Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 11:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 127  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota 26 sty 2013, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
zbipok pisze:
Moim zdaniem skup się na tylko zasilaniu samego urządzenia. Rozprowadzanie zasilania to dodatkowe problemy ( bezpieczniki , przepalone ścieżki, zakłócenia , reklamacje ) - nie warto.
CO WARTO ? - zrób złącze wewnętrzne dla modułu BT. Nie musi być na razie oprogramowane ale będzie to furtka do połączenia z aplikacją np w smartfonach lub PC.

Masz rację, chyba odpuszczę to zasilanie.
Złącze do BT to właśnie UART. Są dwa, więc możliwości rozwoju są spore.

ps. Padł mi serwer, więc chwilowo nie ma strony ani żadnych obrazków.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 26 sty 2013, 11:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1704
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
PitLab pisze:
Złącze do BT to właśnie UART. Są dwa, więc możliwości rozwoju są spore.


Wiem o tym , miałem na myśli możliwość włożenia BT do środka pudełka.
Pitlab sklep ma w ofercie konkretny moduł BT do którego powinny pasować piny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 26 sty 2013, 11:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
zbipok pisze:
miałem na myśli możliwość włożenia BT do środka pudełka.

To tylko kwestia rodzaju złącza. Jeżeli dam złącze proste to bT będzie można zamontować wewnątrz, jeżeli kątowe to będzie mona wprowadzić na zewnątrz.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 26 sty 2013, 13:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1704
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Rozrysowałem sobie układ połaczeń w walizce i mam jeszcze jeden pomysł.

Dodaj wejście analogowe do pomiaru napiecia zasilania i prądu pobieranego przez GS.
Nie trzeba będzie wtedy stosować dodatkowych mierników napiecia w walizce oraz można mierzyć zużycie energii GS.

edit:
Ja w swojej stacji bazowej używam laptopa. Do tej pory pracuje jako monitor oraz rejestrator.
Ale... w menadżerze FPV jest zakładka dotycząca GS ciekawe czy będzie można mieć na ekranie mapkę ( taką jak przy programowaniu WP w OSD ) i obserwować nie niej ikonke samolotu?

Jeśli na PCB byłoby jeszcze miejsce można dołozyć BUZER.
Przyda się do przyciągania uwagi pilota gdy dzieje się coś wartego zobaczenia na wyświetlaczu itp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
Mam już pociągniete wszystkie ścieżki. Jeszcze bez większego wygładzania. Wrzucam obrazek samej górnej warstwy bez poligonu, tak żeby cokolwiek było widać (kratka to 5 mm):
Obrazek

W ostatnim czasie dołożyłem:
- pomiar napięcia 12V (dzielnik identyczny jak w OSD)
- wejście do pomiaru prądu dałem na nieużywaną szpilkę zasilania serw sterownika anteny "SERVO". Ten kabelek będzie szedł do BECa, więc ewentualnemu czujnikowi będzie po drodze. Nie ma miejsca na jakieś dedykowane gniazdka.
- zasilanie z USB, bo jakoś wcześniej umknęło...
- 2 LED-y używane jako opcjonalna sygnalizacja wyboru aktywnego odbiornika (gdyby potencjalnie ktoś chciał zaoszczędzić na tym super bajeranckim wyświetlaczu) dałem jako przewlekane i wstawiłem nad wyświetlaczem.

Jak widać jest sporo miejsca i wygląda że ta obudowa może zostać. Nawet jeżeli trzeba będzie dołożyć jakiś spory scalak powinno dać się upchnąć.
Mam jeszcze 2 wątpliwości:
- gniazdo zasilania (od spodu po prawej), jest typowe dla zasilania urządzeń z zewnętrznym zasilaczem, takie samo jest w konkurencyjnej stacji EagleEyes. Zalety to łatwo dostępne, łatwe do zarobienia i podłączenia, ale też łatwo jest go wypiąć. Jakieś sugestie?
- głębokość osadzenia złącz RCA. Przymierzałem to tak, aby wtyczka wsuwając się w gniazdo oparła się o obudowę. Teraz gdy patrzę po sprzętach domowych, to gniazda wystają znacznie bardziej. Może też trochę je wysunąć? Ile?

Jeszcze jutro trochę pogładzę ścieżki, może coś się jeszcze przypomni i jeżeli nie będzie rewolucyjnych uwag to w poniedziałek pójdzie do płytkarni.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 22:36 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 238
Lokalizacja: Chorzów
Witam nie zapomnij prosze o komunikacji przez BT z laptopem lub telefonem ,zostaw jakieś złącze do komunikacji z innymi urzadzeniami (mam na myśli mozliwość sterowania dopałką RC w zalezności od poziomu odbiornika RC . Pamietaj tez o wejściu RSSI odbiornika video -choć w tej chwili nie jest potrzebne mozna wykorzystać jednak w przyszłości do precyzyjnego naprowadzania anteny Yagi na model)
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2155
Lokalizacja: Warszawa
Dałbym parami wejscia: video1, audio1, video2, audio 2

Nie lube "typowych" złaczy zasilania. To najbardziej zawodny element zestawu.
jeśli juz ma byc, to zrób przy nim dwie spore dziury na wlutowanie własnego kabla na stałe.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1704
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Moim zdaniem złącza RCA mogą pozostać na swoim miejscu.
Miejsce pod dodatkowe złącze z wyjściem zasilania 12 V możesz wygospodarować jak przesuniesz stabilizatory i kondensatory do góry. A ponad złączem możesz umieścić rezystor dla układu pomiaru prądu.
Do tego wyjścia 12V będzie podłączony BEC, Gogle, odbiorniki video.
Pogrubiać odpowiednie ścieżki zasilania zapewne będziesz później.
Diody LED zawsze się przydadzą :-) .

Gniazdo zasilania na początek jest ok. Sądzę jednak , że bardziej zaawansowani użytkownicy i tak wykonają niezawodne połączenia lutowane. Dla nich przydadzą się dedykowane pola lutownicze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 22:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3417
Lokalizacja: B-stok
Zbig pisze:
Dałbym parami wejscia: video1, audio1, video2, audio 2

Nie lube "typowych" złaczy zasilania. To najbardziej zawodny element zestawu.
jeśli juz ma byc, to zrób przy nim dwie spore dziury na wlutowanie własnego kabla na stałe.


Popieram.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 22:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 941
Lokalizacja: Warszawa
Może piętrowe złącza jak w stacji bazowej EagleEyes?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1704
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
To ja proponuję zamiast drugiego złącza z wyjściem zasilania 12V - TRZY spore dziury obok tego złącza co jest.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 23:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
piotr pisze:
Witam nie zapomnij prosze o komunikacji przez BT z laptopem lub telefonem

Do tego jest jeden z dwu UART-ów z pinami zasilania 5V

piotr pisze:
zostaw jakieś złącze do komunikacji z innymi urzadzeniami (mam na myśli mozliwość sterowania dopałką RC w zalezności od poziomu odbiornika RC .

Tego zupełnie nie czuję. Wydaje mi się że tego typu rzeczy są na tyle niestandardowe że chyba nie warto sobie zawracać tym gitary. Do obsługi takich rzeczy musi być dedykowany sterownik. Niech się Zbyszek wypowie. Ja jestem przeciw.


piotr pisze:
Pamietaj tez o wejściu RSSI odbiornika video -choć w tej chwili nie jest potrzebne mozna wykorzystać jednak w przyszłości do precyzyjnego naprowadzania anteny Yagi na model)

Tak, są 2 wejścia.

Zbig pisze:
Dałbym parami wejscia: video1, audio1, video2, audio 2

Trochę będzie roboty, ale powinno dać się zrobić. To rzeczywiście uporządkuje wiązki kabli do odbiorników.

Zbig pisze:
Nie lube "typowych" złaczy zasilania. To najbardziej zawodny element zestawu. jeśli juz ma byc, to zrób przy nim dwie spore dziury na wlutowanie własnego kabla na stałe.

Też nie lubię dlatego pytam :-)
Otwory na przewody da się zrobić. φ = 2 mm pewnie wystarczy.

zbipok pisze:
To ja proponuję zamiast drugiego złącza z wyjściem zasilania 12V - TRZY spore dziury obok tego złącza co jest.

Otwory! Nie dziury ;-) U nas w technikum za "dziurę" można było oderwać po głowie.
Dlaczego 3? Może chodzi o 3 komplety?

Szymon pisze:
Może piętrowe złącza jak w stacji bazowej EagleEyes?

Nie zmieszczą się na wysokość. To musiało by być bardzo wysokie pudełko.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 01 lut 2013, 06:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1704
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
PitLab pisze:
zbipok pisze:
To ja proponuję zamiast drugiego złącza z wyjściem zasilania 12V - TRZY spore dziury obok tego złącza co jest.

Otwory! Nie dziury ;-) U nas w technikum za "dziurę" można było oderwać po głowie.
Dlaczego 3? Może chodzi o 3 komplety?


Miejsce pod dodatkowe otworki ;-) z wejściem, wyjściem i masą zasilania 12 V (one and one and one is three ;-) ) możesz wygospodarować jak przesuniesz stabilizatory i kondensatory do góry. A ponad nimi możesz umieścić rezystor dla układu pomiaru prądu.
Mogą być i cztery dziurki :lol: dla wygody. Jesli ktoś nie skorzysta z tego to jego wybór.
Do wyjścia 12V będzie podłączony BEC, gogle oraz odbiorniki video.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 01 lut 2013, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
zbipok pisze:
Do wyjścia 12V będzie podłączony BEC, gogle oraz odbiorniki video.

To mi się podoba.
Jeszcze można by dodać taki ficzer żeby GS zliczało ile prądu zużyło i zapamiętywało.
Tak żeby przy każdym włączeniu nie zliczało od nowa.
Dzięki temu nie trzeba będzie za każdym razem ładować żelka przed wyjściem na pole.
Włączam i widzę że zużyłem dopiero 2Ah a mam żelka 7Ah.
Jak już widzę że mam mało to ładuję a w sofcie klikam że naładowałem i licznik liczy od nowa.
Fajne czy przekombinowałem?

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 01 lut 2013, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
Yazutsu pisze:
Jeszcze można by dodać taki ficzer żeby GS zliczało ile prądu zużyło i zapamiętywało.
Tak żeby przy każdym włączeniu nie zliczało od nowa.

Ja tak mam zrobione w komputerze pokładowym i też sobie chwalę. Mam sekwencję drążków resetująca licznik. Tyle że tam dane trzymam we FRAM i nie mam limitu zapisów a Zbyszek w swoich projektach trzyma nastawy we flashu i tutaj jest już trochę więcej zachodu z zapisem i mniejsza żywotność pamięci.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 127  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.