Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 lip 2018, 06:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 420 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 15 cze 2015, 10:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2137
Lokalizacja: Warszawa
Dedalus nie ma pojęcia na których kanałach odbiornika w danym systemie RC są ustawione lotki (a w takim Taranisie to w ogóle mogą być gdzie się komu podoba), więc trzeba to kabelkiem (przy równoległym) albo w managerze (CPPM/SBUS) ustawić.
Uwagi do dokumentacji przyjmuję z pokorą i obiecuję braki uzupełnić.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 sie 2015, 20:55 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 236
Lokalizacja: Chorzów
Połatałem troszkę Funjetem ultra z Dedalusem i:
1) bezwzględnie trzeba wprowadzić funkcję zakresu (siły) stabilizacji podłużnej i poprzecznej w funkcji prędkości modelu. Przy locie nawet ze średnią prędkością szybko wpada w oscylacje ,a przy zmniejszeniu siły stabilizacji nie radzi sobie ze startem i lądowaniem ( zwłaszcza z bocznym wiatrem)
2) trzeba zastanowić się również nada możliwością zdalnego wprowadzania zmian czułości, lub funkcji EXPO przynajmniej w fazie testów.
3) potrzebna stabilizacja steru kierunku do większych modeli .
4) W trybie STAB bardzo trudno zakręcić pomimo ustawienia ograniczenia przechyłu do 30 stopni.
5) Potrzebny tryb ACRO do stabilizacji wykonywanych figur akrobacyjnych np: pętla, beczka , zawis na wektorze ciągu itp. (w końcu ma to być autopilot nie dla nas)
6) Zbyszku rozważ tryb HOLD?- pilot steruje prędkością kątową w poszczególnych płaszczyznach ,a nie wielkością wychyleń sterów (ma to ogromne znaczenie przy wykonywaniu precyzyjnych figur w silnym porywistym wietrze)
pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 sie 2015, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
piotr pisze:
1) bezwzględnie trzeba wprowadzić funkcję zakresu (siły) stabilizacji podłużnej i poprzecznej w funkcji prędkości modelu.
Fajna funkcja, również do dużego AP.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 sie 2015, 22:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9123
Lokalizacja: Bytom
Ekhem, Piotrze, wszystkie Twoje postulaty spełnia konkurencja, czyli autopilot eLeReS :-D
Punkt 1 jest robiony nie w funkcji prędkości, a w funkcji ustawionego gazu (przepustnicy).
Dodatkowo stabilizacja w trybie ACRO jest też uzależniona od kąta pochylenia modelu, a więc przy zawisie na śmigle działa mocniej niż przy locie poziomym.
viewtopic.php?f=4&t=19771

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 sie 2015, 08:02 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 236
Lokalizacja: Chorzów
MIŚ. elersa już kupiłem .
funkcja siły stabilizacji musi jednak być powiązana z prędkością modelu -najlepiej względem powietrza ,ale wiadomo rurki się zatykają więc może być GPS. Zwłoka w rozpędzaniu modelu o masie 20kg napędzanego turbiną trwa wieki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 sie 2015, 13:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1154
Lokalizacja: Wa-wa
Co do siły stabilizacji w funkcji (czegoś tam: czy gazu, czy prędkości) mam przekonanie, że to nie jest najlepsze z możliwych rozwiązań, choć oczywiście jakoś tam zadziała.
Najlepsze rozwiązanie jakie widziałem, to wykrywane przez ustrojstwo przesterowanie i w związku z tym zmniejszanie siły stabilizacji.
Też uważam że przydała by się w dużym AP.

No i postulat 5ty czyli STABILIZACJA ACRO (na samych żyrkach bez poziomowania) też by nie zaszkodziła.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 wrz 2015, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2137
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki Piotrze za uwagi.
Ustawialne ograniczenie przechyłu jest tylko dla trybu AUTO. Tu potrzeba byłoby zwiększyć wewnętrzny limit przechyłu dla STAB.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 wrz 2015, 15:25 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 236
Lokalizacja: Chorzów
Ważne są też wartości procentowe siły stabilizacji lotki:dla małych prędkości wynoszą 90% (start lądowanie) dla średnich 30% , a dla pełnej nie próbowałem z obawy że konstrukcja nie wytrzyma (bardzo szybkie oscylacje). Dla wysokości widoczny drobny ruch(pompowanie) ale nastawy stałe około 90%. Nie wiem czy można dorobić algorytm wygaszania oscylacji tak ,żeby w szybkich zmianach prędkości reagował poprawnie we wszystkich przedziałach , czy nie prościej powiązać wprost z prędkości odczytanej z GPS. Potrzebna też stabilizacja kierunku.
Pozdrawiam Piotr
EDIT . przycisk UP na klawiaturze zmniejsza wartości nastaw i odwrotnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 wrz 2015, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2137
Lokalizacja: Warszawa
Dla szybkiego modelu GPS jest OK, prędkość wiatru będzie stosunkowo niedużo wnosić.
Ale dla wolniejszych to może być problem.
Powiązanie z gazem jest możliwe, ale wtedy trzeba wprowadzić dwa parametry "bezwładność" lub czas rozpędzania się modelu, oraz proporcję siły stabilizacji dla min/max (bo nie da się tego estymować na podstawie samej prędkości)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 wrz 2015, 18:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1154
Lokalizacja: Wa-wa
ja oby rozwiązań widzę tylko "problemy":
- GPS - lecę pod wiatr, nieco silniejszy, i z wiatrem mam słabszą stabilizację niż pod wiatr
- poziom gazu - to już w ogóle kiszka, rozpędzamy model z małej prędkości czyli gaz na max i jakoś "bezwładność" opóźni drastyczne zdjęcie stabilizacji, po czym na full prędkości zdejmujemy gaz na min, i na bank drgawki się pojawią po wzmocnieniu stabilizacji po uwzględnieniu "bezwładności".

Jestem przekonany, że wykrywanie "drgawek" jest stosunkowo proste i najskuteczniejsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 wrz 2015, 21:30 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 236
Lokalizacja: Chorzów
Jety latają w przedziale prędkości 60do 400 km/h wykrycie "drgawek" może jest proste , ale jak gwałtownie zmniejszymy prędkość to trzeba je wywołać. Może proces (tryb )uczenia się?
pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 wrz 2017, 17:12 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 854
Lokalizacja: Toruń
Dwa lata mnie nie było na forum. Temat ucichł, bo projekt dopracowany i każdy go zna, czy umarł śmiercią naturalną?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 wrz 2017, 17:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2137
Lokalizacja: Warszawa
To pierwsze :-) System cały czas jest w sprzedaży i jest jak najbardziej wspierany.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 kwie 2018, 22:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2137
Lokalizacja: Warszawa
Miło mi poinformować, że ruszyła realizacja trybu Acro i kompensacji stabilizacji na podstawie prędkości modelu.
Zainteresowanych testami proszę o informację.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 kwie 2018, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1647
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Mogę przećwiczyć, mam akrobata i zestaw dedalus


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 420 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.