Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 23 lip 2017, 09:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121 ... 123  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 17 wrz 2016, 20:06 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 640
Lokalizacja: Kielce
To da się tak? Jak bardziej na północ albo na północny wschód albo północny zachód, antena przed korektą patrzy na wschód a model leci na północ to w która stronę mam ją przestawić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 wrz 2016, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3411
Lokalizacja: B-stok
Masz przestawić tak aby korekta była mniejsza niż 90°. Północ = korekta 0°. Skoro lecisz na północ to ustaw na północ.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 wrz 2016, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2030
Lokalizacja: Warszawa
Normalnie powinieneś ustawić antenę podstawą w kierunku północnym i wtedy żadna korekta nie jest potrzebna. Jeśli model kładziesz (lub zapisujesz bazę) w pewnej odległości od anteny to na niewielkich odległościach antena może mieć błąd pozycjonowania, ale wraz z odległością ten błąd się kasuje i żadna korekta azymutu nie jest potrzebna.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 01:25 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 640
Lokalizacja: Kielce
Czegoś nie rozumiem jak antena jest dokładnie na północ ustawiona mogę jedynie przestawić na północny wschód lub północny zachód. Jak rzucam model odlatuje około 1km i antena patrzy na wschód a modelem poleciałem dokładnie na północ i w tedy robię korekcję azimut. To w która stronę mam przestawić podstawę anteny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 09:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2030
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli antenę ustawisz na północ, a korektę azymutu nasz na zero, to antena MUSI patrzeć na model a nie 90 stopni w bok.
A na północ podstawa anteny zgodnie ze strzałka na obrazku:
Obrazek

p.s. Czy korektę azymutu masz na "pokrętle" na ekranie czy na potencjometrze?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 09:45 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 640
Lokalizacja: Kielce
Podstawę anteny ta nieruchoma cześć mam dokładnie na północ, po zapisaniu bazy antena ustawia się w parking czyli azimut i wysokosc w położeniu tzw. 0 po zuceniu modelu dokładnie też na północ antena kieruje się na wschód jakieś 90stopni różnicy między modelem a w tą stronę która patrzy jak odlece jakiś 1km to w tedy robię korektę azimutu i całe latanie jest ok aż do następnego razu.
Korektę robię na GS na wyświetlaczu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
to cos popitoliłeś w ustawieniach po podczas ostatniego latania na brodach było dobrze :-P
moze pozamieniałeś kierunki :?: w opcjach :lol: :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 kwie 2012, 06:47
Posty: 256
Lokalizacja: Szczecin
A nie masz Ty coś pokopane z zakresami serw albo z kierunkami na serwach? Testowe położenia są cztery nie dwa. Nie trzeba lecieć modelem. Wystarczy się przespacerować z modelem 20-30m od anteny(bazy). Antena powinna Cię śledzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 09:55 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 640
Lokalizacja: Kielce
Pawel było dobrze po korekcie twojej jak odlacze zasilanie tak jakby ta korekta się kasuje i znów trzeba ustawiać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3411
Lokalizacja: B-stok
Napisz jeszcze parę razy, może samo się naprawi ;-) A tak poważnie to jeżeli jest problem ze zrozumieniem czegoś, warto przeczytać dokumentację.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 14:56 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 640
Lokalizacja: Kielce
Wiem jak ustawić antenę ale po korekcji azymutu jak latam jest dobrze dopóki nie wyłącze zasilania po wyłączeniu moje zmiany się nie zapisują i z powrotem antena patrzy w zupełnie inna stronę niż model i tak w kółko


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 wrz 2016, 06:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3411
Lokalizacja: B-stok
Ok, więc jaka jest korekta(ile stopni) po włączeniu zasilania GS?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 wrz 2016, 10:24 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 640
Lokalizacja: Kielce
Od około 60 do 90 stopni muszę robić korektę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 wrz 2016, 10:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 kwie 2012, 06:47
Posty: 256
Lokalizacja: Szczecin
KamilCK pisze:
Od około 60 do 90 stopni muszę robić korektę



Przy poprawnym ustawieniu na północ, poprawnym ustawieniu limitów serw i poprawnym ustawieniu kierunków na serwach (reverse lub normal) ŻADNA korekta nie jest potrzebna. Odchylenia, jeśli w ogóle są jakoweś, nie przekraczają kilku stopni i mieszczą się zwykle w mniej niż połowie szerokości wiązki anteny.

Najpewniej masz coś źle poustawiane. Zrób pełny setup - od początku - z instrukcją w ręce. Sprawdz czy NW, SW, SE i NE ustawiają się poprawnie.


EDIT: To wygląda jakby serwo azymutu było odwrócone (jest reversed zamiast normal albo na odwrót) ale nie mam pewności.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 19:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 lis 2013, 09:07
Posty: 146
Lokalizacja: Wrocław/Tarnów
Panowie, pomozcie zlokalizowac złącza SCL / SDA. Pytanie takie: jak odlutuje je od płyty i zrobie sobie sterowanie głowicą z GS'a, to czy nr kanału będzie się wyświetlał na wyświetlaczu? Nie wydaje mi się, ale tak pytam :)
Rozumiem, że dwie głowice mogę połączyć przewodami SCL/SDA ze sobą tak aby zająć tylko jeden port UART? (Na drugim mam BT).
Pozdrawiam

podgląd:
https://drive.google.com/open?id=0B0xWDrALDg5iUkdKNnFUd3FPeWc

_________________
Sky Cruise 2400, Turnigy 9XR-Er9x, RangeLink, OSD+AP+BF+GS by Zbig & Pitlab, Fox 1.2GHz 800mW(8ch), Sony 600TVL+MOBIUS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121 ... 123  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.