Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 wrz 2018, 13:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 15 cze 2013, 23:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Nadeszła wielkopomna chwila, czyli czas na publikację nowości.
Tadam, Gadające Misio-OSD w czterech odsłonach. Dla WKM i Nazy V2, MK+Navi, MK z samym FC i MultiWii (tylko z GPS podłączonym do FC).
Małe demo (wersja dla MK z Navi):



Co potrzeba aby to mieć ?
Ano, potrzebne jest Misio-OSD, karta SD, podłączone wyjście audio z OSD do wejścia audio w nadajniku video, oraz głośnik lub słuchawki w bazie.

Co zrobić aby moje OSD przemówiło:
1. Podłączyć tor audio.
2. Ściągnąć nowe oprogramowanie dla OSD. Linki dalej.
3. Uaktualnić oprogramowanie w OSD.
4. Wgrać na kartę SD pliki dźwięków, i włożyć kartę do OSD
5. Załączyć, ewentualnie skonfigurować i... JEST !

Nie podobają się dostarczone dźwięki ? Można zrobić swoje. Format plików: RAW audio, 11.025Khz, mono, 8-bit unsigned. Raw audio różni się od WAV tym że nie ma 44 bajtowego nagłówka. Zastosowanie zwykłych mono WAV'ów ze zmienionym rozszerzeniem na .raw może skutkować krótkim trzaskiem na początku dzwięku, ale nie powinno być problemu ze zrobieniem właściwego formatu przy użyciu jakiegoś edytora WAV.

Teraz przedstawię opis nowości w sofcie 2.00.
1. Komunikaty głosowe - no wiadomo :-)
2. Dodano wyświetlanie Nazwy Użytkownika (przykład: "Misiek" na filmie)
3. Dodano poruszanie się po menu w gore i w dol przy pomocy sticków
4. Możliwość podłączenia wzmacniacza audio i odtwarzania 10 dźwięków użytkownika przez głośnik zainstalowany w copterze (słynna "Misiowa rozgłośnia" ze zlotu). Szczegóły dalej.
5. Opcje zależne od wersji:

Wersja MK:
-Nie potrzebujemy już więcej kabelka z sygnałem RC-CTRL. Zmiana layoutu dokonuje się za pomocą POTI3 od MK. Wystarczy przypisać jakiś kanał RC do POTI3 w MK i już możemy tym kanałem zmieniać layout OSD.
-Załączanie i wyłączanie dźwięku użytkownika (rozgłośni) poprzez POTI4 z MK.
-Wybór dźwięku użytkownika poprzez POTI2 (albo płynnie potencjometrem, albo sekwencyjnie przełącznikiem).
Jeśli wcześniej POTI 2,3 i 4 były użyte do obsługi innych funkcji MK, to należy je przenieść na inne POTI (jest dostępnych 8 więc nie ma problemu).
Wersja "samo FC" nie posiada dźwiękowego wariometru. Sorry, nie da się.

Wersja WKM / Naza V2:
Zmiana layoutu, załączenie oraz wybór dźwięku użytkownika może być robione poprzez kanał X1,X2,X3,CH8 lub przy pomocy pinu RC-CTRL. Wszystko konfigurowane z Menu OSD.
Wybór dźwięku użytkownika albo bezpośredni potencjometrem, albo sekwencyjny przełącznikiem.

Wersja MWC:
Zmiana layoutu, załączenie oraz wybór dźwięku użytkownika może być robione poprzez AUX1...AUX8 lub przy pomocy pinu RC-CTRL. Wszystko konfigurowane z Menu OSD.
Wybór dźwięku użytkownika albo bezpośredni potencjometrem, albo sekwencyjny przełącznikiem.
Soft nie współpracuje z GPS'em podłączonym do OSD. GPS musi być podpięty do MWC (albo serial albo i2c GPS).

Wersja MavLink
Zmiana layoutu, załączenie oraz wybór dźwięku użytkownika może być robione poprzez kanał CH6,CH7,CH8 lub przy pomocy pinu RC-CTRL. Wszystko konfigurowane z Menu OSD. Wybór dźwięku użytkownika albo bezpośredni potencjometrem, albo sekwencyjny przełącznikiem.

Dźwięki użytkownika, czyli "rozgłośnia"
Chcesz pokrzyczeć na przechodniów ? Nie ma sprawy. Potrzebujesz wzmacniacza audio o mocy kilku watów i głośnika zamontowanego na copterze. Dobrze by było aby ów wzmacniacz posiadał wejście MUTE, aby przez głośnik leciały tylko dźwięki rozgłośni, a reszta była słyszalna tylko w bazie w słuchawkach.
Ja zrobiłem swój wzmacniacz na układzie TDA7240A, bo ma prostą aplikację i ogromną moc. Prosto według aplikacji, dodając tylko potencjometr 47k na wejściu do regulacji głośności. Nóżka nr 2 to wejście MUTE, do której podłączamy kondensator 22u jak w aplikacji oraz sygnał MUTE pobrany z OSD.
OSD posiada dwa wyjścia MUTE. Jedno aktywne "0" a drugie aktywne "1", więc można użyć dowolnego wzmacniacza niezależnie od tego czy mute jest "1" czy "0".
Wszystkie wersje oprócz "MK_FC only" mają mute na pinach od złącza GPS, czyli na TX i RX od GPS (bo nie używają swojego GPS'a). Jeden jest aktywny "wysoki" a drugi "niski"
Soft MK_FC ma wyjścia mute na padach znajdujących się obok przycisków na OSD. Wymaga wlutowania dwóch rezystorów po 1k w puste miejsca zaraz nad tymi padami.
No i na koniec same dźwięki. Może być ich maksymalnie 10, o nazwach "user0.raw" do "user9.raw". W menu OSD można wybrać jaki jest standardowy dźwięk jeśli nie zastosujemy wyboru z aparatury.
Możemy też wybierać jaki dźwięk będzie odtwarzany przy pomocy potencjometru lub przełącznika w aparaturze. Dla MK przypisujemy go do POTI2, a dla WKM/Naza v2 , MWC i MavLink mamy wybór.
W WKM można użyć kanału X2,X3, albo CH8, (w Nazie V2 - X1,X2,CH8) lub podłączyć dowolny kanał odbiornika RC do pinu RC_CTRL w OSD. W MWC możemy użyć jakiegoś kanału AUX1..AUX8 (czyli CH4-CH12) lub pinu RC-CTRL. W MavLink mamy do dyspozycji CH6, CH7, CH8 i pin RC-CTRL.
W menu OSD ustawiamy "Sound select CH" na ów kanał, a "Sound switch" ustawiamy na "DIRECT" jeśli sterujemy potencjometrem, lub na "SEQU" jeśli przełącznikiem.
No i teraz samo załączenie dźwięku "rozgłośni". Potrzebny jest kolejny przełącznik na aparaturze, najlepiej 3-pozycyjny. Dla MK przypisujemy go do POTI4, a dla MWC, WKM i MavLink konfigurujemy "Sound trigger CH".
I teraz "Sound Trigger" na minimum = rozgłośnia wyłączona, "Sound Trigger" na w środku = odegraj dźwięk raz i zamilknij, "Sound Trigger" na maksimum = graj user sound w kółko.
Aby zaoszczędzić na przełącznikach w aparaturze można ustawić załączenie i wybór dźwięku użytkownika na tym samym kanale i na tym samym 3-pozycyjnym przełączniku.
Wtedy ustawiamy tryb przełączania "SEQU", i przełączenie do środkowej pozycji odpala wybrany dźwięk, a przełączenie do MAX zmienia dźwięk do odtwarzania.

Problem: dźwięk jest cichy i szumiący.
Problem znany, i znany jest sposób na niego (zresztą zalecam zrobić od razu tę modyfikację). Mianowicie wymieniamy (lub dolutowujemy do istniejącego rezystora - "na barana") jeden rezystor na OSD.
Który - pokazują poniższe fotki, w zależności od posiadanej wersji OSD:
Obrazek Obrazek
I już po kłopocie. Czemu nie robię tego od razu w nowych OSD ? A bo z tą modyfikacją zwykłe (nie gadające) wersje OSD będą przesterowywać kanał audio, i zwykłe dźwiękowe alarmy, czy vario będzie charczące.
Oczywiście jak ktoś zamówi wersję gadającą, to będzie miał tą modyfikację zrobioną i nic nie trzeba przerabiać.


No i na koniec soft do pobrania.
Od teraz wszystkie softy dostępne na głównej stronie projektu OSD:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=22340

Dźwięki (pliki ".raw") wgrywamy do głównego katalogu karty SD. W pliku OSD_VOICES.zip jest katalog "COMMON", który zawiera dźwięki wspólne dla wszystkich wersji OSD, więc jego zawartość zawsze kopiujemy na kartę SD. Pozostałe katalogi zawierają dźwięki specyficzne dla danej wersji OSD, więc kopiujemy pliki tylko z właściwego katalogu dla posiadanej wersji OSD - też do głównego katalogu karty SD.

Uwaga ! Wymiana softu z normalnego, nie gadającego, na wersję "gadającą" zresetuje ustawienia OSD do defaultowych, a więc jeśli mamy swoje własne ustawienia ekranu, to przed zmianą oprogramowania należy je wyeksportować na kartę, starym konfiguratorem wczytać i zrobić "Eksportuj", po czym zmienić soft, znów wyeksportować ustawienia na kartę SD, otworzyć je nowym konfiguratorem 0.90, po czym dać "Importuj", zaimportować wcześniej zapisany plik, po czym zapisać nowy SETTINGS.BIN na kartę i wczytać go do OSD.
Jeśli wgraliśmy wcześniej starszą wersję (V2.00) gadającego softu, to po aktualizacji do nowej wersji ustawienia pozostaną nienaruszone.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Ostatnio zmieniony niedziela 09 lis 2014, 21:49 przez miś, łącznie zmieniany 12 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 15 cze 2013, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2840
Lokalizacja: Kartuzy
no teraz to można latać z zamkniętymi oczami :lol:

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 cze 2013, 00:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
Najlepsze jest pull up :mrgreen: Kojarzy mi się z jednym...

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 cze 2013, 01:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 21 lut 2013, 22:12
Posty: 16
Lokalizacja: Stawiski
Markac: Jakaś brzoza, połamane gałęzie? :)

_________________
Turnigy 9X 2.4Ghz + Native RX. 5.8Ghz 200mW Video, Markac's OSD
http://www.testeromania.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 cze 2013, 07:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 04 gru 2011, 11:35
Posty: 881
Lokalizacja: Piła
Jakaś komisja? jakieś stenogramy? :-D

Sorki za OT ;-)

_________________
Pozdrawiam Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 cze 2013, 12:09 
Offline

Rejestracja: środa 21 lip 2010, 00:45
Posty: 432
Lokalizacja: PL
Misiek czy można dorobić do OSD jakiś "znaczek" który pojawi się gdy drąg gazu bedzie w neutrum dla latania w trybie vario ? (MK)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 cze 2013, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
darek53 pisze:
Misiek czy można dorobić do OSD jakiś "znaczek" który pojawi się gdy drąg gazu bedzie w neutrum dla latania w trybie vario ? (MK)
Do MK z samym FC nie ma problemu, do MK z Navi byłoby więcej zachodu, bo nie znam skalowania dwóch parametrów do tego potrzebnych, więc musiałbym zrobić wersję testową z logowaniem tych parametrów, dać komuś do polatania i pologowania (nie mam MK z Navi), potem przeanalizować logi i dopiero wtedy prawdopodobnie dało by radę.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 18 cze 2013, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 maja 2012, 22:57
Posty: 18
Lokalizacja: Sadlinki
Po podaniu fonii z mikrofonu na OSD, nie mam albo jest zagłuszona fonia (komunikaty) samego OSD.
Czy sprawę załatwi wymiana rezystora z opisu?
I czy ten rezystor ma mieć w sumie 2.2k czy "na barana" 2.2k?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 18 cze 2013, 23:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Najpierw zrób mod z rezystorem. Nie ważne czy wymiana, czy "na barana" bo 2.2k równolegle z istniejącym 33k da 2.1k więc różnica żadna.
Jak to nie pomoże, to szeregowo z sygnałem audio z mikrofonu daj jakiś rezystor - parę kiloomów - na początek możesz dać potencjometr 10k którym wyregulujesz sobie stosunek głośności mikrofonu i komunikatów z OSD.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 29 cze 2013, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
UPDATE:
W pierwszym poście są do pobrania nowe wersje oprogramowania.
Teraz pliki z softem zawierają tylko soft, i plik opisujący zmiany i nowości.
Pliki dźwięków są w osobnej paczce "OSD_VOICES.zip", która zawiera dźwięki dla wszystkich wersji OSD - odpowiednio pogrupowane.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sie 2013, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 kwie 2010, 21:42
Posty: 377
Lokalizacja: Gdynia
Znalazłem chyba błąd w oprogramowaniu. Przed złapaniem fixa GPS gada "brak sygnału gps" aż do złapania sygnału, ale gdy w locie straci fixa (telemetria JETI w tym czasie wyświetla "GPS SIGNAL LOST") to już OSD nie wykrywa tego lecz wyświetla ostatnią ilość satelit i oczywiście nic nie gada.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sie 2013, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
MK ? Z Navi ? Na OSD ilość satelit się nie zmienia i nie zaczyna mrugać ? Jak tak to poproszę loga z z takiego lotu z karty SD w OSD na maila.
Możesz sztucznie sprowokować taką sytuację zasłaniając ręką GPS'a po złapaniu fix'a. No chyba że wtedy zadziała. Aha, żeby był log, to w trakcie tego testu muszą być załączone silniki.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sie 2013, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 kwie 2010, 21:42
Posty: 377
Lokalizacja: Gdynia
MK z navi LEA4 czerwona. Ilość satelit w OSD nie mruga. Logi wysłane.
ps. Ale super jest to gadanie!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sie 2013, 23:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Rex, zbadaj tego Twojego MK, szczególnie połączenia FC z Navi po SPI :!:
Z logów wynika że bardzo często masz błędy komunikacji FC/NC oraz błędy I2C raportowane przez navi !

Scenariusz problemu jest taki:
OSD jest podpięte do Navi.
Jeti jest podpięte do FC.
No i teraz jak gubi się komunikacja FC-NC, to FC przestaje dostawać dane o ilości satelit i FIX'ie GPS, no i w związku z tym JetiBox drze ryja że nie ma GPS. W tym samym czasie Navi gada z GPS'em normalnie, są satelity, i taką (prawdziwą) sytuację wysyła do OSD.
Dla NC i OSD wszystko jest OK.

Jak podejrzysz dane z logu, to w kolumnie FC-Flags normalny stan to wartość 3 (podczas lotu).
Wartość 131 to błąd I2C (128+3) a 67 (64+3) to błąd komunikacji FC-NC.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 01:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
miś pisze:
Czemu nie robię tego od razu w nowych OSD ? A bo z tą modyfikacją zwykłe (nie gadające) wersje OSD będą przesterowywać kanał audio, i zwykłe dźwiękowe alarmy, czy vario będzie charczące.

No to dajesz oba rezystory, odpowiednio pady i każdy sobie zwiera co chce, wtedy jest dużo łatwiej ;p

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.