Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 kwie 2018, 18:28


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: czwartek 27 sie 2015, 14:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 14:18
Posty: 633
Lokalizacja: mazowsze
przy okazji, na swoim kilka razy zauważyłem sporadyczne ale znaczne spadki mocy. Do dziś nie wiem czy to wrażenie, antena ( tx czy rx) , czy coś z modem.

_________________
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: czwartek 27 sie 2015, 19:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 542
Lokalizacja: Leszno
Jakie to były spadki (procentowo)? Podczas lotu? Jak długo trwały? Co było objawiem spadku mocy?

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: czwartek 27 sie 2015, 21:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 14:18
Posty: 633
Lokalizacja: mazowsze
za nic nie mogłem znaleźć jakiejś powtarzalności, dalej latam i nie wiem czy to wina moda czy anteny czy zakłóceń, czy modelu.
Na zlocie w Skoczowie zgłosiłem podejrzenia Misiowi, podpiął miernik kabelkiem, poruszał przy gnieździe anteny moda i zaczęło bujać wskazówką. Diagnoza zimny lut itp, ale zamienił kabelek stronami i problem znikł - no to , że jednak kabelka wina, przekręciliśmy jeszcze ze dwa razy i już nie udało nam się uzyskać spadku mocy.
Obecnie nie mam nic dalekiego zasięgu ( się rozbiło) . wcześniej zmieniałem anteny na modzie ( mam 2 Zorby, dipole swojej roboty, Rmilca i 77cośtam prosta i łamana nagoye) i w modelu ( zrobiłem kolejnego dipola) i czasem mi się wydawało że jest lepiej a czasem gorzej. Nie mogę stwierdzić czy to wina moda.
Objawy były takie, że na komplecie Zbiga i Pitlaba RSSI skakało od 0 do 25-30. ( jak znajdę filmik to zapodam)

_________________
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: piątek 18 mar 2016, 10:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4191
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Nie bijcie :mrgreen: Nie przebrnąłem przez cały temat :-P
Mam problem z podłączeniem eLeReS MOD do kompa, a konkretnie, nie łączy za pomocą kabelka Prolific :-/
Odbiornik eLeReS-a połączył "od strzała", a MOD-a nie chce i już :evil: Oczywiście zasilanie podpięte pod nadajnik :-P
Używam, a właściwie miałem zamiar uzyć najnowszy eLeReSConfigurator1_25a... Może to błąd :roll:
Tak wygląda "zrzut" z podłączenia RX-a (żeby nie było, że ściemniam :mrgreen:):

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: piątek 18 mar 2016, 10:21 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 542
Lokalizacja: Leszno
Jeśli nie sprawdzałeś, sprawdź RX, TX. Czy odpowiednio podlączone. Jeśłi zasilasz z aparatury powinieneś podłączyć RX,TX i GND.

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: piątek 18 mar 2016, 10:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4191
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Zasilam z "zewnętrznego zasilania beteryjkowego" czyli 4x1,5V w "koszyku", który podaje 6V na eLeReS-a.
Podłączenie do komputera kablem Prolific, czyli RX/TX/GND
Nie merdałem kablami RX/TX, bo skoro z odbiornikiem eLeReS się łączy, a opisy są takie same.... :roll:

EDYTA: Zamiana RX z TX w Prolific nie pomogła, więc "nie tędy droga" :-/

EDYTA 2: Tak to u mnie wygląda, i ni chusteczka nie chce się połączyć :evil:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: piątek 18 mar 2016, 11:56 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 151
Lokalizacja: Warszawa
Po kliknięciu w connect nadajnik powinien się przełączyć w tryb serwisowy, jeśli to się nie udaje
należy założyć zworkę pomiędzy piny 3 i 4 w złaczu BIN (zaznaczone na zielono na rysunku),
po czym wyłączyć i ponownie załączyć zasilanie nadajnika.

cytat z instrukcji moda

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: piątek 18 mar 2016, 12:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4191
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Dobra, działa :-D Mój błąd :-P Jednak złącza eLeReS i MOD nie są ze sobą kompatybilne :evil:
W eLeReS jest GND/VCC/RX/TX a w MOD VCC/GND/RX/TX :shock:
Po przepięciu GND :-P, zadziałało bezproblemowo :-D

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: środa 22 cze 2016, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 23:18
Posty: 476
Lokalizacja: Mielec
Hej!
Mam problem z moim Modem :cry:
Otóż połączenie z odbiornikiem jest 'urywane' non stop i nie da się niczym sterować. Po włączeniu nadajnika i odbiornika sygnał jest przekazywany i jest połączenie, ale jest ono tak jakby przerywane.
Używam aparatury Futaba T10CP na której przy włączonym modzie napięcie skacze non stop o 0.5V. Po odłączeniu moda aparatura pracuje normalnie i napięcie jest stałe. Odłączyłem wszystkie dodatkowe akcesoria (BT i połączenie na BIN13), i próbowałem wgrać najnowszy soft, ale nic to nie pomogło niestety :cry: :cry:
Zastanawiam się czy to coś stało się z moim modem, czy bateria w aparaturze nie wydala? (co byłoby dziwne, bo wcześniej bez problemu dawała sobie radę...)

Pozdrawiam! I liczę, że uda mi się rozwiązać problem przed zlotem 8-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: środa 22 cze 2016, 11:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2189
Lokalizacja: Opole
Tak Ci się dzieje z każdym odbiornikiem? Miałem podobnie (w sensie zrywane połączenie) jak mój pigtail w KFC32FR był złamany na tyle że w ogóle nie przewodził.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: środa 22 cze 2016, 12:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 23:18
Posty: 476
Lokalizacja: Mielec
Hmmmm.... W sumie możliwe, bo sprawdzalem na 250 gdzie jest pigtail ;)
Zobaczę jeszcze na skrzydełku z KFC
Ale wciąż pozostaje problem skaczącego napięcia na nadajniku, co raczej nie jest normalne :-?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: środa 22 cze 2016, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9098
Lokalizacja: Bytom
Jak zachowują się diody świecące na nadajniku a jak na odbiorniku ?
Na każdej pozycji mocy w MOD'ie jest tak samo ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: środa 22 cze 2016, 13:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 23:18
Posty: 476
Lokalizacja: Mielec
Tak, na każdej pozycji mocy skacze napięcie w tym samym zakresie (9.6-10.1) i z taką samą częstotliwością(ok 1s) Po połączeniu z komputerem napięcie jest okey, ale stawiam, że po prostu wtedy wyłącza się nadawanie(?).
Na nadajniku dioda zielona(na najmniejszej mocy) ciągle świeci, a czerwna nie świeci. Na eleresieMINI czerwona dioda świeci.
Spróbuje jeszcze sprawdzić zaraz na innym odbiorniku, bo może to rzeczywiście coś z pigtailem....

EDIT - scalenie

Na innym odbiorniku wszystko wydaje się być w porządku... Ale niepokoi mnie to skakanie napięcia na aparaturze ;)
Do zlotu po prostu wstrzymam się z lataniem i najwyzej jeśli będzie chwilke czasu to zobaczymy co to i czemu się tak dzieje ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: środa 22 cze 2016, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 815
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Balirc pisze:
Ale niepokoi mnie to skakanie napięcia na aparaturze ;)


Mam to samo od samego początku, nadajnik Hitec Optic 6 napięcie skacze o około 0,4V, następny nadajnik, Walkera DEVO 10, tu napięcie skacze prawie o 1V. Kupiłem teraz Taranisa i napięcie też pływa ale o 0,1V. Poza tym Mod działa idealnie, myślę że jest to problem z nadajnikami.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: środa 22 cze 2016, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3125
Lokalizacja: Olsztyn
Bartek, zasil moda z oddzielnego zasilania. Może tak być że radio nie daje rady zasilić dodatkowo modułu nadawczego i stąd masz te problemy.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.