Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 mar 2017, 22:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: eleres mod
Post: piątek 06 wrz 2013, 11:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 539
Lokalizacja: Leszno
Witam,


wymyśliłem jakiś czas temu mod eleresa, wlasciwie na koniec roku 2012 ;) Czas szybko płynie, ale udało mi się zakonczyć prace. Zaprojektowałem płytkę typowo pod nadajnik, wymiary 50 x 65 [mm], zainstalowałem moduł 500 mW. Wyprowadzone gniazdo do ISP.

Testy:

Antena w nadajniku Nagoya 711
Antena w odbiorniku Turnstyle by IBC
Odległość ok 800 m. Nadajnik z anteną w aucie, model na Ip. w oknie.

Dla oryginalnego eleresa 100 mW RSSI = 63
Dla eleresa mod 250 mW RSSI = 77
Dla eleresa mod 500 mW RSSI = 87

Nie wiem czy w tym zakresie skala jest linowa, wyniki uważam za zadawalające:)

To już historia :-)

.............................................................................................................................................

Tak wygląda gotowy eLeReS MOD.

Obrazek

A tu go można zanabyć.


A tu kabelkologia przygotowana przez kolegę rycerz100 ( dzięki ! ):

Obrazek

Tutaj jeszcze raz rozpiska gniazd:
Obrazek

Regulacja mocy - 3 poziomy (+ PicoPower)
1. 100mW - LOW - zielona dioda świeci ciągle + jeden beep.
2. 200mW - MID - zielona dioda mruga wolno + dwa beep (ki?)
3. 500mW - HIGH - zielona dioda mruga szybko+ trzy beep (ki)
PicoPower - uW (micro watty )(przycisk) - powinno wystarczyć na kilkanaście, kilkadziesiąt metrów.

Regulacja mocy jest możliwa na dwa sposoby:
Sposób A: Trójpozycyjny przełącznik na module nadawczym.
Sposób B: Z aparatury poprzez przełącznik na dowolnym kanale RC. Jeśli dwupozycyjny to będzie dostępne 125 i 500mW, jeśli trójpozycyjny, to wszystkie trzy moce będą dostępne.
Przy pomocy konfiguratora będzie można wybrać sposób A lub B oraz kanał RC na którym ma być sterowanie mocą przy sposobie B (od ch5 do ch10).
Sygnalizacja wybranej mocy przy pomocy buzzera i zielonej diody na module.

Opis gniazd:

RS232

Służy do zasilania urządzeń zewnętrznych (do 150 mA) oraz wysyłania telmetrii. Druga funkcja to programowanie i upgrade softu. Podczas programowania zasilać eLeReSa MOD poprzez gniazdo PPM. Gniazdo RS232 nie służy do zasilania urządzenia w zadnym z trybów pracy.

+5V - wyjście zasilania + 5 V dla zasilania urządzeń zewnętrznych BT, eLDisp, etc.
G - GND-masa dla sygnałów i zasilania.
RxD - wejscie danych w standardzie rs232 ttl
TxD - wyjście danych w standardzie rs232 ttl

PPM

"-" - masa zasilania i sygnału
"+" - plus zasilania MOD'a (min 6,5V max 13V)
S - sygnał PPM z aparatury

BIN

Wejścia kanałów binarnych i wyjście RSSI analogowe ( patrz wątek o eLeResie by mifau http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=5202&p ... sc&start=0)

eLeReS MOD jest w pełni kompatybilny z eleresem V1 (by mifau) oraz z eleresem V2 (by marbalon).
Wszelka wiedza na temat tego systemu znajduje sie tu:

Instrukcja:

https://drive.google.com/file/d/0ByQbe1 ... sp=sharing

Wątek na forum:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=5202&p ... sc&start=0

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Ostatnio zmieniony czwartek 31 lip 2014, 20:01 przez bagger, łącznie zmieniany 9 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 wrz 2013, 13:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 11 lip 2013, 13:03
Posty: 95
Lokalizacja: 3city
Fajny pomysl.
Jaki typ modułu nadawczego ?

_________________
X-8 Black beast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 wrz 2013, 13:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 539
Lokalizacja: Leszno
Dorji 4431

Edit by Mis:
A dokładnie DRF4431F27
http://www.dorji.com/pro/Wireless-modul ... odule.html

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Ostatnio zmieniony wtorek 10 wrz 2013, 13:36 przez bagger, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 wrz 2013, 13:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1468
Lokalizacja: Katowice
A w jakim stopniu jest kompatybilny z eleresem by Mifau? :-?

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 wrz 2013, 13:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 539
Lokalizacja: Leszno
Programowa kompatybilność 100%.

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 07 wrz 2013, 01:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 08 lut 2010, 12:14
Posty: 32
Lokalizacja: Łódź
A planujesz jakąś większą produkcję, lub możliwość kupna od Ciebie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 07 wrz 2013, 07:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 539
Lokalizacja: Leszno
Sprawa dla mnie nie jest prosta. Technicznie nie ma żadnych przeciwskazań, myślę że prototyp działa poprawnie, może potrzeba drobnych zmian. Natomiast nie mam praw autorskich do oprogramowania. Zrobilem proby i założenia chyba jeszcze przed wielką burzą związana z eleresem max. Nie chcę narażać się na posądzenia o naruszenie praw autorskich. Jesli zaintereswoanie będzie duże i będzie przyzwolenie forum a przede wszystkim wlaścicieli eleresa na forumową sprzedaż eleresa mod to nie widze problemu zebym sprzedał płytkę, zestaw do montażu lub gotowca. Mam kilka innych pomysłów na to zeby było to w miarę ok wobec mifau'a ale czy warto kruszyć kopię? Będzie zainteresowanie będziemy działać;)

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 07 wrz 2013, 11:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 539
Lokalizacja: Leszno
Panowie,


w przyszłym tygodniu dowiem się ile mogą kosztować poszczegolne opcje:

A - tylko płytka;
B - płytka + wlutowany moduł nadawczy;
C - komplet;

Gotowa płytka będzie bez oprogramowania tylko hardware będzie można wgrać przez ISP dowolny soft.

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 07 wrz 2013, 21:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1095
Lokalizacja: Starachowice
Czy zrobiłeś Regulacje mocy wyjściowej sterowanej sprzętowo czy będzie walił non stop z 0.5W?
Wiadomo że programowo jest taka opcja w GUI, ale mnie interesuje hardłerowo, przełącznik czy potencjometr np 100mW,200 i 500.

robiłem próby z RFM23BP w module OrangeLRS i faktycznie sieje na wyświetlacz (1W) w T9x ale po walce udało mi się to opanować .Suma sumarum także generalnie lepiej na zewnątrz go wywalić w pudło ALU tak jak ma RangeLink i podpiąc ppm z zasilaniem z gniazda w apce, no i ... zostaje regulacja mocy - wiadomo jak by chcieli zrobić to w programie to by to zrobili, więc kupa, trzeba sobie radzić samemu.

moduł rozebrałem i wstawię go w puszkę ALU na sankach na zewnątrz APKI bo brał pół ampera na 1W i to dla pakietu w apce było za dużo - bez sensu, pozatym trzy razy więcej bierze na 100mW od RFM22B więc bez regulacji mocy jest to o kant d. obić. :-P

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 07 wrz 2013, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Ciii, profesor, wszystko jest do opanowania :-D W przeciwieństwie do cyberdronasów jestem tu i czuwam. W razie czego zejdę do podziemia :lol:. Ten moduł wygląda bardziej obiecująco niż 23BP, choćby z racji zamknięcia go w ekranującej puszcze. 0.5W to nie 1W, ale myślę że spokojnie wystarczy. Przełącznik się zrobi jak trzeba będzie (a właściwie to już jest plan na to) :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 07 wrz 2013, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Noooo widzę że będzie eLeReS underground ;-)
Ten Dorji wygląda na taki co go Rangelink używa....
No i fajnie że nie trzeba go popędzać z wyższego napięcia, wystarcza mu standardowe 5V.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 07 wrz 2013, 23:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Ponieważ przypadła mi rola ojca chrzestnego w tym temacie :-) znaczy takiego co wymyśla nazwy w naszym krajowym LRSie to może dajmy temu projektowi nazwę która nawet pasuje z tytułu tematu :-)
Co powiecie na nazywanie tego wynalazku z dorji na pokładzie, pomysłu bagger'a : eLeReS MOD ?
MOD miałby tu znaczenie od moderate :-) czyli nie MAX tylko taki na pół gwizdka mocy :-) a więc średniak...mnie pasuje :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 08 wrz 2013, 08:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 539
Lokalizacja: Leszno
To może elers unMOD :)

Wg wsakzówek wprowadzam kilka poprawek na płytce. Poźniej będzie następny prototyp, wtedy trzeba będzie betatesterów. Myślę ze ze wzgledu na problemy MAX'a optymalna będzie obudowa aluminiowa. Wierze po koncowy sukces, praca prototypu nr 1 jest jak narazie bezproblemowa.

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 17 wrz 2013, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
No, mały update :-)
Projekt sprzętu prawie gotowy, na dniach idzie do prototypowania.

Co do regulacji mocy to będą 3 poziomy (+ MicroPower)
1. 125mW
2. 250mW
3. 500mW
MicroPower - 8mW

Moc będzie zmieniana na dwa sposoby:
Sposób A: Trójpozycyjny przełącznik na module nadawczym.
Sposób B: Z aparatury poprzez przełącznik na dowolnym kanale RC. Jeśli dwupozycyjny to będzie dostępne 125 i 500mW, jeśli trójpozycyjny, to wszystkie trzy moce będą dostępne.
Przy pomocy konfiguratora będzie można wybrać sposób A lub B oraz kanał RC na którym ma być sterowanie mocą przy sposobie B (od ch5 do ch10).
Sygnalizacja wybranej mocy przy pomocy buzzera i zielonej diody na module.

Temat otwarłem, ale jak się tu zaś zacznie robić śmietnik i gadka nie na temat to zamknę ponownie. To jest dział projekty a nie hydepark.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Ostatnio zmieniony czwartek 29 maja 2014, 23:47 przez miś, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 17 wrz 2013, 20:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9678
Lokalizacja: Mikoszewo
No proszę - jaki miły początek tygodnia.

Czy wybór która opcja (przełącznik wbudowany czy RC) ma rządzić mocą będzie ustawiany z konfiguratora?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 37  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.