - na wskutek uderzenia obudowa przycięła switcha od bindowania i był cały czas wciśnięty heh!

Strona 37 z 37 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/