Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 13:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 420 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 03 gru 2014, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
Dłubię teraz płytkę wyświetlacza, tak aby znalazła się tam jeszcze klawiatura. Mam taką rozterkę ergonomiczną i chciałbym ją z Wami przedyskutować. Chodzi o rozmieszczenie klawiszy.
W kalkulatorach i telefonach przyzwyczajeni jesteśmy do tego że klawiatura jest pod wyświetlaczem z prostej przyczyny, aby wprowadzając dane nie zasłaniać wyświetlacza.

Ten wyświetlacz ma od spodu tasiemkę mocno rozszerzającą się od dołu, tak że trzeba było by robić otwór w płytce o szerokości przynajmniej 16mm (obecne wcięcie ma 14mm).
Najwygodniej jest dać klawisze od góry (kratka 1mm):
Obrazek

Ewentualna opcja to umieszczenie klawiszy z prawej strony, tak jak w urządzeniach stacjonarnych np oscyloskopach, kuchenkach mikrofalowych itp.
Obrazek

Ostatni wariant siłowy to jednak umieszczenie klawiatury pod tasiemką:
Obrazek

Jak Wam to leży od strony ergonomii?

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 03 gru 2014, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Daj tak jak w na pierwszym rysunku, bo tak najprościej, a w sofcie w inicjalizacji OLED'a ustaw aby wyświetlał obraz do góry nogami. I po kłopocie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 03 gru 2014, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Daj tak jak w na pierwszym rysunku, bo tak najprościej, a w sofcie w inicjalizacji OLED'a ustaw aby wyświetlał obraz do góry nogami. I po kłopocie.

Dzięki za podpowiedź.
Patrzę jeszcze jak jest z kątem patrzenia na wyświetlacz, ale pisze "free", czyli nie ma żadnego kata bo to nie jest spolaryzowany LCD tylko świecące punkty.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 04 gru 2014, 01:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
OLED jak plazma. Patrzysz z dowolnego kąta.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 13 gru 2014, 13:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 11 lis 2013, 18:08
Posty: 13
Lokalizacja: Warszawa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Podłączenie, programowanie i próby naziemne zakończone.
Jutro oblot. O wynikach dam znać.
Świetny pomysł z tą klawiaturką.

ED: Wczoraj był deszcz, nie było oblotu.

_________________
Pozdrawiam
Stefan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: ap dedalus
Post: środa 17 gru 2014, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 cze 2013, 07:43
Posty: 186
Lokalizacja: Warszawa
Zbig pisze:
To zależy od ustawienia "mix throttle - elevator", jak będzie zero, to nie podniesie SW, tylko grzecznie będzie szybował, aż szybowiec na coś trafi :-)
Dla średnich ustawień lekko zaciągnie SW, co spowoduje zwolnienie modelu i lot na zwiększonych kątach natarcia (mniejsza prędkość, wolniejsze opadanie), dla dużych wartości może (ale nie musi - zależy od modelu) przeciągnąć. Pompowania z racji stabilizacji raczej nie będzie.


W świetle tego co napisałeś, po moim kolejnym locie bixlerem z dedalusem na pokładzie (niestety bez osd wiec ciężko mi to potwierdzić obiektywnie konkretnymi wartościami), mam kilka przemyśleń, odnośnie ustawień limitów :

mix throttle - elevator
min speed
throttle limit

i relacji miedzy nimi.

Oblot na ustawieniach :
throttle limit 80%,
mix throttle - elevator 10%,
min speed 35km/h,

Mam wrażenie że po przełączeniu na AUTO, moc silnika ustawiana jest domyślnie na w/w 80% bez względu na to jaka jest bieżąca prędkość modelu, tak jakby prędkości wcale nie była brana pod uwagę.

Wydaje mi się że throttle limit powinno być traktowane jako wartość max, ale jeśli prędkość modelu jest większą niż min speed, wartość ta mogłaby być skokowo/płynnie zmniejszana, oczywiście przy założeniu lotu poziomego w trybie AUTO = RTH

Podobnie jeśli obecna wysokość modelu jest znacznie większa niż zadany limit, można by się pokusić o wykorzystanie wysokości jako napędu, zamiast pompowanie z silnika, oczywiście w obu przypadkach uwzględniając zadane wartości minimalne i uwzględniając odległość od bazy.

_________________
Pozdrawiam
kamilt
1% - http://www.dzieciom.pl/12659
************************************
różne latające + wiatrak

komu Bóg rozumu nie da, kowal mu go nie ukuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 gru 2014, 09:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
To nie wrażenie, to fakt. Dedalus ma tylko tryb stały gazu. Bo i cel jest jeden: powrót do punktu startu. Szybko i skutecznie.
Prędkość minimalna GPS (względem ziemi) jest tylko po to, żeby model wracał również pod wiatr i nie głupiał GPS. To nie jest stabilizacja prędkości modelu (bo nie mierzymy prędkości względem wiatru).
Również z powodu (możliwego) wiatru nie wykorzystuję samej wysokości, ale również silnik. To minimalizacja ryzyka, bo jaki jest sens optymalizacji np. zużycia pakietu, jeśli celem jest powrót po utracie zasięgu/widoczności, czyli z odległości/wysokości kilkuset metrów?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 gru 2014, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 11 lis 2013, 18:08
Posty: 13
Lokalizacja: Warszawa
Ja do Vento tak zaprogramowałem AUTO.
Obrazek
Proszę o opinię.
Wciąż pogoda nie zezwala na oblot.

_________________
Pozdrawiam
Stefan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 09:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 cze 2013, 07:43
Posty: 186
Lokalizacja: Warszawa
Witam
Zbig pisze:
To nie wrażenie, to fakt. Dedalus ma tylko tryb stały gazu. Bo i cel jest jeden: powrót do punktu startu. Szybko i skutecznie.


Co do tego zgadzam się w 100%, powrót szybko i skutecznie to priorytet, ale co później?
To co jest uzasadnione w przypadku powrotu nie koniecznie musi mieć zastosowanie w przypadku kręcenia kółek czy ósemek po dotarciu do domu :-)

Zbig pisze:
Również z powodu (możliwego) wiatru nie wykorzystuję samej wysokości, ale również silnik. To minimalizacja ryzyka, bo jaki jest sens optymalizacji np. zużycia pakietu, jeśli celem jest powrót po utracie zasięgu/widoczności, czyli z odległości/wysokości kilkuset metrów?


Pod wiatr to luz bo jest siła nośna, najwyżej nie doleci,ale się nie zwali na łeb,
gorzej z wiatrem, wtedy może być znacznie mnie zabawnie :-)

_________________
Pozdrawiam
kamilt
1% - http://www.dzieciom.pl/12659
************************************
różne latające + wiatrak

komu Bóg rozumu nie da, kowal mu go nie ukuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
Ale prędkość minimalna GPS względem ziemi służy tylko temu, żeby model nie cofał się lecąc pod silny wiatr. Nie ma żadnego znaczenia, gdy model leci szybciej względem ziemi (np. z wiatrem). Duża wartość tego parametru będzie powodować to, że AP będzie musiał przekraczać podany limit gazu i "żyłować" prędkość nawet przy niewielkim wietrze (np. model leci 30km/h, wiatr "w oczy" 6 km/h i przy limicie 25km/h AP już musi się włączyć algorytm "dopalacza" - zupełnie niepotrzebnie).

Co do ustawień, to na początek mogą być (zakładam, że zweryfikowałeś rewersy) Vento na oko podobny jest do Easy glidera, ja latałem na EG przy stabilizacji przechyłu do 80%, za to z mniejszą kompensacja bocznego wiatru (30%) i mniejszym spowolnieniem zakrętu (30%) no i mniejszą prędkością minimalna GPS (coś koło 10 km/h).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 23 gru 2014, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
Wczoraj przyszły płytki do pierwszych 3 prototypów, wyświetlacze są już od jakiegoś czasu:
Obrazek
Zabrakło mi taśmy dwustronnej, dlatego wyświetlacz wisi luzem, ale to detal.
Teraz trzeba będzie oprogramować klawiaturę i gdy będzie hulało to uruchomię produkcję.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 24 gru 2014, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3417
Lokalizacja: B-stok
Stema pisze:
Ja do Vento tak zaprogramowałem AUTO.
Obrazek
Proszę o opinię.
Wciąż pogoda nie zezwala na oblot.
Obrazek
Do oblotu zrobiłbym tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 28 gru 2014, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 11 lis 2013, 18:08
Posty: 13
Lokalizacja: Warszawa
Vento jest oblatany i doskonale radzi sobie w powietrzu.
Nie latał tylko z AP.
Czym uzasadniasz takie nastawy?

_________________
Pozdrawiam
Stefan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 mar 2015, 14:09 
Offline

Rejestracja: sobota 17 mar 2012, 16:15
Posty: 32
Lokalizacja: Koszalin
Witam.

Czy jest możliwość wyprowadzenia na któreś z wyjść dodatkowego kanału (odbiornik pracujący w trybie PPM może obsługiwać tylko runkcje autopilota)? Nawet kosztem jednej z lotek.

Pozdrawiam
Bartosz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 kwie 2015, 18:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
Sezon rozpoczęty. Dziś oblatałem SkySurfera z nowym wyświetlaczem z klawiaturką. Wygoda obsługi nieporównywalna.
A SkySurfer? Nie chciał lądować. Ale wracał do bazy jak podpisany weksel :-)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 420 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.