Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 15 lis 2018, 05:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 24 wrz 2013, 19:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 20:47
Posty: 543
Lokalizacja: Toruń
Jak nie jak tak:) Obecnie nie mam kiedy się dalej zająć tematem, możliwe, że przez zimę będę montował PCB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 gru 2013, 23:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2222
Lokalizacja: Londyn
Dobrze ze postep techniczny swiata idzie szybciej , bo inaczej bylibysmy w erze kamienia :lol:
Prawie rok temu czytalem temat i dzis czytam ze dalej nieskonczony
Podobnie dziala Mifau ;-)
duzo krzyku ,iiiii ........po krzyku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 gru 2013, 23:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 20:47
Posty: 543
Lokalizacja: Toruń
Może inaczej skończony to temat jest bo układ został zamontowany u mnie i działa do dnia dzisiejszego. Co do serii płytek nie mam ich kiedy robić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 28 gru 2013, 10:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1754
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Tyle, że chyba nikt tego nie widział w działaniu...
OIDP Rurek miał to w testach i nie zadziałało.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 28 gru 2013, 11:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 20:47
Posty: 543
Lokalizacja: Toruń
U Rurka w jakiejś opcji faktycznie nie działał układ najlepiej ale dokładnie nie wiem co było przyczyną bo układ do mnie nie wrócił na ewentualne pomiary/poprawki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 04 sty 2014, 11:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 20:47
Posty: 543
Lokalizacja: Toruń
Do Rurek


Rurek testowałeś jeszcze coś z płytką ode mnie? Bo jeżeli nie to prześlij swoją PCB do przeróbki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 11 sty 2014, 00:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2012, 21:47
Posty: 62
Lokalizacja: Warszawa Żoliborz
Sorry, że robię zamieszanie w projekcie, który już właściwie jest gotowy, ale znalazłem coś ciekawego, czego na naszym forum nie widziałem. Jak z problemem poradzili sobie Holendrzy:
http://www.pe1rqm.nl/?p=1161&cpage=1
http://www.pa2mrx.nl/NL/PA2MRX.htm?70cm ... vanger.htm
Tylko może trochę drogo wyjść, bo sam SAA1101 min. 10$


Ostatnio zmieniony sobota 11 sty 2014, 22:36 przez kaos, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 11 sty 2014, 08:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 20:47
Posty: 543
Lokalizacja: Toruń
Ten mój układ mniej więcej podobnie działa. Możliwe, że ich rozwiązanie jest lepsze. Należałby je przetestować. Kosztowo może wyjść trochę więcej. Grunt to dostać układ SAA. Patrząc na schemat zastanawiam się czy zmiana w moim przypadku kawałku układu nie wyeliminuje jego niedogodności. Na początku pracy nad projektem miałem dwie koncepcje. Jedna z nich odrzuciłem po wstępnych testach gdyż uznałem, że układ musiałby być bardziej rozbudowany - koszty no i powstała wersja uproszczona z efektem ciemnych pasów w przypadku słabego /zaśmieconego sygnału wideo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 11 sty 2014, 13:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2155
Lokalizacja: Warszawa
kaos pisze:
Sorry, że robię zamieszanie w projekcie, który już właściwie jest gotowy, ale znalazłem coś ciekawego, czego na naszym forum nie widziałem. Jak z problemem poradzili sobie Holendrzy:
http://www.pe1rqm.nl/?p=1161&cpage=1
http://www.pa2mrx.nl/NL/PA2MRX.htm?70cm ... vanger.htm
Tylko może trochę drogo wyjść, bo sam SA1101 min. 10$


E tam, poniżej 3$ z darmową przesyłką na Aliexpress.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 11 sty 2014, 13:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 20:47
Posty: 543
Lokalizacja: Toruń
Ooo, tam nie szukałem jeszcze. Jedynie na ebay:

http://www.ebay.com/itm/SAA1101T-Manu-P ... 1e761814c1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 11 sty 2014, 13:36 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 20:47
Posty: 543
Lokalizacja: Toruń
Postaram się zamówić jakieś szt dla siebie i przetestować. Możliwe, że projekt będzie lepszym rozwiązaniem problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 12 sty 2014, 15:47 
kaos pisze:
Sorry, że robię zamieszanie w projekcie, który już właściwie jest gotowy, ale znalazłem coś ciekawego, czego na naszym forum nie widziałem. Jak z problemem poradzili sobie Holendrzy:
http://www.pe1rqm.nl/?p=1161&cpage=1
http://www.pa2mrx.nl/NL/PA2MRX.htm?70cm ... vanger.htm
Tylko może trochę drogo wyjść, bo sam SAA1101 min. 10$

Zbig pisze:
E tam, poniżej 3$ z darmową przesyłką na Aliexpress.

To kto się za to zabiera :roll:
Mogę zainwestować w zakup 10PCS SAA1101P w zamian za dwie gotowe/uruchomione płytki :-D

Obrazek


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 12 sty 2014, 16:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2012, 21:47
Posty: 62
Lokalizacja: Warszawa Żoliborz
Artu pisze:
To kto się za to zabiera :roll:

Ja bym się chętnie zabrał, ale za cieńki jestem, bo tu trzeba m.in. kalibrować LC na oscyloskopie... To co mogłem zrobić to schemat:
http://k14.vdl.pl/abs/

Obrazek
Nie wiedziałem jakich komponentów użyć do LC, żeby to się dało skalibrować, więc zostawiłem puste. No i oczywiście trzeba sprawdzić to co zrobiłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 12 sty 2014, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1411
Lokalizacja: Mielec
A zamiast tego obwodu LC nie można zastosować kwarc:
http://www.tme.eu/pl/details/4.43m-hc49 ... cowe-tht/#


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 12 sty 2014, 18:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2012, 21:47
Posty: 62
Lokalizacja: Warszawa Żoliborz
Ja nie wiem. :-)

"Mój" holenderski jest słaby, ale doczytałem że:
-cały układ pobiera 80mA
-trymer C16 odpowiada za skręcanie obrazu (strzelam, że trapezoidalne)
-trzeba podłączyć woltomierz w punkcie styku R25, R26, C18 i tak wyregulować C16, żeby otrzymać 2.5V
-kondensator C15 należy dobrać tak, żeby C16 było w środku zakresu
-dobry "punkt wyjścia" do C5 to 1pF
-o R14 nie widzę ani słowa, ale to chyba pull-down do tranzystora


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.